BACKSTORY

Με το βλέμμα στον Τραμπ – Νέα υψηλά για το ΧΑ – Οι συνέργειες ξεκίνησαν

22-01-2025 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με το βλέμμα στον Τραμπ – Νέα υψηλά για το ΧΑ – Οι συνέργειες ξεκίνησαν

Άρχισαν οι μετρήσεις

Το πώς θα επηρεάσει η πολιτική Τραμπ την οικονομία της Ευρώπης μένει να φανεί. Εκείνο ωστόσο που είδαμε είναι πως θα υπάρξουν κορυφαίες αλλαγές σε όλα όσα η Ευρώπη θεωρούσε δεδομένα.

Έτσι λοιπόν οι επενδύσεις για την κλιματική αλλαγή, η και ρυθμιστικές υποχρεώσεις όπως η Βασιλεία ΙV μπορεί να καταστήσουν τράπεζες και επιχειρήσεις λιγότερο ανταγωνιστικές στο διεθνές περιβάλλον. Και όλα αυτά μπαίνουν στο... ζύγι με τα δεδομένα να αλλάζουν καθημερινά.

Υψηλό 14ετίας

Πάντως το Χρηματιστήριο, για να τα λέμε και αυτά έκλεισε σε υψηλά 14 ετών και συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης επενδυτικών κεφαλαίων. Η Alpha Finance στα top 4 χαρτιά που επιλέγει είναι δύο τράπεζες Eurobank και Πειραιώς καθώς επίσης τις μετοχές των Metlen και Jumbo.

Μεγάλη δημοφιλία

Η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας χωρίς προμήθεια φαίνεται να είναι το πιο δημοφιλές μέτρο από αυτά που πήρε η κυβέρνηση τουλάχιστον για την επαρχία.

Το δεύτερο πιο δημοφιλές είναι οι μηδενικές προμήθειες σε ό,τι αφορά τις πληρωμές λογαριασμών τηλεφωνίας, ηλεκτρισμού, ασφαλίστρων κλπ. Αν και για το τελευταίο υπήρχε τρόπος αποφυγής χρεώσεων από τις εφαρμογές που έχουν οι πάροχοι και σιγά σιγά έχαναν δουλειά οι τράπεζες.

To Tier II της Eurobank

Το ομόλογο TIER II της Eurobank συγκέντρωσε προσφορές 1,7 δισ. ευρώ για 400 εκατ. ευρώ. Στο ομόλογο αυτό μπορούν να προστεθούν μέχρι και 200 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων της Ελληνικής Τράπεζας. Οι συνέργειες ξεκίνησαν.

Δυνατό 2025

Διψήφια αύξηση πωλήσεων βλέπει η Παπουτσάνης για το 2025 που έκλεισε το 2024 με αύξηση 6,3%. Έχω την αίσθηση ότι τα κέρδη θα κινηθούν με πολύ πιο δυνατούς ρυθμούς και αυτό φάνηκε στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων ενδιάμεσων περιόδων. Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν ξεκίνησε και τόσο καλά το 2024 στη συνέχεια η ανάκαμψη ήταν δυναμική.

Η μετοχή δείχνει να συγκεντρώνει ενδιαφέρον και αν δεν ήταν τα συνεχή δώρα προς τους μετόχους και διοικούντες ίσως η κατάσταση να ήταν ακόμα καλύτερη.

Στις 26 Μαρτίου κληρώνει

Μιας και ο λόγος για αποτελέσματα η ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2024 στις 26 Μαρτίου. Έχω την... υποψία ότι θα είναι πολύ δυνατά καθώς στο εννεάμηνο η εταιρεία έδειξε τις διαθέσεις της.

Το 2025 αναμένεται ακόμα καλύτερο καθώς θα ωριμάσουν οι κινήσεις που έχουν ήδη γίνει τα προηγούμενα χρόνια και θα έχουμε και... απρόβλεπτες προσθέσεις.

Τι ξέχασε η Τεχνική Ολυμπιακή

Χρειάστηκαν να περάσουν τέσσερις ημέρες (ημερολογιακά) για να μάθουμε το τίμημα της εξαγοράς της «Greenhill Voula» από την Τεχνική Ολυμπιακή που ήταν 67.600 ευρώ. Και αυτά για οικόπεδο εμβαδού 7.328,48 τ.μ., ευρισκόμενου στη θέση Πηγαδάκια του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, επί του οποίου έχει ανεγερθεί ημιτελές οικοδομικό συγκρότημα κατοικιών. Μάλλον ξέχασαν να μας πουν τα δάνεια που έχει η εταιρεία αλλά και πότε έγινε συναλλαγή. Αλλά τι σημασία έχει αφού δεν ενοχλούνται.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και η κλιματική αλλαγή

Με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή μας και στην οικονομία να γίνονται ολοένα και πιο αισθητές το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή υπογραμμίζει διαρκώς στις τελευταίες του εκθέσεις ότι η Ελλάδα, πέρα από το μεγάλο επενδυτικό κενό, καλείται να διαχειριστεί και τις μελλοντικές συνέπειες των περιβαλλοντικών αλλαγών.

Το θέμα όπως είναι φυσικό απασχολεί και τον ΟΟΣΑ που διοργάνωσε στη Ρώμη συνάντηση εργασίας για την παρουσίαση ενός υπό διαμόρφωση τεχνικού εργαλείου για τη μέτρηση του οικονομικού κόστους και των μελλοντικών δημοσιονομικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το παρών έδωσε και ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού, Γιάννης Τσουκαλάς.

Για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημασία η αποτύπωση και οι συνέπειες τριών παραμέτρων: (α) της αλλαγής του ενεργειακού μείγματος προς την πράσινη ενέργεια, (β) του επιπλέον κόστους για την αναβάθμιση κτιρίων και τη σταδιακή αντικατάσταση του ενεργοβόρου στόλου αυτοκινήτων, (γ) του κόστους περιβαλλοντικών κινδύνων (πυρκαγιές, πλημμύρες) σε υποδομές και φυσικό περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:35

Αργεντινή: Μπλακ άουτ στο Μπουένος Άιρες λόγω του καύσωνα

19:24

Παπαστεργίου: Η 11άδα των ψηφιακών MVPs που διαμόρφωσε την Ελλάδα του 2025

19:14

Κίεβο: Το βίντεο της Μόσχας για την επίθεση στο σπίτι του Πούτιν είναι «γελοίο»

19:03

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο

18:51

Σι Τζινπίνγκ: Η επανένωση της πατρίδας μας δεν μπορεί να σταματήσει

18:38

Το Σίδνεϊ υποδέχθηκε το 2026 με φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης στην παραλία Bondi

18:31

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Παρατείνονται έως 7 Ιανουαρίου τα προληπτικά μέτρα στην Κρήτη

18:23

AVE: Άκαρπες οι συζητήσεις για την απόκτηση ποσοστού στη BAZAAR

18:19

Trastor: Απέκτησε το 100% της Μίλητος έναντι 53,7 εκατ. ευρώ

18:10

Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση: Οριστικά αποτελέσματα των ωφελούμενων του προγράμματος

17:59

Ιαπωνία: Σεισμός 6 Ρίχτερ ανοιχτά της επαρχίας Νόντα

17:52

Στην Ευρωζώνη η Βουλγαρία από Πρωτοχρονιά - Το καλωσόρισμα Πιερρακάκη

17:50

Κέρδη 2,2 τρισ. δολάρια το 2025 για τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου

17:41

«Αυλαία» στο 2025 με συνολικά κέρδη 44% για το Χρηματιστήριο της Αθήνας

17:35

Δήμος Αθηναίων: Ορισμός αντιδημάρχων και εντεταλμένων δημοτικών συμβούλων για το 2026

17:23

Μητσοτάκης για το νέο έτος: Πιο έμπειροι και δυνατοί από ποτέ - Τα ορόσημα του 2025

17:17

Με συμφωνία στον τομέα της ενέργειας κλείνει το 2025 ο Όμιλος AKTOR

17:00

Φινλανδία: Δέσμευση πλοίου με προέλευση από Ρωσία - Υποψία πρόκλησης βλάβης σε υποθαλάσσιο καλώδιο

16:56

Παραμένει η κυκλοφοριακή ρύθμιση στο μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας

16:50

Τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς στη Wall Street - Καθ' οδόν για σημαντικά κέρδη

16:43

Μειωμένος ΦΠΑ κατά 30% από Πρωτοχρονιά - Ποιους αφορά

16:37

Πλημμύρες: Παράταση επιδότησης προσωρινής στέγασης για πληγέντες - Οι περιοχές

16:25

Συνολικά 167 εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ τον Ιανουάριο σε όλη τη χώρα

16:24

Άλμα τετραετίας στις ευρωαγορές με «όπλα» τράπεζες και άμυνα

16:07

ΗΠΑ: Σε χαμηλό ενός μήνα οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

15:54

«Γεωργία με Ευφυΐα»: Ενισχύεται το υφιστάμενο δίκτυο με 1800 σταθμούς συλλογής δεδομένων

15:49

Πούτιν: Πιστεύουμε σε νίκη στην Ουκρανία

15:38

Η Ρωσία δημοσιεύει βίντεο «απόδειξη» της ουκρανικής επίθεσης στην κατοικία του Πούτιν

15:26

Ισραήλ: Σε ισχύ από αύριο η απαγόρευση πρόσβασης για 37 ΜΚΟ στη Γάζα

15:18

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Ερντογάν: «Δεν θα ανεχτούμε ποτέ τετελεσμένα»