BACKSTORY

Με το βλέμμα στον Τραμπ – Νέα υψηλά για το ΧΑ – Οι συνέργειες ξεκίνησαν

22-01-2025 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με το βλέμμα στον Τραμπ – Νέα υψηλά για το ΧΑ – Οι συνέργειες ξεκίνησαν

Άρχισαν οι μετρήσεις

Το πώς θα επηρεάσει η πολιτική Τραμπ την οικονομία της Ευρώπης μένει να φανεί. Εκείνο ωστόσο που είδαμε είναι πως θα υπάρξουν κορυφαίες αλλαγές σε όλα όσα η Ευρώπη θεωρούσε δεδομένα.

Έτσι λοιπόν οι επενδύσεις για την κλιματική αλλαγή, η και ρυθμιστικές υποχρεώσεις όπως η Βασιλεία ΙV μπορεί να καταστήσουν τράπεζες και επιχειρήσεις λιγότερο ανταγωνιστικές στο διεθνές περιβάλλον. Και όλα αυτά μπαίνουν στο... ζύγι με τα δεδομένα να αλλάζουν καθημερινά.

Υψηλό 14ετίας

Πάντως το Χρηματιστήριο, για να τα λέμε και αυτά έκλεισε σε υψηλά 14 ετών και συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης επενδυτικών κεφαλαίων. Η Alpha Finance στα top 4 χαρτιά που επιλέγει είναι δύο τράπεζες Eurobank και Πειραιώς καθώς επίσης τις μετοχές των Metlen και Jumbo.

Μεγάλη δημοφιλία

Η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας χωρίς προμήθεια φαίνεται να είναι το πιο δημοφιλές μέτρο από αυτά που πήρε η κυβέρνηση τουλάχιστον για την επαρχία.

Το δεύτερο πιο δημοφιλές είναι οι μηδενικές προμήθειες σε ό,τι αφορά τις πληρωμές λογαριασμών τηλεφωνίας, ηλεκτρισμού, ασφαλίστρων κλπ. Αν και για το τελευταίο υπήρχε τρόπος αποφυγής χρεώσεων από τις εφαρμογές που έχουν οι πάροχοι και σιγά σιγά έχαναν δουλειά οι τράπεζες.

To Tier II της Eurobank

Το ομόλογο TIER II της Eurobank συγκέντρωσε προσφορές 1,7 δισ. ευρώ για 400 εκατ. ευρώ. Στο ομόλογο αυτό μπορούν να προστεθούν μέχρι και 200 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων της Ελληνικής Τράπεζας. Οι συνέργειες ξεκίνησαν.

Δυνατό 2025

Διψήφια αύξηση πωλήσεων βλέπει η Παπουτσάνης για το 2025 που έκλεισε το 2024 με αύξηση 6,3%. Έχω την αίσθηση ότι τα κέρδη θα κινηθούν με πολύ πιο δυνατούς ρυθμούς και αυτό φάνηκε στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων ενδιάμεσων περιόδων. Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν ξεκίνησε και τόσο καλά το 2024 στη συνέχεια η ανάκαμψη ήταν δυναμική.

Η μετοχή δείχνει να συγκεντρώνει ενδιαφέρον και αν δεν ήταν τα συνεχή δώρα προς τους μετόχους και διοικούντες ίσως η κατάσταση να ήταν ακόμα καλύτερη.

Στις 26 Μαρτίου κληρώνει

Μιας και ο λόγος για αποτελέσματα η ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2024 στις 26 Μαρτίου. Έχω την... υποψία ότι θα είναι πολύ δυνατά καθώς στο εννεάμηνο η εταιρεία έδειξε τις διαθέσεις της.

Το 2025 αναμένεται ακόμα καλύτερο καθώς θα ωριμάσουν οι κινήσεις που έχουν ήδη γίνει τα προηγούμενα χρόνια και θα έχουμε και... απρόβλεπτες προσθέσεις.

Τι ξέχασε η Τεχνική Ολυμπιακή

Χρειάστηκαν να περάσουν τέσσερις ημέρες (ημερολογιακά) για να μάθουμε το τίμημα της εξαγοράς της «Greenhill Voula» από την Τεχνική Ολυμπιακή που ήταν 67.600 ευρώ. Και αυτά για οικόπεδο εμβαδού 7.328,48 τ.μ., ευρισκόμενου στη θέση Πηγαδάκια του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, επί του οποίου έχει ανεγερθεί ημιτελές οικοδομικό συγκρότημα κατοικιών. Μάλλον ξέχασαν να μας πουν τα δάνεια που έχει η εταιρεία αλλά και πότε έγινε συναλλαγή. Αλλά τι σημασία έχει αφού δεν ενοχλούνται.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και η κλιματική αλλαγή

Με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή μας και στην οικονομία να γίνονται ολοένα και πιο αισθητές το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή υπογραμμίζει διαρκώς στις τελευταίες του εκθέσεις ότι η Ελλάδα, πέρα από το μεγάλο επενδυτικό κενό, καλείται να διαχειριστεί και τις μελλοντικές συνέπειες των περιβαλλοντικών αλλαγών.

Το θέμα όπως είναι φυσικό απασχολεί και τον ΟΟΣΑ που διοργάνωσε στη Ρώμη συνάντηση εργασίας για την παρουσίαση ενός υπό διαμόρφωση τεχνικού εργαλείου για τη μέτρηση του οικονομικού κόστους και των μελλοντικών δημοσιονομικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το παρών έδωσε και ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού, Γιάννης Τσουκαλάς.

Για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημασία η αποτύπωση και οι συνέπειες τριών παραμέτρων: (α) της αλλαγής του ενεργειακού μείγματος προς την πράσινη ενέργεια, (β) του επιπλέον κόστους για την αναβάθμιση κτιρίων και τη σταδιακή αντικατάσταση του ενεργοβόρου στόλου αυτοκινήτων, (γ) του κόστους περιβαλλοντικών κινδύνων (πυρκαγιές, πλημμύρες) σε υποδομές και φυσικό περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:03

Foxconn: Αύξηση εσόδων 29,7% το πρώτο τρίμηνο του έτους

10:52

Ράπτη: Μετά το Πάσχα οι «Νταντάδες της Γειτονιάς»

10:42

Μητσοτάκης: Αφετηρία για δυναμικότερη αντιπαράθεση της Πολιτείας με το «Βαθύ Κράτος» η αρνητική εμπειρία ΟΠΕΚΕΠΕ

10:34

Ανδρουλάκης: Αυτό δεν είναι κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι αίθουσα αναμονής δικαστηρίου

10:23

Euronext Athens: Η ιστορική επιστροφή και το νέο στοίχημα

10:15

Oμόλογα: Παράπλευρη απώλεια του πολέμου η αύξηση των αποδόσεων

09:45

ΕΚΤ: Μήνας «κλειδί» ο Απρίλιος για τα επιτόκια

09:27

Χατζηδάκης: Πολύ αμφιβάλλω ότι οι περιπτώσεις Βαρτζόπουλου, Τσιάρα θα κριθούν αρνητικά απ' τη Δικαιοσύνη

09:14

Ενεργειακή κρίση: «Ασπίδα» τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος, επιδοτήσεις και πλαφόν στα καύσιμα

08:57

Τι φέρνει το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο που διαδέχεται το Ταμείο Ανάκαμψης

08:45

Τεγέα Αρκαδίας: Ένας τόπος γεμάτος Ιστορία

08:34

Στην ανανεωμένη Στοά Αρσακείου το Lidl House Athens

08:28

Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις Μαΐου - Έως την Μ.Τετάρτη το δώρο Πάσχα

08:22

Δόμηση σε Natura: Τι αλλάζει σε χρήσεις γης, εκτός σχεδίου, ακίνητα και τουρισμό

08:12

ΕΡΓΑΝΗ: Ποδαρικό με 217.959 αποχωρήσεις τον Ιανουάριο - Επτάμηνο σερί αρνητικών ισοζυγίων προσλήψεων - απολύσεων

08:08

Έφυγε απ' τη ζωή ο γνωστός κοσμηματοπώλης Σέρκος Τζανικιάν

08:00

Τριπλό σοκ σε τιμές, επιχειρήσεις και αγορές από τον πόλεμο στο Ιράν – Άπιαστοι οι στόχοι για το 2026

07:51

Τραμπ: Σώος και ασφαλής ο δεύτερος πιλότος

23:58

Συνελήφθησαν δύο οδηγοί ΙΧ που έκαναν «κόντρες» στην περιοχή της Βούλας

23:36

Ιράν: Επίθεση κατά πλοίου που σχετίζεται με το Ισραήλ στα Στενά του Ορμούζ

23:16

Ιράν: Απομάκρυνση επιπλέον 198 μελών του προσωπικού της Rosatom από τον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ

22:47

Ιράκ: Δύο drones έπληξαν το πεδίο πετρελαϊκών γεωτρήσεων Βόρεια Ρουμάιλα

22:16

Κίνα: Πρωταγωνιστικός ρόλος των εταιριών τεχνολογίας στην κερδοφορία των εισηγμένων στα χρηματιστήρια εταιριών για το 2025

21:47

Ρέθυμνο: Τρεις συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών

21:18

Τασούλας: Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 200ής επετείου της Εξόδου θα παραβρεθεί ο ΠτΔ

20:59

ΔΣΕ: Μόνο μια συνήγορος ευτέλισε τις δικηγορικές αρχές στη δίκη για τα Τέμπη

20:53

Ιράν: Τα πλοία του Ιράκ εξαιρούνται από τους περιορισμούς και μπορούν να περνούν ελεύθερα από το Ορμούζ

20:40

ΗΠΑ: Σχεδόν όλο το απόθεμα των «αόρατων» πυραύλων κρουζ JASSM-ER έτοιμο για χρήση κατά του Ιράν

20:26

Ουκρανία: Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ Γουίτκοφ και Κούσνερ ενδέχεται να επισκεφθούν σύντομα το Κίεβο

20:06

Η πετρελαϊκή κρίση μετατρέπεται σε κρίση των πάντων