BACKSTORY

Με το βλέμμα στον Τραμπ – Νέα υψηλά για το ΧΑ – Οι συνέργειες ξεκίνησαν

22-01-2025 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με το βλέμμα στον Τραμπ – Νέα υψηλά για το ΧΑ – Οι συνέργειες ξεκίνησαν

Άρχισαν οι μετρήσεις

Το πώς θα επηρεάσει η πολιτική Τραμπ την οικονομία της Ευρώπης μένει να φανεί. Εκείνο ωστόσο που είδαμε είναι πως θα υπάρξουν κορυφαίες αλλαγές σε όλα όσα η Ευρώπη θεωρούσε δεδομένα.

Έτσι λοιπόν οι επενδύσεις για την κλιματική αλλαγή, η και ρυθμιστικές υποχρεώσεις όπως η Βασιλεία ΙV μπορεί να καταστήσουν τράπεζες και επιχειρήσεις λιγότερο ανταγωνιστικές στο διεθνές περιβάλλον. Και όλα αυτά μπαίνουν στο... ζύγι με τα δεδομένα να αλλάζουν καθημερινά.

Υψηλό 14ετίας

Πάντως το Χρηματιστήριο, για να τα λέμε και αυτά έκλεισε σε υψηλά 14 ετών και συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης επενδυτικών κεφαλαίων. Η Alpha Finance στα top 4 χαρτιά που επιλέγει είναι δύο τράπεζες Eurobank και Πειραιώς καθώς επίσης τις μετοχές των Metlen και Jumbo.

Μεγάλη δημοφιλία

Η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας χωρίς προμήθεια φαίνεται να είναι το πιο δημοφιλές μέτρο από αυτά που πήρε η κυβέρνηση τουλάχιστον για την επαρχία.

Το δεύτερο πιο δημοφιλές είναι οι μηδενικές προμήθειες σε ό,τι αφορά τις πληρωμές λογαριασμών τηλεφωνίας, ηλεκτρισμού, ασφαλίστρων κλπ. Αν και για το τελευταίο υπήρχε τρόπος αποφυγής χρεώσεων από τις εφαρμογές που έχουν οι πάροχοι και σιγά σιγά έχαναν δουλειά οι τράπεζες.

To Tier II της Eurobank

Το ομόλογο TIER II της Eurobank συγκέντρωσε προσφορές 1,7 δισ. ευρώ για 400 εκατ. ευρώ. Στο ομόλογο αυτό μπορούν να προστεθούν μέχρι και 200 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων της Ελληνικής Τράπεζας. Οι συνέργειες ξεκίνησαν.

Δυνατό 2025

Διψήφια αύξηση πωλήσεων βλέπει η Παπουτσάνης για το 2025 που έκλεισε το 2024 με αύξηση 6,3%. Έχω την αίσθηση ότι τα κέρδη θα κινηθούν με πολύ πιο δυνατούς ρυθμούς και αυτό φάνηκε στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων ενδιάμεσων περιόδων. Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν ξεκίνησε και τόσο καλά το 2024 στη συνέχεια η ανάκαμψη ήταν δυναμική.

Η μετοχή δείχνει να συγκεντρώνει ενδιαφέρον και αν δεν ήταν τα συνεχή δώρα προς τους μετόχους και διοικούντες ίσως η κατάσταση να ήταν ακόμα καλύτερη.

Στις 26 Μαρτίου κληρώνει

Μιας και ο λόγος για αποτελέσματα η ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2024 στις 26 Μαρτίου. Έχω την... υποψία ότι θα είναι πολύ δυνατά καθώς στο εννεάμηνο η εταιρεία έδειξε τις διαθέσεις της.

Το 2025 αναμένεται ακόμα καλύτερο καθώς θα ωριμάσουν οι κινήσεις που έχουν ήδη γίνει τα προηγούμενα χρόνια και θα έχουμε και... απρόβλεπτες προσθέσεις.

Τι ξέχασε η Τεχνική Ολυμπιακή

Χρειάστηκαν να περάσουν τέσσερις ημέρες (ημερολογιακά) για να μάθουμε το τίμημα της εξαγοράς της «Greenhill Voula» από την Τεχνική Ολυμπιακή που ήταν 67.600 ευρώ. Και αυτά για οικόπεδο εμβαδού 7.328,48 τ.μ., ευρισκόμενου στη θέση Πηγαδάκια του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, επί του οποίου έχει ανεγερθεί ημιτελές οικοδομικό συγκρότημα κατοικιών. Μάλλον ξέχασαν να μας πουν τα δάνεια που έχει η εταιρεία αλλά και πότε έγινε συναλλαγή. Αλλά τι σημασία έχει αφού δεν ενοχλούνται.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και η κλιματική αλλαγή

Με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή μας και στην οικονομία να γίνονται ολοένα και πιο αισθητές το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή υπογραμμίζει διαρκώς στις τελευταίες του εκθέσεις ότι η Ελλάδα, πέρα από το μεγάλο επενδυτικό κενό, καλείται να διαχειριστεί και τις μελλοντικές συνέπειες των περιβαλλοντικών αλλαγών.

Το θέμα όπως είναι φυσικό απασχολεί και τον ΟΟΣΑ που διοργάνωσε στη Ρώμη συνάντηση εργασίας για την παρουσίαση ενός υπό διαμόρφωση τεχνικού εργαλείου για τη μέτρηση του οικονομικού κόστους και των μελλοντικών δημοσιονομικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το παρών έδωσε και ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού, Γιάννης Τσουκαλάς.

Για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημασία η αποτύπωση και οι συνέπειες τριών παραμέτρων: (α) της αλλαγής του ενεργειακού μείγματος προς την πράσινη ενέργεια, (β) του επιπλέον κόστους για την αναβάθμιση κτιρίων και τη σταδιακή αντικατάσταση του ενεργοβόρου στόλου αυτοκινήτων, (γ) του κόστους περιβαλλοντικών κινδύνων (πυρκαγιές, πλημμύρες) σε υποδομές και φυσικό περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:37

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες επαναπροσδιορίζουν τις στρατηγικές και τους στόχους τους

16:26

Παπασταύρου: Η μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών αποτελεί ευκαιρία για ανάπτυξη

16:22

Άλμα 17 ετών για την UBS: Το πολιτικό «σήμα» που ελάφρυνε τον φόβο των επενδυτών

16:19

Θεοδωρικάκος: Ανοίγει ο δρόμος για νέες ισχυρές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

16:08

ΠΑΣΟΚ: Ποιον προστάτευσε με την σιωπή του ο κ. Ξυλούρης;

16:08

Εστίαση: Κερδίζει το delivery, δίνει «μάχη» η σάλα

16:07

Τουρκμενιστάν: Συνάντηση Ερντογάν με Πούτιν στο «Διεθνούς Φόρουμ Ειρήνης και Ασφάλειας»

16:01

Δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για το σύστημα γεωεντοπισμού των τρένων

16:00

Κλιμάκωση στη διαμάχη για τα ρωσικά assets: Ρωσική αγωγή στην Euroclear, καθησυχαστική η Ε

15:57

Γιατί όλοι μιλούν για τη διατροφή χωρίς γλουτένη;

15:55

Βουλή: Παρουσία Μητσοτάκη η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2026 - Συγχαρητήρια προς Πιερρακάκη

15:49

Λευκορωσία: Συνομιλίες Λουκασένκο με τον απεσταλμένο του Τραμπ για την αποφυλάκιση πολιτικών κρατουμένων

15:44

Χατζηδάκης: Ο προϋπολογισμός του 2026 θα συνδυαστεί με σημαντικές μεταρρυθμίσεις

15:42

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τη Δευτέρα θα συνεχίσει την αγόρευση της η εισαγγελέας

15:40

Συνάντηση Ζελένσκι - Μερτς την Δευτέρα στο Βερολίνο

15:39

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του βρίσκονται σε πανικό και απομόνωση

15:36

Δημοσκόπηση: Οι Αμερικανοί είναι επιφυλακτικοί για τους χειρισμούς Τραμπ στην υπόθεση Έπστιν

15:33

Δένδιας: Ευτυχείς να ζούμε τη στιγμή που Έλληνας υπουργός γίνεται πρόεδρος του Eurogroup

15:32

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για την στάση Ξυλούρη στην Εξεταστική

15:27

ΕΚΤ: Έρχονται νέα «αντίστροφα στρες τεστ» στις τράπεζες για τους γεωπολιτικούς κινδύνους

15:18

Το Reddit «σέρνει» την Αυστραλία στα δικαστήρια

15:12

Eurobank: Η Χρ. Μαργέλου στο παγκόσμιο Top10 της ναυτιλιακής χρηματοδότησης για 4η διαδοχική χρονιά

15:11

Η Φινλανδία θα προμηθευτεί πυραύλους AMRAAM από τις ΗΠΑ

15:09

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Η καλή συνεργασία με τον Κυρ. Πιερρακάκη θα συνεχιστεί

15:09

FT: Η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην ΕΕ έως το 2027 σύμφωνα με προσχέδιο ειρήνης

15:06

Qualco: Στόχος η διασύνδεση και η προσέλκυση Ελλήνων επαγγελματιών στις ΗΠΑ

15:04

Κεραμέως: Περισσότερες Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις μισθών στις αρχές του 2026

15:03

Eurobank: Έναρξη προγράµµατος αγοράς ιδίων μετοχών

14:56

Ισραήλ: Απαγορεύεται εφεξής η χρήση των κινητών τηλεφώνων στα δημοτικά σχολεία της χώρας

14:53

Eurobank: Ολοκλήρωση συγχώνευσης με Eurobank Ergasias - Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών