BACKSTORY

Με το βλέμμα στον Τραμπ – Νέα υψηλά για το ΧΑ – Οι συνέργειες ξεκίνησαν

22-01-2025 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με το βλέμμα στον Τραμπ – Νέα υψηλά για το ΧΑ – Οι συνέργειες ξεκίνησαν
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Άρχισαν οι μετρήσεις

Το πώς θα επηρεάσει η πολιτική Τραμπ την οικονομία της Ευρώπης μένει να φανεί. Εκείνο ωστόσο που είδαμε είναι πως θα υπάρξουν κορυφαίες αλλαγές σε όλα όσα η Ευρώπη θεωρούσε δεδομένα.

Έτσι λοιπόν οι επενδύσεις για την κλιματική αλλαγή, η και ρυθμιστικές υποχρεώσεις όπως η Βασιλεία ΙV μπορεί να καταστήσουν τράπεζες και επιχειρήσεις λιγότερο ανταγωνιστικές στο διεθνές περιβάλλον. Και όλα αυτά μπαίνουν στο... ζύγι με τα δεδομένα να αλλάζουν καθημερινά.

Υψηλό 14ετίας

Πάντως το Χρηματιστήριο, για να τα λέμε και αυτά έκλεισε σε υψηλά 14 ετών και συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης επενδυτικών κεφαλαίων. Η Alpha Finance στα top 4 χαρτιά που επιλέγει είναι δύο τράπεζες Eurobank και Πειραιώς καθώς επίσης τις μετοχές των Metlen και Jumbo.

Μεγάλη δημοφιλία

Η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας χωρίς προμήθεια φαίνεται να είναι το πιο δημοφιλές μέτρο από αυτά που πήρε η κυβέρνηση τουλάχιστον για την επαρχία.

Το δεύτερο πιο δημοφιλές είναι οι μηδενικές προμήθειες σε ό,τι αφορά τις πληρωμές λογαριασμών τηλεφωνίας, ηλεκτρισμού, ασφαλίστρων κλπ. Αν και για το τελευταίο υπήρχε τρόπος αποφυγής χρεώσεων από τις εφαρμογές που έχουν οι πάροχοι και σιγά σιγά έχαναν δουλειά οι τράπεζες.

To Tier II της Eurobank

Το ομόλογο TIER II της Eurobank συγκέντρωσε προσφορές 1,7 δισ. ευρώ για 400 εκατ. ευρώ. Στο ομόλογο αυτό μπορούν να προστεθούν μέχρι και 200 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων της Ελληνικής Τράπεζας. Οι συνέργειες ξεκίνησαν.

Δυνατό 2025

Διψήφια αύξηση πωλήσεων βλέπει η Παπουτσάνης για το 2025 που έκλεισε το 2024 με αύξηση 6,3%. Έχω την αίσθηση ότι τα κέρδη θα κινηθούν με πολύ πιο δυνατούς ρυθμούς και αυτό φάνηκε στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων ενδιάμεσων περιόδων. Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν ξεκίνησε και τόσο καλά το 2024 στη συνέχεια η ανάκαμψη ήταν δυναμική.

Η μετοχή δείχνει να συγκεντρώνει ενδιαφέρον και αν δεν ήταν τα συνεχή δώρα προς τους μετόχους και διοικούντες ίσως η κατάσταση να ήταν ακόμα καλύτερη.

Στις 26 Μαρτίου κληρώνει

Μιας και ο λόγος για αποτελέσματα η ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2024 στις 26 Μαρτίου. Έχω την... υποψία ότι θα είναι πολύ δυνατά καθώς στο εννεάμηνο η εταιρεία έδειξε τις διαθέσεις της.

Το 2025 αναμένεται ακόμα καλύτερο καθώς θα ωριμάσουν οι κινήσεις που έχουν ήδη γίνει τα προηγούμενα χρόνια και θα έχουμε και... απρόβλεπτες προσθέσεις.

Τι ξέχασε η Τεχνική Ολυμπιακή

Χρειάστηκαν να περάσουν τέσσερις ημέρες (ημερολογιακά) για να μάθουμε το τίμημα της εξαγοράς της «Greenhill Voula» από την Τεχνική Ολυμπιακή που ήταν 67.600 ευρώ. Και αυτά για οικόπεδο εμβαδού 7.328,48 τ.μ., ευρισκόμενου στη θέση Πηγαδάκια του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, επί του οποίου έχει ανεγερθεί ημιτελές οικοδομικό συγκρότημα κατοικιών. Μάλλον ξέχασαν να μας πουν τα δάνεια που έχει η εταιρεία αλλά και πότε έγινε συναλλαγή. Αλλά τι σημασία έχει αφού δεν ενοχλούνται.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και η κλιματική αλλαγή

Με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή μας και στην οικονομία να γίνονται ολοένα και πιο αισθητές το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή υπογραμμίζει διαρκώς στις τελευταίες του εκθέσεις ότι η Ελλάδα, πέρα από το μεγάλο επενδυτικό κενό, καλείται να διαχειριστεί και τις μελλοντικές συνέπειες των περιβαλλοντικών αλλαγών.

Το θέμα όπως είναι φυσικό απασχολεί και τον ΟΟΣΑ που διοργάνωσε στη Ρώμη συνάντηση εργασίας για την παρουσίαση ενός υπό διαμόρφωση τεχνικού εργαλείου για τη μέτρηση του οικονομικού κόστους και των μελλοντικών δημοσιονομικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το παρών έδωσε και ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού, Γιάννης Τσουκαλάς.

Για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημασία η αποτύπωση και οι συνέπειες τριών παραμέτρων: (α) της αλλαγής του ενεργειακού μείγματος προς την πράσινη ενέργεια, (β) του επιπλέον κόστους για την αναβάθμιση κτιρίων και τη σταδιακή αντικατάσταση του ενεργοβόρου στόλου αυτοκινήτων, (γ) του κόστους περιβαλλοντικών κινδύνων (πυρκαγιές, πλημμύρες) σε υποδομές και φυσικό περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:11

MyStreet: Νέα ψηφιακά εργαλεία για τα ΑμεΑ και την προστασία του δημόσιου χώρου

09:51

ΥΠΕΝ: Έμφαση στην αποθήκευση ενέργειας - Μπαταρίες 6,8 γιγαβάτ έως το 2030

09:43

Ο αμερικανοβρετανός μισογύνης ίνφλουενσερ Τέιτ και αδελφός του συνελήφθησαν στις ΗΠΑ

09:33

Από το κυνήγι των εκπτώσεων στις οικονομικές διακοπές: Ο νέος χάρτης της καταναλωτικής συμπεριφοράς

09:17

Εξωδικαστικός και για χρέη από 5.000 ευρώ: Πώς θα λειτουργήσει και πώς ωφελούνται 1 εκατ. οφειλέτες

09:09

Ουκρανία: 'Ενας νεκρός από πυραυλικά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

09:01

Γερμανία: Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών προειδοποιεί ότι σχέδιο της κυβέρνησης Μερτς απειλεί την ίδια την επιβίωσή του

08:52

5 πανέμορφα νησιά της Ιταλίας που δεν είχατε σκεφτεί να επισκεφθείτε

08:43

Όγδοη νύχτα με αμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν

08:30

Οι πραγματικοί νικητές του Μουντιάλ

08:24

Νέα πρόταση από τον ΣΕΦ για την ανακύκλωση φωτοβολταϊκών – Ενστάσεις από την ΠΟΣΠΗΕΦ

08:19

Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Όταν δέκα εστίες γίνονται πιο δύσκολες από μία μεγάλη φωτιά - Στην πρώτη γραμμή η Αττική, η Εύβοια και τα νησιά

08:10

Οι 5 επαγγελματικοί κλάδοι που «χρυσώνουν» τους υπαλλήλους τους με έως 10.000 ευρώ το μήνα

08:04

Η Ευρωζώνη σε τροχιά ασθενικής ανάπτυξης

08:00

Γεμίζει το «καλάθι της ΔΕΘ» - Ο πήχης των 2 δισ. ευρώ και ο στόχος για μέρισμα ανάπτυξης

23:58

Τρία εμβληματικά μνημεία της Ηπείρου αποκαταστάθηκαν από το ΥΠΠΟ και αποδόθηκαν από τον ΠτΔ στην τοπική κοινωνία

23:37

Καζακστάν: Ο τερματικός σταθμού πετρελαίου της Κοινοπραξίας Αγωγού της Κασπίας λειτουργεί κανονικά έπειτα από επίθεση με drones

23:15

Συλλήψεις για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών στην Καστοριά

22:46

Χαρακόπουλος: Με πίστη στις δυνάμεις μας, κοιτάμε μπροστά

22:18

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 19χρονος για παράνομη μεταφορά τριών αλλοδαπών

21:47

Πατούλης: Ο ΙΣΑ συνεχίζει την πορεία ψηφιακού εκσυγχρονισμού

21:18

Δυτική Ελλάδα: Αυξήθηκαν οι παραβάτες οδηγοί που εμπόδιζαν την ελεύθερη κίνηση των ατόμων με αναπηρίες

20:59

Ο Νίκος Παππάς νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

20:48

Δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ιρανική επίθεση στην Ιορδανία, ένας αγνοείται

20:39

Μοτζταμπά Χαμενεΐ: Το μέτωπο της αντίστασης θα δώσει αξέχαστα μαθήματα στις ΗΠΑ

20:30

Ουγγαρία: Ο πρόεδρος Σούλιοκ υπέγραψε τη συνταγματική μεταρρύθμιση με την οποία τερματίζεται η θητεία του

20:19

Μποτσουάνα: Ανησυχητικά υψηλός αριθμός νέων ανδρών στρατολογήθηκαν από τη Ρωσία για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

20:09

Ισραήλ: Ο στρατός έπληξε έναν πυρήνα της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

20:01

Μουντιάλ 2026: Η FIFA εντόπισε 7 εκατομμύρια υβριστικά σχόλια κατά παικτών και μελών ομάδων

19:30

Το πρώτο «ομοσπονδιακό» βήμα της ΕΕ για την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων