BACKSTORY

Με το βλέμμα στον Τραμπ – Νέα υψηλά για το ΧΑ – Οι συνέργειες ξεκίνησαν

22-01-2025 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με το βλέμμα στον Τραμπ – Νέα υψηλά για το ΧΑ – Οι συνέργειες ξεκίνησαν

Άρχισαν οι μετρήσεις

Το πώς θα επηρεάσει η πολιτική Τραμπ την οικονομία της Ευρώπης μένει να φανεί. Εκείνο ωστόσο που είδαμε είναι πως θα υπάρξουν κορυφαίες αλλαγές σε όλα όσα η Ευρώπη θεωρούσε δεδομένα.

Έτσι λοιπόν οι επενδύσεις για την κλιματική αλλαγή, η και ρυθμιστικές υποχρεώσεις όπως η Βασιλεία ΙV μπορεί να καταστήσουν τράπεζες και επιχειρήσεις λιγότερο ανταγωνιστικές στο διεθνές περιβάλλον. Και όλα αυτά μπαίνουν στο... ζύγι με τα δεδομένα να αλλάζουν καθημερινά.

Υψηλό 14ετίας

Πάντως το Χρηματιστήριο, για να τα λέμε και αυτά έκλεισε σε υψηλά 14 ετών και συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης επενδυτικών κεφαλαίων. Η Alpha Finance στα top 4 χαρτιά που επιλέγει είναι δύο τράπεζες Eurobank και Πειραιώς καθώς επίσης τις μετοχές των Metlen και Jumbo.

Μεγάλη δημοφιλία

Η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας χωρίς προμήθεια φαίνεται να είναι το πιο δημοφιλές μέτρο από αυτά που πήρε η κυβέρνηση τουλάχιστον για την επαρχία.

Το δεύτερο πιο δημοφιλές είναι οι μηδενικές προμήθειες σε ό,τι αφορά τις πληρωμές λογαριασμών τηλεφωνίας, ηλεκτρισμού, ασφαλίστρων κλπ. Αν και για το τελευταίο υπήρχε τρόπος αποφυγής χρεώσεων από τις εφαρμογές που έχουν οι πάροχοι και σιγά σιγά έχαναν δουλειά οι τράπεζες.

To Tier II της Eurobank

Το ομόλογο TIER II της Eurobank συγκέντρωσε προσφορές 1,7 δισ. ευρώ για 400 εκατ. ευρώ. Στο ομόλογο αυτό μπορούν να προστεθούν μέχρι και 200 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων της Ελληνικής Τράπεζας. Οι συνέργειες ξεκίνησαν.

Δυνατό 2025

Διψήφια αύξηση πωλήσεων βλέπει η Παπουτσάνης για το 2025 που έκλεισε το 2024 με αύξηση 6,3%. Έχω την αίσθηση ότι τα κέρδη θα κινηθούν με πολύ πιο δυνατούς ρυθμούς και αυτό φάνηκε στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων ενδιάμεσων περιόδων. Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν ξεκίνησε και τόσο καλά το 2024 στη συνέχεια η ανάκαμψη ήταν δυναμική.

Η μετοχή δείχνει να συγκεντρώνει ενδιαφέρον και αν δεν ήταν τα συνεχή δώρα προς τους μετόχους και διοικούντες ίσως η κατάσταση να ήταν ακόμα καλύτερη.

Στις 26 Μαρτίου κληρώνει

Μιας και ο λόγος για αποτελέσματα η ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2024 στις 26 Μαρτίου. Έχω την... υποψία ότι θα είναι πολύ δυνατά καθώς στο εννεάμηνο η εταιρεία έδειξε τις διαθέσεις της.

Το 2025 αναμένεται ακόμα καλύτερο καθώς θα ωριμάσουν οι κινήσεις που έχουν ήδη γίνει τα προηγούμενα χρόνια και θα έχουμε και... απρόβλεπτες προσθέσεις.

Τι ξέχασε η Τεχνική Ολυμπιακή

Χρειάστηκαν να περάσουν τέσσερις ημέρες (ημερολογιακά) για να μάθουμε το τίμημα της εξαγοράς της «Greenhill Voula» από την Τεχνική Ολυμπιακή που ήταν 67.600 ευρώ. Και αυτά για οικόπεδο εμβαδού 7.328,48 τ.μ., ευρισκόμενου στη θέση Πηγαδάκια του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, επί του οποίου έχει ανεγερθεί ημιτελές οικοδομικό συγκρότημα κατοικιών. Μάλλον ξέχασαν να μας πουν τα δάνεια που έχει η εταιρεία αλλά και πότε έγινε συναλλαγή. Αλλά τι σημασία έχει αφού δεν ενοχλούνται.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και η κλιματική αλλαγή

Με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή μας και στην οικονομία να γίνονται ολοένα και πιο αισθητές το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή υπογραμμίζει διαρκώς στις τελευταίες του εκθέσεις ότι η Ελλάδα, πέρα από το μεγάλο επενδυτικό κενό, καλείται να διαχειριστεί και τις μελλοντικές συνέπειες των περιβαλλοντικών αλλαγών.

Το θέμα όπως είναι φυσικό απασχολεί και τον ΟΟΣΑ που διοργάνωσε στη Ρώμη συνάντηση εργασίας για την παρουσίαση ενός υπό διαμόρφωση τεχνικού εργαλείου για τη μέτρηση του οικονομικού κόστους και των μελλοντικών δημοσιονομικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το παρών έδωσε και ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού, Γιάννης Τσουκαλάς.

Για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημασία η αποτύπωση και οι συνέπειες τριών παραμέτρων: (α) της αλλαγής του ενεργειακού μείγματος προς την πράσινη ενέργεια, (β) του επιπλέον κόστους για την αναβάθμιση κτιρίων και τη σταδιακή αντικατάσταση του ενεργοβόρου στόλου αυτοκινήτων, (γ) του κόστους περιβαλλοντικών κινδύνων (πυρκαγιές, πλημμύρες) σε υποδομές και φυσικό περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:37

Παπαθανάσης για αναβάθμιση από Fitch: Μία ακόμα ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

00:13

Πιερρακάκης για αναβάθμιση από Fitch: Η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο

00:04

Fitch: Αναβαθμίζει την αξιολόγηση της Ελλάδας σε «ΒΒΒ»

00:01

Τραμπ: Εξαιρεί από δασμούς βοδινό κρέας, καφέ και μπανάνες - Όλα τα προϊόντα

23:52

Enterprise Greece: Η Ελλάδα στο προσκήνιο της καινοτομίας στη Λισαβόνα

23:40

NYT: Συνάντηση Γουίτκοφ με τον επικεφαλής των διαπραγματευτών της Χαμάς

23:28

Μπάσιμο 4,3 δισ. δολαρίων στην Alphabet από Berkshire Hathaway

23:14

Wall Street: Έσωσαν το πρόσημο της εβδομάδας Dow Jones και S&P 500 - Πλήρωσε το sell off o Nasdaq

23:01

Σεισμοί: Χάρτης δείχνει τα «κόκκινα» σημεία σε Ελλάδα και Ευρώπη

22:48

Ευρωπαίοι ηγέτες Άμυνας: Ο πόλεμος θα είναι μακρύς και η στήριξη σταθερή στο Κίεβο

22:35

Σε Παρίσι και Μαδρίτη ο Ζελένσκι

22:22

Bloomberg: Ο Τραμπ δίνει F-35 στην Σαουδική Αραβία – Στην αναμονή η Τουρκία

22:10

ΟΗΕ: Κοινή δήλωση για το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Γάζα

22:00

Τσίπρας στην «Ιθάκη»: Το δημοψήφισμα ήταν προσωπική μου απόφαση

21:58

Μια πυρκαγιά και σφοδρές καταιγίδες απειλούν την Καλιφόρνια

21:46

Εβδομάδα κερδών για το πετρέλαιο με νέο boost 2%

21:36

Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών προσκαλεί τους διαδικτυακούς haters του σε κατ' ιδίαν συνάντηση

21:26

Χρυσός: Κέρδη στην εβδομάδα - «Βουτιά» την Παρασκευή

21:12

Eurojackpot: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 18 εκατ. ευρώ

21:08

Τέλος εποχής στη Walmart: Αποχωρεί ο CEO - Ποιος αναλαμβάνει

20:57

Ο Έλληνας που διώκει τον Τραμπ

20:46

Ομόλογο Lamda: Υπερκάλυψη κατά 1,54 φορές - Άντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,8%

20:44

Σε ΑΜΚ ύψους 9,55 εκατ. ευρώ προχωρά η Regency - Συμμετέχουν Λάμψα και Intracom Holdings

20:36

Ήρθε και η ώρα της Βρετανίας μετά τη Γαλλία - Ανησυχίες για τα δημοσιονομικά

20:23

Το chatbot της Anthropic εξαπέλυσε μόνο του κυβερνοεπιθέσεις - Ο ρόλος των Κινέζων χάκερς

20:12

Ανανεώθηκε για 5 χρόνια η θητεία 3 εντεταλμένων Ευρωπαίων Εισαγγελέων στην Αθήνα

20:01

ΔΙΜΕΑ: 45.000 έλεγχοι και πρόστιμα πάνω από 16 εκατ. ευρώ - Τα ποσά στις πολυεθνικές

19:50

Τρ. Πειραιώς: Έκτακτη γ.σ. στις 5 Δεκεμβρίου για απορρόφηση της Πειραιώς Holdings

19:39

Μοτοδυναμική: Deal με P.M. TSERIOTIS για το 30% στη θυγατρική Blue Horizon

19:28

Βουλγαρία: Ο αμυντικός προϋπολογισμός για το 2026 θα ανέλθει στα 2,708 δισ. ευρώ