BACKSTORY

Κοντά η μείωση των επιτοκίων – Αλλάζουν οι «πράσινοι» στόχοι – Αναμονή για το deal στα απορρίμματα

05-04-2024 | 07:06
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοντά η μείωση των επιτοκίων – Αλλάζουν οι «πράσινοι» στόχοι – Αναμονή για το deal στα απορρίμματα

Η επάρκεια της ΕΤΕ

Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει πολλά κεφάλαια για μια σειρά από λόγους αλλά κυρίως επειδή ολοκλήρωσε με επιτυχία την εξυγίανση του ισολογισμού της. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, φθάνει στο 19% μαζί με τα κεφάλαια της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η τράπεζα επίσης έχει από τα χαμηλότερα κόστη καταθέσεων κάτι που βοηθάει σημαντικά την κερδοφορία της.

Κοντά η μείωση των επιτοκίων

Σιγουριά αποπνέουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αφού στην τελευταία τους συνεδρίαση κατέγραψαν πως ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%, στοιχείο το οποίο αυξάνει τα επιχειρήματα για μείωση των επιτοκίων από τον Ιούνιο. Οι τράπεζες υπολογίζουν για φέτος μισή μονάδα έως και 0,75% μειωμένα επιτόκια. Βέβαια, το μέγα ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να ακολουθήσει την επιβράδυνση στο ρυθμό ανόδου των τιμών, κάτι που δεν φάνηκε στα πρώτα στοιχεία για τον Μάρτιο.

Προβλήματα με το RRF

Η αστυνομία συνέλαβε την Πέμπτη περισσότερους από 20 υπόπτους στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία στο πλαίσιο μιας μεγάλης έρευνας για μαζική απάτη που συνδέεται με το Tαμείο Aνάκαμψης. To αντικείμενο της απάτης ήταν ύψους 600 εκατ. ευρώ και αφορούσε κυρίως την Ιταλία.

Σύμφωνα με το Politico, η ιταλική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε σπίτια και επιχειρήσεις κατάσχοντας και προχωρώντας σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, όπως διαμερίσματα και βίλες, κρυπτονομίσματα, ρολόγια Rolex, χρυσάφι και κοσμήματα, καθώς και μια Lamborghini, μια Porsche και ένα Audi Q8. Ας ελπίσουμε ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός.

Πιο γρήγορα το αίτημα για τα δάνεια

Στα δικά μας λίγες ημέρες απομένουν μέχρι την υποβολή του αιτήματος για την τέταρτη δόση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΟ, Νίκος Παπαθανάσης στη συνέντευξή που έδωσε στο insider.gr σημειώνοντας πως δεν πρέπει να χαθεί ούτε στιγμή. Για την τέταρτη δόση των επιχορηγήσεων το αίτημα θα υποβληθεί στα τέλη του μήνα όπως ήταν προγραμματισμένο καθώς απομένουν ακόμη δύο ορόσημα από τα συνολικά 20. Και μετά συνεχίζει ο αγώνας δρόμου για την πέμπτη δόση δανείων και επιχορηγήσεων τα οποία θα τα ζητήσουμε το φθινόπωρο.

Αλλάζουν οι «πράσινοι» στόχοι

Στα σκαριά βρίσκεται η αναπροσαρμογή των στόχων για την «πράσινη στροφή» του ενεργειακού μίγματος, στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο θα υποβληθεί από την Ελλάδα στην Κομισιόν τον Ιούνιο. Σε αυτό το πλαίσιο, χθες συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή για την αναθεώρηση του Σχεδίου, υπό την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η γενική κατεύθυνση, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από τη χθεσινή συνεδρίαση, είναι να αυξηθεί ο «πήχυς» για τη διείσδυση των ΑΠΕ, με το μερίδιό τους στην ηλεκτροπαραγωγή να αναθεωρείται στο 87% το 2030, από 79% που προβλέπεται τώρα. Η αύξηση θα συνοδευτεί με ενίσχυση των υδροηλεκτρικών και των αντλησιοταμιευτικών μονάδων. Η πολιτική κατεύθυνση πάντως για άλλες πτυχές του Σχεδίου -όπως η ηλεκτροκίνηση, οι ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων και τα ανανεώσιμα αέρια- είναι να προσαρμοστούν σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα. Κι αυτό γιατί οι δημόσιες δαπάνες που θα χρειάζονταν, για να επιτευχθούν οι υφιστάμενοι στόχοι σε αυτούς τους τομείς, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Την τελευταία στιγμή

Πολύ ωραίοι εκεί στο Ιατρικό Αθηνών. Θα εκδώσουν οικονομικές καταστάσεις την τελευταία ημέρα της προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος στις 30 Απριλίου και η ενημέρωση των αναλυτών θα γίνει στα τέλη Ιουνίου λίγο πριν τη Γενική Συνέλευση. Υποθέτω ότι η ενημέρωση (αν γίνει δια ζώσης πράγμα που πολύ αμφιβάλω) γίνεται με δύο μήνες καθυστέρηση για να εμπεδώσουν οι αναλυτές τα ερωτήματα που μπορεί και να μην μπορούν να τα υποβάλλουν.

Προλαβαίνουν αλλά όχι τις... καμήλες

Κατά τα λοιπά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από τις εισηγμένες εταιρίες έγκαιρη δημοσίευση αποτελεσμάτων και από τους ορκωτούς ελεγκτές προσοχή. Έχω την αίσθηση ότι από την πολλή προσοχή των ορκωτών δεν θα ξέρουμε τις μας συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις. Ήδη τα παρατράγουδα έχουν αρχίσει αλλά… πέλεκυς δεν έχει πέσει μέχρι στιγμής. Βέβαια θα μου πείτε που να προλάβει η διεύθυνση εισηγμένων που ασχολείται με εταιρίες σε επιτήρηση, υπό εξυγίανση κλπ κλπ και αν εφαρμόζουν τα τυπικά κριτήρια εταιρικής διακυβέρνησης. Κάποιος να τους πει τη σχέση ελέγχου με το μέγεθος του ρίσκου. Εκτός και αν η εντολή είναι άνωθεν για να λέμε ότι κάνουμε και να καταπίνονται... καμήλες.

Αναμονή για το deal Ελλάκτωρ – Motor Oil για την ΗΛΕΚΤΩΡ

Επειδή μάλλον εισερχόμαστε σε μια ευαίσθητη περίοδο, να σας μεταφέρουμε ότι κατά τις εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, ίσως να μην έχουμε εξελίξεις προσεχώς μόνο στον ενεργειακό τομέα αλλά και σε αυτόν της διαχείρισης απορριμμάτων. Η συμφωνία, για την οποία από πέρυσι έχει αναφέρει το insider.gr, για την πώληση της ΗΛΕΚΤΩΡ, θυγατρικής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στην Motor Oil μάλλον δεν θα αργήσει και πάρα πολύ. Εκτός αν κάτι, αίφνης, στραβώσει στα «τελειώματα», που δεν φαντάζει ως το πιθανότερο σενάριο. Η ατζέντα πώλησης περιλάμβανε κατασκευή (ΑΚΤΩΡ), ΑΠΕ (Anemos) και στην πορεία απόβλητα (ΗΛΕΚΤΩΡ) και το σχέδιο προχωρά. Τι θα κάνει στην πορεία, εφόσον τελικά έχουμε «λευκό καπνό», η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με τις παραχωρήσεις και τα ακίνητα (π.χ. Reds), θα φανεί.

Στην τελική ευθεία για τον διαγωνισμό της Φυλής

Η στήλη προχτές αποκάλυψε την προέγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στη θέση «Σπηλιές» Δήμου Φυλής Αττικής, σε ακίνητο 450 στρ. περίπου, στο πλαίσιο μετεγκατάστασης μεταφορικών επιχειρήσεων από την περιοχή του Ελαιώνα Αττικής. Και αυτό το στάδιο έχει σημασία καθώς επί της ουσίας «κλειδώνει» τις χρήσεις. Στις οποίες, συμπεριλαμβάνονται και η υλοποίηση ξενοδοχείου που ενδέχεται να είναι και για τους οδηγούς. Όπως και άλλες φορές έχουμε αναφέρει, το ΤΑΙΠΕΔ (PPF) ετοιμάζεται για την προκήρυξη (σύμβαση παραχώρηση αξίας 250 εκατ. ευρώ), περιμένοντας το «ΟΚ» από τον τοπικό Δήμο για να «βγάλει» τον διαγωνισμό. Όλα αυτά θα γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες, άρα είναι θέμα χρόνου. Θυμίζουμε και την παροχή οικονομικών κινήτρων συνολικού ύψους 21 εκατ. από το ΤΑΑ προς τις εγκατεστημένες στην περιοχή του Ελαιώνα / Βοτανικού μεταφορικές επιχειρήσεις, για την μετεγκατάστασή τους στον νέο Πάρκο της Φυλής, ενώ ήδη 200 εταιρείες φέρονται να έχουν ταχθεί υπέρ της μεταφοράς του. Χτες, πάντως, στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ το θέμα ήταν στην ατζέντα και εγκρίθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αναμένοντας τον Δήμος Φυλής.

ΑΒΑΞ: «Έσκαψε» το πρώτο χιλιόμετρο ο Μετροπόντικας στο Μετρό Αθήνας

Ολοκληρώθηκε, μαθαίνει η στήλη, το πρώτο χιλιόμετρο της υπόγειας σήραγγας από την Κατεχάκη, που «σκάβει» ο πρώτος Μετροπόντικας που έχει φέρει η ΑΒΑΞ για την περίφημη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. Το χιλιόμετρο αυτό αποτελεί το 20% περίπου της διαδρομής. Κατά πληροφορίες, το σύνολο της απόστασης θα τελειώσει του χρόνου τον Μάιο. Και μια και ο λόγος για την ΑΒΑΞ, στο τμήμα που κατασκευάζει η εταιρεία στον οδικό άξονα Πάτρα – Πύργος οι ρυθμοί είναι ανεβασμένοι και φτάνουν ήδη στο 40%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:11

Eurobank: Χρηματοδότηση με 15,34 εκατ. ευρώ του Φ/Β σταθμού της Lightsource bp

10:08

Στους 18 οι προφυλακιστέοι για τη δολοφονία Λυγγερίδη - Δικογραφία «μαμούθ» με 167 κατηγορούμενους

10:07

Το Ευρωκοινοβούλιο θέλει να μας θυμίσει τη σημασία της Δημοκρατίας – Η νέα καμπάνια για τις Ευρωεκλογές

09:58

Παπαθανάσης: Υπογειοποίηση εναέριων δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης στην Πεντέλη

09:51

Επιστολική ψήφος: Περισσότερες από 178.000 εγγραφές - Εκπνέει σήμερα η προθεσμία

09:43

Στο «κυνήγι» υψηλότερων αποτιμήσεων το Χρηματιστήριο

09:34

Απρόσμενη επίσκεψη του Έλον Μασκ στο Πεκίνο - Άρση περιορισμών για τα Tesla

09:19

Δίκη για το Μάτι: Ένοχοι 6 κατηγορούμενοι από τους 21 - Αθώοι Ψινάκης και Δούρου

09:10

Η Χαμάς απαντά στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ - Ο Μπλίνκεν στη Μ. Ανατολή

08:59

Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ ανακοινώνει αν παραιτείται ή όχι

08:53

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990 το γεν έναντι του δολαρίου

08:50

Κρήτη: Νέος σεισμός 4,2 βαθμών στον θαλάσσιο χώρο βόρεια του Ηρακλείου

08:30

Ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις κεντρικές ΗΠΑ - Τουλάχιστον 5 νεκροί

08:23

Loulis Food Ingredients: Οι στόχοι του 2024 και η στρατηγική της επόμενης μέρας - Ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις

08:10

Στην τελική ευθεία ο πολυετής προϋπολογισμός – Οι προβλέψεις για το 2024

08:03

Χρονιά ρεκόρ το 2024 για τον κλάδο του τουρισμού παγκοσμίως

08:00

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι

07:59

Συνεδριάζει στις 11:00 το υπουργικό συμβούλιο

07:50

Πράσινα τιμολόγια: Προς μικρή μείωση τον Μάιο – Στα 10 λεπτά ανά kWh η μέση τιμή

07:42

Μία πρόταση από τον Λέτα με μεγάλο ενδιαφέρον. Αρκεί να συζητηθεί

07:40

Lamda: Τα ρεκόρ των Malls, η ηγετική θέση και το Ελληνικό

07:35

Εφορία: Σαρωτικοί έλεγχοι για αδήλωτα εισοδήματα και ακίνητα - Στόχος εισπράξεις 1,7 δισ.

07:28

Οι προβλέψεις του Γεράκη - Κέντρο και γυναίκες κρίνουν το αποτέλεσμα - Δωρεά Λάτση στο υπουργικό

07:16

Πάρε δώσε για τα μερίσματα – Στα παρά ένα τα αποτελέσματα – Πιέσεις στους servicers

07:15

Νοσοκομεία: Ποιες είναι οι πιο συχνές καταγγελίες των πολιτών στα γραφεία «παραπόνων»

07:10

Οι αμπελώνες εκτός από κρασί, παράγουν και κοσμήματα - Το παράδειγμα της Νεμέας

23:58

Ανάρτηση της ΠτΔ για την ηρωική έξοδο των «Ελεύθερων Πολιορκημένων», την Κυριακή των Βαΐων του 1826

23:39

Μπανγκλαντές: Άνοιξαν και πάλι τα σχολεία εν μέσω σφοδρού καύσωνα

23:16

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν χωριό κοντά στο Ντονέτσκ

22:50

Εξαρθρώθηκε συμμορία ανηλίκων και νεαρών που διακινούσε ναρκωτικά σε Ψυχικό, Παπάγου και Χαλάνδρι