BACKSTORY

Οι απάτες καλά κρατούν - Εκδόσεων συνέχεια... - Κίνδυνοι παντού

23-11-2023 | 07:12
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι απάτες καλά κρατούν - Εκδόσεων συνέχεια... - Κίνδυνοι παντού

Οι απάτες καλά κρατούν

Και μιας και πιάσαμε Χριστούγεννα οι διαδικτυακές απάτες φαίνεται πως είναι έτοιμες να φουντώσουν. Ενδείξεις πολλές. Έτσι η Visa προειδοποιεί και στέλνει οδηγίες για περισσότερη προσοχή.

Αρκεί όμως αυτό; Μήπως τελικώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να ξοδέψουν κάτι παραπάνω ώστε να βρεθούν μπροστά από τους χάκερς αντί να ζητούν την προσοχή των πελατών τους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο; Από τη μια έχουμε αναγάγει τη χρήση μετρητών σε κάτι δαιμονικό από την άλλη όμως η θωράκιση από την πλευρά των αντισυμβαλλομένων, την λες και πλημμελή, παρά τις κινήσεις που έχουν γίνει από ιδρύματα. Και το θέμα είναι πως ενώ υπάρχει θέμα πλημμελούς θωράκισης, ζητούν από τα θύματα και τα ρέστα.

Εκδόσεων συνέχεια...

Όπως σας έχω ήδη πει ετοιμάζονται και άλλα MREL πριν το τέλος του έτους. Είναι πολλά αυτά που έχουν να γίνουν το 2024. Ότι μπορεί να γίνει νωρίτερα πρέπει να γίνει.

Με πολλές προσδοκίες

Χαλαρά θα πάμε μέχρι τα Χριστούγεννα σε ό, τι αφορά τον τραπεζικό τομέα και με δυνατό photo finish.

Οι ξένοι οίκοι πάντως όλοι λένε πως οι τράπεζες έχουν ένα περιθώριο για μια άνοδο 50% από τις τρέχουσες τιμές. Και οι τοποθετήσεις που γίνονται στο Χρηματιστήριο δείχνουν ότι υπάρχει πεποίθηση για προοπτική ανόδου.

Διανομή ή ανταλλαγή;

Επανέλαβε ο Βασίλης Φουρλής ότι στόχος είναι να πέσει κάτω από 50% το ποσοστό στην Trade Estates μέσω πώλησης ή διανομής στους μετόχους. Το δεύτερο δεν έγινε απόλυτα κατανοητό και είναι εύλογο να υπάρξουν εντυπώσεις και ερωτήματα. Αυτά βέβαια θα γίνουν μετά το εξάμηνο που είναι η περίοδος του lock up μετά από την εισαγωγή και η διανομή από ότι αντιλαμβανόμαστε μπορεί να είναι και ανταλλαγή με μετοχές της Φουρλής η οποία δεν είναι η μόνη μέτοχος της Trade Estates καθώς υπάρχουν και οι θυγατρικές της.

Κίνδυνοι παντού

Στην έκθεση της ECB ειδική μνεία γίνεται σε ό,τι αφορά στα μη τραπεζικά πιστωτικά ιδρύματα. Η ανώτατη τραπεζική αρχή τα βλέπει ως έναν από τους κινδύνους στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Βασικός λόγος τα κεφάλαια.

Τέλη και συνθήκες μονοπωλίου

Δεν ξέρουμε αν είναι και τόσο ευχαριστημένες οι αεροπορικές εταιρείες από τις αυξήσεις στα τέλη αεροδρομίου που ετοιμάζει η Fraport. Οι Γερμανοί θέλουν να μπουν και σε άλλα αεροδρόμια αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί να τηρηθούν οι όροι λειτουργίας του ανταγωνισμού όταν δημιουργούνται συνθήκες μονοπωλίου στα περιφερειακά αεροδρόμια.

Η χρηματοδότηση των υποδομών

Είναι αλήθεια ότι τα προβλήματα που προέκυψαν σε υποδομές μετά και από διάφορες καταστροφικές θεομηνίες (Daniel κ.α.) είναι σημαντικά και απαιτούν πόρους εκατοντάδων εκατ. ευρώ, ίσως όχι μόνο 600 εκατ. που για την ώρα υπολογίζονται. Κατά συνέπεια, αφενός αναζητούνται «πηγές», αφετέρου στο υπ. Υποδομών και Μεταφορών αλλάζουν ή έστω προσαρμόζουν τις προτεραιότητες. Που περιλαμβάνουν τόσο το «κλείσιμο των πληγών» αυτών όσο και την προώθηση έργων που είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης. Για αυτό και βλέπουμε αλλαγές, ζητήματα με χρηματοδοτήσεις, ακόμα και απεντάξεις έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης και αναπροσαρμογές (και για λόγους χρόνου εδώ). Και αναφορικά με το τελευταίο, βρίσκουμε 4-5 έργα αντιπλημμυρικά (ή ύδρευσης), σιδηροδρομικά projects, τα πάλαι ποτέ περίφημα ηλεκτρονικά διόδια κ.α. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν νέα δεδομένα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν νέα έργα ή έστω τα «λίγο παλιά».

Το ΣΔΙΤ της Intrakat στην Κρήτη

Πόρους, ήτοι δανειοδότηση, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων φέρεται να εξασφαλίζει ένα κτηριακό ΣΔΙΤ, αυτό για τη «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης» που είναι υψηλού προϋπολογισμού, κάπου 195 εκατ. ευρώ. Αυτό αναφέρουν τουλάχιστον πληροφορίες της αγοράς που αναφέρουν ότι η προετοιμασία της σύμβασης δανειοδότησης, στην οποία συμμετέχει και εγχώρια τράπεζα, είναι σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι προσφορά στην τελική φάση είχε δώσει η Intrakat, όπως παλιότερα είχαμε αποκαλύψει, με τον κατασκευαστικό όμιλο να αναμένει και την υπογραφή της σύμβασης, προφανώς κάποια στιγμή το 2024. Για την ιστορία το ΣΔΙΤ φοιτητικών εστιών αφορά τις πόλεις Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Γενικότερα βέβαια, τα κτηριακά ΣΔΙΤ μάλλον αποτελούν μια «δύσκολη» περίπτωση.

Τα νέα υψηλά της Intracom και οι insiders

Μάλλον πρέπει να πάμε πολλά χρόνια πίσω για να συναντήσουμε τα επίπεδα που «γράφει» πλέον ο τίτλος της Intracom, στα 2,55 ευρώ, που και χτες «τίναξε την μπάνκα» με +5,8% και συναλλαγές 800 χιλ. τεμαχίων. Όπως κι άλλες φορές έχουμε αναφέρει, τα «χαρτιά» του ομίλου Κόκκαλη είναι «στη μόδα», αν και πλέον υπάρχουν stories σε αυτά. Που θα φτάσει βέβαια η μετοχή, που ξεκίνησε το τελευταίο ράλι σε επίπεδα κάτω των 2 ευρώ, ουδείς το γνωρίζει. Μια φορά ο Σ. Κόκκαλη ανέβασε ποσοστά, ενώ και άλλοι insiders εσχάτως «ψώνισαν» κομμάτια (π.χ. Δ. Θεοδωρίδης). Να σημειώσουμε ότι η εισηγμένη έχει και Γ.Σ. στις 13 Δεκεμβρίου, να δούμε αν ειπωθεί κάτι νέο για «δουλειές» ή τα ακίνητα.

Ο εταιρικός μετασχηματισμός της Lamda Malls

Στο πλαίσιο του εν εξελίξει εταιρικού μετασχηματισμού της Lamda Malls, δηλαδή του φορέα που θα έχει υπό την «ομπρέλα» του τις συμμετοχές στα εμπορικά κέντρα (τα 4 υφιστάμενα συν τα 2 μελλοντικά στο Ελληνικό), είναι σε εξέλιξη κάποιες διαδικασίες/ενέργειες. Όπως για παράδειγμα, η ολοκλήρωση της εισφοράς των μετοχών των θυγατρικών εταιρειών Lamda Ellinikon Malls Holdings S.M.S.A., Malls Management Services S.M.S.A. και The Mall Athens S.M.S.A. στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Malls, η οποία βάσει του χρονοδιαγράμματος αναμένεται περί τα τέλη του 2023. Το ίδιο ισχύει και για την ολοκλήρωση της μετατροπής της εταιρικής μορφής της θυγατρικής εταιρείας Designer Outlet Athens από ΕΠΕ σε ΑΕ, η οποία βάσει χρονοδιαγράμματος αναμένεται περί τα τέλη του 2023. Τα λέμε αυτά καθώς εντός του 2024 αναμένεται και η προώθηση του πλάνου εισόδου του φορέα στο Χρηματιστήριο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:20

Αυγενάκης: Στόχος μας η προστασία παραγωγών και καταναλωτών

12:11

ΣΥΡΙΖΑ: Το ΥΠΕΣ να ενημερώσει αν αφαιρέθηκαν έγγραφα από τη διάρρηξη στην Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου

12:07

Ουκρανία: Δύο τραυματίες από μαζική ρωσική επίθεση

12:01

Αυξήθηκαν οι επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της Δυτικής Ελλάδας

11:52

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα την 1η Μαΐου

11:44

Μέση Ανατολή: Η Χαμάς «εξετάζει» αντιπρόταση του Ισραήλ για εκεχειρία

11:37

Αυστραλία: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της έμφυλης βίας πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα

11:29

Το βάδισμα και η σωματική δραστηριότητα, το καλύτερο και φθηνότερο φάρμακο για μικρούς και μεγάλους

11:24

ΗΠΑ: Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι έπληξαν κεντρικές πολιτείες

11:15

ΗΠΑ: Η πιθανή αντιπρόεδρος του Τραμπ αποκάλυψε ότι πυροβόλησε και σκότωσε τον σκύλο της

11:08

Ισπανία: Επιβεβαιώνει την παράδοση πυραύλων Patriot στην Ουκρανία

11:02

Κυβερνητικές πηγές: Ο κοστοβόρος απολιτίκ λαϊκισμός του κ. Κασσελάκη

10:55

Κασσελάκης: Προανακριτική για το μπάζωμα και τη μονταζιέρα στα Τέμπη

10:48

Στον ανακριτή 31 από τους συλληφθέντες για εγκληματική οργάνωση και δολοφονία του αστυνομικού Λυγγερίδη

10:34

Σκρέκας: Πιθανά εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης

10:19

Ευοίωνες προβλέπονται οι προοπτικές για τις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος

09:52

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ενόψει Πάσχα

09:30

Μονάδες Αποβλήτων: Στις 17 Ιουνίου η «μάχη» των ισχυρών για τη ΣΔΙΤ των 202 εκατ. στη Β. Ελλάδα 

09:25

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές - Λήγει την Μ. Τρίτη η προθεσμία

09:11

Σολτς: Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ να στείλουμε ισχυρό μήνυμα ενότητας

09:02

Υεμένη: Νέα επίθεση των Χούθι εναντίον πετρελαιοφόρου

08:48

Γ. Βερούλης (ελίν): Το πράσινο «στοίχημα» για τον κλάδο καυσίμων – Η εξωστρέφεια, η ηλεκτροκίνηση και οι επενδύσεις

08:41

Εγκρίθηκε η Πράξη για την Βιομηχανία Μηδενικών Εκπομπών – Στο επίκεντρο οι τεχνολογίες μηδενικών ρύπων

08:34

Σε υψηλό επίπεδο η συμπίεση μισθών στην ελληνική οικονομία - Τι ρόλο παίζει ο κατώτατος

08:26

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα αναβαθμιστεί η Μαρίνα Λευκίμμης στην Κέρκυρα – Τα σκάφη, οι χρήσεις και η στόχευση 

08:18

Φορολογικές δηλώσεις: Στο «σκάνερ» της εφορίας τα εισοδήματα από ακίνητα – 10+1 γρίφοι και παγίδες του Ε2

08:00

Τράπεζες: Ισχυρά έσοδα, περαιτέρω μείωση NPEs και άλμα στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων το α΄ τρίμηνο 2024 

00:01

Σολτς: Προσφέρθηκε ως διαμεσολαβητής μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας

23:51

Ερντογάν κατά Νετανιάχου και ΗΠΑ: Κανείς δεν μπορεί να απαιτεί από εμάς να μην μιλάμε για την Παλαιστίνη

23:32

Τριαντόπουλος: Τροποποίηση σχήματος στεγαστικής συνδρομής για το σεισμό στο Αρκαλοχώρι