BACKSTORY

Συνεχίζεται η δύναμη του real estate - Ο καλύτερος πελάτης - Τα δύο «πτυχία» της Intrakat

17-11-2023 | 07:25
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται η δύναμη του real estate - Ο καλύτερος πελάτης - Τα δύο «πτυχία» της Intrakat

Ένας πρώτος κύκλος

Mε την Εθνική, έκλεισε χθες ένας πρώτος κύκλος σε ό,τι αφορά στις αποκρατικοποιήσεις των τραπεζών. Όμως, ο κύκλος αυτός θα ξανανοίξει την επόμενη χρονιά με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία επιθυμεί να αποκρατικοποιήσει το 27% του μετοχικού της κεφαλαίου που ανήκει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πάνω από 8 φορές καλύφθηκε η αυξημένη έκδοση με μεγάλα και δυνατά ονόματα από το εξωτερικό και ισχυρά family offices εγχωρίως. Σήμερα τα επίσημα στοιχεία. Πάντως, η τιμή της έκδοσης διαμορφώθηκε στην περιοχή των 5,30 ευρώ ανά μετοχή.

Το βιβλίο και το… μνημόσυνο για το ΛΕΠΕΤΕ

Βιβλίο με τίτλο το «Το Σκάνδαλο ΛΕΠΕΤΕ» παρουσιάζεται στις 19 Δεκεμβρίου με συγγραφέα τον κ. Μιχάλη Καχρή που δηλώνει Οικονομολόγος, Νομικός και Συγγραφέας. Για όσους δεν το γνωρίζουν το ΛΕΠΕΤΕ ήταν ο λογαριασμός επικούρησης της Εθνικής που βρέθηκε χωρίς λεφτά. Επειδή βλέπω ότι το αντικείμενο του βιβλίου είναι το «πως φαγώθηκαν» τα χρήματα από τις διοικήσεις αναρωτιέμαι από που περίμεναν να φυτρώσουν λεφτά όταν ο λογαριασμός έκλεισε την πόρτα σε νέο προσωπικό και την ίδια στιγμή γινόταν πάρτι στη διαχείριση με την άδεια των συνδικαλιστών που συμμετείχαν στη διοικητική ομάδα που διαχειριζόταν το συγκεκριμένο λογαριασμό. Σημειωτέον ότι οι προσφυγές των συνδικαλιστών στα δικαστήρια έπεσαν σε τοίχο και τώρα είμαστε στη φάση των Μνημόσυνων.

Συνεχίζεται η δύναμη του real estate

Nα ξέρετε πως, παρά τα περί αντιθέτου θρυλούμενα, οι σοβαροί συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως θα συνεχιστεί η δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς ακινήτων. Έτσι αναφέρεται σε νέα της έκθεση η Alpha Finance. Η ανάκαμψη του ελληνικού real estate θα συνεχιστεί χάρη στις θετικές μακροοικονομικές τάσεις, την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων και του τουρισμού καθώς και την πιθανή αύξηση των χρηματοδοτήσεων από τον τραπεζικό τομέα. Υπ' αυτήν την έννοια οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ μπορούν να θεωρηθούν καλές για επένδυση.

Ο καλύτερος πελάτης

Μου λένε για ένα ταξιδιωτικό γραφείο στη Γλυφάδα ότι έχει ως καλύτερο πελάτη την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Υποθέτω ότι στην Επιτροπή θα έψαξαν πολύ μέχρι να φτάσουν στη Γλυφάδα και ότι δεν ισχύει ότι μεγάλο κομμάτι του τζίρου του εν λόγω γραφείου γίνεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Γιατί αν το ξέρετε τα ταξίδια υπαλλήλων και της προέδρου έχουν τιμητική τους και όλα για υπηρεσιακούς λόγους ασχέτως δεν περιγράφεται επαρκώς σε τι συνίστανται οι υπηρεσιακοί λόγοι.

Τα δύο «πτυχία» της Intrakat

Με δύο ανώτατα κατασκευαστικά πτυχία και μάλιστα μεγάλου βεληνεκούς βρίσκεται ο όμιλος Intrakat, ένα της «μαμάς» και το άλλο της «θυγατέρας», της ΑΚΤΩΡ. Όχι ότι παίζει σώνει και καλά κάποιον ρόλο, παλιά και άλλες εταιρείες είχαν «διπλή» παρουσία, απλώς το επισημαίνουμε. Βέβαια, κάποια στιγμή θα ξεκαθαρίσει αν το γκρουπ θέλει τη «διπλή παρουσία», ήτοι μέσω και Intrakat και ΑΚΤΩΡ, ή θα κινηθεί η διοίκηση Εξάρχου σε άλλου είδους μοντέλο με συγχώνευση – απορρόφηση και μία οντότητα. Όχι ότι ενοχλεί βέβαια η κατοχή δύο πτυχίων εβδόμης τάξης για τους διαγωνισμούς. Στο δε ταμπλό, σχεδόν φτάνει μια δεκάδα συνεδριάσεων που γυροφέρνει στα 3,4 με 3,5 ευρώ δίχως να χάνει έδαφος. Αλλά να δούμε και τη συνέχεια.

Η σερί κίνηση της Lamda στο ταμπλό

Δεν λες ότι βγάζει μάτι, αλλά όπως και να το κάνουμε, δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τους ανθρώπους της αγοράς η κίνηση της μετοχής της Lamda Development στο Χρηματιστήριο. Η οποία, με σερί 4 ανοδικών συνεδριάσεων, ξανάπιασε τα επίπεδα των 6,6 ευρώ μετά από περίπου 2,5 μήνες, αν και απέχει από το φετινό υψηλό των σχεδόν 7,4 ευρώ, αλλά και από το χαμηλό 2023 των 5,5-5,6 ευρώ. Όπως λένε στην αγορά, λογικά όσο προχωρούν τα έργα, οι αναπτύξεις και τα νέα οικιστικά, τόσο θα αποκτά καλύτερη ορατότητα και το επενδυτικό κοινό. Αλλά αυτό θα το δούμε στην πορεία. Για την ιστορία, η στήλη κάτι άκουσε περί παρουσιάσεων για τις κατοικίες τις προηγούμενες ημέρες. Επειδή η «παλιά φουρνιά» έχει ξεπουλήσει, μάλλον για την Little Athens θα ήταν η διαδικασία.

Τα πολυετή υψηλά της Intracom και η «εποχή των Κοκκαλόχαρτων»

Δεν θέλει και πολλή φιλοσοφία το πράγμα ότι τα γνωστά, παλιά, και ως «Κοκκαλόχαρτα» έχουν επανακάμψει στο ταμπλό. Για την Intralot τα έχουμε πει, αν και μάλλον ήταν αναμενόμενη μια κατοχύρωση. Η δε Intracom βρέθηκε σε νέα υψηλά, «πολυετή που τα είχαμε ξεχάσει», λένε οι traders, άνω των 2,4 ευρώ και σε αποτίμηση των 202 εκατ. ευρώ. Για την ιστορία μόλις στα τέλη Οκτωβρίου ήταν στα 1,9 με 2 ευρώ. Η εταιρεία έχει τεράστια ρευστότητα και η χρηματιστηριακή αξία ακόμα είναι ερωτηματικό αν την έχει φτάσει, ενώ είναι γνωστά τα σχέδια στο real estate με τις θυγατρικές. Βάλτε που επανήλθε στη μόδα και η συγγενική Intralot, και ίσως έχουμε ένα «πακέτο». Αλλά να δούμε που θα πάει.

Ετοιμάζονται για τον Piraeus Tower

Εξ όσων αντιλαμβάνεται η στήλη, στην Dimand σιγά σιγά αρχίζουν να ετοιμάζονται για την… τελική ευθεία σε σχέση με τον «πράσινο», ψηφιακό και εμβληματικό Piraeus Tower στο μεγάλο λιμάνι της χώρας (με Prodea, EBRD), που έχει την κατασκευαστική «σφραγίδα» της ΤΕΡΝΑ. Η ανάπτυξη αυτή, βέβαια, έπεσε σε μια δύσκολη συγκυρία, με άνοδο κόστους σε υλικά και χρήμα, με πολέμους, με ελλείψεις στο προσωπικό και άλλα τέτοια. Ωστόσο, με τις προφανείς καθυστερήσεις προχωρά και από το 2024 θα «γεμίζει από ζωή». Προφανώς, οι νέοι «ένοικοι» θα μπαίνουν σταδιακά, αλλά για αυτά καλύτερα να τα πει η ίδια η εταιρεία όταν φτάσει η στιγμή, ήτοι σε ολίγους μήνες από τώρα υποθέτουμε.

Οι πραγματικές προθέσεις του ΥΠΑΝ για τις προσφορές

Δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης να καταργηθούν τελείως οι προσφορές στα σούπερ μάρκετ όπως παρερμηνεύτηκε από ορισμένες πλευρές, διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά από τη στήλη. Το μεγάλο θέμα, μας λένε, είναι να σταματήσει το μεγάλο παζάρι με τις προσφορές τύπου «1+1» ή «έκπτωση 50% στο δεύτερο προϊόν» που μπερδεύουν τους καταναλωτές και θολώνουν τα νερά σχετικά με την πραγματικό κόστος. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση λέει «ναι» στις προσφορές και τις έκτακτες μειώσεις τιμών αλλά με ξεκάθαρο τρόπο και χωρίς… αλχημείες.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά

Στο μεταξύ πάντως οι έλεγχοι στην αγορά για τη διατήρηση του περιθωρίου κέρδους στα επίπεδα του 2021 από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (ΔΙΜΕΑ) συνεχίζονται. Το μήνυμα έστειλε και πάλι ο πρωθυπουργός χθες σχολιάζοντας και το πόρισμα της Κομισιόν για πίεση στον πληθωρισμό στην Ελλάδα λόγω των κερδών των επιχειρήσεων. «Δεν είμαστε εξαρτημένοι από καμιά πολυεθνική. Θέλουμε κανόνες ανταγωνισμού δίκαιους, θέλουμε την αγορά να λειτουργεί, αλλά δεν θα βγάλουν κάποιοι στην πλάτη του Έλληνα καταναλωτή χρήματα τα οποία δεν δικαιολογούνται. Πόσω μάλλον όταν μπορούν να πουλάνε ίδια προϊόντα στο εξωτερικό σε χαμηλότερες τιμές. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό». Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί φέτος ανέρχονται σε 7,9 εκατ. ευρώ και περισσότερα από 4,9 εκατ. ευρώ έχουν ήδη πληρωθεί ή έχουν βεβαιωθεί στην εφορία, θα υπάρξουν και άλλες ανακοινώσεις σύντομα λένε αρμόδιες πηγές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:30

«Αγύρτης» - «Ανισόρροπος»: Nέα ανταλλαγή… φιλοφρονήσεων μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν

10:20

Επίσκεψη Ταχιάου σε Χανιά και Ρέθυμνο: Πρέπει να τρέξουμε για τον ΒΟΑΚ

10:10

Ζαχαράκη: Μάχη κατά της ιδρυματοποίησης των παιδιών

10:00

Μητσοτάκης: Η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

09:50

Ισραήλ: Ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό - Ο Νετανιάχου απορρίπτει το τελεσίγραφο Γκαντζ

09:45

Έκρηξη χειροβομβίδας στην Αγία Βαρβάρα – Φθορές σε οχήματα και πρόσοψη πολυκατοικίας

09:40

Αύξηση 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε μία 10ετία λόγω AI

09:35

Νέες μάχες στη δυτική Λιβύη

09:30

Προκλήσεις για την ελληνική γεωργία λόγω κλιματικής αλλαγής

09:25

Titan: Οι κρυφές αξίες που «ξεκλειδώνει» το listing της θυγατρικής στο NYSE

09:20

Πότε θα μπαίνουν πρόστιμα για παραβάσεις πυροπροστασίας

09:15

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ εκτοξεύουν την συνδρομητική

09:10

Silver economy: Πώς το πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού μετατρέπεται σε προστιθέμενη αξία για την οικονομία

09:05

Φυσικό Αέριο: Στα ύψη οι εισαγωγές από τη Μόσχα το 2024

09:00

Τράπεζες: Καθαρά κέρδη 1,089 δισ. και συνολικά έσοδα 2,592 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2024

23:46

Red Arrows: Εντυπωσιακή επίδειξη από τη RAF με φόντο την αφρικανική σκόνη - Φωτογραφίες

23:22

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε χωριό στην περιοχή του Χαρκόβου

22:59

Μαρία Συρεγγέλα για ευρωεκλογές: Η ΝΔ έχει θέσεις και τις υλοποιεί

22:34

Σχοινάς: «Επείγει ο εξευρωπαϊσμός των Βαλκανίων, όχι η Βαλκανιοποίηση της Ευρώπης»

22:20

Ευρωεκλογές - Δημοσκόπηση GPO: Ευρύ προβάδισμα ΝΔ - Η εικόνα στους «γαλάζιους» υποψήφιους

22:06

Κώτσηρας (ΥΦΥΠΕΞ): Με τους Έλληνες της Διασποράς για τη δυναμική Ελλάδα της γνώσης

21:47

Τελεσίγραφο Γκαντζ σε Νετανιάχου για Γάζα

21:28

Γεωργία: Η πρόεδρος έθεσε βέτο στον νόμο περί «εξωτερικής επιρροής»

21:00

Η οικονομική στασιμότητα του Βορρά κλείνει το χάσμα με τον Νότο – Η περίπτωση της Ελλάδας

20:37

«Κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και ζέστης μέχρι την Τετάρτη – Τι είναι το οξειδωτικό στρες

20:18

Γερμανία: Δέσμευση Σολτς για αλληλεγγύη στους πληγέντες του Ζάαρλαντ από τις βροχοπτώσεις

20:00

Βόρεια Μακεδονία: Επαναληπτικές κάλπες σε 7 εκλογικά τμήματα

19:45

Τι είναι η κορτιζόλη και πώς επηρεάζει το σώμα σου

19:30

Πρώτο ελληνικό εταιρικό ομόλογο που ψηφιοποιήθηκε με τεχνολογία blockchain

19:15

Σκρέκας: Πυλώνες ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας στο επιχειρηματικό οικοσύστημα τα Επιμελητήρια