BACKSTORY

Κληρώνει και για την ΕΤΕ - Η ενέργεια το επόμενο σκαλί - Τα απλανή πλάνα των θεσμικών

13-11-2023 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κληρώνει και για την ΕΤΕ - Η ενέργεια το επόμενο σκαλί - Τα απλανή πλάνα των θεσμικών

Αύριο κληρώνει και για την ΕΤΕ

Την Τρίτη κληρώνει για την Εθνική Τράπεζα, λένε όσοι γνωρίζουν, μετά την Αlpha Bank που παρά τα περί αντιθέτου θρυλούμενα μία ήταν προσφορά, αυτή της Unicredit και εκεί καταλήγει.

Στη βάση αυτήν το ΤΧΣ προχωράει κανονικά στο επόμενο βήμα του που θα αφορά το μισό από το 40% που κατέχει στην ΕΤΕ. Θεωρούν πως οι εξελίξεις δεν θα αργήσουν να τρέξουν και για την Τράπεζα Πειραιώς.

Σε ό,τι αφορά πάντως την ΕΤΕ η συμμαχία όλων των μεγάλων τραπεζών Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, διασφαλίζουν σε σημαντικό βαθμό την «άσκηση».

MREL το 2024

Οι τράπεζες θα ξεκινήσουν τις νέες εκδόσεις MREL από την επόμενη χρονιά καθώς έχουν ήδη πιάσει τους στόχους. Εθνική και Alpha μάλιστα έχουν κατά πολύ ξεπεράσει τους στόχους αυτούς.

Ωστόσο να επισημανθεί πως ο SRB δηλώνει άτεγκτος επί του θέματος και δεν θα δεχθεί καθυστερήσεις.

Βέβαια, η δεξαμενή των επενδυτικών κεφαλαίων δεν είναι ατελείωτη σε ό,τι αφορά τη χώρα μας. Πρέπει να επισημανθεί και αυτό.

Η ενέργεια το επόμενο σκαλί

Τα βλέμματα είναι όλα στραμμένα στο μεγάλο road show της Morgan Stanley στο Λονδίνο στις 28 και 29 Νοεμβρίου. Μετά τις τράπεζες είναι σαφές πως η αγορά θέλει να δώσει ένα σημαντικό pushing στα ενεργειακά εξ ου και αυτό εκτιμάται εκτός των τραπεζών πως θα αποτελέσει το επίκεντρο του συνεδρίου.

Ο προβληματισμός του αξιόχρεου

Όταν το αμερικανικό αξιόχρεο έχει αρνητικές προοπτικές (Moody's γαρ) κάτι δεν πηγαίνει καθόλου καλά. Έτσι αυξάνονται και πληθαίνουν οι φωνές για πτωχεύσεις στον ιδιωτικό τομέα και δεν αφορούν μόνον την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Τα επιτόκια δίνουν κέρδη στις τράπεζες αλλά δυστυχώς μόνον σε αυτές.

Τα απλανή πλάνα των θεσμικών

Τελικά οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές έχουν επενδυτικό πλάνο. Τέτοιο πλάνο που υπερφορτώνουν σε δημόσιες εγγραφές μετοχές προκειμένου να καλυφθούν αυτές προκειμένου να κάνουν τα χατίρια των συνδεδεμένων αναδόχων (μιλάμε για σινικά τείχη, όχι αστεία) και την ίδια στιγμή δεν μπαίνουν σε αυξήσεις κεφαλαίου και τους παίρνουν τα χαρτιά οι ξένοι θεσμικοί. Δύο χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα αποτελούν η Lavipharm και η Intralot όπου οι «μαμάδες» δεν θεώρησαν ότι υπάρχει πεδίο αναδοχής να ασχοληθούν και οι συνδεδεμένοι θεσμικοί έμειναν χωρίς χαρτιά στο χέρι σπεύδοντας να αγοράσουν ακριβότερα. Κατά τα λοιπά υπάρχει εποπτεία της λειτουργίας τους και ανεξαρτησία.

Η... Τρίτη της Aegean

Αύριο Τρίτη 14 Νοεμβρίου η Aegean ανακοινώνει τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου που είναι και το σημαντικότερο για τις επιδόσεις της. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εκπλήξει και πάλι θετικά και το στοίχημα θα είναι αν τελικά φέτος θα ξεπεράσει ή όχι τα 200 εκατ. ευρώ καθαρή κερδοφορία. Χωρίς να υπολογίζονται τα warrants, όπου δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα διαγραφούν ή θα πουληθούν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Λίβανος: «Οι Φρουροί της Επανάστασης διευθύνουν τις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ»

23:29

ΕΟΦ: Σε αυξημένη ετοιμότητα για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων λόγω του πολέμου στον Κόλπο

23:04

Δέκα χρόνια από τις τζιχαντιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες με τους 32 νεκρούς

22:42

Σκιάθος: Tο πρώτο νησί στην Ελλάδα με οργανωμένη στρατηγική τουρισμού για άτομα στο φάσμα του αυτισμού

22:27

Τουρκία: Σύλληψη δημοσιογράφου αντιπολιτευόμενης εφημερίδας για «διασπορά fake news»

22:06

Δημοτικές εκλογές στη Γαλλία: Νικητής στο Παρίσι ο σοσιαλιστής Εμανουέλ Γκρεγκουάρ

21:58

Το νερό, μέγα διακύβευμα στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή

21:32

Εκλογές στη Σλοβενία: Μάχη «στήθος με στήθος» για το φιλελεύθερο και το φιλοτραμπικό κόμμα

21:18

Παπαστεργίου: «Η Ελλάδα πρωτοπορεί υλοποιώντας για πρώτη φορά τον ευρωπαϊκό μηχανισμό επαλήθευσης ηλικίας»

20:55

Μπέσεντ: Έχουμε «άφθονα λεφτά» για τον πόλεμο στο Ιράν - Δεν θα αυξήσουμε τους φόρους

20:43

Οι νέες οικονομικές συμμαχίες που προκύπτουν από τον πόλεμο στο Ιράν

20:23

Ζελένσκι: «Η Ρωσία επιχειρεί να εντείνει τις επιθετικές επιχειρήσεις»

19:58

Η Κάγια Κάλας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ του Ιράν

19:33

Γερμανία: Νίκη του CDU στη Ρηνανία - Παλατινάτο έπειτα από 35 χρόνια

19:15

Τι σηματοδοτεί η εμπλοκή των ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία

18:57

Κεφαλογιάννης για αντιπυρική περίοδο: «Ο καθαρισμός οικοπέδων είναι από τα βασικά εργαλεία πρόληψης»

18:34

Πρόεδρος του Λιβάνου: «Προοίμιο χερσαίας εισβολής οι επιθέσεις του Ισραήλ σε υποδομές»

18:17

Ιράν: Σοβαρές ζημιές σε υποδομές νερού και ενέργειας από επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ

17:59

Η Βόρεια Μακεδονία μειώνει τον ΦΠΑ στα καύσιμα για δύο εβδομάδες

17:40

Bitcoin: Κάτω από τα 69.000 δολάρια - «Βαρίδι» ο πόλεμος για την αγορά crypto

17:28

Έκρηξη από διαρροή αερίου στη Ρώμη: Κατέρρευσε κτήριο - Δύο σοβαρά τραυματίες

17:10

Τραμπ: Στέλνει πράκτορες της ICE στα αεροδρόμια για ενίσχυση της ασφάλειας

16:51

Φρουροί της Επανάστασης σε Τραμπ: «Πλήρες κλείσιμο του Ορμούζ σε περίπτωση επίθεσης σε ενεργειακές υποδομές»

16:36

Νέα πλήγματα του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο - Χτύπημα σε γέφυρα

16:19

Η Σλοβενία επιβάλλει περιορισμούς στις αγορές καυσίμων λόγω του πολέμου

16:01

Στις 26 Μαρτίου η ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού - Συνετή αύξηση εισηγείται η Νίκη Κεραμέως

15:50

Ισραηλινός στρατός: Το Ιράν έχει εκτοξεύσει πάνω από 400 πυραύλους - Αναχαιτίστηκε το 92%

15:33

Πανελλαδική 24ωρη απεργία στα ταξί τη Δευτέρα

15:23

7 μέρη στον κόσμο που απαγορεύεται να επισκεφθούμε

15:04

Δημοψήφισμα στην Ιταλία: Οι πολίτες αποφασίζουν για μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη