BACKSTORY

Ποιοι ενδιαφέρονται για τις ελληνικές τράπεζες - Ο doer Χατζηδάκης - Πακέτο με σημασία

17-10-2023 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι ενδιαφέρονται για τις ελληνικές τράπεζες - Ο doer Χατζηδάκης - Πακέτο με σημασία

Ποιοι ενδιαφέρονται για τις ελληνικές τράπεζες

Με ενδιαφέρον διέκρινα την απάντηση του CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Ηλία Ξηρουχάκη στην αιτίαση του κ. Στουρνάρα πως θα ήταν καλά να βρισκόταν κάποια τράπεζα του εξωτερικού που να ενδιαφέρεται για τα ποσοστά των ελληνικών τραπεζών.

Ο κ. Ξηρουχάκης διαβεβαίωσε πως τέτοιο ενδιαφέρον μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αλλά υπάρχει ενδιαφέρον άλλων ξένων θεσμικών επενδυτών μακροπρόθεσμων και με αξιοπιστία. Η αιτίαση αυτή έλαβε χώρα στη συνέντευξη του κ. Στουρνάρα στο Reuters αλλά και στο γεύμα που παρέθεσε η Eurobank όπου και η απάντηση του κου Ξηρουχάκη.

Ναι μεν αλλά

Δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει πως η αναζήτηση πρέπει να συνεχιστεί για την εξεύρεση τράπεζας ή αν οι διαδικασίες θα προχωρήσουν με βάση τα υπάρχοντα.

Σήμερα θα υπάρξει μια πρώτη ένδειξη αν οι χρόνοι θα τηρηθούν από την πλευρά του ΤΧΣ ή όχι. Θέλω να θυμόμαστε πως η κυβέρνηση διατρανώνει σε όλους τους τόνους την ανάγκη να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Από την άλλη πλευρά υπάρχει και μια πραγματικότητα, η ανάφλεξη στο Ισραήλ, η οποία πιέζει τις τιμές στις διεθνείς αγορές και περιπλέκει τέτοια εγχειρήματα.

Ο doer Κωστής Χατζηδάκης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρήσαμε για άλλη μια φορά πόσο doer είναι ο Κωστής Χατζηδάκης υπουργός Οικονομικών. H πλατφόρμα κώδικας δεοντολογίας που αφορά κυρίως στα μικρά χρέη είναι ένα αίτημα που πάρα πολύ καιρό βρισκόταν σε εκκρεμότητα για τους αποκλεισμένους από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Και γι' αυτό το αίτημα υπήρχε πρόβλεψη από τότε που δημιουργήθηκε η πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Για το καλό ποιων;

Βροχή έπεσε η αγορά ιδίων μετοχών από τις εισηγμένες τις τελευταίες ημέρες. Την ίδια στιγμή ελάχιστοι insiders αγοράζουν, γεγονός που αν μη τι άλλο δεν είναι και το καλύτερο. Μένει να αποδεχτεί αν το buyback είναι για το καλό των εταιρειών ή για το καλό των insiders προκειμένου να λάβουν μετοχές και άλλα συναφή δώρα.

Πακέτο με σημασία

Στην πώληση 250.000 μετοχών προχώρησε ο ένας εκ των βασικών μετόχων της Euroxx, κ. Γιώργος Πολίτης. Επειδή στις χρηματιστηριακές τέτοια πακέτα μετοχών δεν πωλούνται εύκολα στην αγορά πλανώνται πληροφορίες ότι επίκεινται γενικότερες μετοχικές εξελίξεις στην εταιρεία. Εξελίξεις που μπορεί να φτάσουν και σε ολική μεταβολή των ιδιοκτησιακών ισορροπιών.

Επιτυχία

Αυτό είναι πράγματι επιτυχία. Το λανσάρισμα της εφαρμογής του payzy του ΟΤΕ στη Γερμανία αν μη τι άλλο δείχνει ότι η ελληνική θυγατρική των Γερμανών αντί να εισάγει εξάγει τεχνογνωσία. Και στις υπηρεσίες πληρωμών η τεχνογνωσία και η δυναμική που αυτή αναπτύσσει μετρά ιδιαίτερα.

ΟΑΣΑ: Mega διαγωνισμός 400 εκατ. ευρώ για ιδιώτες στα λεωφορεία

Mega διαγωνισμό, άνω των 400 εκατ. ευρώ (μαζί με προαίρεση ύψους 15,4 εκατ. ευρώ και πλέον ΦΠΑ 13%), προωθεί ο ΟΑΣΑ με τον οποίο ιδιώτες θα προσφέρουν υπηρεσίες επιβατικών μεταφορών. Ειδικότερα, μόλις προ ημερών το Δ.Σ. του συγκοινωνιακού φορέα των Αθηνών ενέκρινε τη διακήρυξη και το τεύχος του διαγωνισμού με ανοικτή διαδικασία για την επιλογή αναδόχου (ή αναδόχων σε τμήματα) για την ανάθεση υπηρεσιών Επιβατικών Μεταφορών με Αστικά Λεωφορεία στην Ανατολική & Δυτική Αττική και κριτήριο ανάθεσης την οικονομικότερη προσφορά. Επίσης, εξουσιοδότησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Γεώργιο Σπηλιόπουλο για τη διενέργεια της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας, άρα, προσεχώς ο διαγωνισμός θα «βγει».

Αν θυμόμαστε καλά, το καλοκαίρι ο ΟΑΣΑ είχε «ανοίξει» διαβούλευση για το σχέδιο Διακήρυξης Διεθνούς Ανοικτού Διαγωνισμού με τίτλο «Παροχή Υπηρεσιών Επιβατικών Μεταφορών με Αστικά Λεωφορεία στην Ανατολική και Δυτική Αττική για 60 μήνες με δικαίωμα παράτασης έως τριάντα 30 μήνες». Τότε η αγορά έκανε λόγο για μερικές δεκάδες γραμμών (πάνω από 60) που θα δοθούν σε ιδιώτες, ενώ ο φορέας είχε ήδη παραχωρήσει κάπου 70 γραμμές – δρομολόγια των λεωφορείων της πρωτεύουσας στα ΚΤΕΛ από το 2020 (κατά την περίοδο της πανδημίας).

Η Intrakat και το μετοχικό ενδιαφέρον

Στην αγορά συχνά ανέφεραν το προηγούμενο χρονικό διάστημα ότι «νέοι και παλιοί, δηλαδή υφιστάμενοι, μέτοχοι δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της Intrakat υπό την καθοδήγηση του Αλ. Εξάρχου». Εικάζουμε λοιπόν ότι η ENVIRTUS INVESTMENSTS LTD ανήκει στη δεύτερη κατηγορία καθώς χτες η εισηγμένη γνωστοποίησε ότι ο παραπάνω μέτοχος βρίσκεται πλέον με ποσοστό 5,16% στην εισηγμένη (8.282.500 μετοχές μετά δικαιώματος ψήφου). Προφανώς, «έχτισε» ή μάλλον ενίσχυσε την θέση του. Μια και ο λόγος για την εισηγμένη, η μετοχή της κινείται εσχάτως πέριξ των 3 ευρώ, σαν να κάνει μια βάση στα επίπεδα αυτά.

Το νέο έργο για την P&C Development

Με έκπτωση 22,18% η κατασκευαστική εταιρεία «P.& C. DEVELOPMENT S.A.» ορίστηκε προσωρινός ανάδοχος του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΡΔΕΥΣΗΣ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ», προϋπολογισμού δημοπράτησης 13,1 εκατ. ευρώ. Το αναφέρουμε απλώς και μόνο επειδή η εταιρεία ιδρύθηκε προ πολλών ετών από τον Χρήστο Παναγιωτόπουλο, πρώην επικεφαλής της ΑΚΤΩΡ και νυν CEO της ΤΕΡΝΑ, η οποία, φέρεται να έχει προχωρήσει και στην εξαγορά της κατασκευαστικής. Αλλωστε, είχε προηγηθεί και η «μεταγραφή», όπως και του Π. Σουρέτη από την Intrakat.

Τα «χαρτιά» της Alpha Trust - Ανδρομέδα

Μια και είναι η μόνη εισηγμένη στο ΧΑ εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου, ας κάνουμε τον κόπο να σας μεταφέρουμε το portfolio της στο τέλος γ’ τριμήνου 2023. Ο λόγος για την Alpha Trust Ανδρομέδα που στο τέλος Σεπτεμβρίου είχε εσωτερική αξία χαρτοφυλακίου 27,98 εκατ. ευρώ, η κεφαλαιοποίησή της είναι στα 24 εκατ., άρα διαπραγματεύεται με discount, με τα μετρητά να αποτελούν το 8,9% του ενεργητικού, τα ομόλογα το 3,5%, τις ίδιες μετοχές το 3,33% και τις μετοχές, προφανώς, το 84,27%. Εκ των οποίων, ξεχωρίζουν θέσεις σε TITAN CEMENT INTERNATIONAL (6,04% επί του συνόλου), QUEST (5,84%), ΔΕΗ (5,36%), ΟΤΕ (5,19%), ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (4,58%). Τη δεκάδα με τις μεγαλύτερες μετοχικές τοποθετήσεις «κλείνουν» οι VIOHALCO (3,41% επί του συνόλου της θέσης), ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ (3,26%), FLEXOPACK (3,22%), MOTOR OIL (3,10%) και ΕΛΒΕ (2,67%).

Οι οικιστικές «γειτονιές» της Lamda στο Ελληνικό

Πριν μερικές εβδομάδες (στις 19 Σεπτεμβρίου αν θυμόμαστε ορθά), η στήλη αναφέρονταν (όπως συχνά πράττει) στα οικιστικά της Lamda στο Ελληνικό, καθώς από καιρό ήταν σε σταθερά ανοδική πορεία οι πωλήσεις στο project. H Lamda ενημέρωσε στις αρχές του καλοκαιριού για τη νέα οικιστική γειτονιά που δημιουργείται στο Ελληνικό – με το ενδιαφέρον όνομα Little Athens. Τα διαμερίσματα φαίνεται ότι θα είναι για όλα τα βαλάντια και η ζήτηση είναι ήδη μεγάλη.

Στη νέα γειτονιά θα επικρατεί το πράσινο και τα διαμερίσματα θα έχουν θέα στο πάρκο ή στη θάλασσα. Το λέμε επειδή η «γειτονιά» αυτή, μαζί με τους νέους πύργους ύψους 50 μ. ή τα projects με τις ονομασίες Mainstream Posidonos, Mainstream Alimos, Neighborhood Retail κ.α. εκ νέου φιγουράρουν σε εταιρική παρουσίαση της εισηγμένης (Οκτώβριος). Αλλά για όλα αυτά που «σπάνε τα κοντέρ» στα έσοδα θα επανέλθουμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:20

Χαρδαλιάς: Η Περιφέρεια Αττικής ενισχύει τον ΣΠΑΠ με δύο νέα πυροσβεστικά οχήματα

19:08

Γάζα: Οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί από έκρηξη στη Ράφα

19:01

Ζελένσκι: Μαζί κάνουμε το πρώτο βήμα προς μια δίκαιη ειρήνη

18:50

Γαλλία: Η τέλεια καταιγίδα στην αγορά ομολόγων - Καζάνι που βράζει η πολιτική σκηνή

18:22

Ερυθρά Θάλασσα: Εκκένωση φλεγόμενου πλοίου στα ανατολικά του Άντεν μετά από επίθεση των Χούθι

18:10

Μελόνι: Στήριξη της Ουκρανίας με ευρύτατη δράση

18:02

Καβάλα: Οριοθετήθηκε η φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Λεύκη

17:54

Κικίλιας: Άμεσα αντιμετωπίστηκε φωτιά στο Πανόραμα Βούλας

17:43

ΗΠΑ: Η αντιπρόεδρος Χάρις ανακοίνωσε τη χορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 1,5 δισ. δολαρίων

17:11

Νάουσα: Επιτήδειοι προσπάθησαν να αποσπάσουν 135.000 ευρώ από τρία άτομα προφασιζόμενοι τραυματισμό συγγενή τους

16:56

Ερντογάν: Η Γερμανία έχει «μαλακώσει» στο θέμα των Eurofighter

16:35

Υπουργικό συμβούλιο: Παρουσιάστηκε το ψηφιακό τέλος συναλλαγών

16:19

Σουηδία: Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο

16:11

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 17 έως 21 Ιουνίου

16:00

Πετρέλαιο: Η αγορά διαφωνεί για το peak της ζήτησης - Στα 50 - 90 δολάρια το εύρος της τιμής του Brent

15:55

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης των Ανατολικών Θερμών στους Δελφούς

15:45

Συνελήφθη ο Ναν για «επεισόδιο» με την σύζυγο του

15:39

Αθανασάκης: Χαμηλότερο το προσδόκιμο υγιούς επιβίωσης μετά τα 65 στην Ελλάδα, σε σχέση με τον ΟΟΣΑ

15:31

Στην Ελβετία για τη διεθνή διάσκεψη κορυφής για την Ουκρανία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

15:23

Σταϊκούρας: Επέκταση της Ιόνιας Οδού και μεγάλα έργα ύδρευσης στη Δυτική Ελλάδα και τη Λέσβο

15:17

Γεραπετρίτης στην κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας: Εκπτώσεις από τα θεμελιώδη δεν νοούνται

15:11

Ρωσία: Πέντε νεκροί σε μεθοριακή πόλη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

15:03

Κοντογεώργης: Εντατικοποίηση της δουλειάς και μετριοπάθεια

14:59

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:Με υπογραφή Κ. Μητσοτάκη η ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής

14:50

Γαλλία: Ο Φρ. Ολάντ υποψήφιος βουλευτής με το Λαϊκό Μέτωπο

14:37

Χαρτογραφώντας το αίσθημα δυσφορίας στον καύσωνα στην Αθήνα - Σε ποιες περιοχές καταγράφεται πιο έντονο

14:31

Βοτσαρίδης (INTERLIFE): Θεσμοθέτηση ΣΔΙΤ για τις αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές

14:22

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα μαστροπείας που δρούσε στην περιοχή του Μεταξουργείου

14:19

ΗΠΑ: Χορήγησαν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθειας 315 εκατ. δολαρίων στο Σουδάν

14:10

Ακίνητα: Οι ακριβές γειτονιές της Αθήνας - Πού κυμαίνονται οι τιμές