BACKSTORY

Ποιοι ενδιαφέρονται για τις ελληνικές τράπεζες - Ο doer Χατζηδάκης - Πακέτο με σημασία

17-10-2023 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι ενδιαφέρονται για τις ελληνικές τράπεζες - Ο doer Χατζηδάκης - Πακέτο με σημασία

Ποιοι ενδιαφέρονται για τις ελληνικές τράπεζες

Με ενδιαφέρον διέκρινα την απάντηση του CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Ηλία Ξηρουχάκη στην αιτίαση του κ. Στουρνάρα πως θα ήταν καλά να βρισκόταν κάποια τράπεζα του εξωτερικού που να ενδιαφέρεται για τα ποσοστά των ελληνικών τραπεζών.

Ο κ. Ξηρουχάκης διαβεβαίωσε πως τέτοιο ενδιαφέρον μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αλλά υπάρχει ενδιαφέρον άλλων ξένων θεσμικών επενδυτών μακροπρόθεσμων και με αξιοπιστία. Η αιτίαση αυτή έλαβε χώρα στη συνέντευξη του κ. Στουρνάρα στο Reuters αλλά και στο γεύμα που παρέθεσε η Eurobank όπου και η απάντηση του κου Ξηρουχάκη.

Ναι μεν αλλά

Δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει πως η αναζήτηση πρέπει να συνεχιστεί για την εξεύρεση τράπεζας ή αν οι διαδικασίες θα προχωρήσουν με βάση τα υπάρχοντα.

Σήμερα θα υπάρξει μια πρώτη ένδειξη αν οι χρόνοι θα τηρηθούν από την πλευρά του ΤΧΣ ή όχι. Θέλω να θυμόμαστε πως η κυβέρνηση διατρανώνει σε όλους τους τόνους την ανάγκη να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Από την άλλη πλευρά υπάρχει και μια πραγματικότητα, η ανάφλεξη στο Ισραήλ, η οποία πιέζει τις τιμές στις διεθνείς αγορές και περιπλέκει τέτοια εγχειρήματα.

Ο doer Κωστής Χατζηδάκης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρήσαμε για άλλη μια φορά πόσο doer είναι ο Κωστής Χατζηδάκης υπουργός Οικονομικών. H πλατφόρμα κώδικας δεοντολογίας που αφορά κυρίως στα μικρά χρέη είναι ένα αίτημα που πάρα πολύ καιρό βρισκόταν σε εκκρεμότητα για τους αποκλεισμένους από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Και γι' αυτό το αίτημα υπήρχε πρόβλεψη από τότε που δημιουργήθηκε η πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Για το καλό ποιων;

Βροχή έπεσε η αγορά ιδίων μετοχών από τις εισηγμένες τις τελευταίες ημέρες. Την ίδια στιγμή ελάχιστοι insiders αγοράζουν, γεγονός που αν μη τι άλλο δεν είναι και το καλύτερο. Μένει να αποδεχτεί αν το buyback είναι για το καλό των εταιρειών ή για το καλό των insiders προκειμένου να λάβουν μετοχές και άλλα συναφή δώρα.

Πακέτο με σημασία

Στην πώληση 250.000 μετοχών προχώρησε ο ένας εκ των βασικών μετόχων της Euroxx, κ. Γιώργος Πολίτης. Επειδή στις χρηματιστηριακές τέτοια πακέτα μετοχών δεν πωλούνται εύκολα στην αγορά πλανώνται πληροφορίες ότι επίκεινται γενικότερες μετοχικές εξελίξεις στην εταιρεία. Εξελίξεις που μπορεί να φτάσουν και σε ολική μεταβολή των ιδιοκτησιακών ισορροπιών.

Επιτυχία

Αυτό είναι πράγματι επιτυχία. Το λανσάρισμα της εφαρμογής του payzy του ΟΤΕ στη Γερμανία αν μη τι άλλο δείχνει ότι η ελληνική θυγατρική των Γερμανών αντί να εισάγει εξάγει τεχνογνωσία. Και στις υπηρεσίες πληρωμών η τεχνογνωσία και η δυναμική που αυτή αναπτύσσει μετρά ιδιαίτερα.

ΟΑΣΑ: Mega διαγωνισμός 400 εκατ. ευρώ για ιδιώτες στα λεωφορεία

Mega διαγωνισμό, άνω των 400 εκατ. ευρώ (μαζί με προαίρεση ύψους 15,4 εκατ. ευρώ και πλέον ΦΠΑ 13%), προωθεί ο ΟΑΣΑ με τον οποίο ιδιώτες θα προσφέρουν υπηρεσίες επιβατικών μεταφορών. Ειδικότερα, μόλις προ ημερών το Δ.Σ. του συγκοινωνιακού φορέα των Αθηνών ενέκρινε τη διακήρυξη και το τεύχος του διαγωνισμού με ανοικτή διαδικασία για την επιλογή αναδόχου (ή αναδόχων σε τμήματα) για την ανάθεση υπηρεσιών Επιβατικών Μεταφορών με Αστικά Λεωφορεία στην Ανατολική & Δυτική Αττική και κριτήριο ανάθεσης την οικονομικότερη προσφορά. Επίσης, εξουσιοδότησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Γεώργιο Σπηλιόπουλο για τη διενέργεια της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας, άρα, προσεχώς ο διαγωνισμός θα «βγει».

Αν θυμόμαστε καλά, το καλοκαίρι ο ΟΑΣΑ είχε «ανοίξει» διαβούλευση για το σχέδιο Διακήρυξης Διεθνούς Ανοικτού Διαγωνισμού με τίτλο «Παροχή Υπηρεσιών Επιβατικών Μεταφορών με Αστικά Λεωφορεία στην Ανατολική και Δυτική Αττική για 60 μήνες με δικαίωμα παράτασης έως τριάντα 30 μήνες». Τότε η αγορά έκανε λόγο για μερικές δεκάδες γραμμών (πάνω από 60) που θα δοθούν σε ιδιώτες, ενώ ο φορέας είχε ήδη παραχωρήσει κάπου 70 γραμμές – δρομολόγια των λεωφορείων της πρωτεύουσας στα ΚΤΕΛ από το 2020 (κατά την περίοδο της πανδημίας).

Η Intrakat και το μετοχικό ενδιαφέρον

Στην αγορά συχνά ανέφεραν το προηγούμενο χρονικό διάστημα ότι «νέοι και παλιοί, δηλαδή υφιστάμενοι, μέτοχοι δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της Intrakat υπό την καθοδήγηση του Αλ. Εξάρχου». Εικάζουμε λοιπόν ότι η ENVIRTUS INVESTMENSTS LTD ανήκει στη δεύτερη κατηγορία καθώς χτες η εισηγμένη γνωστοποίησε ότι ο παραπάνω μέτοχος βρίσκεται πλέον με ποσοστό 5,16% στην εισηγμένη (8.282.500 μετοχές μετά δικαιώματος ψήφου). Προφανώς, «έχτισε» ή μάλλον ενίσχυσε την θέση του. Μια και ο λόγος για την εισηγμένη, η μετοχή της κινείται εσχάτως πέριξ των 3 ευρώ, σαν να κάνει μια βάση στα επίπεδα αυτά.

Το νέο έργο για την P&C Development

Με έκπτωση 22,18% η κατασκευαστική εταιρεία «P.& C. DEVELOPMENT S.A.» ορίστηκε προσωρινός ανάδοχος του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΡΔΕΥΣΗΣ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ», προϋπολογισμού δημοπράτησης 13,1 εκατ. ευρώ. Το αναφέρουμε απλώς και μόνο επειδή η εταιρεία ιδρύθηκε προ πολλών ετών από τον Χρήστο Παναγιωτόπουλο, πρώην επικεφαλής της ΑΚΤΩΡ και νυν CEO της ΤΕΡΝΑ, η οποία, φέρεται να έχει προχωρήσει και στην εξαγορά της κατασκευαστικής. Αλλωστε, είχε προηγηθεί και η «μεταγραφή», όπως και του Π. Σουρέτη από την Intrakat.

Τα «χαρτιά» της Alpha Trust - Ανδρομέδα

Μια και είναι η μόνη εισηγμένη στο ΧΑ εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου, ας κάνουμε τον κόπο να σας μεταφέρουμε το portfolio της στο τέλος γ’ τριμήνου 2023. Ο λόγος για την Alpha Trust Ανδρομέδα που στο τέλος Σεπτεμβρίου είχε εσωτερική αξία χαρτοφυλακίου 27,98 εκατ. ευρώ, η κεφαλαιοποίησή της είναι στα 24 εκατ., άρα διαπραγματεύεται με discount, με τα μετρητά να αποτελούν το 8,9% του ενεργητικού, τα ομόλογα το 3,5%, τις ίδιες μετοχές το 3,33% και τις μετοχές, προφανώς, το 84,27%. Εκ των οποίων, ξεχωρίζουν θέσεις σε TITAN CEMENT INTERNATIONAL (6,04% επί του συνόλου), QUEST (5,84%), ΔΕΗ (5,36%), ΟΤΕ (5,19%), ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (4,58%). Τη δεκάδα με τις μεγαλύτερες μετοχικές τοποθετήσεις «κλείνουν» οι VIOHALCO (3,41% επί του συνόλου της θέσης), ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ (3,26%), FLEXOPACK (3,22%), MOTOR OIL (3,10%) και ΕΛΒΕ (2,67%).

Οι οικιστικές «γειτονιές» της Lamda στο Ελληνικό

Πριν μερικές εβδομάδες (στις 19 Σεπτεμβρίου αν θυμόμαστε ορθά), η στήλη αναφέρονταν (όπως συχνά πράττει) στα οικιστικά της Lamda στο Ελληνικό, καθώς από καιρό ήταν σε σταθερά ανοδική πορεία οι πωλήσεις στο project. H Lamda ενημέρωσε στις αρχές του καλοκαιριού για τη νέα οικιστική γειτονιά που δημιουργείται στο Ελληνικό – με το ενδιαφέρον όνομα Little Athens. Τα διαμερίσματα φαίνεται ότι θα είναι για όλα τα βαλάντια και η ζήτηση είναι ήδη μεγάλη.

Στη νέα γειτονιά θα επικρατεί το πράσινο και τα διαμερίσματα θα έχουν θέα στο πάρκο ή στη θάλασσα. Το λέμε επειδή η «γειτονιά» αυτή, μαζί με τους νέους πύργους ύψους 50 μ. ή τα projects με τις ονομασίες Mainstream Posidonos, Mainstream Alimos, Neighborhood Retail κ.α. εκ νέου φιγουράρουν σε εταιρική παρουσίαση της εισηγμένης (Οκτώβριος). Αλλά για όλα αυτά που «σπάνε τα κοντέρ» στα έσοδα θα επανέλθουμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:43

Θεοχάρης για φορολογικό ν/σ: Επιχειρεί να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, με μέτρα πολυεπίπεδα

21:32

Οι θέσεις της Ελλάδας στην COP28

21:23

Οι αποφάσεις του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου - Ποια θέματα συζητήθηκαν

21:13

Την συνέχιση της αποχής αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι

21:04

Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Ντέρμπι» ΣΥΡΙΖΑ με ΚΚΕ για την 3η θέση - Εδραιώνεται 2ο κόμμα το ΠΑΣΟΚ

20:55

Ε. Αχτσιόγλου: Θα είμαι παρούσα στις μάχες απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

20:46

Στην COP28 ο Κυρ. Μητσοτάκης την Παρασκευή και το Σάββατο

20:37

Μ. Σενετάκης: Αυξάνουμε διαρκώς τις δαπάνες για R&D, αλλά απαιτείται και η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων

20:28

Β. Σπανάκης για Rebrain Greece: Προσελκύουμε επιστήμονες και ταλέντα για κάλυψη αναγκών στην αγορά εργασίας

20:19

Κ. Πιερρακάκης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας και στην εκπαίδευση

20:12

Μητσοτάκης για Βασίλη Βασιλικού: Προσωπικότητα με ανεξίτηλη σφραγίδα στην ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία

20:07

OPEC+: Συμφωνία μελών για εθελοντική περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου το 2024

20:00

Γιατί οι αναλυτές προβλέπουν ράλι στις αγορές το 2024

19:52

e-ΕΦΚΑ: Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών για μη μισθωτούς με παράλληλη μισθωτή απασχόληση

19:42

Eπένδυση που θα προσθέσει 2,2 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ τα Data Centers της Google

19:33

Κορονοϊός: 45 οι νέοι θάνατοι και 50 οι διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα – 1 νεκρός από γρίπη

19:30

Γερμανία: Ο ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν Μακάν δικάζεται για βιασμούς στο Μπράουνσβαϊγκ

19:25

Για ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα η επιστολική ψήφος: Στις αρχές του 2024 στη Βουλή - Η διαδικασία

19:17

Ευρωαγορές: «Αποχαιρετούν» τον καλύτερο μήνα από τον Ιανουάριο

19:16

Ουκρανία: Δύο νεκροί και δέκα τραυματίες από ρωσικούς βομβαρδισμούς στα ανατολικά

19:06

Κασσελάκης σε ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: Η αλήθεια είναι με το μέρος μας, η δικαίωση έχει τους δικούς της χρόνους

18:55

Unibios: Εγκρίθηκε επιστροφή κεφαλαίου 0,012 ευρώ ανά μετοχή

18:51

Χατζηδάκης: Στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής έχουμε μαζί μας την πλειονότητα της κοινωνίας

18:48

Γεωργιάδης: Μονοψήφιο το ποσοστό της ανεργίας - Καλύτερο και από τις προβλέψεις

18:39

Reds: «Εκτόξευση» 314% στα καθαρά κέρδη εννεαμήνου

18:34

Alpha Bank και Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτούν επενδυτικό σχέδιο της Dimand στον Ελαιώνα

18:24

Θεοχάρης στη Βουλή: Διευρύνουμε το πλαίσιο προστασίας και στήριξης των δανειοληπτών - Στην αρμόδια επιτροπή το ν/σ

18:14

ΕΕ: Στο ποσό ρεκόρ των 270 δισ. ευρώ, οι αμυντικές δαπάνες φέτος

18:14

Σε περισσότερους δικαιούχους απευθύνεται το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»

18:07

Ν. Ταχιάος από Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: «Στόχος μας η επίσπευση των έργων αποκατάστασης»