BACKSTORY

Ασάφειες Fitch - Το... νήμα της Ellington - Παρατάσεις διαγωνισμών λόγω… Αττικής Οδού

18-07-2023 | 07:05
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ασάφειες Fitch - Το... νήμα της Ellington - Παρατάσεις διαγωνισμών λόγω… Αττικής Οδού

Ασάφειες Fitch

Αύξηση του ρυθμού σχηματισμού των κόκκινων δανείων βλέπει η Fitch στην Ελλάδα κατά το δεύτερο εξάμηνο λόγω επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Θα είμαστε βέβαια ευτυχείς αν διευκρίνιζε και πως εννοεί την αύξηση αυτή καθώς είναι γνωστό ότι αυτό που μετρά είναι η σχέση κόκκινων δανείων επί του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου. Εκεί όμως μας τα μπερδεύει με τις τιτλοποιήσεις που θα μειώσουν τα NPEs για να έχει το πάνω χέρι ότι και αν γίνει. Γενικότερα πάντως η Fitch είναι θετική για τις ελληνικές αλλά και τις κυπριακές τράπεζες περιμένοντας τις ανακοινώσεις των μεγεθών τους. Από τις ανακοινώσεις αυτές θα εξαρτηθούν και οι περαιτέρω αποφάσεις σε σχέση με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.

Το... νήμα της Ellington

Κατά τα λοιπά αναζητείται το κουβάρι του νήματος των κινήσεων της Ellington στην Ελλάδα αλλά άκρη προς το παρόν δεν βρίσκεται. Μπορεί όμως να ξυπνήσουμε ένα ωραίο πρωί και να έχει βρεθεί άκρη ως δια μαγείας. Και η άκρη μετά βεβαιότητας καταλήγει ότι τελικά η Ellington ΗΠΑ είχε εμπλοκή στην Τράπεζα Αττικής κατά την προηγούμενη αύξηση αλλά για κάποιο λόγο παίζει το παιγνίδι του ήξεις αφίξεις.

Αρχίστε με τους εισαγωγείς και τους βιομήχανους

Κατά τα λοιπά δεν ξέρω τι έχει πιάσει την κυβέρνηση με τα Super Markets, με τα οποία θέλουν να ασχοληθούν με τρόπο ανάλογο με αυτό των ακτοπλόων. Θα μου επιτρέψουν, όμως, να πω, ότι καλό θα είναι ξεκινήσουν από τους βιομήχανους και τις αντιπροσωπείες μεγάλων πολυεθνικών στην Ελλάδα κάνοντας μια σύγκριση τιμών χονδρικής με άλλες χώρες. Και αφού ξεκινήσουν ας ασχοληθούν και λίγο με την Επιτροπή Ανταγωνισμού που όλο εφόδους και μεγάλες κουβέντες είναι και από... μπακλαβά τίποτα. Παρεμπιπτόντως πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι «κομάντο» (λέμε τώρα) έκαναν εφόδους στις τράπεζες; Υποθέτω τέσσερα και πάμε για τον πέμπτο.

Αποτελέσματα τον άλλο αιώνα

Άμα είναι να αλλάζουμε αιώνα για να υπάρξουν αποτελέσματα στους ελέγχους καλό θα είναι να μας πουν ότι δεν υπάρχει Επιτροπή Ανταγωνισμού για το γνωρίζουμε. Να μην πέφτουν και χωρίς λόγο οι παχυλοί μισθοί και να μην μπορεί ο κ. Λιανός να διαμαρτύρεται για το διορισμό της Αντιπροέδρου μιλώντας για ολιγωρία της στο θέμα του ελέγχου των τραπεζών και να κάθεται φαρδιά πλατιά στην καρέκλα του. Γιατί άμα ισχύουν αυτά που λες και δεν έχεις άλλους λόγους σε τέτοιες περιπτώσεις παραιτείσαι και διατηρείς την αξιοπρέπειά σου.

Η στρογγυλοποίηση της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ

Σε άλλα νέα η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ κάνει 0,015 ευρώ ανά μετοχή επιστροφή κεφαλαίου δηλαδή με 1.000 μετοχές που με χθεσινό κλείσιμο κοστίζουν 2670 ευρώ πληρώνει 15 ευρώ και για 100 το εντυπωσιακό ποσό του 1,5 ευρώ. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την κίνηση διανομής ενός τόσο χαμηλού ποσού εκτός και αν υπάρχει κάποιος λόγος γιατί από 0,015 ευρώ που επιστρέφει στην ονομαστική αξία της μετοχής κοστίζει 0,01 λόγω στρογγυλοποίησης. Γηράσκω αεί διδασκόμενος.

Greenwashing

Σίγουρα όμως έχω να πάρω μεγάλες δόσεις διδαχής από αυτά που ανακοινώνουν κάποιες εισηγμένες για τα ESG. Ωραίο το … ποίημα με τα ESG αλλά ως γνωστό ακόμα το πλαίσιο είναι στον αέρα και αυτό που παίζει παγκοσμίως ότι γίνεται εκτεταμένα είναι το περίφημο green washing. Δεν έχω κάποια εισηγμένη στο μαυλό μου. Σήμερα. Γιατί αύριο με αυτά που βλέπω ….

Τι γίνεται με το ενεργειακό deal

Αν και κάπου είχαν «κοπάσει» τα σχετικά σενάρια για την τύχη της ενεργειακής εταιρείας, ή έστω του τμήματος που είχε απομείνει, η στήλη ακούει ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία αγοροπωλησίας μόνο απίθανη δεν φαντάζει. Και μάλιστα, ίσως να έχουμε νεότερα σχετικά σύντομα, τώρα που έχουν ολοκληρωθεί και κάποιες κινήσεις που δρομολογούνταν. Για να δούμε λοιπόν αν έχουμε εξελίξεις σύντομα, οι οποίες επί της ουσίας θα αφορούν δύο εισηγμένους ομίλους. Οψόμεθα.

Παρατάσεις διαγωνισμών λόγω... Αττικής Οδού

Ίσως προσέξατε ότι μεταφέρθηκε για τον Σεπτέμβριο (29/09) η διαδικασία υποβολής προσφορών για τη νέα Πολιτεία Καινοτομίας στην παλιά ΧΡΩ.ΠΕΙ., διαγωνισμό για τον οποίον θεωρητικά αναμένονταν εξελίξεις στις 17 Ιουλίου, δηλαδή χτες. Αλλά χτες, είχαμε τη μεγάλη μέρα για την Αττική Οδό. Η… οποία, επηρέασε δύο ακόμα ΣΔΙΤ διαγωνισμούς, αυτή τη φορά για την κατασκευή αρδευτικών έργων, συνολικού ύψους άνω των 280 εκατ. ευρώ, (Νέστος, Αλμωπαίος). Κανονικά, η κατάθεση φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα δύο έργα είχε οριστεί για χτες, ωστόσο, έπεφταν και αυτά πάνω στην Αττική Οδό, οπότε πήραν μια παράταση, μικρότερη όμως, μίας μόλις εβδομάδας (24/07). Βλέπετε, οι μεγάλοι όμιλοι καταπιάνονται και με αυτά τα projects, αλλά όταν υπάρχει «η μητέρα των μαχών», τότε όλα πάνε σε δεύτερη μοίρα.

Οι αρρυθμίες στη… Βουλιαγμένη

Αρρυθμίες παρατηρούνται τελευταία στη λειτουργία ενός περιουσιακού στοιχείου της ΕΤΑΔ, που είναι υπό την «ομπρέλα» του Υπερταμείου. Για την γνωστή παραλία της Ακτής Βουλιαγμένης ο λόγος και κάποιο μπάχαλο που έχει παρατηρηθεί τελευταία με τις εισόδους. Μπορεί να υπάρχουν και άλλα βέβαια, θα τα δούμε και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε. Αφήστε που ακόμα δεν ξέρουμε αν και πώς θα γίνει νέος διαγωνισμός για την αξιοποίηση του άλλου «φιλέτου» που είναι εκεί στο σημείο, τη γνωστή «Ωκεανίδα». Θα γίνει ο νέος διαγωνισμός, πότε, και με ποιους όρους; Και γενικότερα, θα δοθεί όλο το «πακέτο» σε επενδυτές ή σε «κομμάτια»; Θα το παρακολουθούμε το θέμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:36

Πάσχα: Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αθήνα

20:29

Ερντογάν: «Μπλόκο» στο εμπόριο με Ισραήλ για να αναγκαστεί να δεχθεί εκεχειρία

19:57

Bροχερό το Mεγάλο Σάββατο - Ο καιρός την Κυριακή του Πάσχα

19:32

Τουρισμός: Οι περιφέρειες που ξεχώρισαν το 2023 και τα «καμπανάκια» για την ανάπτυξη του κλάδου

19:17

Ευρωαγορές: Θετικό κλείσιμο μίας αρνητικής εβδομάδας

18:45

ΜΜΜ: Πώς θα κινούνται έως και την Τετάρτη του Πάσχα

18:37

Γερμανία: Περικοπές και στον προϋπολογισμό του 2025; - Στο στόχαστρο τα επιδόματα

18:14

Χούθι: Aπειλούν ότι θα πλήττουν όλα τα πλοία που είναι εντός της εμβέλειας των όπλων τους

17:56

Exxon Mobil: Ολοκλήρωσε την εξαγορά της Pioneer έναντι 60 δισ. δολαρίων

17:30

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

17:15

Συρία: Τουλάχιστον 15 νεκροί σε 3 ταυτόχρονες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

16:57

Wall Street: Δυναμική αντίδραση μετά τα νέα για την αγορά εργασίας

16:31

ΟΗΕ: Μία ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα οδηγήσει σε σφαγή αμάχων

16:08

Ρωσία: Επικίνδυνες οι δηλώσεις Μακρόν και του ΥΠΕΞ Βρετανίας για την Ουκρανία

15:56

ΗΠΑ: Μεγάλη πτώση στις νέες θέσεις εργασίας - Χαμηλό έξι μηνών

15:41

Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις Ρώσων κρατικών χάκερς κατά της Γερμανίας

15:21

Αυγενάκης για ελέγχους στην αγορά: Όποιος δεν τηρεί τους κανόνες θα είναι απέναντί μας

15:11

Τουρκία: Ο στρατός εξουδετέρωσε 32 μαχητές του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ

14:57

Κασσελάκης: Με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στο μέλλον θα κλείσουν τα πανεπιστήμια στα νησιά

14:50

Το ωράριο καταστημάτων και σούπερ μάρκετ M. Παρασκευή και Μ. Σάββατο

14:30

Ακρίβεια: Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι – Τι δείχνει το «χρηματιστήριο» του οβελία

14:15

Οι Χούθι καλούν τους Αμερικανούς φοιτητές που αποβλήθηκαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Υεμένη

13:59

Απάντηση Γεωργιάδη σε δημοσίευμα σχετικά με τα νοσοκομεία Παίδων

13:36

ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

13:28

Χατζηδάκης - ΟΟΣΑ: Σημαντική πρόοδος της Ελλάδας στην πράσινη μετάβαση

13:09

Ρωσία: Καταρρίψαμε έξι drones που εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία

13:02

Κασσελάκης: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει άνετα όλη την Κεντροαριστερά

12:54

Τουρκία: Η αναστολή εμπορίου με το Ισραήλ αναστέλλεται μέχρι τη μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα

12:48

Ολυμπιακός: Χρυσάφι στα ταμεία από την ευρωπαϊκή πορεία

12:33

Süddeutsche Zeitung: «Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο