BACKSTORY

Η μάχη των Βρυξελλών - Τα ναύλα ήλθαν για να μείνουν - Η ΑΕΚ παίζει μπάλα με Cosmote

14-07-2023 | 07:13
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η μάχη των Βρυξελλών - Τα ναύλα ήλθαν για να μείνουν - Η ΑΕΚ παίζει μπάλα με Cosmote

Η μείωση χρέους και η μάχη των Βρυξελλών

Πρώτη λοιπόν η Ελλάδα σε ταχύτητα απομείωσης του χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά 21% φέτος και το 2024. Εισιτήριο αυτή η πρόβλεψη της Κομισιόν για την επενδυτική βαθμίδα. Η πολύ καλή όμως αυτή πρόβλεψη για δυναμική μείωσηε του χρέους ενισχύει και την άποψη, ότι μπορεί η γερμανική πρόταση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες (που συνδέεται με μία ήπια απομείωση του χρέους) να βολεύει πιο πολύ την Αθήνα από ό,τι το πλαφόν στην άνοδο των πρωτογενων δαπανών. Γιατί με βάση αυτά τα δεδομένα ο στόχος θα είναι πιο εύκολος και άρα τα δημοσιονομικά περιθώρια μεγαλύτερα. Για να δούμε πού θα καταλήξει η μάχη των Βρυξελλών…

Βελτίωση στο κράτος δικαίου αλλά...

Μιας που όλα έχουν σημασία για τη διεθνή εικόνα της χώρας, ας δούμε τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. «Παρά τις προσπάθειες βελτίωσης της ποιότητας της νομοθετικής διαδικασίας στην πράξη, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις. Αν και τα νομοσχέδια υποβάλλονται με συνέπεια σε δημόσια διαβούλευση και οι εκθέσεις παρακολούθησης λαμβάνουν υπόψη τα σχόλια που υποβάλλονται, εξακολουθούν να υφίστανται ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη αποτελεσματικής και έγκαιρης διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών επικρίνουν την πρακτική ψήφισης πολυνομοσχεδίων και υποβολής τροπολογιών της τελευταίας στιγμής. Οι ανεξάρτητες αρχές διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στο σύστημα ελέγχων και ισορροπιών. Έχει σημειωθεί ένα αρχικό βήμα προς την τροποποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τις απαιτήσεις εγγραφής των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών σε μητρώα. Η κατάσταση της κοινωνίας των πολιτών εγείρει ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους τομείς». Αυτή είναι η σύνοψη του πορίσματος.

Αλλαγή μοντέλου

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η αναμόρφωση του δικτύου της Τράπεζας Πειραιώς με κεντροποίηση των εργασιών της τράπεζας αλλά και νέα μοντέλα καταστημάτων που σταδιακά καταργούν τα ταμεία.

Το μοντέλο αυτό αφορά σχεδόν όλες τις τράπεζες και καταγράφει έναν διαφορετικό σχεδιασμό εργασιών που επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία σε τράπεζες και επιχειρήσεις. Οι διεργασίες αφορούν όλο το δίκτυο και σταδιακά εντατικοποιούνται.

Η αυτοκινητοζωή κάνει κύκλους

Μέτρα για την ενίσχυση της κυκλικότητας της αυτοκινητοβιομηχανίας, τα οποία καλύπτουν τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την επεξεργασία των οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους προτείνει η Κομισιόν. Η πρωτοβουλία αυτή θα βελτιώσει την πρόσβαση της οικονομίας της ΕΕ σε πόρους, θα συμβάλει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων της ΕΕ, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την ενιαία αγορά και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με τον εν εξελίξει μετασχηματισμό της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Kυρίαρχη άποψη για τα μέτρα όπως άλλωστε αναμένεται θα έχει η Γερμανία.

Επενδυτική βαθμίδα

Δεν ήταν τόσο κατηγορηματικός αυτή τη φορά ο κ. διοικητής σε συνέντευξή του στο Econostream, για την αμεσότητα της επενδυτικής βαθμίδας. Ας είναι! Έδωσε την είδηση πάντως πως μόνον το 10% των επενδυτικών κεφαλαίων διεθνώς επενδύονται σε χώρες που δεν διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα.

Άρα έχουμε περιθώρια ανόδου όταν με το καλό βαθμολογηθούμε επενδυτικά.

JP Morgan Magestic

Entousiastic για άλλη μια φορά η JP Morgan για τις τράπεζες και αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από τις παρατηρήσεις της είναι πως η άνοδος των επιτοκίων ολοκληρώνεται 3ο ή 4ο τρίμηνο

Ο ΕΥκίνητος

Το σήριαλ με την ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ συνεχίζεται και όποιος βγάλει άκρη να μας ειδοποιήσει. Άλλα λέει το Υπουργείο Τουρισμού και άλλα η εταιρεία κι έχω την εντύπωση πως ο ΕΥκινητος Ευμορφίδης το γλεντά κανονικά. Δεν ξέρω αν συμβαίνει το ίδιο και με όσους πήραν μετοχές στην αύξηση κεφαλαίου που έγινε στην εισαγωγή ακούγοντας τις παραινέσεις και υποσχέσεις γνωστού τραπεζίτη. Προβλέπονται μεγάλες στιγμές.

Οι τιμές ήλθαν για να μείνουν

Έχει αρχίσει και γίνεται διασκεδαστικό όλο αυτό το σκηνικό με τις προσφορές που ανακοινώνουν οι εταιρείες της επιβατηγού ναυτιλίας. Αν δεν το καταλάβατε μιλάμε για προσφορές και όχι για μειώσεις τιμών. Οπότε επίσης αν δεν το καταλάβατε οι τιμές των καυσίμων έπεσαν τα ναύλα θα μείνουν. Όλα τα υπόλοιπα αφορούν σε κουβέντα να γίνεται σε μια αγορά ολιγοπωλιακή στην οποία η Επιτροπή Ανταγωνισμού πετάει αετό και το παίζει σκληρή επειδή πάλι έχει γίνει φασαρία από τον Ηλιόπουλο στην συγχώνευση της Attica με την ΑΝΕΚ.

Πότε έρχονται οι αυξήσεις στις τηλεπικοινωνίες

Έληξε χθες η δημόσια διαβούλευση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων αναφορικά με τον γενικό κανονισμό αδειών ο οποίος θα δίνει το δικαίωμα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στα τιμολόγια κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Το δικαίωμα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, το αποτελεί εδώ και καιρό επιθυμία των παρόχων, ισχύει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και προωθείται πλέον από την ΕΕΤΤ, αφορά στην δυνατότητα των telcos να αναπροσαρμόζουν τις τιμές των συμβολαίων βάσει του πληθωρισμού, μια φορά το χρόνο. Οι καταναλωτές φυσικά θα έχουν την δυνατότητα να απορρίψουν την τιμαριθμική αναπροσαρμογή και να αλλάξουν πάροχο εντός ενός μήνα από την στιγμή που θα ενημερωθούν για την αύξηση. Γεγονος που μάλλον θα οδηγήσει τους παρόχους στη γνωστή πρακτική «στάσου μύγδαλα», η οποία στην τελική μπορεί να φέρει ίδιες ή και μεγαλύτερες εκπτώσεις στα πακέτα συμβολαίων. Και τότε θα μου πείτε ποιος ο λόγος για όλο αυτό. Αφενός δεν είναι όλοι οι καταναλωτές το ίδιο δυναμικοί στις αποφάσεις τους, όπερ σημαίνει ότι δεν θα μπουν όλοι στη λογική του παζαριού. Αφετέρου δε και σε συνάρτηση του προηγούμενου, οι telcos θα ενισχύσουν το «εισόδημά» τους σε μια περίοδο που δρομολογούν μεγάλες επενδύσεις και τα κόστη όλο και αυξάνουν. Σε κάθε περίπτωση βέβαια η λήξη της δημόσιας διαβούλευσης δεν συνεπάγεται την άμεση εφαρμογή των αυξήσεων στους λογαριασμούς των τηλεπικοινωνιών. Κι αυτό γιατί παρά την αρχική πρόθεση της ΕΕΤΤ να ξεμπερδεύει με την διαδικασία πριν τα «μπάνια του λαού» μέχρι τότε θα είναι έτοιμη, όπως μας λένε οι πηγές, μόνο η αποδελτίωση των σχολίων όσων συμμετείχαν σε αυτή (πάροχοι, ενώσεις καταναλωτών κλπ). Η λοιπή διαδικασία θα ολοκληρωθεί μάλλον από φθινόπωρο. Αν δεν αλλάξει ρότα...

Η ΑΕΚ παίζει μπάλα με Cosmote

Σε άλλα νέα ο αγώνας για τα αθλητικά τηλεοπτικά δικαιώματα συνεχίζεται με το γήπεδο της Cosmote TV να κερδίζει την ΑΕΚ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών έχει ήδη επιτευχθεί και το συνδρομητικό κανάλι να συνεχίσει να προβάλλει μέσω της τηλεοπτικής του στέγης τα παιχνίδια των κιτρινόμαυρων. Οι ανακοινώσεις δε, αναμένονται το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα.

Στο... έλεος του καιρού οι τιμές αερίου

Από την άποψη της επάρκειας τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, η Ευρώπη θα υποδεχτεί τον επόμενο χειμώνα σε πολύ καλύτερες συνθήκες σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι αποθήκες θα έχουν πληρωθεί με ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες, σημείωσε στη χθεσινή συνέντευξή Τύπου του ΔΕΣΦΑ η CEO του Διαχειριστή, Μαρία Ρίτα Γκάλι. Όσον αφορά πάντως τις τιμές του αερίου, η ίδια εκτίμησε πως ο πιο καθοριστικός παράγοντας θα είναι οι καιρικές συνθήκες.

Έτσι, αν επικρατήσει δριμύ ψύχος οπουδήποτε στη «Γηραιά Ήπειρο» (για παράδειγμα στις σκανδιναβικές χώρες), τότε το αέριο θα ακριβύνει σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Πάντως, η ίδια απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου εκτροχιασμού των τιμών, στα επίπεδα που ζήσαμε την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Όσον αφορά την προοπτική ενεργειακής αυτονόμησης της Ευρώπης, σημείωσε χαρακτηριστικά: «έχουμε αρκετό ακόμη δρόμο μπροστά μας»...

Η Ελλάδα «μπαίνει» στην δέσμευση άνθρακα

Δυο μεγάλα ελληνικά project μπήκαν στην τελική ευθεία για την χρηματοδότησή τους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Καινοτομίας (Innovation Fund), το ειδικό επενδυτικό εργαλείο το οποίο χρηματοδοτεί τεχνολογίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για το έργο IRIS το οποίο αφορά στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από τη μονάδα παραγωγής υδρογόνου του διυλιστηρίου της Motor Oil και για το έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα «IFESTOS» που θα υλοποιηθεί στο εργοστάσιο του Τιτάνα στο Καμάρι Βοιωτίας. Πρόκειται για δύο σημαντικά έργα, τα οποία μάλιστα θα αποτελέσουν «μοντέλο» για την αλυσίδα αξίας γύρω από τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα. Τα δύο παραπάνω έργα που μπήκαν στην φάση «προετοιμασία συμφωνίας χρηματοδότησης» είναι και τα δύο πρώτα από τη χώρα μας που διεκδικούν με αξιώσεις χρηματοδότηση στο πλαίσιο της τρίτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για έργα μεγάλης κλίμακας από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ. Εκτός από τα μεγάλης κλίμακας έργα όπως τα παραπάνω το Ταμείο χρηματοδοτεί και μικρής κλίμακας έργα, με προ από τα οποία επίσης απουσιάζει η Ελλάδα.

Θα γίνει του… ελέγχου (;)

Το μήνυμα ισχυρής εποπτείας της αγοράς φαίνεται ότι θέλει να περάσει από νωρίς ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. Από τότε που ανέλαβε έχουν ανακοινωθεί: πρόστιμο 55.000 ευρώ σε ηλεκτρονικό κατάστημα, κατασχέσεις από τη ΔΙΜΕΑ προϊόντων-μαϊμού, πρόστιμα 34.000 ευρώ σε αλευροβιομηχανία και δύο πρατήρια καυσίμων για αθέμιτη κερδοφορία, πρόστιμα 206.000 σε εταιρείες για διακίνηση 15,6 τόνων παράνομου φρέατος, και άλλα πρόστιμα 15.000 ευρώ σε πρατήρια καυσίμων. Και η λίστα (μάλλον) δεν είναι εξαντλητική.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:42

Πολιτική Προστασία: Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

09:32

Παγκόσμιοι τεχνολογικοί κολοσσοί στην Ελλάδα - Οι μεγάλες επενδύσεις και τα επόμενα βήματα

09:12

Γερμανία-Συνεδριο SPD: Η δημοσιονομική κρίση κλονίζει το κόμμα του Σολτς

09:00

Το κόστος της μετάβασης στο καθαρό μηδέν μπορεί να μειωθεί κατά 40% στις αναπτυσσόμενες χώρες

08:50

Ναυτιλία: To στοίχημα των Greeks στο LNG – Τι «βλέπει» η Dynagas

08:37

Μεγαλύτερη διαφάνεια στις «πράσινες» διαφημίσεις των σούπερ μάρκετ ζητούν οι καταναλωτές

08:30

Πώς ξεδιπλώνεται το όραμα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου για έναν νέο όμιλο τροφίμων – H δυναμική της Bespoke

08:20

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Ξεκίνησε η καταβολή των επιδοτήσεων στους δικαιούχους

08:10

Αντιμέτωπη με δημογραφική κατάρρευση η Ελλάδα- Ποιες περιοχές μετατρέπονται σε «γηροκομεία» - Που βρίσκεται η λύση

08:00

Δάνεια: Οφειλές άνω των 22 δισ. ευρώ στην «ουρά» για ρύθμιση μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού

23:23

Μεσανατολικό: Τις 17.700 έφτασαν οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

22:54

ΗΠΑ: Έγκριση πιθανής πώλησης αμερικανικών πυρομαχικών αρμάτων μάχης στο Ισραήλ

22:22

Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν αποδείχθηκε επαρκής στην πρόληψη της οπαδικής βίας

21:50

Ελλ. Λύση: Για άλλη μια φορά η Ν.Δ. αποδεικνύει ότι λειτουργεί με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας

21:29

Ηράκλειο: Σύλληψη αστυνομικού που οδηγούσε ιδιωτικό ασθενοφόρο

20:53

Νετανιάχου: Ο δίκαιος πόλεμος για την εξάλειψη της Χαμάς θα συνεχιστεί

20:41

Θεσσαλονίκη: Νεκρός βρέθηκε 62χρονος δίπλα σε στάση λεωφορείου στη Μενεμένη

20:37

COP28: «Καταγράφουμε πρόοδο, αλλά όχι αρκετά γρήγορα»

20:16

Αιτωλοακαρνανία: Νεκρός μοτοσικλετιστής στο Θέρμο

20:00

Πατήσια: Επεισόδια από νεαρούς που προσπάθησαν να ανακαταλάβουν το «Στέκι Άνω Κάτω Πατησίων»

19:49

Το αυχενικό προτιμά γυναίκες στη μέση ηλικία και άτομα που κάνουν καθιστική ζωή

19:30

Πληθωρισμός απληστίας και υπερκέρδη: «Χορηγοί» της ακρίβειας τα «καρτέλ» σε τρόφιμα - ενέργεια

19:23

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι απειλούν ότι θα στοχοθετούν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα με προορισμό το Ισραήλ

19:00

Με υψηλές ταχύτητες το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» - Πότε βγαίνει, ποιοι θα ωφεληθούν περισσότερο

18:54

Microsoft: Αρνείται ότι κατέχει μερίδιο του OpenAI

18:29

Γιαννούλης: Απροστάτευτοι απέναντι στην ακρίβεια παραμένουν οι πολίτες

18:15

Ν. Παππάς: Η σύγχρονη Αριστερά ενώνει τις θετικές παραδόσεις του αριστερού και προοδευτικού κινήματος

17:48

Ανδρουλάκης: Τη Λάρισα θα επισκεφθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

17:27

Ερντογάν: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χρειάζεται να μεταρρυθμιστεί

17:14

Γερμανία: Αυξήσεις 11% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων