BACKSTORY

Σηκωμένα μανίκια - Σκληρό ροκ με τους καταναλωτές - Ο Τραπεζικός Δείκτης και το «χιλιάρικο»

28-06-2023 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σηκωμένα μανίκια - Σκληρό ροκ με τους καταναλωτές - Ο Τραπεζικός Δείκτης και το «χιλιάρικο»

Οι γραμματείες την επόμενη εβδομάδα

Tην άλλη εβδομάδα αναμένεται να οριστούν οι νέοι γενικοί γραμματείς.

Εμάς πιο πολύ μας ενδιαφέρει εκείνος ή εκείνη που θα αναλάβει τη νεόκοπη γραμματεία του πιστωτικού συστήματος και του ιδιωτικού χρέους καθώς είναι αυτή που θα κουβαλήσει στις πλάτες της τον Ηρακλή αλλά και τον εξωδικαστικό παρέα με τους πλειστηριασμούς.

Σηκωμένα μανίκια

Σηκωμένα μανίκια στα υπουργεία σηκωμένα και στις τράπεζες αν κρίνουμε από την ομιλία του κυρίου Χρήστου Μεγάλου στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος υποστηρίζει πως είναι δυνατή η ταχύτερη επίτευξη των στόχων. Πάντως μετά τη βίαιη προχθεσινή διόρθωση, οι τράπεζες ήρθαν στα ίσια τους σε ό, τι αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Το rotation και οι ανησυχίες

Το rotation πάντως φαίνεται να φοβίζει κάποιους υπηρεσιακούς εκεί ειδικά που οι αλλαγές οδηγούν εκ διαμέτρου αντίθετους χαρακτήρες στις υπουργικές καρέκλες... Υπάρχει βέβαια αυτή η πολύ δυνατή παροιμία «όχι όπως τα μάθαμε, αλλά όπως τα βρήκαμε».

Σκληρό ροκ με τους καταναλωτές

Oι καταναλωτές έχουν την τιμητική τους.

Η FTC (η ομοσπονδιακή επιτροπή εμπορίου στις ΗΠΑ) κατηγόρησε την Amazon ότι εξαπάτησε τους πελάτες να εγγραφούν στην Prime, την υπηρεσία αποστολής και ροής βίντεο της εταιρείας. Η Amazon, σύμφωνα με το κατηγορητήριο όπως αυτό εμφανίζεται σε διεθνή μέσα, χρησιμοποίησε «χειριστικές, καταναγκαστικές ή παραπλανητικές» τακτικές σχεδιασμού - γνωστές ως «σκοτεινά μοτίβα» - στον ιστότοπό της για να ωθήσει εκατομμύρια πελατών να εγγραφούν παρά την περιπλοκότητα της διαδικασίας ακύρωσης.

Η αξιολόγηση της... Ημέρας του Πατέρα

Κάπου πήρε το μάτι μου ότι το ΕΚΑΠΤΥ που είναι κρατικός Οργανισμός και έχει ως αντικείμενο την Αξιολόγηση της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία πραγματοποιεί εκδήλωση για την... Ημέρα του Πατέρα, στην οποία θα απευθύνει ομιλία ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης. Τώρα τι σχέση έχει η ημέρα του Πατέρα με την αξιολόγηση της ποιότητας στην Υγεία θα σας γελάσω. Ίσως να είναι πιο αρμόδια να απαντήσει από εμένα η Πρόεδρος και διευθύνουσα Σύμβουλος Ρίτα Πικρού-Μωραϊτάκη (σύζυγος του γνωστού χρηματιστή που διατέλεσε βουλευτής για μια ημέρα της ΝΔ) που ήταν και υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ.

Προς αλλαγή στρατηγικής

Αυξάνει τη δανειακή της έκθεση η Flexopack, η οποία ανακοίνωσε ότι έλαβε ο ομολογιακό δάνειο 7 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνηση μονιμότερου χαρακτήρα. Η εταιρεία φαίνεται να κάνει στροφή από την παραδοσιακή στρατηγική της αποφυγής δανείων και να επιλέγει μια πιο επιθετική πολιτική επέκτασης. Σημειώνεται δε ότι ο δανεισμός συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και μετά τη λήψη των 7 εκατ. ευρώ που φαίνεται ότι πηγαίνουν προς τη χρηματοδότηση επιθετικότερης αύξησης των πωλήσεων. Σημειώστε ότι η εταιρεία στην παρούσα φάση υλοποιεί και μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος που θα ενισχύσει την παραγωγική της δυνατότητα.

Ο νέος ρόλος και η μετεξέλιξη του ΤΑΙΠΕΔ

Μπορεί να είναι… άσχετο με τη μετεκλογική συγκυρία, τους νέους υπουργούς κ.λπ., αλλά όλα έχουν το ενδιαφέρον τους. Και απ’ ότι φαίνεται, το ΤΑΙΠΕΔ υπό τον Δ. Πολίτη λογικά μετεξελίσσεται. Τι εννοούμε; Κάποια στιγμή, θα προχωρήσουν ή ολοκληρωθούν μεγάλες και εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις, όπως η Αττική Οδός, ο ΔΑΑ, η Εγνατία Οδός κ.α. Προφανώς υπάρχουν και άλλα projects, αλλά τα «πετράδια του στέμματος» κάποια στιγμή τελειώνουν. Και ήδη το Ταμείο φαίνεται να αποκτά άλλο ρόλο.

Για παράδειγμα, προωθεί και ωριμάζει διαγωνισμούς για λογαριασμό υπουργείων και φορέων μέσω της μονάδας PPF (Π. Σταμπουλίδης), ύψους πολλών δισ. ευρώ (και του Ταμείου Ανάκαμψης). Ή, πάλι για παράδειγμα, έχει αναδειχθεί ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων προχωρώντας σε σημαντικές κινήσεις αξιοποίησης υποδομών. Και όπως λένε στην αγορά, μπορεί να δούμε και διεργασίες στα ακίνητα ή άλλα assets. Κατά συνέπεια, μιας και ο... παλιός ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ σε λίγο δεν θα συμπίπτει με την τρέχουσα συγκυρία, μάλλον το fund μετεξελίσσεται. Για να δούμε τι θα συμβεί γιατί παλιά υπήρχαν σενάρια μέχρι και περί εμπλοκής του σε έργα του ΕΣΠΑ. Όπως το ίδιο συμβαίνει και με τη μητρική του, το Υπερταμείο, όπως επιθυμεί και ο επικεφαλής του Γρ. Δ. Δημητριάδης.

Ο Τραπεζικός Δείκτης και το «χιλιάρικο»

Δεν ξέρω αν λέει κάτι για την τεχνική ανάλυση και τους traders, μια φορά χτες τα παιδιά έλεγαν ότι παρά τη μικρή αντίδραση του τραπεζικού δείκτη, αυτός παραμένει κάτω από τις 1.000 μονάδες. Και μάλιστα αυτό συμβαίνει επί 6 συναπτές συνεδριάσεις. Όχι ότι είχε πάει και στα ύψη, αλλά άλλο είναι οι 1.025 και άλλοι οι 960 μονάδες. Από την άλλη πλευρά κάποιοι συνιστούν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν κάποια πράγματα ευρύτερα σε αγορά και οικονομία. Για να τα λέμε όμως όλα, ο κλαδικός δείκτης εκκίνησε το 2023 από τις 650 μονάδες, άρα έχει δώσει σχεδόν 50% άνοδο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:36

Axios: Ο Τραμπ θα ανακοινώσει την προμήθεια «επιθετικών» όπλων στην Ουκρανία

08:31

Julius Baer: Εμπορεύματα και δασμοί θα δώσουν τον τόνο των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου

08:18

ΙΟΝ: Τι περιλαμβάνουν οι επενδύσεις 167 εκατ. ευρώ σε τρία εργοστάσια

08:11

Bitcoin: Το ράλι συνεχίζεται - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 120.000 δολάρια

07:59

Από σήμερα η αξιολόγηση των δημόσιων νοσοκομείων από τους ασθενείς

07:56

Πώς επηρεάζουν οι καύσωνες την οικονομία και τις τιμές των τροφίμων

07:53

Τα 3+1 «μέτωπα» για τις αγορές αυτή την εβδομάδα

07:51

Περιφερειακά αεροδρόμια: Ισχνή η άνοδος της επιβατικής κίνησης - Οι προορισμοί που ξεχώρισαν

07:49

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες ελέγχονται - Από «κόσκινο» οι καταθέσεις, τα ακίνητα, ακόμη και οι λογαριασμοί ρεύματος

07:30

Τράπεζες: «Μάχη» στα spreads εταιρικών χορηγήσεων, στο «φουλ» οι μηχανές της πιστωτικής επέκτασης

07:27

Η αθόρυβη Λίλιαν - Όλοι οι Αρχηγοί στην Κρήτη κι οι Κρητικοί στα κάγκελα - Tα like του Αλέξη

07:14

Μήνας αποτελεσμάτων - Πράσινη ατζέντα από την ΕΤΕ

23:58

Καβάλα: Στα χέρια της ΕΛΑΣ τρεις αλλοδαποί για τηλεφωνικές απάτες

23:37

Ρωσία: Η Μόσχα ανακοίνωσε την κατάληψη δύο χωριών στην ανατολική Ουκρανία

23:16

Κατερίνη: Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένη

22:46

Αυστραλία: Δεν πρόκειται να δεσμεύσει εκ των προτέρων στρατεύματα σε οποιαδήποτε σύγκρουση

22:19

Σέρρες: Νεκρός σε τροχαίο 25χρονος οδηγός μηχανής

21:47

Ζάκυνθος: Κατασχέθηκαν 760 αμπούλες «αερίου γέλιου» στην περιοχή του Λαγανά

21:17

Γάζα: Τουλάχιστον 27 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα

20:56

Γερμανία: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πρώτη κρίση της με αφορμή την εκλογή δικαστή

20:39

Αλεξανδρούπολη: Πυρκαγιά σε χώρο εναπόθεσης ανακυκλώσιμων υλικών

20:30

DW: Οι Βρυξέλλες ψάχνουν απάντηση στον Τραμπ

20:24

Λαβρόφ: Συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του με αντικείμενο Ουκρανία και ΗΠΑ

20:16

Χαλκιδική: Βρέθηκε η 33χρονη τουρίστρια από τη Σερβία, τα ίχνη της οποία χάθηκαν στο Πευκοχώρι

20:06

Κορκίδης: Ελπίζουμε πως η ΕΕ θα επιτύχει, τελικά, μια επωφελή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ

19:54

Συρία: Έξι νεκροί σε συγκρούσεις σε πόλη που κατοικείται κυρίως από Δρούζους

19:41

Συνελήφθη 59χρονος για την πυρκαγιά στον Κάμπο Αλιβερίου

19:29

ΠΟΜΙΔΑ για τραπεζική καταβολή ενοικίων: «Χαράτσι» 5% στους ιδιοκτήτες για την ασυνέπεια των ενοικιαστών τους

19:00

BlackRock: Το παγκόσμιο γεωπολιτικό ρίσκο παραμένει στο «κόκκινο»

18:52

Δράμα: 18χρονος ανασύρθηκε χωρίς αισθήσεις από πισίνα - Επανήλθε με ΚΑΡΠΑ