Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς): Νωρίτερα του αναθεωρημένου πλάνου η επίτευξη των στόχων 2023 – 2025

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς): Νωρίτερα του αναθεωρημένου πλάνου η επίτευξη των στόχων 2023 – 2025
Ενθαρρυντικές οι ενδείξεις του α΄ εξαμήνου. Η Τράπεζα στοχεύει πλέον σε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 12% σε σχέση με προηγούμενη εκτίμηση για 10%. Έγκριση για διανομή δωρεάν μετοχών σε στελέχη και υπαλλήλους της Πειραιώς και για αγορά ιδίων μετοχών, έλαβε το ΔΣ.

Τελευταία ενημέρωση: 19:48

Ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις του α΄ εξαμήνου ως προς την επίτευξη των στόχων της Τράπεζας Πειραιώς νωρίτερα έναντι του αναθεωρημένου επιχειρηματικού πλάνου 2023-2025, ανέφερε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας. Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή δωρεάν μετοχών σε στελέχη και υπαλλήλους της Τράπεζας Πειραιώς και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών, αλλά και την απόκτηση ιδίων μετοχών της εταιρείας (Share buy-back Programme).

Ειδικότερα: ο μέγιστος αριθμός μετοχών που θα διατεθούν δωρεάν δεν θα ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια κοινές ονομαστικές μετοχές και η συνολική ονομαστική τους αξίας τα 18,6 εκατ. ευρώ (1,6% του μετοχικού κεφαλαίου). Μαζί με το πρόγραμμα stock options, η δωρεάν διάθεση μετοχών δεν θα υπερβεί το 3,1% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου. Όσον αφορά στην απόκτηση ιδίων μετοχών, προβλέπεται έως 20 εκατ. μετοχές, σε τιμή από 0,75 έως 5 ευρώ. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 24 μηνών και το κόστος για το 2023 δεν θα ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο των αναβαθμισμένων βασικών χρηματοοικονομικών στόχων της για το 2023, η Τρ. Πειραιώς στοχεύει πλέον σε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 12% σε σχέση με προηγούμενη εκτίμηση για 10%, με τον δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα να υποχωρεί κάτω του 40% και τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να διαμορφώνεται σε περίπου 5%. Στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε επίπεδο άνω του 17,3%, και καθαρή πιστωτική επέκταση κατά 1,6 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι με τρεις από τους τέσσερις οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να τοποθετούν την Ελληνική Δημοκρατία μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, η χώρα μπορεί σύντομα να ανακτήσει τη θέση που έχασε πριν από μια δεκαετία. Όπως είπε, ο γενικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει άνοδο 36% από τις αρχές του έτους, ο τραπεζικός δείκτης 53% και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς 94%, η οποία στις αρχές Μαΐου 2023, παρουσίασε τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του επιχειρηματικού της σχεδιασμού για την περίοδο 2023 – 2025. Στον πυρήνα της στρατηγικής της είναι η αξιοποίηση της θέσης της Τράπεζας Πειραιώς ως παράγοντα ανάπτυξης και καινοτομίας για την ελληνική οικονομία.

Όπως εκτίμησε ο κ. Μεγάλου, το 2023 η ελληνική οικονομία προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό κοντά στο 3,5%, πολύ πάνω από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, αλλά σαφώς χαμηλότερο έναντι του 2022. Η κατανάλωση και οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη. Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την πορεία των επενδύσεων είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, καθώς εκτός από την αύξηση των σχετικών κονδυλίων, προβλέπεται και η ποιοτική τους αναβάθμιση, δεδομένου ότι ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό νέων επενδύσεων θα αφορά υποδομές όπως στην παραγωγή πράσινης ενέργειας με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Όπως είπε ο CEO της Τρ. Πειραιώς, η ανάκαμψη εφεξής αναμένεται να εξαρτηθεί από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, με καθοριστική συμβολή της τουριστικής περιόδου για τη χώρα μας. Η ταχύτητα της ανάκαμψης, αλλά και η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αποτελέσουν αποφασιστικούς παράγοντες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τον τραπεζικό τομέα και τον Όμιλο Πειραιώς ειδικότερα.

Αναφερόμενος στην περασμένη χρονιά, ο κ. Μεγάλου είπε ότι το 2022 ήταν έτος πλήρους ανάκαμψης για την Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της υλοποίησης του στρατηγικού της σχεδίου, το οποίο οδήγησε σε μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 6,8% στο τέλος του 2022 από 12,7% το προηγούμενο έτος.

Η Τράπεζα Πειραιώς συνέχισε να στηρίζει ενεργά τους πελάτες της, χορηγώντας νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 7,7 δισ. ευρώ. Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων αποτύπωσαν την πιστωτική ζήτηση, κυρίως από επιχειρήσεις. Τα δάνεια ανήλθαν στα 38,8 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 1% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου αυξήθηκε κατά 2,7δισ. το 2022, στα 28,6 δισ. ευρώ, ενώ η πλειοψηφία των εκταμιεύσεων κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις με τον κλάδο της βιομηχανίας / μεταποίησης να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο.

Την ίδια περίοδο, οι καταθέσεις και τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών ενισχύθηκαν κατά 4,1 δισ. ευρώ. Το ισχυρό προφίλ ρευστότητας της Τράπεζας Πειραιώς επιβεβαιώθηκε, με δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 201%, δείκτη δανείων προς καταθέσεις (LDR ) στο 62% και δείκτη σταθερότητας χρηματοδότησης (NSFR) στο 137% τον Δεκέμβριο 2022, ενώ η Τράπεζα αποπλήρωσε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση TLTRO 9 δισ. ευρώ στα τέλη του 2022.

Οι οικονομικές επιδόσεις και τα θεμελιώδη μεγέθη του Ομίλου Πειραιώς παρουσίασαν απτή βελτίωση το 2022 σε όλους τους τομείς. Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 715 εκατ. ευρώ, 41% υψηλότερα σε ετήσια βάση, λόγω των ανθεκτικών καθαρών εσόδων από τόκους, του ιστορικού υψηλού των καθαρών εσόδων από προμήθειες, της συνεχιζόμενης εξοικονόμησης λειτουργικού κόστους και της σημαντικής μείωσης του εξόδου προβλέψεων για δάνεια.

Χάρη σε διαρθρωτικές ενέργειες και εστιασμένες δράσεις η Τρ. Πειραιώς πέτυχε περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας. Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα το 2022 διαμορφώθηκαν σε 828 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5% σε ετήσια συγκρίσιμη βάση. Tα καθαρά αποτελέσματα του Ομίλου το 2022 κατέγραψαν κέρδη 897 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με ζημία ύψους 3,0 δισ. το 2021.

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων fully loaded ενισχύθηκε στο 16,4% τον Δεκέμβριο 2022, με δημιουργία κεφαλαίου περίπου 300 μoνάδων βάσης σε 12 μήνες, ενώ ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 11,5%.

Επιχειρηματικές εξελίξεις της Τρ. Πειραιώς

Στις πρόσφατες επιχειρηματικές εξελίξεις του Ομίλου εντάσσεται η ανάληψη από την Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδότησης ύψους €1 δισ. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Μετά την επιτυχή απορρόφηση των δόσεων που της έχουν κατανεμηθεί μέχρι στιγμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πρώτη τράπεζα που έλαβε την 4η δόση των πόρων ύψους €300 εκατ. Με την κίνηση αυτή, η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε χρηματοδότηση συνολικού ύψους €1 δισ. γεγονός που επιβεβαιώνει την ενεργό, δυναμική και πρωτοποριακή συμμετοχή της στο δανειακό πρόγραμμα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Στο πλαίσιο αυτό ο Όμιλος Πειραιώς εγκαινίασε το νέο έργο Ενεργειακής Μετάβασης, ένα εμπορικό πρόγραμμα/σχέδιο δράσης, το οποίο θα επιτρέψει στην Τράπεζα να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιμέρους προσπάθειες των πελατών της για οικοδόμηση μιας καλύτερης και πιο βιώσιμης ελληνικής οικονομίας. Με δομημένη προσέγγιση και με βάση τη βαθιά κατανόηση των συγκεκριμένων αναγκών σε κάθε κλάδο της οικονομίας, με προτεραιότητα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στα ακίνητα / κτίρια και στη γεωργία, θα προωθήσουμε εξατομικευμένη προσέγγιση ειδικά για την υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των ιδιωτών. Στόχος της Τράπεζας Πειραιώς στον τομέα Ενεργειακής Μετάβασης είναι €5 δισ. χρηματοδοτήσεις έως το 2025 και συνολικά €8 δισ., συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ομολόγων και αμοιβαίων κεφαλαίων.

Σε συνδυασμό με τις χρηματοοικονομικές του επιδιώξεις, ο Όμιλος Πειραιώς, προχωράει συστηματικά στην κατεύθυνση της βιώσιμης τραπεζικής και δημιουργεί υποδομές, πολιτικές και στρατηγικές, που ενσωματώνουν βέλτιστα κριτήρια Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) στις δραστηριότητές του.

O διεθνής οργανισμός Science Based Targets Initiative (SBTi) διασφάλισε τους στόχους μείωσης εκπομπών της Τράπεζας Πειραιώς από τη λειτουργία και τις οικονομικές δραστηριότητες της ενώ η Πειραιώς έγινε πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα η οποία έχει λάβει αυτή τη διασφάλιση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα μόλις τρεις άλλες επιχειρήσεις έχουν διασφαλισμένους ανθρακικούς στόχους κατά SBTi.

Η Τράπεζα Πειραιώς συμπεριλήφθηκε στη λίστα «Europe’s Climate Leaders» των Financial Times για το 2023, όσον αφορά στις επιδόσεις της για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής. Είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που το επιτυγχάνει για τρίτη συνεχή χρονιά και η μόνη ελληνική τράπεζα στη λίστα, λόγω της αποτελεσματικότητας της στη μείωση των εκπομπών CO2 από τη λειτουργία της κατά την περίοδο 2016 -2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fitch: Στο 5,5% - 6% τα δάνεια σε καθυστέρηση στην Ελλάδα φέτος - Κανένα πρόβλημα από τις αποπληρωμές TLTRO

gazzetta
gazzetta reader insider insider