BACKSTORY

Μια αγορά με «προοπτικές» και χωρίς πολλά πολλά - Τέλος show ρήτρας αναπροσαρμογής - Οι... λεπτομέρειες της Σαράντης

31-03-2023 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μια αγορά με «προοπτικές» και χωρίς πολλά πολλά - Τέλος show ρήτρας αναπροσαρμογής - Οι... λεπτομέρειες της Σαράντης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τι θα κοστίσει η διάσωση της Credit Suisse

Επιτόκια αρκούντως συμφερτικά θα πληρώσουν οι ελβετικές τράπεζες στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας στο πλαίσιο της σωτηρίας τους.

Οι ελβετικές αρχές αποκάλυψαν τα επιτόκια που η Credit Suisse και η UBS θα πληρώσουν για την έκτακτη «γραμμή ζωής» των 250 δισ. ελβετικών φράγκων.

Η CS θα πληρώσει επιτόκιο ίσο με το βασικό επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας 1,5% +0,5% για την πρόσβαση στον ELA.

Μια αγορά με «προοπτικές» και χωρίς πολλά πολλά

Μάθαμε χθες από το Λονδίνο και από την επισήμανση της κας Φατσέα, Γενικής Διευθύντριας στην Intrum Hellas ότι τα επόμενα χρόνια θα τεθεί προς πώληση στην ελληνική αγορά ένα ποσοστό 10% επί του συνόλου των τιτλοποιήσεων που υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν σε περίπου 70 δισ. ευρώ. Μια αγορά «ανδρώνεται» λοιπόν....

Από την άλλη πλευρά η ίδια επεσήμανε τις πολύ καλές προοπτικές της ελληνικής αγοράς. Γιατί;

Είναι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, το επίπεδο τεχνογνωσίας των εταιριών διαχείρισης και κάποιοι άλλοι λόγοι που δεν έχει νόημα να τους απαριθμήσουμε μιας και το σχετικό ρεπορτάζ έχει επαρκώς φιλοξενηθεί. Να πούμε όμως... πως από αυτά που ακούμε, δεν βλέπουμε περιθώρια για διαπραγματεύσεις με τους δανειολήπτες... Έως και καθόλου περιθώρια δεν βλέπουμε.

Μπορεί και να μην πρέπει κιόλας!

Τα μερίσματα και οι ασκήσεις

Σήμερα οι τράπεζες θα καταθέσουν τα σενάρια της ICAAP, της άσκησης για την ποιότητα των κεφαλαίων τους. Με βάση τα σενάρια αυτά θα κριθούν και τα μερίσματα της χρήσης 2022 (δύσκολα θα δώσει ο SSM άδεια μετά την τραπεζική κρίση) ενώ θα αποτελέσουν πρόκριμα για τα μερίσματα της χρήσης 2023.

Δύσκολα παιχνίδια για τη Disney

Στην Disney τα παραμύθια λαμβάνουν τέλος. Καθώς ο CEO Μπομπ Άιγκερ, απέλυσε τον Ισαάκ Περλμάτερ, τον πρώην επικεφαλής της Marvel.

Η απόλυση του Περλμάτερ, που πούλησε τη Marvel στη Disney για 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2009, εξαλείφει μια μακροχρόνια πηγή έντασης μέσα στον κολοσσό των μέσων ενημέρωσης - αυτός που είχε φτάσει στο σημείο να βοηθήσει τον ακτιβιστή επενδυτή Νέλσον Πελτζ να πολεμήσει το διοικητικό συμβούλιο.

Στη Μeta οι κύκλοι κλείνουν

Όλοι περνούν τις κρίσεις τους αλλά μετά συνεχίζουν και κάποιοι κιόλας συνέρχονται.

Η Meta, ο γίγαντας των social media, διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλό 10 μηνών. Οι επενδυτές επικροτούν τη δέσμευση του ιδρυτή της Μαρκ Ζάκερμπεργκ να μειώσει το κόστος και να επικεντρωθεί στο κέρδος, παρόλο που υπάρχουν πολλές αμφιβολίες πως τα σχέδια θα λειτουργήσουν.

Τέλος show ρήτρας αναπροσαρμογής

Show ήταν και πάει η ιστορία με τη ρήτρα αναπροσαρμογής καθώς το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δεν δικαίωσε τις προσφυγές καταναλωτικών οργανώσεων κατά ΔΕΗ και η ρήτρα θα πληρωθεί κανονικά. Έτσι πέρα, από τη ΔΕΗ που ανακουφίστηκε οι μόνοι χαρούμενοι είναι οι δικηγόροι που έλαβαν τις αμοιβές και παρέλασαν κάποιοι εξ' αυτών στα ΜΜΕ πανηγυρίζοντας για προσωρινές διαταγές και πριν καν κριθούν οι υποθέσεις.

Η Euroins και τα «αμερικανάκια»

Αυτοί οι Βούλγαροι που ελέγχουν την Euroins Ασφαλιστική στην Ελλάδα πρέπει να μας περνούν για … «αμερικανάκια». Έβγαλαν χθες διθυραμβική ανακοίνωση για τις φοβερές και τρομερές επιδόσεις του 2022 με αναφορά στο γεγονός ότι η Fitch διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση στο Β+. Ξέχασε όμως να αναφέρει ότι ναι μεν η αξιολόγηση δεν μεταβλήθηκε αλλά μπήκε αστεράκι Credit Negative Watch. Αυτό λέγεται προοπτική υποβάθμισης. Τώρα πώς αυτό συνδυάζεται με τους πανηγυρισμούς για τα αποτελέσματα τα οποία μάλιστα είναι προκαταρκτικά, είναι άλλο ζήτημα. Αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε η μισή αλήθεια ισοδυναμεί με ένα ψέμα.

Οι... λεπτομέρειες της Σαράντης

Αναρωτιέμαι αν εκεί στη Σαράντης θυμούνται τι ανακοινώνουν. Ρητορικό είναι το ερώτημα, καθώς είναι βέβαιο ότι θυμούνται. Και αν κάποιος δει τι ανακοίνωσαν για την κάλυψη των απωλειών από την Estee Lauder και την Stella Pack στην Πολωνία και τι είχαν ανακοινώσει τον περασμένο Ιούνιο θα καταλάβει ότι με ένα μικρό πείραγμα εξαφανίζεται ένα 150% και κάτι λίγα εκατομμύρια. Υποθέτω ότι αυτό δεν έχει διαφύγει της προσοχής των αρμοδίων αρχών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Καφούνης: Χωρίς στοχευμένες παρεμβάσεις, το εμπόριο θα βρεθεί αντιμέτωπο με νέα λουκέτα

23:48

Τουρκία: Παραιτήθηκε από το CHP ο Οζγκιούρ Οζέλ - Ίδρυσε νέο κόμμα

23:37

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τα μέτρα προστασίας κατά των «στρατηγικών αγωγών»

23:25

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τα «σπιτάκια ανακύκλωσης»

23:13

Θετικά πρόσημα στη Wall Street με focus σε ημιαγωγούς και εταιρικά αποτελέσματα

22:59

Το Παρίσι επιβάλλει ισόβια κάθειρξη στους κατά συρροή βιαστές ανηλίκων κάτω των 15 ετών

22:46

Τρία drones καταρρίφθηκαν κοντά σε αμερικανικό προξενείο στο Ιράν

22:34

Βρετανός ΥΠΑΜ: «Ανεύθυνη» η ρωσική στρατιωτική άσκηση ανοικτά του Πλίμουθ

22:21

Το Ιράν προειδοποιεί τη Βουλγαρία να μην χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ το έδαφός της

22:12

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για το 1 εκατ. ευρώ

22:03

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 59 εκατ. ευρώ

21:54

Κρεμλίνο: Οι ουκρανικές επιθέσεις στις αποθήκες της Wildberries έπληξαν τις επιχειρήσεις

21:45

Πυρκαγιές: Στο «κόκκινο» αύριο η Αττική και ακόμα 5 περιοχές εν μέσω καύσωνα

21:36

Σε θετικό έδαφος ο χρυσός με ελπίδες αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

21:27

Η Γαλλία απαγορεύει τα social media στα παιδιά κάτω των 15 ετών

21:18

Κερδοφόρο 3x3 για το πετρέλαιο - Σε υψηλό 5 εβδομάδων με άνοδο άνω του 2%

21:09

Ολλανδία: «Stop» στις εισαγωγές από ισραηλινούς οικισμούς που βρίσκονται στα κατεχόμενα

21:00

ΚΕΔΕ: Ακυρώνεται η αναξιόπιστη αξιολόγηση λόγω χαμηλής συμμετοχής των πολιτών

20:51

Κύρωση Σύμβασης παραχώρησης Αεροδρομίου Καλαμάτας: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία - Την Τετάρτη στην Ολομέλεια

20:42

Πυρκαγιές σε Ισπανία και Γαλλία, χαλάζι στα Βαλκάνια: Ο ασταθής καιρός συνεχίζεται στην Ευρώπη

20:33

Έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους λόγω καύσωνα - Πού σταματούν οι υπαίθριες εργασίες

20:24

Υπερκαλύφθηκε 2,75 φορές η ΑΜΚ των 250 εκατ. ευρώ της ElvalHalcor

20:15

Πυροσβεστική: 38 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Σε εξέλιξη οι τρεις

20:06

Eurostat: Ευρωπαϊκό «χρυσό» της Ελλάδας στη μείωση του δημόσιου χρέους

19:57

Μιχαηλίδου: «Τα προγράμματα "Προσωπικός Βοηθός" και "Πρώιμη Παρέμβαση" ήρθαν για να μείνουν»

19:48

Απαγόρευση χρήσης ηλεκτρικών πατινιών από ανήλικους - 5 νέες αλλαγές

19:41

Αζερμπαϊτζάν: Ο πρόεδρος Αλίεφ «κάρφωσε» μυστική συνάντηση Ρώσων και Γερμανών αξιωματούχων

19:30

Γεωργία - Κτηνοτροφία: Ορατός καύσωνας, αόρατες απώλειες

19:26

«Πράσινες» οι ευρωαγορές με προσοχή σε τεχνολογία και Ιράν

19:22

Τρεις νεκροί από χανταϊό στη Βενεζουέλα - Υπο διερεύνηση ακόμα δύο θάνατοι