BACKSTORY

Μια αγορά με «προοπτικές» και χωρίς πολλά πολλά - Τέλος show ρήτρας αναπροσαρμογής - Οι... λεπτομέρειες της Σαράντης

31-03-2023 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μια αγορά με «προοπτικές» και χωρίς πολλά πολλά - Τέλος show ρήτρας αναπροσαρμογής - Οι... λεπτομέρειες της Σαράντης

Τι θα κοστίσει η διάσωση της Credit Suisse

Επιτόκια αρκούντως συμφερτικά θα πληρώσουν οι ελβετικές τράπεζες στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας στο πλαίσιο της σωτηρίας τους.

Οι ελβετικές αρχές αποκάλυψαν τα επιτόκια που η Credit Suisse και η UBS θα πληρώσουν για την έκτακτη «γραμμή ζωής» των 250 δισ. ελβετικών φράγκων.

Η CS θα πληρώσει επιτόκιο ίσο με το βασικό επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας 1,5% +0,5% για την πρόσβαση στον ELA.

Μια αγορά με «προοπτικές» και χωρίς πολλά πολλά

Μάθαμε χθες από το Λονδίνο και από την επισήμανση της κας Φατσέα, Γενικής Διευθύντριας στην Intrum Hellas ότι τα επόμενα χρόνια θα τεθεί προς πώληση στην ελληνική αγορά ένα ποσοστό 10% επί του συνόλου των τιτλοποιήσεων που υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν σε περίπου 70 δισ. ευρώ. Μια αγορά «ανδρώνεται» λοιπόν....

Από την άλλη πλευρά η ίδια επεσήμανε τις πολύ καλές προοπτικές της ελληνικής αγοράς. Γιατί;

Είναι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, το επίπεδο τεχνογνωσίας των εταιριών διαχείρισης και κάποιοι άλλοι λόγοι που δεν έχει νόημα να τους απαριθμήσουμε μιας και το σχετικό ρεπορτάζ έχει επαρκώς φιλοξενηθεί. Να πούμε όμως... πως από αυτά που ακούμε, δεν βλέπουμε περιθώρια για διαπραγματεύσεις με τους δανειολήπτες... Έως και καθόλου περιθώρια δεν βλέπουμε.

Μπορεί και να μην πρέπει κιόλας!

Τα μερίσματα και οι ασκήσεις

Σήμερα οι τράπεζες θα καταθέσουν τα σενάρια της ICAAP, της άσκησης για την ποιότητα των κεφαλαίων τους. Με βάση τα σενάρια αυτά θα κριθούν και τα μερίσματα της χρήσης 2022 (δύσκολα θα δώσει ο SSM άδεια μετά την τραπεζική κρίση) ενώ θα αποτελέσουν πρόκριμα για τα μερίσματα της χρήσης 2023.

Δύσκολα παιχνίδια για τη Disney

Στην Disney τα παραμύθια λαμβάνουν τέλος. Καθώς ο CEO Μπομπ Άιγκερ, απέλυσε τον Ισαάκ Περλμάτερ, τον πρώην επικεφαλής της Marvel.

Η απόλυση του Περλμάτερ, που πούλησε τη Marvel στη Disney για 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2009, εξαλείφει μια μακροχρόνια πηγή έντασης μέσα στον κολοσσό των μέσων ενημέρωσης - αυτός που είχε φτάσει στο σημείο να βοηθήσει τον ακτιβιστή επενδυτή Νέλσον Πελτζ να πολεμήσει το διοικητικό συμβούλιο.

Στη Μeta οι κύκλοι κλείνουν

Όλοι περνούν τις κρίσεις τους αλλά μετά συνεχίζουν και κάποιοι κιόλας συνέρχονται.

Η Meta, ο γίγαντας των social media, διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλό 10 μηνών. Οι επενδυτές επικροτούν τη δέσμευση του ιδρυτή της Μαρκ Ζάκερμπεργκ να μειώσει το κόστος και να επικεντρωθεί στο κέρδος, παρόλο που υπάρχουν πολλές αμφιβολίες πως τα σχέδια θα λειτουργήσουν.

Τέλος show ρήτρας αναπροσαρμογής

Show ήταν και πάει η ιστορία με τη ρήτρα αναπροσαρμογής καθώς το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δεν δικαίωσε τις προσφυγές καταναλωτικών οργανώσεων κατά ΔΕΗ και η ρήτρα θα πληρωθεί κανονικά. Έτσι πέρα, από τη ΔΕΗ που ανακουφίστηκε οι μόνοι χαρούμενοι είναι οι δικηγόροι που έλαβαν τις αμοιβές και παρέλασαν κάποιοι εξ' αυτών στα ΜΜΕ πανηγυρίζοντας για προσωρινές διαταγές και πριν καν κριθούν οι υποθέσεις.

Η Euroins και τα «αμερικανάκια»

Αυτοί οι Βούλγαροι που ελέγχουν την Euroins Ασφαλιστική στην Ελλάδα πρέπει να μας περνούν για … «αμερικανάκια». Έβγαλαν χθες διθυραμβική ανακοίνωση για τις φοβερές και τρομερές επιδόσεις του 2022 με αναφορά στο γεγονός ότι η Fitch διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση στο Β+. Ξέχασε όμως να αναφέρει ότι ναι μεν η αξιολόγηση δεν μεταβλήθηκε αλλά μπήκε αστεράκι Credit Negative Watch. Αυτό λέγεται προοπτική υποβάθμισης. Τώρα πώς αυτό συνδυάζεται με τους πανηγυρισμούς για τα αποτελέσματα τα οποία μάλιστα είναι προκαταρκτικά, είναι άλλο ζήτημα. Αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε η μισή αλήθεια ισοδυναμεί με ένα ψέμα.

Οι... λεπτομέρειες της Σαράντης

Αναρωτιέμαι αν εκεί στη Σαράντης θυμούνται τι ανακοινώνουν. Ρητορικό είναι το ερώτημα, καθώς είναι βέβαιο ότι θυμούνται. Και αν κάποιος δει τι ανακοίνωσαν για την κάλυψη των απωλειών από την Estee Lauder και την Stella Pack στην Πολωνία και τι είχαν ανακοινώσει τον περασμένο Ιούνιο θα καταλάβει ότι με ένα μικρό πείραγμα εξαφανίζεται ένα 150% και κάτι λίγα εκατομμύρια. Υποθέτω ότι αυτό δεν έχει διαφύγει της προσοχής των αρμοδίων αρχών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Για πρώτη φορά η Ελλάδα εκπροσωπείται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης αστροναυτών της ESA

23:43

Κολομβία: Τουλάχιστον 8 νεκροί και 80 τραυματίες από τη συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους

23:40

Μεταφορές: Υπερψηφίστηκε το ν/σ για εκσυγχρονισμό, διαφάνεια και αυστηροποίηση ποινών

23:25

Ο Στάρμερ χαιρετίζει τις αναφορές για συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν

23:15

Το φιάσκο της Λουίζης Ριανκούρ, η «17Ν», η ΕΥΠ και ένα σκάνδαλο πολλών εκατομμυρίων

23:06

Κομισιόν: «Ανησυχία» για τη δικαιοσύνη στην Τουρκία, έναν χρόνο από τη σύλληψη Ιμάμογλου

22:58

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι προειδοποιεί πως η Ρωσία σχεδιάζει νέο μπαράζ αεροπορικών πληγμάτων

22:44

ΗΠΑ: Πράκτορες της αστυνομίας μετανάστευσης ανέλαβαν την ασφάλεια σε 14 αεροδρόμια

22:25

Πακιστάν: Συνομιλία του πρωθυπουργού με Πεζεσκιάν - Επιθυμεί να έχει ειρηνευτικό ρόλο

22:16

Ράλι «ανακούφισης» στη Wall Street - Κέρδη άνω του 1% για όλους τους δείκτες

22:09

Λίβανος: Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό - Αιχμαλωτίστηκαν μαχητές της Χεζμπολάχ

22:05

Παπασταύρου στο CERAWeek στο Χιούστον: «Η Ελλάδα φάρος σταθερότητας σε μια πολύ ταραγμένη περιοχή»

22:02

ΕΙΝΑΠ: Απλήρωτοι για τις εφημερίες Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2026 οι νοσοκομειακοί γιατροί

21:59

Λιθουανία: Συντριβή drone κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία

21:58

«Βουτιά» 11% για το πετρέλαιο μετά τις δηλώσεις Τραμπ - Κάτω από τα 100 δολάρια το brent

21:43

Νετανιάχου: «Οποιαδήποτε συμφωνία με το Ιράν θα διασφαλίζει τα ζωτικά μας συμφέροντα»

21:29

Επτά ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τo Ιράκ προς αμερικανική βάση στη Συρία - Εκρήξεις στο Μπαχρέιν

21:25

Aktor AI: Νέα θυγατρική του ομίλου για επενδύσεις σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

21:23

Χατζηδάκης: «Οι μειώσεις στα καύσιμα θα περάσουν απευθείας στην τσέπη του καταναλωτή»

21:11

Ερυθρός Σταυρός: «Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή κινδυνεύει να φθάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή»

21:08

Austriacard: Προσαρμοσμένο EBITDA 51,8 εκατ. ευρώ το 2025 - Μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή

20:59

Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ κατηγόρησε τον Γερμανό πρέσβη για «έλλειψη ενσυναίσθησης» προς τους Ισραηλινούς

20:51

CrediaBank: Προ-δέσμευση της Fiera Capital UK για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου

20:43

Βρετανία: Eλεύθερος ο Ιρανός που φέρεται ότι επιχείρησε να μπει σε βάση πυρηνικών υποβρυχίων

20:30

ΗΑΕ: Ο επικεφαλής της Adnoc αποκαλεί «οικονομική τρομοκρατία» τις επιθέσεις στο Ορμούζ

20:12

Γερμανία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του FDP μετά τις τελευταίες ήττες σε κρατιδιακές εκλογές

20:10

Ο Antenna εξαγοράζει τον ιταλικό όμιλο ΜΜΕ Gedi

20:07

Η κυβέρνηση Τραμπ θα αποζημιώσει με 1 δισ. δολάρια την TotalEnergies για ακύρωση αιολικών πάρκων

19:59

Ποια τα μηνύματα των εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία - Φοβίζει η άνοδος της ακροδεξιάς

19:50

Πόλεμος στο Ιράν: Ο φόβος για νέο «Βιετνάμ» και το στοίχημα των 5 ημερών