BACKSTORY

Μια αγορά με «προοπτικές» και χωρίς πολλά πολλά - Τέλος show ρήτρας αναπροσαρμογής - Οι... λεπτομέρειες της Σαράντης

31-03-2023 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μια αγορά με «προοπτικές» και χωρίς πολλά πολλά - Τέλος show ρήτρας αναπροσαρμογής - Οι... λεπτομέρειες της Σαράντης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τι θα κοστίσει η διάσωση της Credit Suisse

Επιτόκια αρκούντως συμφερτικά θα πληρώσουν οι ελβετικές τράπεζες στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας στο πλαίσιο της σωτηρίας τους.

Οι ελβετικές αρχές αποκάλυψαν τα επιτόκια που η Credit Suisse και η UBS θα πληρώσουν για την έκτακτη «γραμμή ζωής» των 250 δισ. ελβετικών φράγκων.

Η CS θα πληρώσει επιτόκιο ίσο με το βασικό επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας 1,5% +0,5% για την πρόσβαση στον ELA.

Μια αγορά με «προοπτικές» και χωρίς πολλά πολλά

Μάθαμε χθες από το Λονδίνο και από την επισήμανση της κας Φατσέα, Γενικής Διευθύντριας στην Intrum Hellas ότι τα επόμενα χρόνια θα τεθεί προς πώληση στην ελληνική αγορά ένα ποσοστό 10% επί του συνόλου των τιτλοποιήσεων που υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν σε περίπου 70 δισ. ευρώ. Μια αγορά «ανδρώνεται» λοιπόν....

Από την άλλη πλευρά η ίδια επεσήμανε τις πολύ καλές προοπτικές της ελληνικής αγοράς. Γιατί;

Είναι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, το επίπεδο τεχνογνωσίας των εταιριών διαχείρισης και κάποιοι άλλοι λόγοι που δεν έχει νόημα να τους απαριθμήσουμε μιας και το σχετικό ρεπορτάζ έχει επαρκώς φιλοξενηθεί. Να πούμε όμως... πως από αυτά που ακούμε, δεν βλέπουμε περιθώρια για διαπραγματεύσεις με τους δανειολήπτες... Έως και καθόλου περιθώρια δεν βλέπουμε.

Μπορεί και να μην πρέπει κιόλας!

Τα μερίσματα και οι ασκήσεις

Σήμερα οι τράπεζες θα καταθέσουν τα σενάρια της ICAAP, της άσκησης για την ποιότητα των κεφαλαίων τους. Με βάση τα σενάρια αυτά θα κριθούν και τα μερίσματα της χρήσης 2022 (δύσκολα θα δώσει ο SSM άδεια μετά την τραπεζική κρίση) ενώ θα αποτελέσουν πρόκριμα για τα μερίσματα της χρήσης 2023.

Δύσκολα παιχνίδια για τη Disney

Στην Disney τα παραμύθια λαμβάνουν τέλος. Καθώς ο CEO Μπομπ Άιγκερ, απέλυσε τον Ισαάκ Περλμάτερ, τον πρώην επικεφαλής της Marvel.

Η απόλυση του Περλμάτερ, που πούλησε τη Marvel στη Disney για 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2009, εξαλείφει μια μακροχρόνια πηγή έντασης μέσα στον κολοσσό των μέσων ενημέρωσης - αυτός που είχε φτάσει στο σημείο να βοηθήσει τον ακτιβιστή επενδυτή Νέλσον Πελτζ να πολεμήσει το διοικητικό συμβούλιο.

Στη Μeta οι κύκλοι κλείνουν

Όλοι περνούν τις κρίσεις τους αλλά μετά συνεχίζουν και κάποιοι κιόλας συνέρχονται.

Η Meta, ο γίγαντας των social media, διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλό 10 μηνών. Οι επενδυτές επικροτούν τη δέσμευση του ιδρυτή της Μαρκ Ζάκερμπεργκ να μειώσει το κόστος και να επικεντρωθεί στο κέρδος, παρόλο που υπάρχουν πολλές αμφιβολίες πως τα σχέδια θα λειτουργήσουν.

Τέλος show ρήτρας αναπροσαρμογής

Show ήταν και πάει η ιστορία με τη ρήτρα αναπροσαρμογής καθώς το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δεν δικαίωσε τις προσφυγές καταναλωτικών οργανώσεων κατά ΔΕΗ και η ρήτρα θα πληρωθεί κανονικά. Έτσι πέρα, από τη ΔΕΗ που ανακουφίστηκε οι μόνοι χαρούμενοι είναι οι δικηγόροι που έλαβαν τις αμοιβές και παρέλασαν κάποιοι εξ' αυτών στα ΜΜΕ πανηγυρίζοντας για προσωρινές διαταγές και πριν καν κριθούν οι υποθέσεις.

Η Euroins και τα «αμερικανάκια»

Αυτοί οι Βούλγαροι που ελέγχουν την Euroins Ασφαλιστική στην Ελλάδα πρέπει να μας περνούν για … «αμερικανάκια». Έβγαλαν χθες διθυραμβική ανακοίνωση για τις φοβερές και τρομερές επιδόσεις του 2022 με αναφορά στο γεγονός ότι η Fitch διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση στο Β+. Ξέχασε όμως να αναφέρει ότι ναι μεν η αξιολόγηση δεν μεταβλήθηκε αλλά μπήκε αστεράκι Credit Negative Watch. Αυτό λέγεται προοπτική υποβάθμισης. Τώρα πώς αυτό συνδυάζεται με τους πανηγυρισμούς για τα αποτελέσματα τα οποία μάλιστα είναι προκαταρκτικά, είναι άλλο ζήτημα. Αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε η μισή αλήθεια ισοδυναμεί με ένα ψέμα.

Οι... λεπτομέρειες της Σαράντης

Αναρωτιέμαι αν εκεί στη Σαράντης θυμούνται τι ανακοινώνουν. Ρητορικό είναι το ερώτημα, καθώς είναι βέβαιο ότι θυμούνται. Και αν κάποιος δει τι ανακοίνωσαν για την κάλυψη των απωλειών από την Estee Lauder και την Stella Pack στην Πολωνία και τι είχαν ανακοινώσει τον περασμένο Ιούνιο θα καταλάβει ότι με ένα μικρό πείραγμα εξαφανίζεται ένα 150% και κάτι λίγα εκατομμύρια. Υποθέτω ότι αυτό δεν έχει διαφύγει της προσοχής των αρμοδίων αρχών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:22

«Adios»: Πολεμική ανάρτηση από τον Τραμπ με φλεγόμενα πλοία του Ιράν

16:07

Ποιες εταιρείες τροφίμων και ποτών κάνουν μπίζνες στην Ασία

15:59

Βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο: Αυξημένη η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες

15:35

Τουρκία: Επέμβαση της αστυνομίας στα γραφεία του CHP – Ο Κιλιτσντάρογλου ζήτησε να απομακρύνουν τον Οζέλ

15:24

Μελόνι: Καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική επίθεση με πύραυλο Ορέσνικ στην Ουκρανία

15:12

Πόλεμος στο Ιράν, ημέρα 85η: Πρόοδος ναι, αλλά όχι (ακόμα) συμφωνία

14:47

Φον ντερ Λάιεν: «Χαιρετίζω την πρόοδο προς μια συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν»

14:26

Θεοδωρικάκος: Για πρώτη φορά Ελληνίδα στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαπίστευσης

14:11

Πώς ο στρατός μέσα σε μία νύχτα έστησε πεζογέφυρα 15 μέτρων στον Κηφισό

14:04

Περιμένοντας 20 χρόνια στον «προθάλαμο» της ΕΕ

13:50

Ιρανικά μέσα: Υπάρχουν ακόμη διαφωνίες για μία – δύο ρήτρες του μνημονίου συμφωνίας

13:41

Πιερρακάκης: Η ΕΕ να περάσει στην επίθεση - Έργο win-win ο GSI

13:20

Ανδρουλάκης: Μαζί βάζουμε τέλος στον κατήφορο - Όχι πια στο όνομά μας η παρακμή των θεσμών

13:13

Κάλας: Η Ρωσία επιδίδεται σε απερίσκεπτο πυρηνικό ακροβατισμό εναντίον της Ουκρανίας

12:57

Ψήφισε για τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης: «Η αποχή δεν είναι επιλογή»

12:45

Ferrari: Δημιουργεί Formula 1 «superfans» μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

12:21

ΗΠΑ: Οι αρχές στην Καλιφόρνια συνεχίζουν να εκφράζουν φόβους για έκρηξη δεξαμενής με χημικά προϊόντα

12:03

Ακίνητα: Πόσοι πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί, πόσο αξίζουν οι κατοικίες - Η γεωγραφική κατανομή

11:57

Tραμπ για επίθεση στον Λευκό Οίκο: Ο δράστης είχε «ιστορικό βίας» και «εμμονή» με την προεδρία

11:46

Παπασταύρου: «Νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης με τον χωροταξικό σχεδιασμό»

11:23

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί από ρωσικά πλήγματα σε πάνω από 40 περιοχές του Κιέβου

11:20

Ερντογάν: Η Τουρκία είναι έτοιμη να στηρίξει μια πιθανή συμφωνία για το Ιράν

11:02

Η Delivery Hero επιβεβαίωσε την πρόταση εξαγοράς από την Uber

10:50

Κυκλοφοριακό μπλόκο έως τις 16.00 στην Εθνική Θεσσαλονίκης –Έδεσσας

10:45

Tasnim: Το Ιράν δεν έχει αποδεχθεί ακόμη μέτρα για το πυρηνικό του πρόγραμμα

10:33

«Εξωστρεφής Γεωργία»: Το ψηφιακό restart του πρωτογενούς τομέα

10:23

Μητσοτάκης: Παράταση έως τέλος Αυγούστου για το «Σπίτι μου ΙΙ - «Με το νέο χωροταξικό βάζουμε τάξη στην τουριστική ανάπτυξη»

10:12

Αμυντική βιομηχανία: Το στοίχημα του 25% και η μάχη των ελληνικών ομίλων για τα νέα εξοπλιστικά

09:53

ΕΛΑΣ: Πώς θα γίνει η μετακίνηση των φιλάθλων για τον τελικό του Final Four της Euroleague

09:47

«Σβήνονται» πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις στην εφορία - Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά επιστροφή δύο ετών