BACKSTORY

Μια αγορά με «προοπτικές» και χωρίς πολλά πολλά - Τέλος show ρήτρας αναπροσαρμογής - Οι... λεπτομέρειες της Σαράντης

31-03-2023 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μια αγορά με «προοπτικές» και χωρίς πολλά πολλά - Τέλος show ρήτρας αναπροσαρμογής - Οι... λεπτομέρειες της Σαράντης

Τι θα κοστίσει η διάσωση της Credit Suisse

Επιτόκια αρκούντως συμφερτικά θα πληρώσουν οι ελβετικές τράπεζες στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας στο πλαίσιο της σωτηρίας τους.

Οι ελβετικές αρχές αποκάλυψαν τα επιτόκια που η Credit Suisse και η UBS θα πληρώσουν για την έκτακτη «γραμμή ζωής» των 250 δισ. ελβετικών φράγκων.

Η CS θα πληρώσει επιτόκιο ίσο με το βασικό επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας 1,5% +0,5% για την πρόσβαση στον ELA.

Μια αγορά με «προοπτικές» και χωρίς πολλά πολλά

Μάθαμε χθες από το Λονδίνο και από την επισήμανση της κας Φατσέα, Γενικής Διευθύντριας στην Intrum Hellas ότι τα επόμενα χρόνια θα τεθεί προς πώληση στην ελληνική αγορά ένα ποσοστό 10% επί του συνόλου των τιτλοποιήσεων που υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν σε περίπου 70 δισ. ευρώ. Μια αγορά «ανδρώνεται» λοιπόν....

Από την άλλη πλευρά η ίδια επεσήμανε τις πολύ καλές προοπτικές της ελληνικής αγοράς. Γιατί;

Είναι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, το επίπεδο τεχνογνωσίας των εταιριών διαχείρισης και κάποιοι άλλοι λόγοι που δεν έχει νόημα να τους απαριθμήσουμε μιας και το σχετικό ρεπορτάζ έχει επαρκώς φιλοξενηθεί. Να πούμε όμως... πως από αυτά που ακούμε, δεν βλέπουμε περιθώρια για διαπραγματεύσεις με τους δανειολήπτες... Έως και καθόλου περιθώρια δεν βλέπουμε.

Μπορεί και να μην πρέπει κιόλας!

Τα μερίσματα και οι ασκήσεις

Σήμερα οι τράπεζες θα καταθέσουν τα σενάρια της ICAAP, της άσκησης για την ποιότητα των κεφαλαίων τους. Με βάση τα σενάρια αυτά θα κριθούν και τα μερίσματα της χρήσης 2022 (δύσκολα θα δώσει ο SSM άδεια μετά την τραπεζική κρίση) ενώ θα αποτελέσουν πρόκριμα για τα μερίσματα της χρήσης 2023.

Δύσκολα παιχνίδια για τη Disney

Στην Disney τα παραμύθια λαμβάνουν τέλος. Καθώς ο CEO Μπομπ Άιγκερ, απέλυσε τον Ισαάκ Περλμάτερ, τον πρώην επικεφαλής της Marvel.

Η απόλυση του Περλμάτερ, που πούλησε τη Marvel στη Disney για 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2009, εξαλείφει μια μακροχρόνια πηγή έντασης μέσα στον κολοσσό των μέσων ενημέρωσης - αυτός που είχε φτάσει στο σημείο να βοηθήσει τον ακτιβιστή επενδυτή Νέλσον Πελτζ να πολεμήσει το διοικητικό συμβούλιο.

Στη Μeta οι κύκλοι κλείνουν

Όλοι περνούν τις κρίσεις τους αλλά μετά συνεχίζουν και κάποιοι κιόλας συνέρχονται.

Η Meta, ο γίγαντας των social media, διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλό 10 μηνών. Οι επενδυτές επικροτούν τη δέσμευση του ιδρυτή της Μαρκ Ζάκερμπεργκ να μειώσει το κόστος και να επικεντρωθεί στο κέρδος, παρόλο που υπάρχουν πολλές αμφιβολίες πως τα σχέδια θα λειτουργήσουν.

Τέλος show ρήτρας αναπροσαρμογής

Show ήταν και πάει η ιστορία με τη ρήτρα αναπροσαρμογής καθώς το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δεν δικαίωσε τις προσφυγές καταναλωτικών οργανώσεων κατά ΔΕΗ και η ρήτρα θα πληρωθεί κανονικά. Έτσι πέρα, από τη ΔΕΗ που ανακουφίστηκε οι μόνοι χαρούμενοι είναι οι δικηγόροι που έλαβαν τις αμοιβές και παρέλασαν κάποιοι εξ' αυτών στα ΜΜΕ πανηγυρίζοντας για προσωρινές διαταγές και πριν καν κριθούν οι υποθέσεις.

Η Euroins και τα «αμερικανάκια»

Αυτοί οι Βούλγαροι που ελέγχουν την Euroins Ασφαλιστική στην Ελλάδα πρέπει να μας περνούν για … «αμερικανάκια». Έβγαλαν χθες διθυραμβική ανακοίνωση για τις φοβερές και τρομερές επιδόσεις του 2022 με αναφορά στο γεγονός ότι η Fitch διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση στο Β+. Ξέχασε όμως να αναφέρει ότι ναι μεν η αξιολόγηση δεν μεταβλήθηκε αλλά μπήκε αστεράκι Credit Negative Watch. Αυτό λέγεται προοπτική υποβάθμισης. Τώρα πώς αυτό συνδυάζεται με τους πανηγυρισμούς για τα αποτελέσματα τα οποία μάλιστα είναι προκαταρκτικά, είναι άλλο ζήτημα. Αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε η μισή αλήθεια ισοδυναμεί με ένα ψέμα.

Οι... λεπτομέρειες της Σαράντης

Αναρωτιέμαι αν εκεί στη Σαράντης θυμούνται τι ανακοινώνουν. Ρητορικό είναι το ερώτημα, καθώς είναι βέβαιο ότι θυμούνται. Και αν κάποιος δει τι ανακοίνωσαν για την κάλυψη των απωλειών από την Estee Lauder και την Stella Pack στην Πολωνία και τι είχαν ανακοινώσει τον περασμένο Ιούνιο θα καταλάβει ότι με ένα μικρό πείραγμα εξαφανίζεται ένα 150% και κάτι λίγα εκατομμύρια. Υποθέτω ότι αυτό δεν έχει διαφύγει της προσοχής των αρμοδίων αρχών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:53

Ρωσία: Ουκρανικό πλήγμα στο σημαντικό λιμάνι εξαγωγής πετρελαίου Ουστ-Λούγκα

12:43

Ινδία: Οι τράπεζες ζητούν απ' την κεντρική τράπεζα χαλάρωση των κανόνων στις συναλλαγές συναλλάγματος

12:25

Panathēnea 2026: Η Αθήνα στο σταυροδρόμι τεχνολογίας, startups και πολιτισμού

12:19

Επεισόδιο τα ξημερώματα στα Εξάρχεια- Έγιναν 114 προσαγωγές

12:12

ΠΟΕ: Αδιέξοδες οι συνομιλίες για παράταση μορατόριουμ στη μη επιβολή δασμών στο ηλεκτρονικό εμπόριο

11:48

Συρία: Ανακοίνωσε ότι απώθησε επίθεση drones που εκτοξεύτηκαν από το έδαφος του Ιράκ εναντίον αμερικανικής βάσης

11:44

Ομάν: Καταδικάζει τις επιθέσεις στο έδαφός του και δηλώνει ότι καμία πλευρά δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτές

11:40

Κύκλωμα απάτης σε βάρος του ΕΦΚΑ: Τέσσερις προφυλακίσεις έπειτα από τις απολογίες των 22 κατηγορουμένων

11:28

Η βιομηχανία της ενέργειας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου - Έρχονται ελλείψεις καυσίμων

11:11

Γάζα: Έξι νεκροί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

10:55

Μητσοτάκης: Διατηρούμε εφεδρείες για την περίπτωση που η παγκόσμια οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί σημαντικά

10:37

Ρωσία: Άμαχος νεκρός σε επιδρομή της Ουκρανίας με drone στην περιφέρεια Μπιέλγκοροντ

10:31

Αμερικανοϊσραηλινές επιδρομές έπληξαν ιρανικό λιμάνι κοντά στο Στενό του Χορμούζ

10:14

Παπαστεργίου: Λιγότερη γραφειοκρατία και μικρότερη όχληση στους πολίτες για πιο γρήγορο και αξιόπιστο ίντερνετ

10:06

ΥΠΕΣ: Προωθεί ολική επαναφορά για τη Δημοτική Αστυνομία

09:56

e-ΕΦΚΑ: Πάνω από 500.000 Ευρωπαϊκές Κάρτες Ασφάλισης Ασθενείας εκδόθηκαν το 2025

09:52

Σεισμός 4,3 βαθμών στη Σκάλα Κεφαλληνίας

09:41

Naval Group: Διευρύνει τη στρατηγική της παρουσία στην Ελλάδα με επίκεντρο Ναυπηγεία Σαλαμίνας και METLEN

09:30

Ηλεκτρική ενέργεια: 1 στους 3 καταναλωτές προστατευμένοι από τις διακυμάνσεις των τιμών

09:15

Θα συνεχιστεί η μείωση του δημόσιου χρέους και η ανάπτυξη παρά το σοκ του πολέμου

09:04

Ορεινή Κρήτη: 7 χωριά που θα λατρέψετε

08:57

Συνελήφθη η σύζυγος του 82χρονου που βρέθηκε νεκρός στα Κουφάλια

08:45

Πετρέλαιο: Ένα νέο σοκ στις τιμές προ των πυλών

08:29

Υδρογονάνθρακες: Η επιστροφή των γεωτρήσεων στην Ελλάδα και το «restart» του Ιονίου

08:20

Σούπερ μάρκετ: Γιατί ποντάρουν στην αγορά της Κρήτης

08:14

Motor Oil: Πώς βγάζει περισσότερα σε μια αγορά που δίνει λιγότερα

08:06

Κοινωνική αντιπαροχή: Ξεκινά η δημοπράτηση των πρώτων ακινήτων για κοινωνικές κατοικίες σε Παιανία, Λάρισα, Σέρρες, Πάτρα

08:00

Τουρισμός: Την φόρα του 2026 επισκιάζει η σύγκρουση στη Μ. Ανατολή

07:28

Βρετανία: Αυτοκίνητο χτύπησε πολλούς πεζούς στο κέντρο της πόλης Ντέρμπι

07:21

Washington Post: Για χερσαίες επιχειρήσεις διάρκειας εβδομάδων ετοιμάζονται οι ΗΠΑ