BACKSTORY

Μια αγορά με «προοπτικές» και χωρίς πολλά πολλά - Τέλος show ρήτρας αναπροσαρμογής - Οι... λεπτομέρειες της Σαράντης

31-03-2023 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μια αγορά με «προοπτικές» και χωρίς πολλά πολλά - Τέλος show ρήτρας αναπροσαρμογής - Οι... λεπτομέρειες της Σαράντης

Τι θα κοστίσει η διάσωση της Credit Suisse

Επιτόκια αρκούντως συμφερτικά θα πληρώσουν οι ελβετικές τράπεζες στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας στο πλαίσιο της σωτηρίας τους.

Οι ελβετικές αρχές αποκάλυψαν τα επιτόκια που η Credit Suisse και η UBS θα πληρώσουν για την έκτακτη «γραμμή ζωής» των 250 δισ. ελβετικών φράγκων.

Η CS θα πληρώσει επιτόκιο ίσο με το βασικό επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας 1,5% +0,5% για την πρόσβαση στον ELA.

Μια αγορά με «προοπτικές» και χωρίς πολλά πολλά

Μάθαμε χθες από το Λονδίνο και από την επισήμανση της κας Φατσέα, Γενικής Διευθύντριας στην Intrum Hellas ότι τα επόμενα χρόνια θα τεθεί προς πώληση στην ελληνική αγορά ένα ποσοστό 10% επί του συνόλου των τιτλοποιήσεων που υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν σε περίπου 70 δισ. ευρώ. Μια αγορά «ανδρώνεται» λοιπόν....

Από την άλλη πλευρά η ίδια επεσήμανε τις πολύ καλές προοπτικές της ελληνικής αγοράς. Γιατί;

Είναι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, το επίπεδο τεχνογνωσίας των εταιριών διαχείρισης και κάποιοι άλλοι λόγοι που δεν έχει νόημα να τους απαριθμήσουμε μιας και το σχετικό ρεπορτάζ έχει επαρκώς φιλοξενηθεί. Να πούμε όμως... πως από αυτά που ακούμε, δεν βλέπουμε περιθώρια για διαπραγματεύσεις με τους δανειολήπτες... Έως και καθόλου περιθώρια δεν βλέπουμε.

Μπορεί και να μην πρέπει κιόλας!

Τα μερίσματα και οι ασκήσεις

Σήμερα οι τράπεζες θα καταθέσουν τα σενάρια της ICAAP, της άσκησης για την ποιότητα των κεφαλαίων τους. Με βάση τα σενάρια αυτά θα κριθούν και τα μερίσματα της χρήσης 2022 (δύσκολα θα δώσει ο SSM άδεια μετά την τραπεζική κρίση) ενώ θα αποτελέσουν πρόκριμα για τα μερίσματα της χρήσης 2023.

Δύσκολα παιχνίδια για τη Disney

Στην Disney τα παραμύθια λαμβάνουν τέλος. Καθώς ο CEO Μπομπ Άιγκερ, απέλυσε τον Ισαάκ Περλμάτερ, τον πρώην επικεφαλής της Marvel.

Η απόλυση του Περλμάτερ, που πούλησε τη Marvel στη Disney για 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2009, εξαλείφει μια μακροχρόνια πηγή έντασης μέσα στον κολοσσό των μέσων ενημέρωσης - αυτός που είχε φτάσει στο σημείο να βοηθήσει τον ακτιβιστή επενδυτή Νέλσον Πελτζ να πολεμήσει το διοικητικό συμβούλιο.

Στη Μeta οι κύκλοι κλείνουν

Όλοι περνούν τις κρίσεις τους αλλά μετά συνεχίζουν και κάποιοι κιόλας συνέρχονται.

Η Meta, ο γίγαντας των social media, διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλό 10 μηνών. Οι επενδυτές επικροτούν τη δέσμευση του ιδρυτή της Μαρκ Ζάκερμπεργκ να μειώσει το κόστος και να επικεντρωθεί στο κέρδος, παρόλο που υπάρχουν πολλές αμφιβολίες πως τα σχέδια θα λειτουργήσουν.

Τέλος show ρήτρας αναπροσαρμογής

Show ήταν και πάει η ιστορία με τη ρήτρα αναπροσαρμογής καθώς το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δεν δικαίωσε τις προσφυγές καταναλωτικών οργανώσεων κατά ΔΕΗ και η ρήτρα θα πληρωθεί κανονικά. Έτσι πέρα, από τη ΔΕΗ που ανακουφίστηκε οι μόνοι χαρούμενοι είναι οι δικηγόροι που έλαβαν τις αμοιβές και παρέλασαν κάποιοι εξ' αυτών στα ΜΜΕ πανηγυρίζοντας για προσωρινές διαταγές και πριν καν κριθούν οι υποθέσεις.

Η Euroins και τα «αμερικανάκια»

Αυτοί οι Βούλγαροι που ελέγχουν την Euroins Ασφαλιστική στην Ελλάδα πρέπει να μας περνούν για … «αμερικανάκια». Έβγαλαν χθες διθυραμβική ανακοίνωση για τις φοβερές και τρομερές επιδόσεις του 2022 με αναφορά στο γεγονός ότι η Fitch διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση στο Β+. Ξέχασε όμως να αναφέρει ότι ναι μεν η αξιολόγηση δεν μεταβλήθηκε αλλά μπήκε αστεράκι Credit Negative Watch. Αυτό λέγεται προοπτική υποβάθμισης. Τώρα πώς αυτό συνδυάζεται με τους πανηγυρισμούς για τα αποτελέσματα τα οποία μάλιστα είναι προκαταρκτικά, είναι άλλο ζήτημα. Αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε η μισή αλήθεια ισοδυναμεί με ένα ψέμα.

Οι... λεπτομέρειες της Σαράντης

Αναρωτιέμαι αν εκεί στη Σαράντης θυμούνται τι ανακοινώνουν. Ρητορικό είναι το ερώτημα, καθώς είναι βέβαιο ότι θυμούνται. Και αν κάποιος δει τι ανακοίνωσαν για την κάλυψη των απωλειών από την Estee Lauder και την Stella Pack στην Πολωνία και τι είχαν ανακοινώσει τον περασμένο Ιούνιο θα καταλάβει ότι με ένα μικρό πείραγμα εξαφανίζεται ένα 150% και κάτι λίγα εκατομμύρια. Υποθέτω ότι αυτό δεν έχει διαφύγει της προσοχής των αρμοδίων αρχών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:44

Klarna: Τι θα αγοράσουν οι Έλληνες καταναλωτές τη φετινή Black Friday

12:36

CEO Casino: Shein και Temu πρέπει να απαγορευτούν στην Ευρώπη μέχρι το 2028

12:30

ΔΥΠΑ για επίδομα μητρότητας: Το δικαιούνται όλες όσες καταβάλλουν εισφορές ως μη μισθωτές

12:27

Σλέιπεν (ΕΚΤ): Νέα προσέγγιση στις δαπάνες για τόνωση της ανάπτυξης στην ΕΕ

12:26

Αύξηση 4,9% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Οκτώβριο

12:21

UBS: Στις ελληνικές τράπεζες τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου πανευρωπαϊκά - Στα top-picks η Τρ. Πειραιώς

12:12

EBRD: «Ωρολογιακή βόμβα» για την αύξηση του ΑΕΠ η γήρανση του πληθυσμού

12:10

Spotify: Αύξηση τιμών στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2026

12:06

Έρχεται η επικίνδυνη κακοκαιρία Adel σε δυο φάσεις

11:59

easyJet: Αύξηση κερδών 9% το οικονομικό έτος 2025 - Σημαντικές βελτιώσεις στην ικανοποίηση πελατών

11:58

Προϋπολογισμός: Φοροέσοδα 59,2 δισ. ευρώ στο 10μηνο - Στα 10,2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα

11:56

Έρευνα Adecco: Το 76% των εργαζομένων αναμένει ότι η AI θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας

11:56

ΕΕ: Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου θα πρέπει να αναγνωρίζεται σε όλες τις χώρες

11:51

Στις αγορές η Πειραιώς για 500 εκατ. ευρώ με senior preferred

11:47

Παιδικοί σταθμοί: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της Β' πρόσκλησης της ΕΕΤΑΑ

11:39

Η Bolt και η Pony.ai ενώνουν δυνάμεις για λύσεις αυτόνομης μετακίνησης στην Ευρώπη

11:37

Μητσοτάκης για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών: Στόχος ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας

11:35

ΔΕΔΔΗΕ: Νέο, σύγχρονο Κέντρο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στον Άγιο Δημήτριο

11:29

Κορκίδης: Η Ελευσίνα θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά στο Λιμάνι του Πειραιά

11:29

CEO Rosneft: Οι κυρώσεις σε Ρωσία και Κίνα θα πυροδοτήσουν οικονομική κρίση στη Δύση

11:26

Ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα το IRIS - Σε ποιες χώρες επεκτείνεται

11:22

Μακρόν: Το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ χρειάζεται βελτίωση

11:20

Metlen: Τιμή-στόχος τα 64 ευρώ ανά μετοχή από την Bank of America

11:19

ΧΑ: Εναλλαγές προσήμου για τον Γενικό Δείκτη, μικτές τάσεις σε large και mid caps

11:08

Ισπανικό χρυσό κέρμα του 1609 κατέρριψε ρεκόρ σε δημοπρασία

10:56

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

10:48

Κικίλιας: Διμερείς συναντήσεις υψηλού επιπέδου στο πλαίσιο του ΙΜΟ

10:43

Γρίπη Κ: Τα συμπτώματα και τι πρέπει να προσέχουμε

10:43

Πιερρακάκης: Οι χώρες δεν πρέπει να αναζητούν μαθήματα από την Ελλάδα, αλλά έμπνευση

10:40

Συμμετοχή ΥΠΕΞ στο έκτακτο ΣΕΥ για Ουκρανία, μέσω τηλεδιάσκεψης