BACKSTORY

Τράπεζες: Η ερώτηση του 1 εκατ. - ΧΑ: Το πρώτο profit taking του 2023 - Τα σενάρια για τους «καναλάρχες» - Η Ellington επιμένει αλλά δεν δείχνει το χρώμα του χρήματος

20-01-2023 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Η ερώτηση του 1 εκατ. - ΧΑ: Το πρώτο profit taking του 2023 - Τα σενάρια για τους «καναλάρχες» - Η Ellington επιμένει αλλά δεν δείχνει το χρώμα του χρήματος

Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου

Την ερώτηση του 1.000.000 ευρώ δεν τη λύσαμε ακόμη. Ποιος Έλληνας τραπεζίτης αμείβεται τόσο υψηλά; Φτάνει που την ξέρει η EBA. Kαι κάτω από το εκατομμύριο, πάντως, οι αμοιβές των τραπεζιτών δεν είναι μικρές. Έτσι για να ξέρουμε!

Mετά από 15 χρόνια απουσίας μερισμάτων

Ηρθε ο Enria και άφησε τους φεγγίτες ανοιχτούς για τη διανομή μερίσματος έτσι να γελάσει το πικραμένο χειλάκι των τραπεζικών μετόχων που αναμένουν χρόνια πολλά, περίπου 15 να δουν μερίσματα από τις επενδύσεις τους στις τράπεζες

Η Ellington επιμένει

Κατά τα λοιπά η Ellington έκανε δεύτερο γύρο χθες για να μας διαβεβαιώσει πως ενδιαφέρεται για την Attica Bank αρκεί να τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν...

Tώρα πού θα κάτσει η μπίλια μένει να το δούμε γιατί η Ellington έχει πολλές φορές υποσχεθεί την είσοδο αλλά το χρώμα του χρήματος δεν το έχει δείξει.

Πολύτιμο κάθετι τραπεζικό

Πολύ μεγάλη η ζήτηση για το ομόλογο της Eurobank και όσο οι πιθανότητες να υπάρξει επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα το 2023 αυξάνονται, τόσο οι τράπεζες και οι ενέργειές τους τυγχάνουν μεγαλύτερης αποδοχής.

Ψηλή πτήση για τα επιτόκια

Κατά τα λοιπά η ΕΚΤ δείχνει διχασμένη μόνον ως προς τον ρυθμό ανόδου των επιτοκίων. Ας ελπίσουμε πως η διαχείριση δεν θα βυθίσει την Ευρώπη σε ύφεση λένε οι πιο συντηρητικοί.

ΧΑ: Το πρώτο profit taking του 2023

Η στήλη το προηγούμενο διήμερο σημείωνε τα περί… «αδιόρθωτου» Χρηματιστηρίου και το ενδεχόμενο μιας πρώτης αποκόμισης κερδών, η οποία ήρθε τελικά χτες, μάλλον μια συνεδρίαση αργότερα απ’ ότι περίμεναν οι ειδικοί και οι αναλυτές. Είχε προηγηθεί μια δυνατή ανοδική αντίδραση και «σκαρφάλωμα» μετοχών και δεικτών σε υψηλά (ή υπεραγορασμένα, όπως λένε και οι αναλυτές) επίπεδα. Οπότε, η «γερή» εξαέρωση, η πρώτη μετά από καιρό τέτοιου μεγέθους, ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη, δίχως (ακόμα…) να χαλάει τη σούπα.

Βλέπετε, και οι ευρωπαϊκές αγορές δεν ήταν στα καλά τους, η Wall υποχωρούσε, ο «πολύς» James Dimon της JP Morgan εκτιμούσε ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι 5%, οι αποδόσεις στα ομόλογα ανέβηκαν, γενικά, λοιπόν, το ΧΑ θυμήθηκε ότι δεν υπάρχει non stop άνοδος εν μέσω περίεργου κλίματος. Οπότε, το profit taking, ανεξαρτήτως της όποιας επί μέρους έντασης (σε μετοχές και κλάδους), μάλλον δεν αιφνιδίασε τους επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα λήγουν τα συμβόλαια Ιανουαρίου στην αγορά Παραγώγων. Κατά συνέπεια, πέρα από τα πονταρίσματα για τις αναβαθμίσεις της οικονομίας ή την είσοδο τίτλων στους δείκτες MSCI, ας έχουμε κατά νου ότι πάντα υπάρχουν κακοτοπιές.

Τα σενάρια για τους «καναλάρχες»

Το insider.gr ανέδειξε χτες τη ρύθμιση της κυβέρνησης, βάσει της οποίας, εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στη συνδρομητική τηλεόραση, μπορούν να αποκτήσουν συμμετοχή και σε ελεύθερα κανάλια. Η οποία, μπορεί σε έναν βαθμό να αλλάξει, ή έστω να επηρεάσει, το τοπίο στα Media. Στην αγορά ήδη «σκέφτονται» μερικά ονόματα ομίλων που θα μπορούσαν να εμπλακούν σε σχετικά σενάρια. Όπως για παράδειγμα, η United Group, η οποία έχει εξαγοράσει τη Nova και μέσω δηλώσεων των στελεχών της έχει αναφερθεί δημόσια στην πρόθεσή της να δραστηριοποιηθεί και στην ελεύθερη τηλεόραση. Άλλοι πάλι μιλούν για το 50% της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση (συμφερόντων Βαρδινογιάννη) το οποίο είχε εξαγοραστεί από την Primos Media, θυγατρική επενδυτικής εταιρείας με έδρα το Λουξεμβούργο. Αν αυτά μεταξύ τους «κολλάνε», θα φανεί προσεχώς. Να δούμε βέβαια πώς θα αντιδράσουν και οι άλλοι ισχυροί επιχειρηματικοί πόλοι στον χώρο των «καναλιών».

Φρένο στο τέταρτο τρίμηνο

Φρένο φαίνεται να πάτησε Παπουτσάνης κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρήσης. Χθες ανακοίνωσε τις επιδόσεις από πλευράς τζίρου όλης της χρονιάς όπου είχε αύξηση 29% στον κύκλο εργασιών. Όμως στο τέταρτο τρίμηνο ο τζίρος ήταν 17,5 εκ ευρώ από 16,6 εκ ευρώ πέρυσι και στον περυσινό τζίρο δεν υπήρχαν καθόλου οι πωλήσεις της Αρκάδι. Θα είχε δε ενδιαφέρον να δούμε και την κερδοφορία του τετάρτου τριμήνου για να υπάρξουν καλύτερα συμπεράσματα. Σημειωτέον ότι η εταιρία αναφέρει ότι το μισό της ανάπτυξης οφείλεται σε αύξηση του όγκου πωλήσεων και το μισό σε αύξηση των τιμών. Οπότε υπό αυτές τις συνθήκες το καλάθι είναι μικρότερο για το 2023.

Ψάχνονται με Πλαίσιο

Το Πλαίσιο ακόμα δεν βγήκε καλά καλά από το Χρηματιστήριο και κυκλοφορούν φήμες για πώλησή του σε τριπλάσια αποτίμηση από αυτή που έδωσε στη δημόσια πρόταση η οικογένεια Γεράρδου. Και είναι εύλογο το ερώτημα αν η δημόσια πρόταση έγινε αν ήδη είχε γίνει προσφορά προς την οικογένεια Γεράρδου. Το επισημαίνω γιατί μέτοχοι του Πλαισίου που έδωσαν τις μετοχές τους το ψάχνουν μέσω δικηγορικού γραφείου που μυρίστηκε ψωμί. Από την άλλη αν γίνει ντιλ με τριπλάσια αποτίμηση θα αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο είναι τσίρκο και οι θεσμικοί επενδυτές που δεν σκούπιζαν το πλαίσιο για κλάματα.

Ο «εμπορικός» διαγωνισμός και οι υποψήφιοι

Κανονικά, για σήμερα είχε προγραμματιστεί διαγωνιστική διαδικασία για ένα μεγάλο «εμπορικό» asset σε μεγάλη ανάπτυξη – ανάπλαση της χώρας. Και λέμε «κανονικά», επειδή με τις αναβολές και τις παρατάσεις ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί έως την τελευταία μέρα ή ώρα. Αν όλα γίνουν βάσει σχεδιασμού, θα φανεί. Όπως και θα φανεί και ποιοι θα δώσουν το παρών. Λογικά, όπως από παλιά έχουμε αποκαλύψει, ίσως δύο σχήματα (κοινοπραξίες) να δηλώσουν συμμετοχή. Θα δούμε όμως και για τα άλλα μεγάλα γκρουπ αν έσπευσαν να ντιλάρουν με ξένους, που χρειάζονται για τη διαδικασία. Θα δείξει.

Οι υπογραφές συμβάσεων και τα πτυχία

Λέτε, αναρωτιούνται στην κατασκευαστική πιάτσα, κάποιες μικρές καθυστερήσεις στην υπογραφή συμβάσεων για μεγάλα οδικά έργα, σχεδόν μισού δις ευρώ, να σχετίζονται με το προβληματάκι που προέκυψε με την ανανέωση των «πτυχίων» των εργοληπτικών επιχειρήσεων; Ομολογώ ότι δεν είχε πάει εκεί το μυαλό μου, καθώς πάντα υπάρχουν γραφειοκρατικά ή άλλου είδους θεματάκια. Για να δούμε τώρα που το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών επιχειρεί να λύσει το θέμα αν έχουμε «υπογραφές» σε έργα όπως το «Μπράλος – Άμφισσα» (ΑΒΑΞ ανάδοχος) ή την «Παράκαμψη Χαλκίδας – Ψαχνών» (Μυτιληναίος ανάδοχος), ώστε να στηθούν εντός των προσεχών μηνών και τα εργοτάξια. Μήπως πάρουν σειρά και τα άλλα έργα που εκκρεμούν σε Κρήτη, Αττική, Β. Ελλάδα (οδικά, σχολεία κ.α.).

Το timing των προσφορών για τον Προαστιακό

Εμείς νομίζαμε ότι οι προσφορές στον διαγωνισμό ύψους 135 εκατ. ευρώ για τη νέα γραμμή του Προαστιακού προς τη Δυτική Αττική (ουσιαστικά, η αναβάθμιση της υφιστάμενης, ο εκσυγχρονισμός της, με αρκετές στάσεις κ.α.) έχουν οριστεί για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Κάπου όμως ακούστηκε ότι μπορεί να πάνε για τον επόμενο μήνα, κατά τις 7 Φεβρουαρίου. Όχι ότι έχει και ιδιαίτερη σημασία, συνεχώς δίνονται παρατάσεις. Απλώς το αναφέρουμε.

Νέα ευκαιρία για κάποια «ιερά» ακίνητα

Δεν είναι όλα τα ακίνητα που «βγάζει» η Εκκλησία προς αξιοποίηση «φιλέτα», όπως αυτά στο Ορφανοτροφείο της Βουλιαγμένης, για να τρέξουν οι επενδυτές να δώσουν μεγάλες προσφορές (για την εκμίσθωση), λες και αγοράζουν την περιοχή. Υπάρχουν και μικροί διαγωνισμοί που δεν «τραβάνε». Για παράδειγμα, η ΕΚΥΟ επαναλαμβάνει δύο διαγωνισμούς εκποίησης ακινήτων της στην Αθήνα, όπως το κτήριο με τα 16 διαμερίσματα (επί των οδών Κόντου 19 και Νάξου 114) για το οποίο ζητάει μίνιμουμ αποδεκτό προσφερόμενο τίμημα 1,3 εκατ. ευρώ, ή το οικόπεδο με το οικοδομημένο εξαώροφο κτήριο μεικτών χρήσεων (κοντά 2 χιλ. τ.μ.) στην Αχαρνών, με ελάχιστο τίμημα 1,8 εκατ. ευρώ. Όσοι πιστοί, προσέλθετε…

Η διαιτησία για τα βράχια στην Κακιά Σκάλα

Θυμάστε που πριν περίπου ενάμιση μήνα (και παραπάνω) είχε κλείσει η εθνικής οδός στο τμήμα Ελευσίνας – Κορίνθου, στην Κακιά Σκάλα, λόγω πτώσης βράχων, (υπήρχαν ουρές χιλιομέτρων αλλά και ζημιές σε κάποια διερχόμενα αυτοκίνητα). Μάλιστα, τότε, με απόφαση του υπουργού Υποδομών και μεταφορών Κώστα Καραμανλή συγκροτήθηκε επιτροπή διερεύνησης των αιτιών που προκάλεσαν τη διακοπή της κυκλοφορίας τα ξημερώματα της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου. Το θέμα ξεχάστηκε, προφανώς, αλλά δεν ξέρουμε αν έχει «βγει» πόρισμα – απόφαση. Μια φορά πάντως, από το υπουργείο είχαν κινητοποιήσει διαδικασία για την λήψη «υπηρεσιών ειδικού εμπειρογνώμονα για την υποβοήθηση της ΕΥΔΕ/ΚΣΕΣΠ στην αντιμετώπιση/αντίκρουση των ισχυρισμών του Παραχωρησιούχου του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα–Κόρινθος–Πάτρα–Πύργος–Τσακώνα, στο πλαίσιο επικείμενης Διαιτησίας που άπτεται επί της διαφωνίας και συναφούς διαφοράς μεταξύ του Δημοσίου και του Παραχωρησιούχου αναφορικά με την αποκόλληση βραχόμαζας ύπερθεν του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνας-Κορίνθου».

Η Ελλάκτωρ και τα offshore αιολικά πάρκα

Στην αγορά ακούγεται ότι ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει στα σκαριά συμφωνία με έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της Γηραιάς Ηπείρου, με στόχο τη συνεργασία στον τομέα της ανάπτυξης, λειτουργίας και διαχείρισης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Αν προκύψει deal δεν θα μας κάνει καμιά εντύπωση, καθώς ο όμιλος είχε προϊδεάσει ότι θέλει να βρει τρόπο παραμονής στον τομέα των ΑΠΕ ακόμα και μετά τη συμφωνία με τη Motor Oil. Και μέχρι τώρα, ήταν από τα μεγάλα γκρουπ που δεν είχαν συνάψει κάποια σχετική τέτοια συμφωνία. Οπότε, έχει ενδιαφέρον το θέμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:49

Ο αμερικανικός στρατός άρχισε την κατασκευή προβλήτας στη Γάζα

23:36

Microsoft: Νίκησε τις προβλέψεις και έσοδα για το τρίμηνο - Ώθηση από AI

23:20

Άλμα για την μετοχή της Alphabet - 1ο μέρισμα στην ιστορία της

23:11

Απώλειες στη Wall Street - «Κόκκινα» τα ταμπλό από τα μάκρο των ΗΠΑ

23:01

Πλημμύρες: 4.850 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν το 50% της προβλεπόμενης κρατικής αρωγής

22:51

Κέρδη 1% για το πετρέλαιο - Σκαρφάλωσε σε υψηλό 9 ημερών

22:38

Viohalco: Πρόταση για διανομή μεικτού μερίσματος 0,12 ευρώ ανά μετοχή στη ΓΣ

22:27

Έυα Καϊλή: Θα μετακομίσω στην Ιταλία

22:14

Εφορία: Άνοιξε η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων - Οι νέες προθεσμίες

22:01

Τζόκερ Κλήρωση: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν

21:51

Άνοδος για τον χρυσό στην σκιά του ΑΕΠ των ΗΠΑ

21:41

Ζαχαράκη: Προτεραιότητα η εθνική στρατηγική για το δημογραφικό

21:31

Έρευνα Focus-Bari: Πιο σφικτό ζωνάρι για το 55% των Ελλήνων τους επόμενους 12 μήνες

21:21

Καταρρίφθηκε πύραυλος των Χούθι από πολεμικό πλοίο της Βρετανίας

21:11

Τσακλόγλου: Άνω των 10.000 ευρώ συνολικά τα επιδόματα για στήριξη της νέας εργαζόμενης μητέρας

21:01

Αλεξοπούλου: Εντός του Μάϊου η κυκλοφορία των 140 αστικών ηλεκτρικών λεωφορείων

20:51

Σκυλακάκης: Χωρίς τον ΟΔΥΘ δεν σώζονται τα νερά της Θεσσαλίας

20:42

Στα 12 ευρώ ανά μετοχή η Δημόσια Πρόταση για την Epsilon Net

20:34

Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκαν 21,2 εκατ. ευρώ του 2ου κύκλου της πρώτης αρωγής προς αγρότες

20:25

Μητσοτάκης για ευρωεκλογές: Πήχης το 33% του 2019 - H οικονομία πηγαίνει καλά

20:21

Θετική πρεμιέρα για την IPO της Rubrik - Ράλι 20% για την μετοχή της

20:19

H Βρετανία ανακοίνωσε νέο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν

20:14

Η Ρωσία θα υποβαθμίσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ αν κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία

20:07

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Παρασκευή στην Αττική

20:07

Cenergy Holdings: Πρόταση για μικτό μέρισμα 0,08 ευρώ ανά μετοχή - Στις 28/5 η ΓΣ

20:02

Αθήνα: Διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμους του κέντρου λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

19:59

ΣΥΡΙΖΑ: ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά γνήσια δεκανίκια της ΝΔ

19:58

ΟΠΑΠ: Διανέμει υπόλοιπο καθαρό μέρισμα 0,5799 ευρώ ανά μετοχή

19:47

Ευρωαγορές: Συνέχισαν πτωτικά για δεύτερη μέρα - Ράλι 16% της Anglo American

19:35

Προς μετωπική σύγκρουση Ευρώπη - Κίνα; Στο επίκεντρο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δημόσιες συμβάσεις