BACKSTORY

Τα κόστη ντροπή των ΕΛΤΑ - Ψάχνοντας τους 20.000 remote members… - Χάκινγκ και στο παγκάρι - Μία ιδιαιτερότητα της Γραμμής 4

06-12-2022 | 07:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα κόστη ντροπή των ΕΛΤΑ - Ψάχνοντας τους 20.000 remote members… - Χάκινγκ και στο παγκάρι - Μία ιδιαιτερότητα της Γραμμής 4
ΕΛΤΑ

Οι τράπεζες και οι αγορές

Όσo να πεις ένα πυρ ομαδόν στις τράπεζες στο ελληνικό χρηματιστήριο το βιώσαμε χθες. Γιατί; Ε, πως αλλιώς μπορεί να γίνει όταν υπάρχει ένα νεφέλωμα για το πόσα χρήματα θα ξοδέψουν οι τράπεζες να υποστηρίξουν τους ευάλωτους δανειολήπτες;

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν θα είναι πολλά και η πτώση μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε μια νέα αλλαγή τάσης (σ.σ. προς τα πάνω) για τους τίτλους των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα κόστη σοκ των ΕΛΤΑ

Λέμε λέμε για τις τράπεζες αλλά συνταξιούχοι που χρησιμοποιούν τα ΕΛΤΑ μου επεσήμαναν τα τέλη για την εξόφληση λογαριασμών και οφειλών με πράσινο έντυπο ταχυπληρωμής και με κωδικό πληρωμής μέσω ΔΙΑΣ ανέρχονται σε 1,90 €/συναλλαγή, δηλαδή πραγματικά ακριβότερα από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα.

Και δεν είναι μόνο αυτό… Υπάρχουν περιπτώσεις αποστολής ταχυδρομικών επιταγών που express το κόστος αποστολής για πόσα μέχρι 2.500 ευρώ φτάνει τα 14,40 ευρώ!!!! Δυσκολεύτηκα επίσης να πιστέψω στα μάτια μου όταν είδα την κλιμάκωση… 10,20 ευρώ τέλος για αποστολή 50 ευρώ; Το έχουν κάψει εντελώς εκεί στα ΕΛΤΑ; Και 3,60 ευρώ για την απλή αποστολή ταχυδρομικής επιταγής 50 ευρώ;

Δεν φτάνει να φωνάζουνε μόνο για τις τράπεζες. Υπάρχουν και απλά σημεία και τέρατα και μάλιστα σε μία απο τις πλέον πολυσύχναστες υπηρεσίες ιδιαίτερα για ηλικιωμένους που δεν πολύ βολεύονται με τα e-banking. Kαι να με συμπαθάτε, αλλά αυτό που γίνεται με τα ΕΛΤΑ είναι… κλοπή! Επομένως μήπως η κυβέρνηση να δει και τις προμήθειες των ΕΛΤΑ; Χρήσιμο θα ήταν...

Το hacking κάνει ευχέλαια

Το hacking καλά κρατεί. Και εν τέλει όσο πιο μακριά είναι αυτοί που γίνονται στόχοι από την ηλεκτρονική γραμματική, τόσο πιο εύκολα εξαπατούνται.

Έτσι υπερήληκες, πρόσφατα ακόμη και ιερείς έγιναν στόχοι επιτήδειων μέσω τηλεφωνικών συνομιλιών και μηνυμάτων. Κατάφεραν μάλιστα να αποσπάσουν και ποσά από το «τραπεζικό» παγκάρι εκκλησίας.

Το θέμα είναι πως μπορεί να γίνει η διαχείριση από την πλευρά των τραπεζών του όλου θέματος.

Μία ιδιαιτερότητα της Γραμμής 4 του μέτρο έχει ιδιαιτερότητες

Γιατί η Γραμμή 4 γειτνιάζει με κτίρια παλιά και ιδιαίτερα μεγάλης σπουδαιότητας και αξίας. Πολλά δε από αυτά συνθέτουν τη ζωντανή ιστορία του τόπου.

Θα πρέπει λοιπόν να συνεκτιμηθεί πως αν δημιουργηθούν ζημιές στα κτίρια αυτά, οι αποζημιώσεις που τελικά θα καταβληθούν θα είναι σημαντικές.

Η μέθοδος των αυτοψιών για να αποφευχθούν οι αποζημιώσεις ούτε δόκιμη είναι, ούτε και σωστή. Ως εκ τούτου κανένας νόμος ούτε τα σημειώματα τύπου η «τεχνική αποτύπωση της σημερινής κατάστασης όλων αυτών των ιδιοκτησιών είναι απολύτως αναγκαία για την εξασφάλιση της προστασίας των ιδιοκτησιών που γειτνιάζουν με το έργο» θα είναι επαρκή για να καλύψουν από τυχόν ζημιές που θα δημιουργηθούν. Κατ' αυτήν την έννοια συστήνουμε μεγάλη προσοχή κατά την εκτέλεση των εργασιών του μετροπόντικα…

Όλο λόγια και τηγανίτα τίποτα

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω που το βρήκε ο κ. Κοντόπουλος το remote member με τους τους 20.000 Έλληνες επενδυτές. Αυτό που καταλαβαίνω όμως είναι ότι από λόγια πάμε καλά και από … τηγανίτα τίποτα. Γιατί κλείσαμε ένα χρόνο και το μόνο που είδαμε από το νέο CEO είναι την αύξηση των αμοιβών. Αν και ότι πάει επισκέψεις στα γραφεία των CEO των εισηγμένων και στο τέλος θα πάθει τίποτα το στομάχι του από τους πολλούς καφέδες. Πάντως αυτοί οι Έλληνες επενδυτές, αν υπάρχουν, έχω την αίσθηση ότι δεν ενδιαφέρονται για το ελληνικό Χρηματιστήριο. Έχουν σαλπάρει για άλλες πολιτείες και δεν ξέρω αν το remote member έστω και αν γραφτεί μπορεί να τους φέρει πίσω.

Μπροστάντζα με «συνήθεις εμπορικούς όρους»

Πολύ ωραία πράγματα γίνονται εκεί στη Λάμψα. Ο βασικός της μέτοχος Θανάσης Λασκαρίδης αγόρασε το Elatos Resort και αμέσως μετά έβαλε την εισηγμένη, της οποίας έχει τον έλεγχο, να το μισθώσει δίνοντας μπροστά 500 χιλιάρικα. Α, και μας λέει ότι η μίσθωση έγινε με τους συνήθεις εμπορικούς όρους αλλά το τίμημα δεν το ξέρουμε ακόμα καθώς θα καθοριστεί από ανεξάρτητο εκτιμητή και αφού γίνουν μελέτες αναβάθμισης.

«Μαζεύουν» έγγραφα για το ΣΔΙΤ του ΒΟΑΚ

Λίγες ημέρες παράταση έλαβε η διαδικασία οριστικοποίησης της Σύμβασης Σύμπραξης τμήματος του ΒΟΑΚ που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ. Πρόκειται για το τμήμα «Χερσόνησος – Νεάπολη» που θα προχωρήσει μέσω ΣΔΙΤ (ύψους 290 εκατ. ευρώ). Ο προσωρινός ανάδοχος, δηλαδή η κοινοπραξία «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΙΝΤΡΑΚΑΤ», αιτήθηκε ολιγοήμερη παράταση της περιόδου οριστικοποίησης της Σύμβασης Σύμπραξης του έργου, η οποία και δόθηκε προφανώς από το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών. Η εν λόγω παράταση κρίνεται απαραίτητη για την πλήρη και ορθή υποβολή των νομιμοποιητικών εγγράφων, με γνώμονα την ομαλή και επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας. Μη νομίζετε ότι μιλάμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αντί για 07/12 πάει η διαδικασία στις 21/12/2022. Είναι άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση της υπογραφής της σχετικής σύμβασης εντός του 2023 και της εκκίνησης της κατασκευής του.

Deals από τις ΑΕΕΑΠ

Δεν έχει «περάσει» πολύς καιρός από τότε που η στήλη μετέφερε όσα ανέφερε στέλεχος της κτηματαγοράς περί επικείμενων deals στο «φίνις» του 2022, μικρότερου ή μεγαλύτερου μεγέθους. Προ εβδομάδων η Prodea αγόρασε τα κτήρια στην Λ. Αμαλίας για 49 εκατ. ευρώ. Η Premia ανακοίνωσε την αγορά βιομηχανικού κτιρίου συνολικής επιφάνειας 5.236 τ.μ., στο Κρυονέρι Αττικής, έναντι 2,1 εκατ. ευρώ, όπως πρόσφατα «φωτογράφισε» το insider.gr, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι αναμένεται οσονούπω και dealστον τομέα logistics. Χτες, επίσης, η BriQ Propertiesγνωστοποίησε την απόκτηση δύο οικοπέδων συνολικής επιφάνειας 11.060 τ.μ. στον Ασπρόπυργο Αττικής, τα οποία είναι όμορα στο Logistics Park το οποίο αναπτύσσει η εταιρεία, ενώ και η Trastor γνωστοποίησε την απόκτηση εκτάσεων συνολικής επιφάνειας 21.046 τ.μ. (στον Ασπρόπυργο Αττικής, έναντι 2,1 εκατ. ευρώ).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:41

Μπλε Κέδρος: «Πωλητήριο» σε ξενοδοχείο στην Ακρόπολη με Λιβανέζο αγοραστή - Επενδύσεις 70 εκατ.

07:34

Ακίνητα: Στον «πάγο» ο ΦΠΑ στα νεόδμητα και το 2026 - Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις

07:30

Πτώση τζίρου στα εστιατόρια: Έλληνες και τουρίστες κόβουν το φαγητό έξω - Το γράφημα της εβδομάδας

07:20

Η αλήθεια, η τοξικότητα και ο Αλέξης - Το όχι Ανδρουλάκη

07:14

Πράσινα τιμολόγια: Έρχονται μειώσεις στις χρεώσεις Σεπτεμβρίου - «Σωσίβιο» οι ΑΠΕ

07:10

Η Γαλλία και οι αγορές - Υπό παρακολούθηση ο Ηρακλής - Στο προσκήνιο οι επιχειρήσεις Κόκκαλη

23:52

Βουλγαρία: Αυξήθηκαν κατά 4,1% τα τουριστικά ταξίδια το β' τρίμηνο του 2025

23:50

Γαλλία: Ποιες επιλογές έχει ο πρόεδρος Μακρόν εάν πέσει η κυβέρνηση Μπαϊρού

23:45

Η Βρετανία θα υποδεχτεί μια ομάδα φοιτητών από τη Λωρίδα της Γάζας

23:41

Ο Τραμπ θέλει να ζητήσει θανατική ποινή για κάθε φόνο στην Ουάσινγκτον

23:33

Ινδία: Πέντε νεκροί από τις καταρρακτώδεις βροχές στο Κασμίρ

23:28

Κόσοβο: Ο Ντιμάλ Μπάσα εξελέγη νέος πρόεδρος του κοινοβουλίου

23:17

Wall Street: Ανοδικό κλείσιμο με το βλέμμα στην Nvidia

23:00

Απώλειες πάνω από 2% για το πετρέλαιο

22:49

Fed: Το δικαστήριο θα αποφασίσει για την απομάκρυνση της Λίζα Κουκ

22:20

Bloomberg: Η Metlen ένα βήμα πριν την εισαγωγή στον FTSE 100

22:13

Κλήρωση Τζόκερ σήμερα 26/08/2025: Δείτε τα αποτελέσματα

22:03

Μπαϊρού: Καλεί τους βουλευτές να επιλέξουν «χάος ή υπευθυνότητα»

21:49

Ζελένσκι: Οι χώρες που προτείνει για τις συνομιλίες με τον Πούτιν

21:39

Υψηλό δύο εβδομάδων για τον χρυσό

21:32

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 41 εκατ. ευρώ

21:20

Χατζηδάκης: Οι σταθμοί της περιοδείας του στη Θεσσαλονίκη

21:13

Ισραήλ: Η Χαμάς είχε τοποθετήσει κάμερα στην περιοχή του νοσοκομείου για να παρακολουθεί τον στρατό μας

20:59

Ισπανία: Μέτρα για να επισπευσθεί η καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πυρκαγιές

20:44

ΗΠΑ: Προβλήματα σε διαδίκτυο και τηλεφωνία στη Νεβάδα λόγω απροσδιόριστου «συμβάντος ασφαλείας»

20:32

Υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι επισκέπτονται το Κατάρ

20:13

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακαλεί την αμερικανική βίζα του Βραζιλιάνου υπουργού Δικαιοσύνης

20:02

Λιανεμπόριο: «Απογοήτευσαν» οι θερινές εκπτώσεις - Δύσκολη η επόμενη μέρα για τα εμπορικά καταστήματα

19:48

Ευρωαγορές: Η πολιτική κρίση στη Γαλλία οδήγησε τους δείκτες στο «κόκκινο»

19:46

Κοινή Υπουργική Απόφαση για πρόγραμμα πρακτικής άσκησης προσφύγων και μεταναστών