BACKSTORY

Ο Μυτιληναίος και τα μεγάλα έργα - 5G στα αεροπλάνα - Για την Lavipharm όλα γίνονται…

25-11-2022 | 07:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Μυτιληναίος και τα μεγάλα έργα - 5G στα αεροπλάνα - Για την Lavipharm όλα γίνονται…
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ο Μυτιληναίος, τα έργα, οι εξελίξεις

Εξ όσων έμαθε η στήλη, ο επικεφαλής του ομίλου, Ευ. Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου μοντέλου «smart city», ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στον κατασκευαστικού τομέα του γκρουπ καθώς έκανε αναφορά και σε πλάνο μετασχηματισμού. Ωστόσο, ο επιχειρηματίας δεν έδωσε «τροφή» για περαιτέρω σχόλια, άλλωστε, προσεχώς θα «ανοίξει τα χαρτιά του» για τον όμιλο. Επί αυτού εμείς να σημειώσουμε πάντως το εξής. Να θυμίσουμε ότι προ περίπου τριών εβδομάδων το insider.gr σε ευρύτερο θέμα του για το νέο τοπίο στις κατασκευές αναφέρονταν στον όμιλο Μυτιληναίου σημειώνοντας ότι θα αποτελούσε μια… έκπληξη να αποστασιοποιηθεί από τον τομέα της κατασκευής (με τη «στενή» έννοια του όρου) εν όψει νέου ακόμα γύρου δημοπρατήσεων -υπό την έννοια ότι δεν είναι το γκρουπ κλασσικός εργολάβος-, και να επικεντρωθεί στις βασικές δράσεις του. Και δεν το έκανε τυχαία.

Υπήρχαν σενάρια από πλευρές του κλάδου που «φωτογράφιζαν» πιθανές εξελίξεις στο γκρουπ αυτό σε σχέση με το αμιγώς τεχνικό του κομμάτι, σωστά ή λανθασμένα, θα φανεί, αν και στην πορεία ο όμιλος «καπάρωνε» και άλλα έργα (π.χ. κτηριακά ΣΔΙΤ). Πάντως, ο κ. Μυτιληναίος μίλησε προχτές για ένα σοβαρό μετασχηματισμό του ομίλου, ο οποίος θα εκπλήξει ευχάριστα μετόχους και stakeholders. Εξ ου και ακούγονται ή και γράφονται πάλι διάφορα περί πιθανής απόσχισης του στενού τεχνικού τομέα κ.λπ.

Πάντως, γενικά στον κλάδο υπάρχει κινητικότητα. Και όπως εκ νέου σημειώναμε προχτές, ένα βασικό θέμα είναι το ανεκτέλεστο στον αμιγώς κατασκευαστικό τομέα να «βγάζει» κέρδη και όχι να παράγει ζημιές. Αυτό απασχολεί όλους, από τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ έως την Intrakat και την ΑΚΤΩΡ. Με την τελευταία άλλωστε να έχει προφανώς αφήσει να εννοηθεί ότι ο χώρος έχει νόημα αν δίνει κέρδη, δηλαδή με επιλεκτικές και ποιοτικές δουλειές…

Διατραπεζικά συστήματα - Η κινητικότητα προς την πόρτα

Αναρωτιέμαι τι να γίνεται εκεί στα Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑΣ) όπου μαθαίνω ότι η νέα επικεφαλής που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Διοικητή της ΤτΕ έχει προβεί σε πογκρόμ απομακρύνσεων υπαλλήλων και στελεχών. Δεν πιστεύω τις κακές γλώσσες που λένε ότι ασχολείται ακόμα... και με τις καθαρίστριες... Επειδή όμως μια καχυποψία όσο να είναι την έχω γενικώς θα παρακολουθώ στενότερα την υπόθεση.

Το βιβλίο του κου Στουρνάρα

Και μιας και ανέφερα τον Κεντρικό Τραπεζίτη, συνεντευξιαζόμενος τις προάλλες αποκάλυψε πως όταν λήξει η θητεία του προτίθεται να συνταξιοδοτηθεί και θα πάει στο νησί του ενώ ενδέχεται να γράψει και βιβλίο. Θα το διαβάσω με ενδιαφέρον γιατί όπως και να έχει έζησε σημαντικές πτυχές της ιστορίας... τις οποίες πάντως κάποιοι τις κάλυψαν πριν από αυτόν. Κι έτσι όμως πάντα κάτι μένει για να πει σε μας που έχουμε παρακολουθήσει από κοινού και άλλα μετερίζια τις ίδιες ενδιαφέρουσες περιόδους της ιστορίας! (σ.σ. Αν συνταξιοδοτηθώ και εγώ προτίθεμαι να συνεχίσω να γράφω γι’ αυτά που μου αρέσουν... Θέλω να σας αποκαλύψω πως μικρός ήθελα να γίνω κριτικός βιβλίων).

Εδώ Λονδίνο

Ψάχνω εδώ και ημέρες να βρω τη λίστα των εταιριών που θα παρουσιαστούν στο Λονδίνο στο road show της EXAE με τη Morgan Stanley. Και όσο και αν ψάχνω δεν τη βρίσκω και αναρωτιέμαι μήπως την κοινοποίησαν και μου διέφυγε. Το road show ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα μας διαφήμισαν ότι θα είναι ο πρωθυπουργός και ο κ. Πατέλης αλλά τις εταιρίες δεν βλέπω πουθενά και ανησυχώ μήπως είναι τρεις και ο κούκος γιατί γνωρίζω ήδη κάτι ακυρώσεις μεγάλων που προφανώς θεώρησαν ότι τζάμπα θα βγάλουν τα εισιτήρια να πάνε στο Λονδίνο.

Για την Lavipharm όλα γίνονται

Την αναμόρφωση των οικονομικών της καταστάσεων η Lavipharm την ανακοίνωσε. Όμως έχω μια απορία. Γίνεται να εγκρίνεται ενημερωτικό χωρίς να έχουν δημοσιευτεί οι αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις και να έχουν και το σχετικό πιστοποιητικό ορκωτού; Γιατί η αναδιατύπωση χτυπά και το ίδιο το πιστοποιητικό για το οποίο υπάρχει link στο ενημερωτικό το οποίο μέχρι χθες το βράδυ παρέπεμπε στις προ αναμόρφωσης οικονομικές καταστάσεις. Αυτά είναι κόλπα ζόρικα που κάνουν στην Ινδία λένε όσοι ξέρουν από links.

Η Ευρώπη διαφωνεί χωρίς να συνθέτει

Αυτό το Ευρωκοινοβούλιο κατά βάση συμφωνεί πως διαφωνεί. Τούτου δοθέντος βλέπουμε... Έξι διαφορετικά ψηφίσματα βρίσκονται επί του παρόντος στο τραπέζι, με ορισμένα να αποφεύγουν την αναφορά στους «θανάτους» εργαζομένων κατά την προετοιμασία του μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού τουρνουά παγκοσμίως του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ. Tελικώς η Ευρώπη υπερασπίζεται τις ιδιαιτερότητές της.

5G στα αεροπλάνα

Στα υπερατλαντικά ταξίδια δεν θα μας τρώει η μοναξιά. Οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να παρέχουν την τελευταία τεχνολογία 5G στα αεροσκάφη τους, παράλληλα με τις κινητές τεχνολογίες προηγούμενων γενεών, καθώς η Επιτροπή επικαιροποίησε την εκτελεστική απόφαση σχετικά με το ραδιοφάσμα για τις κινητές επικοινωνίες επί αεροσκαφών, ορίζοντας συγκεκριμένες συχνότητες για την τεχνολογία 5G εν πτήσει. Οι επιβάτες πτήσεων της ΕΕ θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες των κινητών τους τηλεφώνων, ακριβώς όπως στα επίγεια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G.

ΤΑΙΠΕΔ: Έρχονται τα 36 αεροσκάφη των 145 εκατ. ευρώ

Σε διαβούλευση (30 ημερών) κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους το ΤΑΙΠΕΔ (PPF), ενεργώντας για λογαριασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με σκοπό την προετοιμασία διαδικασίας ανάθεσης συμβάσεων προμήθειας 36 αεροσκαφών, συνολικού εκτιμώμενου κόστους σχεδόν 145 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για Αμφίβια Μονοκινητήρια (Turboprop) Αεροσκάφη (ΑΜΑ) Σταθερής Πτέρυγας. Πρόκειται για δράση που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και σχετίζεται με το παραπάνω υπουργείο.

Να προσθέσουμε ότι το Ταμείο αναμένεται να προωθήσει προσεχώς και άλλες δράσεις που σχετίζονται με το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», με το οποίο η κυβέρνηση «φιλοδοξεί» να εξοπλίσει τις αρμόδιες αρχές με εναέρια μέσα, νέα σύγχρονα συντονιστικά κέντρα διαχείρισης κρίσεων, με drones κ.α. εξασφαλίζοντας τα αναγκαία μέσα, την τεχνολογική και εν γένει υλικοτεχνική υποδομή και τον επιχειρησιακό εξοπλισμό. Και μιλάμε για project σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ με πόρους από ΤΑ (400-500 εκατ.), ΕΣΠΑ, ΕΤΕπ.

«Βγαίνει» νέος διαγωνισμός για φράγμα στην Κρήτη

Έχω την αίσθηση ότι στο υπουργείο Υποδομών έχουν «βγάλει από το συρτάρι» ένα ακόμα έργο που σχετίζεται με κατασκευή φράγματος και αγωγού μεταφοράς υδάτων και σχετικών δικτύων. Μάλιστα, ακούγεται ότι έχει σχέση με την Κρήτη και ειδικότερα προς Ρέθυμνο με Ηράκλειο μεριά. Εξ όσων θυμόμαστε, εκεί προωθούνται, μεταξύ άλλων, τα έργα «Φράγματος Πλατύ Νομού Ρεθύμνου με αγωγό μεταφοράς προς Μεσσαρά Νομού Ηρακλείου και αρδευτικά δίκτυα Νομού Ρεθύμνου». Οπότε, μπορεί και να μου λένε για αυτά, αν και μάλλον είμαστε σε αρχικό στάδιο, δηλαδή σε αποφάσεις για μελέτες και άλλα σχετικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:38

Peloton: 630,9 εκατ. δολάρια τα έσοδα γ' τριμήνου - Άλμα 60% στις ελεύθερες ταμειακές ροές

16:30

Γιατί ο Τραμπ έβαλε στο μάτι τη φέτα μας και την ιταλική παρμεζάνα;

16:23

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση στα επιδόματα ανεργίας, λιγότερο από το αναμενόμενο

16:11

Γερμανία: Ανδρόγυνο φυλακίστηκε επειδή έκλεψε 1,9 εκατ. ευρώ από παρκόμετρα

16:07

Ο ΕΟΦ ανακαλεί αντισηπτικό gel χεριών

16:07

Γερμανός τουρίστας αποζημιώθηκε γιατί δεν έβρισκε ξαπλώστρες σε ελληνικό ξενοδοχείο

16:02

Fitch: Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών που έχουν περιθώρια για νέα μέτρα έναντι της κρίσης

15:59

Box Now: Νέα υπηρεσία αποστολής δεμάτων σε πέντε χώρες

15:52

Amazon: Παραδίδει τα πρώτα της δέματα στο Ηνωμένο Βασίλειο με drone

15:43

Τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις πόρτες της Μεγάλης Βρετανίας;

15:34

Αυστρία: Τρεις νεκροί από πυροβολισμούς στην πόλη Λιντς

15:15

ΗΠΑ: Βασική αιτία για τις απολύσεις για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η Τεχνητή Νοημοσύνη

15:14

Τουρκία: 133 γυναικοκτονίες μέσα σε 4 μήνες - Ως 35 ετών η πλειοψηφία των θυμάτων

15:08

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν θα αλλάξει τη θέση και την παρουσία της» στο Κίεβο

15:01

Κομισιόν για χανταϊό: Ο υγειονομικός κίνδυνος για τους Ευρωπαίους είναι «χαμηλός»

14:53

Ιράν: Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν συνάντησε τον ανώτατο ηγέτη της χώρας Μοτζταμπά Χαμενεΐ

14:49

Λειψοί: 5 λόγοι για διακοπές σε έναν από τους πιο αυθεντικούς προορισμούς του Αιγαίου

14:46

Ρωσία: Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει την διήμερη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

14:38

Πλεόνασμα 20,28 δισ. ευρώ στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο το 2025

14:35

McDonald's: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κέρδη και πωλήσεις παρά το «απαιτητικό περιβάλλον»

14:33

Citi: Αυξάνει τιμή-στόχο για ΕΤΕ στα 17 ευρώ, παραμένει «buy»

14:33

Χρυσοχοΐδης: Νέο σχέδιο για το κυκλοφοριακό και παρεμβάσεις για τα ηλεκτρικά πατίνια

14:20

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Eπενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s

14:18

Κίνα: Σε θάνατο καταδικάστηκαν δύο πρώην υπ. Άμυνας που κατηγορήθηκαν για διαφθορά

14:16

Panathēnea 2026: Το φεστιβάλ που φέρνει επενδυτικά κεφάλαια άνω των 400 δισ. στην Αθήνα

14:16

Η κρουαζιέρα στρέφεται στα νέα ελληνικά λιμάνια - Σχέδιο ανάπτυξης για ανερχόμενους προορισμούς

14:12

Στον Άρειο Πάγο ο Σπίρτζης για τις τηλεφωνικές υποκλοπές

14:10

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Στην Ελλάδα αποφασίσαμε να απαντήσουμε στα καρδιαγγειακά προβλήματα

14:04

ΓΣΕΕ: Η μισθολογική διαφάνεια είναι ζήτημα δικαιοσύνης, ισότητας και αξιοπρεπούς εργασίας

13:44

Νέος πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ο καθηγητής Αθανάσιος Κατσής