BACKSTORY

Βοτανικός: Προσφορές στις 13/12 για το γήπεδο του ΠΑΟ - Το μήνυμα Πατέλη - ΚΡΕΚΑ: Πρόσληψη συζύγου με σφραγίδα ορκωτού

26-10-2022 | 07:02
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βοτανικός: Προσφορές στις 13/12 για το γήπεδο του ΠΑΟ - Το μήνυμα Πατέλη - ΚΡΕΚΑ: Πρόσληψη συζύγου με σφραγίδα ορκωτού

Βοτανικός: «Κληρώνει» στις 13 Δεκεμβρίου για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ

Ο Δήμος Αθηναίων «έβγαλε» και επισήμως την προκήρυξη ανοικτής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Το προς υλοποίηση έργο συνίσταται στην κατασκευή του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού, χωρητικότητας τουλάχιστον 38.500 θεατών, Κατηγορίας 4 (Category 4) κατά UEFA και συνολικής δόμησης περίπου 33.677,48 τ.μ.. Το project είναι προϋπολογισμού 123 εκατ. ευρώ. Όπως ήδη έχει αποκαλύψει το insider.gr σε σχετικό του θέμα προ ημερών ως ημερομηνία και λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 13η Δεκεμβρίου 2022. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προϋπολογισμό 115 εκατ. ευρώ και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προϋπολογισμό 7,999 εκατ. ευρώ. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 36 ημερολογιακούς μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Στη συνολική προθεσμία περιλαμβάνεται και ο χρόνος που θα απαιτηθεί από τον ανάδοχο προκειμένου να εκδοθεί η οικοδομική άδεια του έργου.

Το ισχυρό σήμα Πατέλη στους ξένους επενδυτές

Ο κ. Πατέλης είχε την ευκαιρία να αναδείξει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης σε mini παρουσίαση της JP Morgan με τίτλο «Hellenic Republic Conference Call». Τη θέση της χώρας και της οικονομίας, την υπεραπόδοση σε ρυθμούς ανάπτυξης έναντι της ευρωζώνης, τη συνέχιση με εντατικό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της προσέλκυσης επενδύσεων και ξένων επενδυτών. Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού έκανε αναφορά τόσο στο ενεργειακό σοκ αλλά και στο σοκ των επιτοκίων και της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής.

Ο κ. Πατέλης θέλησε να στείλει ένα ισχυρό σήμα προς τους ξένους επενδυτές ως προς την πορεία αποκλιμάκωσης του δείκτη δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ, τον στόχο επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας εντός του επόμενου έτους αλλά και τις τράπεζες και τη διαδικασία αποεπένδυσης, με σύμβουλο την Rothschild. Η κίνηση μάλιστα του κ. Πατέλη ήρθε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της εξόδου της χώρας στις αγορές μέσω της επανέκδοσης του 5ετούς.

Στην ανηφόρα των επιτοκίων

Αναμένοντας την άνοδο των επιτοκίων οι τράπεζες προετοιμάζουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Το θέμα είναι σε τι έκταση θα ανέλθουν τα επιτόκια και εάν και κατά πόσον οι καταθέτες θα δουν κάποια έστω και μικρή άνοδο στις προσόδους τους. Επίσης, το θέμα είναι αν και κατά πόσον η ΕΚΤ στις 27 του μηνός θα σφίξει τις στρόφιγγες ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω των TLTROs.

Υπάρχει διαφορά στην κερδοσκοπία;

Μιας και μιλάμε για τράπεζες και κερδοσκοπία αναρωτιέμαι τι διαφορά μπορεί να έχει όταν αυξάνεται το περιθώριο κέρδους μιας επιχείρησης από όταν αυξάνεται το περιθώριο κέρδους των τραπεζών. Στην πρώτη περίπτωση αν το βαφτίζουμε κερδοσκοπία στη δεύτερη πως πρέπει ακριβώς να το πούμε; Εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος μέσω των εκτινασσόμενων spreadsπου πληρώνουν οι δανειολήπτες;

ΤΧΣ, αναμείνατε στο ακουστικό σας

Στο ΤΧΣ, δεν πρόκειται να γίνουν κινήσεις μέσα στο έτος όσον αφορά τις αποεπενδύσεις ενημερώνουν έγκυρες πηγές. Δεν νομίζω κιόλας ότι προλαβαίνουν. Μετά όμως έχουμε και προεκλογική περίοδο και ουδείς γνωρίζει τι μέλει γενέθαι.

Πιερρακάκης: Παραμένει αξία

Παρατηρώ πως το σύνολο της αντιπολίτευσης επιχειρεί δίπλα μπροστά πίσω να κοντύνει τον Κυριάκο Πιερρακάκη επιχειρώντας να τον εμπλέξει σε ιστορίες οι οποίες δεν αγγίζουν τον Υπουργό. Ο συγκεκριμένος συνεχίζει να αποτελεί το καλό χαρτί της ΝΔ για τις εκλογές κυρίως λόγω του έργου του που όπως και να το κάνεις είναι ιδιαίτερο και εξαιρετικά αποδοτικό.

Τράπεζες, εφορία και μερίσματα

Οπως σας είπα οι τράπεζες προχωρούν σε διασταυρώσεις ποικίλες όπως αυτές διατάσσονται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αλγόριθμοί συγκεκριμένοι οι οποίοι επιχειρούν να εντοπίσουν φοροδιαφυγή και ξέπλυμα σε λογαριασμούς επιχειρήσεων.

Με αγωνία αναμένουμε τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των τραπεζών για έναν και μόνον λόγο: Να καταλάβουμε αν υπάρχουν ή όχι αλλαγές σε ό, τι αφορά το μέρισμα.

Revoil και… παπαγάλοι;

Πριν από λίγες ημέρες είχα αναρωτηθεί για τη συμπεριφορά της μετοχής της Revoil η οποία έχει καλά θεμελιώδη αλλά και προβλήματα από την εμπλοκή της στο παρελθόν με τη ναυτιλία. Αναρωτήθηκα αν επαναλαμβάνεται η ιστορία όπου η μετοχή κάνει που και που μια κίνηση και μετά ξαναπέφτει στην ανυποληψία. Πολύ φοβάμαι ότι και αυτή τη φορά θα επαναληφθεί η ιστορία βλέποντας να τριγυρίζουν διάφοροι παπαγάλοι που ανακαλύπτουν την πυρίτιδα. Μακάρι να κάνω λάθος και η ενασχόληση με τη μετοχή να είναι σοβαρή και διαρκής.

Τακτοποίηση συζύγου με σφραγίδα ορκωτού

Τελικά οι υποχρεώσεις για ανακοινώσεις των συναλλαγών με συνδεδεμένα μέρη αναδεικνύουν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες. Έτσι χθες μάθαμε, ότι η ΚΡΕΚΑ, η οποία δεν ξέρει που χρωστά, προσέλαβε τη σύζυγο του βασικού μετόχου με μισθό 2.100 ευρώ και υπάρχει και γνωμοδότηση ορκωτού για το εύλογο και δίκαιο των αποδοχών. Στη γνωμοδότηση περιβόλι μαθαίνουμε ότι η σύζυγος του βασικού μετόχου θα αναλάβει το λογιστήριο και «λόγω της μακρόχρονης εμπειρίας της σε ανάλογη θέση, έχει την τεχνογνωσία για να φέρει εις πέρας τις ανάγκες και απαιτήσεις που έχουν τεθεί από την εταιρεία, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι οι οποίοι έχουν τεθεί από την διοίκηση». Για το πώς προκύπτει η μακρόχρονη εμπειρία δεν υπάρχει καμία αναφορά. Βέβαια στην έκθεση-γνωμοδότηση μας λέει ότι έκανε και έρευνα αγοράς να δει πόσο παίρνουν οι λογιστές. Είμαστε μια υπέροχη ατμόσφαιρα.

Νοέμβριο περνάει από Βουλή η σύμβαση για το Θριάσιο;

Μαθαίνουμε ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο υπο τον Πρωθυπουργό, ο Υπουργός Υποδομών, Κ. Καραμανλής, θα εισηγηθεί τρεις νομοθετικές πρωτοβουλίες:

  1. Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών,
  2. Κύρωση τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης του έργου «Ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου Θριάσιου Πεδίου
  3. Ερανιστικό νομοσχέδιο.

Όσον αφορά πάντως στο δεύτερο θέμα, για το project Θριάσιο I, ακόμα αναμένεται να περάσει από τη Βουλή η σύμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του υπουργείου είναι να τη φέρει στο Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο. Για να δούμε, γιατί η αγορά μήνες περιμένει να τελειώσει το θέμα...

Παρατάσεις σε μεγάλα ΣΔΙΤ κατασκευής φραγμάτων

Ένα μήνα αργότερα μεταφέρεται η πρώτη φάση σε δύο διαγωνισμούς για την κατασκευή μεγάλων φραγμάτων μέσω ΣΔΙΤ, συνολικού ύψους σχεδόν μισού δισ. ευρώ. Ο λόγος γίνεται για το φράγμα Ενιπέα Φαρσάλων (σχεδόν 230 εκατ. ευρώ) και το αντίστοιχο φράγμα του Ταυρωνίτη ποταμού στην Κρήτη, στα Χανιά (σχεδόν 270 εκατ. ευρώ). Και για τα δύο projects η αρχική φάση, δηλαδή η εκδήλωση ενδιαφέροντος, είχε οριστεί για τις 31 Οκτωβρίου. Πλέον, αυτή η διαδικασία μεταφέρεται στις 30 Νοεμβρίου. Επίσημη δικαιολογία είναι ότι ζητήθηκε περισσότερος χρόνος από ενδιαφερόμενους «για την έκδοση των απαιτούμενων, σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση, εγγράφων και πιστοποιητικών και της απαίτησης της συνοδευτικής επίσημης ελληνικής μετάφρασης, στην περίπτωση της υποβολής αλλοδαπών δημοσίων εγγράφων, δεδομένων των υφιστάμενων συγκυριών στην παγκόσμια οικονομία κατά τους τελευταίους μήνες».

Βέβαια, συνηθίζεται στους διαγωνισμούς να δίνεται παράταση, ιδίως σε ΣΔΙΤ το τελευταίο χρονικό διάστημα. Για να δούμε τι θα συμβεί με 2 άλλα ΣΔΙΤ που είχε οριστεί αντίστοιχη διαδικασία για τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, οδικά αυτή τη φορά, τον κάθετο άξονας Δράμα - Αμφίπολη (Παλαιοκώμη)», ύψους περίπου 248 εκατ. ευρώ, και το Έδεσσα – Θεσσαλονίκη, ύψους 448 εκατ. ευρώ. Για την ίδια μέρα έχουν μεταφερθεί και οι προσφορές για το φράγμα Χαβρία (επίσης μέσω ΣΔΙΤ), όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr, που το διεκδικούν 3 κοινοπραξίες (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Χρ. Κωνσταντινίδης, Intrakat – SUEZ – ΕΥΑΘ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Γαλλία: Εργαζόμενος σε κάβα έκλεψε κρασιά αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ

23:40

Ρωσία: Περισσότεροι διώχθηκαν κατά την τελευταία θητεία του Πούτιν από ό,τι τις περιόδους Χρουτσόφ και Μπρέζνιεφ

23:36

Στον ρυθμό μιας εταιρείας «χόρεψε» η Wall Street - Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Dow Jones

23:20

G20: Μεγάλη υποστήριξη στη λύση των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή

23:04

Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μπαίνει η Reddit - Έχει 73 εκατομμύρια χρήστες την ημέρα

22:44

Ν. Κοτζιάς: Συγκρότηση ενός μεγάλου δημοκρατικού και αριστερού μετώπου

22:41

Χάρκερ της Fed: Μην περιμένετε μείωση των επιτοκίων ευθύς αμέσως

22:30

Κέρδη για την τιμή του πετρελαίου

22:08

ΗΠΑ: Ο επικεφαλής της ρωσικής τράπεζας VTB κατηγορείται για παραβιάσεις των κυρώσεων

21:47

Nvidia: Πλουσιότερος κατά 9 δισ. δολάρια ο CEO Jensen Huang από το ράλι της μετοχής

21:45

Λ. Οίκος: Η Ουάσινγκτον δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη ότι το Ιράν προμηθεύει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλου

21:21

Συνεχίζει να μειώνεται το εμπόριο της ΕΕ με τη Ρωσία

21:17

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απεργούν 28 Φεβρουαρίου

21:12

Γαλλία και Γερμανία στηρίζουν τον Μαρκ Ρούτε για τη θέση του γγ του ΝΑΤΟ

21:11

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα, μεγάλη υποστήριξη στους αγρότες

21:05

Τσακαλώτος σε Τσίπρα: «Μήπως να αρχίσεις εσύ με μια στοιχειώδη αυτοκριτική;»

20:45

Η «αγροτική» Ινδία: Αγώνας ανάμεσα στην σύγχρονη τεχνολογία και την πείνα

20:19

Κασσελάκης: Νέες εκλογές από τη βάση - «Πρόεδρος υπό προθεσμία δε γίνομαι - Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε»

20:18

Μητσοτάκης: Στόχος ο διπλασιασμός του εμπορικού ισοζυγίου με την Ινδία μέχρι το 2030

19:55

Ρωσία-Τουρκία: Συνάντηση των ΥΠΕΞ Λαβρόφ και Φιντάν στο περιθώριο της G20 στη Βραζιλία

19:55

ΗΠΑ: Σε υψηλό 17 μηνών η μεταποίηση τον Φεβρουάριο

19:44

Tesla και Mercedes είχαν σχεδόν τα ίδια κέρδη πέρυσι, αλλά από κεφαλαιοποίηση... καμία σχέση

19:23

ΕΕ: Προτάσεις για τη μείωση του διοικητικού βάρους που επιβαρύνει τους γεωργούς

19:20

Τεμπονέρας: Είναι ώρα να μιλήσει η οργανωμένη βάση

19:19

Πούτιν: «Αγενές» το προσβλητικό σχόλιο του Μπάιντεν

19:18

Ναβάλνι: Από φυσικά αίτια ο θάνατος, σύμφωνα με το πιστοποιητικό -«Με εκβιάζουν», λέει η μητέρα του

19:15

Πολωνία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που απελευθερώνει την πρόσβαση στο «χάπι της επόμενης ημέρας»

19:08

Ευρωαγορές: Νέο ιστορικό υψηλό για τον Stoxx 600 μετά από δύο χρόνια

19:01

Τσαμάζ: Σταθερά στην ανάπτυξη χωρίς να μας επηρεάζει ο ανταγωνισμός 

18:38

Η Ρωσία απείλησε να καταρρίψει γαλλικό αεροπλάνο που περιπολούσε στη Μαύρη Θάλασσα