BACKSTORY

Βοτανικός: Προσφορές στις 13/12 για το γήπεδο του ΠΑΟ - Το μήνυμα Πατέλη - ΚΡΕΚΑ: Πρόσληψη συζύγου με σφραγίδα ορκωτού

26-10-2022 | 07:02
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βοτανικός: Προσφορές στις 13/12 για το γήπεδο του ΠΑΟ - Το μήνυμα Πατέλη - ΚΡΕΚΑ: Πρόσληψη συζύγου με σφραγίδα ορκωτού

Βοτανικός: «Κληρώνει» στις 13 Δεκεμβρίου για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ

Ο Δήμος Αθηναίων «έβγαλε» και επισήμως την προκήρυξη ανοικτής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Το προς υλοποίηση έργο συνίσταται στην κατασκευή του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού, χωρητικότητας τουλάχιστον 38.500 θεατών, Κατηγορίας 4 (Category 4) κατά UEFA και συνολικής δόμησης περίπου 33.677,48 τ.μ.. Το project είναι προϋπολογισμού 123 εκατ. ευρώ. Όπως ήδη έχει αποκαλύψει το insider.gr σε σχετικό του θέμα προ ημερών ως ημερομηνία και λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 13η Δεκεμβρίου 2022. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προϋπολογισμό 115 εκατ. ευρώ και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προϋπολογισμό 7,999 εκατ. ευρώ. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 36 ημερολογιακούς μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Στη συνολική προθεσμία περιλαμβάνεται και ο χρόνος που θα απαιτηθεί από τον ανάδοχο προκειμένου να εκδοθεί η οικοδομική άδεια του έργου.

Το ισχυρό σήμα Πατέλη στους ξένους επενδυτές

Ο κ. Πατέλης είχε την ευκαιρία να αναδείξει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης σε mini παρουσίαση της JP Morgan με τίτλο «Hellenic Republic Conference Call». Τη θέση της χώρας και της οικονομίας, την υπεραπόδοση σε ρυθμούς ανάπτυξης έναντι της ευρωζώνης, τη συνέχιση με εντατικό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της προσέλκυσης επενδύσεων και ξένων επενδυτών. Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού έκανε αναφορά τόσο στο ενεργειακό σοκ αλλά και στο σοκ των επιτοκίων και της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής.

Ο κ. Πατέλης θέλησε να στείλει ένα ισχυρό σήμα προς τους ξένους επενδυτές ως προς την πορεία αποκλιμάκωσης του δείκτη δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ, τον στόχο επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας εντός του επόμενου έτους αλλά και τις τράπεζες και τη διαδικασία αποεπένδυσης, με σύμβουλο την Rothschild. Η κίνηση μάλιστα του κ. Πατέλη ήρθε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της εξόδου της χώρας στις αγορές μέσω της επανέκδοσης του 5ετούς.

Στην ανηφόρα των επιτοκίων

Αναμένοντας την άνοδο των επιτοκίων οι τράπεζες προετοιμάζουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Το θέμα είναι σε τι έκταση θα ανέλθουν τα επιτόκια και εάν και κατά πόσον οι καταθέτες θα δουν κάποια έστω και μικρή άνοδο στις προσόδους τους. Επίσης, το θέμα είναι αν και κατά πόσον η ΕΚΤ στις 27 του μηνός θα σφίξει τις στρόφιγγες ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω των TLTROs.

Υπάρχει διαφορά στην κερδοσκοπία;

Μιας και μιλάμε για τράπεζες και κερδοσκοπία αναρωτιέμαι τι διαφορά μπορεί να έχει όταν αυξάνεται το περιθώριο κέρδους μιας επιχείρησης από όταν αυξάνεται το περιθώριο κέρδους των τραπεζών. Στην πρώτη περίπτωση αν το βαφτίζουμε κερδοσκοπία στη δεύτερη πως πρέπει ακριβώς να το πούμε; Εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος μέσω των εκτινασσόμενων spreadsπου πληρώνουν οι δανειολήπτες;

ΤΧΣ, αναμείνατε στο ακουστικό σας

Στο ΤΧΣ, δεν πρόκειται να γίνουν κινήσεις μέσα στο έτος όσον αφορά τις αποεπενδύσεις ενημερώνουν έγκυρες πηγές. Δεν νομίζω κιόλας ότι προλαβαίνουν. Μετά όμως έχουμε και προεκλογική περίοδο και ουδείς γνωρίζει τι μέλει γενέθαι.

Πιερρακάκης: Παραμένει αξία

Παρατηρώ πως το σύνολο της αντιπολίτευσης επιχειρεί δίπλα μπροστά πίσω να κοντύνει τον Κυριάκο Πιερρακάκη επιχειρώντας να τον εμπλέξει σε ιστορίες οι οποίες δεν αγγίζουν τον Υπουργό. Ο συγκεκριμένος συνεχίζει να αποτελεί το καλό χαρτί της ΝΔ για τις εκλογές κυρίως λόγω του έργου του που όπως και να το κάνεις είναι ιδιαίτερο και εξαιρετικά αποδοτικό.

Τράπεζες, εφορία και μερίσματα

Οπως σας είπα οι τράπεζες προχωρούν σε διασταυρώσεις ποικίλες όπως αυτές διατάσσονται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αλγόριθμοί συγκεκριμένοι οι οποίοι επιχειρούν να εντοπίσουν φοροδιαφυγή και ξέπλυμα σε λογαριασμούς επιχειρήσεων.

Με αγωνία αναμένουμε τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των τραπεζών για έναν και μόνον λόγο: Να καταλάβουμε αν υπάρχουν ή όχι αλλαγές σε ό, τι αφορά το μέρισμα.

Revoil και… παπαγάλοι;

Πριν από λίγες ημέρες είχα αναρωτηθεί για τη συμπεριφορά της μετοχής της Revoil η οποία έχει καλά θεμελιώδη αλλά και προβλήματα από την εμπλοκή της στο παρελθόν με τη ναυτιλία. Αναρωτήθηκα αν επαναλαμβάνεται η ιστορία όπου η μετοχή κάνει που και που μια κίνηση και μετά ξαναπέφτει στην ανυποληψία. Πολύ φοβάμαι ότι και αυτή τη φορά θα επαναληφθεί η ιστορία βλέποντας να τριγυρίζουν διάφοροι παπαγάλοι που ανακαλύπτουν την πυρίτιδα. Μακάρι να κάνω λάθος και η ενασχόληση με τη μετοχή να είναι σοβαρή και διαρκής.

Τακτοποίηση συζύγου με σφραγίδα ορκωτού

Τελικά οι υποχρεώσεις για ανακοινώσεις των συναλλαγών με συνδεδεμένα μέρη αναδεικνύουν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες. Έτσι χθες μάθαμε, ότι η ΚΡΕΚΑ, η οποία δεν ξέρει που χρωστά, προσέλαβε τη σύζυγο του βασικού μετόχου με μισθό 2.100 ευρώ και υπάρχει και γνωμοδότηση ορκωτού για το εύλογο και δίκαιο των αποδοχών. Στη γνωμοδότηση περιβόλι μαθαίνουμε ότι η σύζυγος του βασικού μετόχου θα αναλάβει το λογιστήριο και «λόγω της μακρόχρονης εμπειρίας της σε ανάλογη θέση, έχει την τεχνογνωσία για να φέρει εις πέρας τις ανάγκες και απαιτήσεις που έχουν τεθεί από την εταιρεία, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι οι οποίοι έχουν τεθεί από την διοίκηση». Για το πώς προκύπτει η μακρόχρονη εμπειρία δεν υπάρχει καμία αναφορά. Βέβαια στην έκθεση-γνωμοδότηση μας λέει ότι έκανε και έρευνα αγοράς να δει πόσο παίρνουν οι λογιστές. Είμαστε μια υπέροχη ατμόσφαιρα.

Νοέμβριο περνάει από Βουλή η σύμβαση για το Θριάσιο;

Μαθαίνουμε ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο υπο τον Πρωθυπουργό, ο Υπουργός Υποδομών, Κ. Καραμανλής, θα εισηγηθεί τρεις νομοθετικές πρωτοβουλίες:

  1. Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών,
  2. Κύρωση τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης του έργου «Ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου Θριάσιου Πεδίου
  3. Ερανιστικό νομοσχέδιο.

Όσον αφορά πάντως στο δεύτερο θέμα, για το project Θριάσιο I, ακόμα αναμένεται να περάσει από τη Βουλή η σύμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του υπουργείου είναι να τη φέρει στο Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο. Για να δούμε, γιατί η αγορά μήνες περιμένει να τελειώσει το θέμα...

Παρατάσεις σε μεγάλα ΣΔΙΤ κατασκευής φραγμάτων

Ένα μήνα αργότερα μεταφέρεται η πρώτη φάση σε δύο διαγωνισμούς για την κατασκευή μεγάλων φραγμάτων μέσω ΣΔΙΤ, συνολικού ύψους σχεδόν μισού δισ. ευρώ. Ο λόγος γίνεται για το φράγμα Ενιπέα Φαρσάλων (σχεδόν 230 εκατ. ευρώ) και το αντίστοιχο φράγμα του Ταυρωνίτη ποταμού στην Κρήτη, στα Χανιά (σχεδόν 270 εκατ. ευρώ). Και για τα δύο projects η αρχική φάση, δηλαδή η εκδήλωση ενδιαφέροντος, είχε οριστεί για τις 31 Οκτωβρίου. Πλέον, αυτή η διαδικασία μεταφέρεται στις 30 Νοεμβρίου. Επίσημη δικαιολογία είναι ότι ζητήθηκε περισσότερος χρόνος από ενδιαφερόμενους «για την έκδοση των απαιτούμενων, σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση, εγγράφων και πιστοποιητικών και της απαίτησης της συνοδευτικής επίσημης ελληνικής μετάφρασης, στην περίπτωση της υποβολής αλλοδαπών δημοσίων εγγράφων, δεδομένων των υφιστάμενων συγκυριών στην παγκόσμια οικονομία κατά τους τελευταίους μήνες».

Βέβαια, συνηθίζεται στους διαγωνισμούς να δίνεται παράταση, ιδίως σε ΣΔΙΤ το τελευταίο χρονικό διάστημα. Για να δούμε τι θα συμβεί με 2 άλλα ΣΔΙΤ που είχε οριστεί αντίστοιχη διαδικασία για τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, οδικά αυτή τη φορά, τον κάθετο άξονας Δράμα - Αμφίπολη (Παλαιοκώμη)», ύψους περίπου 248 εκατ. ευρώ, και το Έδεσσα – Θεσσαλονίκη, ύψους 448 εκατ. ευρώ. Για την ίδια μέρα έχουν μεταφερθεί και οι προσφορές για το φράγμα Χαβρία (επίσης μέσω ΣΔΙΤ), όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr, που το διεκδικούν 3 κοινοπραξίες (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Χρ. Κωνσταντινίδης, Intrakat – SUEZ – ΕΥΑΘ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:10

O «λογαριασμός» στη Eurostat – Τι περιμένουν οι ξενοδόχοι – Τι ψάχνει η Επ. Ανταγωνισμού

23:59

Τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα

23:55

Πυροβολισμοί με τραυματία στα ΚΤΕΛ Κηφισού

23:50

Ουκρανία: Δύο θερμοηλεκτρικοί σταθμοί έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές

23:42

AMC: Πτώση 14% για τη μετοχή - Πουλά μετοχές 250 εκατ. δολαρίων

23:30

Ιταλός Υπ. Παιδείας: «Στις τάξεις, οι περισσότεροι μαθητές πρέπει να είναι Ιταλοί» - Αντιδρά η αντιπολίτευση

23:15

Ζαχαράκη: Θεματοφύλακες του κοινωνικού κράτους το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο ΟΠΕΚΑ

23:00

ΕΚΠΟΙΖΩ: Περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

22:57

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 κατά και 141 υπέρ

22:51

ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης παραμένει προκλητικός μέχρι τελικής πτώσης

22:46

Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα εξαπολύουν νέες επιθέσεις στο ανατολικό μέτωπο

22:28

Wall Street: Ρεκόρ πενταετίας για τον S&P 500 - Η καλύτερη επίδοση α' τριμήνου από το 2019

21:59

Πετρέλαιο: Άνοδος 16% για το αμερικανικό αργό το α΄τρίμηνο

21:44

Κασσελάκης προς Μητσοτάκη: Γιατί διώξατε τους δύο στενότερους συνεργάτες σας μετά την επίσκεψη τους;

21:41

Χρυσός: Ο καλύτερος μήνας εδώ και τρία χρόνια

21:26

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας της διαπλοκής και της διαφθοράς είναι στο Μέγαρο Μαξίμου

21:25

Μητσοτάκης: Στα Τέμπη συγκρούστηκε μετωπικά η πατρίδα μας με τον κακό της εαυτό - Ουδέποτε δόθηκε εντολή συγκάλυψης

21:10

Συλλαλητήριο εργαζομένων ΛΑΡΚΟ στο Σύνταγμα: Οι εργάτες κέρδισαν παράταση των συμβάσεων τους

21:04

Υπουργικό Συμβούλιο: Συνεδριάζει αύριο στις 11 υπό την προεδρία του πρωθυπουργού

20:55

Z. Κωνσταντόπουλου: «Διαφημίζατε το έργο σας στο σιδηρόδρομο, διαφημίζατε την ασφάλεια, ενώ γνωρίζατε αυτά»

20:35

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Οι παραιτήσεις των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν την διαπλοκή»

20:30

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε έργα στο Αϊντχόβεν

20:18

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ εν μέσω σκανδάλου για τις πτήσεις τσάρτερ που επέλεγε για τα ταξίδια του

20:04

Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας - Δείτε live

19:49

Παραιτήθηκαν Παπασταύρου και Μπρατάκος

19:45

BriQ Properties: Αύξηση 14% στα έσοδα από ενοίκια το 2023 - Στα 208 εκατ. η συνολική αξία των ακίνητων

19:33

Χαρίτσης: Δεσμευτείτε για σύσταση Προανακριτικής - Ο Φλωρίδης οφείλει να παραιτηθεί

19:21

Μεσανατολικό: Το Διεθνές Δικαστήριο δίνει εντολή στο Ισραήλ να αντιμετωπίσει τον λιμό στη Γάζα

19:17

Διατήρησαν τα ρεκόρ οι ευρωαγορές - Το καλύτερο τρίμηνο εδώ και ένα έτος με άνοδο 6,8%

19:06

Σε 25 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο ιδρυτής της FTX, Sam Bankman-Fried