Βγαίνει στις αγορές το Δημόσιο - Επανέκδοση 5ετούς ομολόγου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βγαίνει στις αγορές το Δημόσιο - Επανέκδοση 5ετούς ομολόγου
Το ποσό που θα δημοπρατηθεί είναι 750 εκατομμύρια ευρώ.

Στις αγορές αναμένεται να βγει αύριο, Τρίτη το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του εκ νέου ανοίγματος του 5ετούς τίτλους λήξης 15 Δεκεμβρίου 2027 κυμαινόμενου επιτοκίου (3M Euribor+1,23%), σε άυλη μορφή, ISIN GR0514024216.

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, το ποσό που θα δημοπρατηθεί είναι 750 εκατ. ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 (Τ+5).

Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνον Βασικοί Διαπραγματευτές (Β.Δ.) με υποβολή, μέσω της ΗΔΑΤ, αποκλειστικά μέχρι 5 ανταγωνιστικών προσφορών έκαστος, που θα πρέπει να υποβληθούν έως τη 12:00 μεσημβρινή (μ.μ.), τοπική ώρα, της 25ης Οκτωβρίου 2022 και οι οποίες ικανοποιούνται, μέχρι του ύψους του δημοπρατούμενου ποσού, στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut off τιμή).

Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα της μίας (1) εργάσιμης ημέρας μετά το τέλος αυτής, και μέχρι ώρας 12.00 μ.μ. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις.

Για τα Ομόλογα δε θα δοθεί καμία προμήθεια.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς τίτλου καταγράφει πτώση 3,12% σήμερα, υποχωρώντας χαμηλότερα από το 5%, στο 4,924%, με το spread στις 256,8 μονάδες.

Να σημειωθεί πως το insider.gr είχε εκτιμήσει πως ο ΟΔΔΗΧ θα βγει στις αγορές παρά το άκρως ευμετάβλητο και δυσοίωνο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον με το εκ νέου άνοιγμα μιας παλαιότερης έκδοσης σε αυτή τη χρονική περιόδο, καθώς δεν αποτελεί απαγορευτικό το επίπεδο των spreads ειδικά από τη στιγμή που πρέπει να υπάρξει ρευστότητα στην εγχώρια αγορά ομολόγων. Επιπλέον για φέτος, το ελληνικό δημόσιο έχει αντλήσει 4,5 δισ. ευρώ από τις ομολογιακές εκδόσεις (έκδοση δεκαετούς και επανέκδοση επταετούς), με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στα έντοκα γραμμάτια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider