BACKSTORY

Το ραντεβού Fukuyama - Μυτιληναίου - Lamda: Ο πράσινος Riviera Tower και το ομόλογο - Ιντρακάτ: Κληρώνει... 

04-07-2022 | 07:42
Μοιράσου το
Το ραντεβού Fukuyama - Μυτιληναίου - Lamda: Ο πράσινος Riviera Tower και το ομόλογο - Ιντρακάτ: Κληρώνει... 

Σε αγωνία και μάλιστα σημαντική βρίσκονται οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις σε ό, τι αφορά τις εξελίξεις τις σχετικές με την οικονομία. Οι τράπεζες θεωρούν πως το κρίσιμο θα είναι το τρίτο τρίμηνο που αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να τρέχει με αυτούς τους ρυθμούς- και όχι με εκείνους που προβλέπει η ΤτΕ... - τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Kαι ναι... ο τουρισμός είναι κόφτης όχι όμως μεγάλος για την περίσταση.

Με αυτά και με εκείνα οι αρχές – οι θεσμοί δηλαδή - φαίνεται να ποιούν τη νήσσα συνολικά διότι είναι πολύ δύσκολο να πιέσουν ιδιαίτερα τις τράπεζες σε όλη την Ευρώπη σε αυτές τις συνθήκες. Από την άλλη πλευρά δεν μιλούν και για εκπτώσεις σε ό, τι αφορά τα ζητούμενα.

Όπως λένε πάντως τραπεζικοί παράγοντες οι τιμές διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα σε κάποιες τράπεζες γιατί αναμένεται η διανομή μερίσματος και αυτό δεν αλλάζει... Αν τύχει και αλλάξει πάντως... φασκελοκουκούλωστα που λέει και ο λαός, από το φασκέλωσε + κουκούλωσε + τα!!!!!!

Εν τω μεταξύ το Χρηματιστήριο θα διενεργήσει το road show στο Λονδίνο τον Οκτώβριο δια ζώσης και ήδη πραγματοποιεί σχετικές κρούσεις στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες προκειμένου να συμμετέχουν. Καλά όλα αυτά, να' χουμε όμως να πούμε και κάτι τότε!

Πάντως, με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται το φετινό συνέδριο του economist 5-7 Ιουλίου, καθώς πρόκειται να γίνουν συζητήσεις με πολιτικό και οικονομικό περιεχόμενο από σημαντικές προσωπικότητες. Αυτή που μαθαίνουμε ότι έχει υψηλή ζήτηση για μια θέση είναι αυτήν μεταξύ του διάσημου Αμερικάνου πολιτικού επιστήμονα και καθηγητή στο Στάνφορντ, Francis Fukuyama και του Έλληνα επιχειρηματία Ευάγγελου Μυτιληναίου, που πρόκειται να γίνει την Τρίτη το μεσημέρι. Ο Fukuyama είχε προκαλέσει πολύ μεγάλη συζήτηση στους ακαδημαϊκούς και πολιτικούς κύκλους όταν εξέδωσε το βιβλίο του με τον προβοκατόρικο τίτλο «το τέλος της ιστορίας και ο τελευταίος άνθρωπος», ενώ ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τάραξε τα νερά όταν πέρυσι, πολύ πρώτου ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και εκτοξευθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, είχε κρούσει το καμπανάκι του κινδυνεύουν για αλλεπάλληλες κρίσεις που επίκεινται και για το κόστος της ενεργειακής μετάβασης. Τον συντονισμό θα κάνει ο Daniel Franklin του economist, κορυφαίος διπλωματικός συντάκτης που η στήλη του είναι απ' τις πιο δημοφιλείς παγκοσμίως. Φυσικό και αναμενόμενο λοιπόν όλοι να ψάχνουν μια θέση για τη συζήτηση που έχει θέμα τις διεθνείς αναταράξεις.

Κατά τα λοιπά φρένο και κόφτης έχει μπει σε ό, τι αφορά το κλείσιμο των καταστημάτων των τραπεζών και τις ευρείες εθελουσίες. Η πολιτική και οι πολιτικοί θέλουν να μην ανοίγουν πληγές αυτήν την περίοδο στην επαρχία. Ετσι τα προγράμματα εθελουσίας δεν είναι ανοιχτά αλλά ούτε και κλειστά αν κάποιος επιθυμεί τελικώς να τα χρησιμοποιήσει.

Σήμερα ο πρωθυπουργός φαίνεται πως θα επισκεφθεί και τράπεζα και super market για να δώσει τα εύσημα για την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Το πεδίο αυτό μέχρι στιγμής φαίνεται πως ήταν προνομιακό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι πιά. Θέλω κάτι να σας πω πάντως για να το ξέρετε και εσείς: Αυτή η δουλειά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας που την έχει κάνει σημαία το Υπουργείο και σωστά έχει «συλληφθεί» και τελικώς υλοποιηθεί από έναν άνθρωπο για τον οποίο δεν ακούω να γίνεται και κάποια σχετική μνεία. Και επειδή εμείς τα καλά θέλουμε να ακούγονται, η δουλειά αυτή είναι κομμάτι γνώσης και εργασίας της κας Στρατινάκη γενικής γραμματέως εργασιακών σχέσεων του Υπουργείου.

Βεβαίως μιας και το παραπάνω θέμα είναι όπως να το κάνεις στην επικαιρότητα, ας πούμε και τα άλλα: Πως δηλαδή η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να βρίσκεται σε μια εργασιακή αναστάτωση, έναν αναβρασμό τελοσπάντων. Νέα απεργία σήμερα για τους εργαζόμενους της Πειραιώς Direct Solutions, θυγατρική της τράπεζας, τηλεφωνικό κέντρο της για όλη την Ελλάδα με απόφαση του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής διεκδικώντας να ανακληθούν απολύσεις στις οποίες προχώρησε η διοίκηση και να υπογραφεί επιχειρησιακή ΣΣΕ και μάλιστα με αυξήσεις.

Και για να μην με περνάτε για κανέναν σεσημασμένο συνδικαλιστή κύριοι εγώ να προειδοποιήσω ήθελα: Aν δηλαδή έχετε θέματα να λύσετε σήμερα με την τράπεζα,- ξέρετε κάρτες, επικαιροποιήσεις στοιχείων όλα αυτά τέλος πάντων στα οποία ένα τηλεφωνικό κέντρο μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο- εγώ θα σας έλεγα να προτιμήσετε άλλη μέρα. Να ξαναβρεθούν τα γράδα.

Αλήθεια, στη γραφική Πυλαία Θεσσαλονίκης στο Δήμο όλα καλά (;) Με τους αντιδημάρχους όλα καλά (;)

Και όσον αφορά τα υπόλοιπα αναρωτιέμαι γιατί μια εταιρεία να κάνει προαιρετική δημόσια πρόταση αν τα έχει βρει με τους βασικούς μετόχους. Σας δίνω την απάντηση ότι μπορεί να έχει στο μυαλό της άλλα. Όπως για παράδειγμα έναν επόμενο μετασχηματισμό και μια δεύτερη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Και αν θυμίζουν όλα αυτά κόλπα από το 1999... καλώς σας τα θυμίζουν. Επίσης μας προκαλεί ένα ενδιαφέρον το γεγονός ότι η εξαγορά θα γίνει με δανεισμό υπό την έννοια των εγγυήσεων για τη λήψη του δανείου.

Έχω την αίσθηση ότι σήμερα είναι η κρίσιμη ημέρα για το αν θα υλοποιηθεί ή όχι το deal εξαγοράς της Ιντρακάτ με τους Μπάκο και Καϋμενάκη το οποίο παρεμπιπτόντως διαπραγματεύεται ο υιός Κόκκαλης και όχι ο πατέρας. Οι Μπάκος και Καϋμενάκης πάντως μέχρι τα μέσα του μήνα θα έχουν ολοκληρώσει την εξαγορά του Action 24.

Ο Riviera Tower, ο πρώτος παραθαλάσσιος ουρανοξύστης του Ελληνικού κατέκτησε μια ακόμα πρωτιά! Έγινε το πρώτο κτίριο κατοικιών στην Ελλάδα που πήρε «χρυσή» προ-πιστοποίηση «πράσινου» κτιρίου πριν από την κατασκευή του. Και καθώς αυτό το χρώμα φαίνεται να ταιριάζει στη Lamda πράσινο θα είναι το νέο ομόλογο της Lamda που σκοπό έχει να χρηματοδοτήσει από ότι καταλαβαίνουμε νέες επενδύσεις σε green και smart city.

Η απόδοση αναμένεται ότι θα είναι αρκετά καλή για τους επενδυτές παρόλο που το ρίσκο της εταιρείας έχει σαφώς μειωθεί από την προηγούμενη έκδοσή της το 2020 που δεν είχε καν γίνει η μεταβίβαση των μετοχών του Ελληνικού και μέσα στο peak σχεδόν της πανδημίας. Τώρα και οι μετοχές έχουν μεταβιβαστεί, και η χρηματοδότηση του συνόλου του έργου έχει κλείσει και είναι εξασφαλισμένη, οι πωλήσεις κατοικιών έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ και τα εμπορικά κέντρα λειτουργούν πλήρως με αυξημένα έσοδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Μελόνι: Η ενεργειακή κρίση είναι ευρωπαϊκή υπόθεση κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί

23:45

Πόρους 4,9 δισ. ευρώ για την κατάρτιση, έχει στη «φαρέτρα» του το υπουργείο Εργασίας

23:32

Ρουμανία: Έφοδος των αρχών στα γραφεία σερβικής θυγατρικής της Gazprom

23:21

ΗΠΑ για συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης: Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται να μην υπογράφει νέες συμφωνίες

23:10

Wall Street: Στις +800 μονάδες... σταμάτησε το ράλι του Dow Jones - Κέρδη άνω του 22% για την Twitter λόγω του Μασκ

22:57

Μπακογιάννης: «Η αντιπολίτευση να καταδικάσει τους προπηλακισμούς και τη βία στο Λόφο του Στρέφη»

22:42

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα καταφέρνει και προσελκύει μεγάλες επενδύσεις

22:30

Twitter: Επίσημα το νέο αίτημα του Μασκ για την εξαγορά των 44 δισ. δολαρίων

22:20

NATO: Στα χέρια του Στόλτενμπεργκ η αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στη Συμμαχία

22:13

Ισχυρά κέρδη για το πετρέλαιο, πριν από τις ανακοινώσεις του OPEC+ για μείωση της παραγωγής

21:58

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία

21:54

Λευκός Οίκος: Καμία ένδειξη ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

21:50

Κομισιόν: Εξετάζεται ένα «ευέλικτο» πλαφόν για τις τιμές του φυσικού αερίου

21:42

Γεωργιάδης-Παπαθανάσης για ΣΥΡΙΖΑ: Εμμονή στην άγνοια, την τοξικότητα και το ψέμα

21:32

WSJ: Ελλάδα και Κύπρος εγείρουν επιφυλάξεις για το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο

21:28

Λιζ Τρας: Εξετάζουμε μακροπρόθεσμες ενεργειακές συμφωνίες με άλλες χώρες

21:17

Ταμβακάκης (EOS Capital): Το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι η έλλειψη κεφαλαίων – Μεγάλη η προοπτική των private equity funds

21:02

Γκουτέρες: «Κλιμάκωση» η εκτόξευση πυραύλου από Β. Κορέα

20:56

Σε υψηλό 3 εβδομάδων ο χρυσός - Ρεκόρ από τα τέλη Ιουνίου για το ασήμι

20:51

Υπόθεση Novartis: Ολοκλήρωσε την κατάθεση του ο Α. Λοβέρδος στο Ειδικό Δικαστήριο - Ξεκίνησε η Εύη Χριστοφιλοπούλου

20:40

Μετά την Meta, και η Amazon «παγώνει» τις προσλήψεις προσωπικού λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας

20:37

Μπρετόν: Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς

20:33

ΙΑΕΑ: «Κανένας κίνδυνος» για την ασφάλεια του πυρηνικoύ σταθμού της Ζαπορίζια από την εκδίωξη του διευθυντή του

20:28

Η Apple πληρώνει 85 εκατ. δολάρια στην πολιτεία της Αριζόνα για απάτη

20:13

Χαρδούβελης (ΕΤΕ): Η βιωσιμότητα του χρέους θα είναι το ζητούμενο στο απώτερο μέλλον

20:06

Ουκρανία: Σημαντική υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την επαρχία της Χερσώνας

20:05

Τουρισμός: Με καλούς οιωνούς μπαίνει ο Οκτώβριος

20:04

Reuters: Η Γερμανία προς επιπλέον ενισχύσεις σε επιχειρήσεις για τις εισαγωγές φυσικού αερίου

19:53

Βρετανός ΥΠΕΞ: Η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία δεν θα μείνει χωρίς απάντηση

19:52

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δίνει επιπλέον 625 εκατ. δολαρία για στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία