BACKSTORY

Ο MSCI και οι επενδυτές της Alpha - Ο Δ. Κούτρας και το τρένο στην Κρήτη - Σουβλάκι και πληθωρισμός

02-06-2022 | 07:45
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο MSCI και οι επενδυτές της Alpha - Ο Δ. Κούτρας και το τρένο στην Κρήτη - Σουβλάκι και πληθωρισμός
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Λέω να ξεκινήσω με κάτι εξαιρετικά γαστρονομικό σήμερα. Σύμφωνα λοιπόν με το διεθνές πρακτορείο Reuters οι Έλληνες μετρούν τον πληθωρισμό με βάση το σουβλάκι. Τι να πω μπορεί να έχουν και δίκιο.

Τηλεγράφημα πάντως αναφέρει: Καθώς οι Έλληνες εστιάτορες προετοιμάζονται για την καλοκαιρινή περίοδο, παρακολουθούν προσεκτικά τις δυνητικά επιζήμιες επιπτώσεις του πληθωρισμού - όπως φαίνεται επαρκώς από την ραγδαία αύξηση της τιμής ενός επώνυμου σνακ δημοφιλούς τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες.

Ας ήταν αυτό όλο το κακό που μας συνέβει θα έλεγα εγώ που είμαι μεγάλος fan του συγκεκριμένου σνακ…

Κατά τα λοιπά και σύμφωνα με έκθεση της ΕΚΤ κάπως καλύτερα τα πηγαίνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας σε ό,τι αφορά την εκταμίευση δανείων.

Kαι η Ιταλία αντιμετωπίζει με δέος τον πληθωρισμό ο οποίος σκαρφάλωσε στο 7% και υποθέτω δεν τον μετράει επί τη βάσει της τιμής της πίτσας.

H Alpha Bank επιταχύνει τους μετασχηματισμούς της και νομίζουμε θα τρέξει και άλλο. Χθες λοιπόν ανακοίνωση την ολοκλήρωση της μεταφοράς των δραστηριοτήτων της Alpha Real Estate Management and Investments στην Alpha Αστικά Ακίνητα και δημιουργία μίας νέας ισχυρής εταιρείας παροχής υπηρεσιών στον χώρο του real estate. ενώ στην τελική ευθεία το Project Skyline της τράπεζας.

Μια όμως και ο λόγος για την Alpha Bank, τεράστιος τζίρος, είδατε, έγινε προχθές συνολικά στο κλείσιμο της αγοράς λόγω του rebalancing στον MSCI, ενώ υψηλό volume είχαμε και Χθες. Ειδικότερα λοιπόν στην Alpha, έγινε το 10% σχεδόν του συνολικού τζίρου στο ΧΑ, παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα είναι ήδη μέσα στον MSCI. Όμως, λόγω λόγω ειδικού βάρους, είχε πολύ μεγάλο τζίρο με 47 εκ τεμάχια.

Τι έγινε λοιπόν... Πληροφορίες από το Λονδίνο αναφέρουν ότι έγιναν σοβαρές τοποθετήσεις από long only funds τα οποία είδαν το MSCI rebalancing ως ένα liquidity event για χτίσιμο σοβαρών θέσεων με το βλέμμα στο 1,4 ευρώ που η μετοχή έγραψε πριν από λίγους μήνες. Ποιοι πούλησαν; Κυρίως hedge funds και emerging market investors, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, με exposures στη Ρωσία. Οι ίδιοι ήταν γενικώς πωλητές τις τελευταίες εβδομάδες. Να σημειώσουμε επίσης, ότι η δραστηριότητα στα παράγωγα αυξήθηκε έτι περαιτέρω, δείχνοντας αύξηση θέσεων και μέσω των futures.

Θα μπορούσε να αναβιώσει ένα υπεραιωνόβιο αίτημα για την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου στην Κρήτη που θα ενώνει όλες τις περιοχές από το ένα άκρο έως το άλλο; Ιδίως στη νότια πλευρά του νησιού στο πρότυπο του… αυτοκινητόδρομου στο βόρειο, δηλαδή του ΒΟΑΚ; Η στήλη δεν μπορεί να το γνωρίζει. Αυτό που όμως γνωρίζει είναι πώς όταν τέτοιες προτάσεις έρχονται από στελέχη με τεράστια εμπειρία στις υποδομές και όραμα, όπως ο Δημήτρης Κούτρας, Αντιπρόεδρος της INTRAKAT και παλιό γνωστό υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ, τότε έχουν το ενδιαφέρον τους.

Τι είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κούτρας, στο πλαίσιο σχετικού συνεδρίου, για τις επεκτάσεις του σιδηρόδρομου και τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα τέτοιο πρόγραμμα; Σας το μεταφέρω κατά λέξη: «Την αναγκαία και οικονομικά βιώσιμη μονή επιβατική σιδηροδρομική γραμμή που θα εξυπηρετεί τη Νότια Ακτογραμμή της Κρήτης (Ελαφόνησος-Φοινικόδασος Βάι). Είναι περιβαλλοντικά επιβεβλημένο για ν΄ αφήσει ανέπαφο αυτό το μοναδικό Αφρικάνικο Κρητικό τοπίο και παράλληλα να εξυπηρετεί τα εκατομμύρια τουριστών στο νησί».

Νέα ομολογιακά δάνεια 35 εκατ. ευρώ πήρε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ όπως ανακοίνωσε χθες στο Χρηματιστήριο για κεφάλαιο κίνησης και αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού. Για όσους δεν το θυμούνται η εταιρία άντλησε από το Χρηματιστήριο τον περασμένο Νοέμβριο το ποσό των 250 εκατ. ευρώ. Από τα χρήματα που άντλησε πλήρωσε 154 εκατ. δάνεια και 60 εκατ. ευρώ έλαβε για κεφάλαιο κίνησης. Από ότι φαίνεται όμως τα λεφτά δεν ήταν αρκετά… Για το ομολογιακό έπεσαν υψηλές προμήθειες καθώς οι δαπάνες έκδοσης είχαν προϋπολογιστεί στα 3,2 εκατ. ευρώ και έφτασαν στα 6 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 2,4% της αξίας της έκδοσης.

Στην Creta Farm στο Ρέθυμνο πήγε ο Άδωνις Γεωργιάδης και συναντήθηκε με το μέτοχο που ανέλαβε την εξυγίανση της εταιρίας. Κάποιος να στείλει και τη φωτό στον Κωνσταντίνο (κατά κόσμον Τάκη) Δομαζάκη που στέλνει σε συνέχειες καταγγελίες εδώ και δύο χρόνια διαμαρτυρόμενος ότι όλοι λειτούργησαν σε βάρος του αφού ο ίδιος βέβαια με τον αδελφό επί χρόνια έκαναν πάρτι και οδήγησαν την εταιρία στο γκρεμό.

Παρεμπιπτόντως, μαθαίνουμε ότι ο κύριος Τάκης μετακόμισε και από το πολυτελές διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο που προτιμούσε σε σχέση με το Ρέθυμνο...

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:21

Σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός κατά την πρώτη ημέρα πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

20:11

Ουγγαρία: Ο πυρηνικός σταθμός στο Πακς μειώνει την παραγωγή λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του νερού στον Δούναβη

20:00

Πετρέλαιο: Η αγορά προεξοφλεί κανονικότητα, οι αναλυτές όχι

19:42

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Σπαθάρι Ευβοίας

19:39

Διάσωση 35 αλλοδαπών νοτιοανατολικά της Γαύδου από σκάφος της FRONTEX

19:14

Ναύπακτος: Φωτιά στην περιοχή Κρυονέρια

19:08

Σδούκου σε Τσουκαλά: Το γαρ πολύ της δημοσκοπικής θλίψεως γεννά παραφροσύνη

19:02

Χανιά: Σύλληψη 45χρονης αλλοδαπής για εμπρησμό από πρόθεση

18:55

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου- Ένα «καθοριστικό» βήμα

18:37

Παραστατίδης για μισθολογικές αυξήσεις ανώτατων ιεραρχών: Εκμαυλισμός ενόψει εκλογών

18:01

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει πλήρως την Τοπική Αυτοδιοίκηση

17:59

Πυρκαγιά σε ελαιώνες στην Βλαχέρνα Άρτας

17:41

Αφγανιστάν: Ισχυρή σεισμική δόνηση στο ανατολικό τμήμα

17:39

Σε ύφεση και χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Σπαθάρι Ευβοίας

17:25

Axios: Πιθανώς εντός της ερχόμενης εβδομάδας να αποκατασταθεί η πρόσβαση στο Fable 5 ΑΙ της Anthropic

17:01

Τσίπρας στο 1ο Εθνικό Συμβούλιο της ΕΛ.Α.Σ.: Διαφθορά ή εντιμότητα το διακύβευμα των εκλογών

16:40

Βενεζουέλα: Νεογέννητο ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα, 32 ώρες μετά τους σεισμούς

16:30

Λίβανος: Ισραηλινό πλήγμα παρά την εκεχειρία

16:25

Ρόδος: Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην περιοχή Καλαμώνας

16:21

Πυρκαγιά στην Πέτρα Βοιωτίας- Εκδόθηκε 112

16:07

Συνελήφθη 28χρονος που διακινούσε ναρκωτικά στην Κυψέλη

16:00

Η κρίσιμη Δευτέρα στη μάχη κατά της ακρίβειας – Τι διακυβεύεται για μειώσεις τιμών και πλαφόν

15:58

Τουρκία: 178 άνθρωποι υπό προσωρινή κράτηση πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

15:51

Ηράκλειο: Υπέκυψε 43χρονη που τραυματίστηκε στο σκοπευτήριο

15:46

ΗΠΑ: Ανώτατο Δικαστήριο και συνέδριο της ΕΚΤ αναμένεται να διαμορφώσουν τα πρώτα βήματα της θητείας του επικεφαλής της Fed

15:29

Ηράκλειο: Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι που παρέσυραν 36χρονη, με μοτοσικλέτα, και την εγκατέλειψαν

15:18

Ναύπακτος: Φωτιά στην Κάτω Μαμουλάδα

15:15

Κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 3/7, στα πλοία που αποπλέουν από Ραφήνα

15:07

Αυτοψία Ευ. Τουρνά στη Δυτική Αττική, για τα αντιπυρικά έργα

15:00

Συνελήφθη 21χρονος που οδηγούσε με 210 χλμ./ώρα στην Αθηνών – Λαμίας