BACKSTORY

Ο MSCI και οι επενδυτές της Alpha - Ο Δ. Κούτρας και το τρένο στην Κρήτη - Σουβλάκι και πληθωρισμός

02-06-2022 | 07:45
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο MSCI και οι επενδυτές της Alpha - Ο Δ. Κούτρας και το τρένο στην Κρήτη - Σουβλάκι και πληθωρισμός

Λέω να ξεκινήσω με κάτι εξαιρετικά γαστρονομικό σήμερα. Σύμφωνα λοιπόν με το διεθνές πρακτορείο Reuters οι Έλληνες μετρούν τον πληθωρισμό με βάση το σουβλάκι. Τι να πω μπορεί να έχουν και δίκιο.

Τηλεγράφημα πάντως αναφέρει: Καθώς οι Έλληνες εστιάτορες προετοιμάζονται για την καλοκαιρινή περίοδο, παρακολουθούν προσεκτικά τις δυνητικά επιζήμιες επιπτώσεις του πληθωρισμού - όπως φαίνεται επαρκώς από την ραγδαία αύξηση της τιμής ενός επώνυμου σνακ δημοφιλούς τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες.

Ας ήταν αυτό όλο το κακό που μας συνέβει θα έλεγα εγώ που είμαι μεγάλος fan του συγκεκριμένου σνακ…

Κατά τα λοιπά και σύμφωνα με έκθεση της ΕΚΤ κάπως καλύτερα τα πηγαίνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας σε ό,τι αφορά την εκταμίευση δανείων.

Kαι η Ιταλία αντιμετωπίζει με δέος τον πληθωρισμό ο οποίος σκαρφάλωσε στο 7% και υποθέτω δεν τον μετράει επί τη βάσει της τιμής της πίτσας.

H Alpha Bank επιταχύνει τους μετασχηματισμούς της και νομίζουμε θα τρέξει και άλλο. Χθες λοιπόν ανακοίνωση την ολοκλήρωση της μεταφοράς των δραστηριοτήτων της Alpha Real Estate Management and Investments στην Alpha Αστικά Ακίνητα και δημιουργία μίας νέας ισχυρής εταιρείας παροχής υπηρεσιών στον χώρο του real estate. ενώ στην τελική ευθεία το Project Skyline της τράπεζας.

Μια όμως και ο λόγος για την Alpha Bank, τεράστιος τζίρος, είδατε, έγινε προχθές συνολικά στο κλείσιμο της αγοράς λόγω του rebalancing στον MSCI, ενώ υψηλό volume είχαμε και Χθες. Ειδικότερα λοιπόν στην Alpha, έγινε το 10% σχεδόν του συνολικού τζίρου στο ΧΑ, παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα είναι ήδη μέσα στον MSCI. Όμως, λόγω λόγω ειδικού βάρους, είχε πολύ μεγάλο τζίρο με 47 εκ τεμάχια.

Τι έγινε λοιπόν... Πληροφορίες από το Λονδίνο αναφέρουν ότι έγιναν σοβαρές τοποθετήσεις από long only funds τα οποία είδαν το MSCI rebalancing ως ένα liquidity event για χτίσιμο σοβαρών θέσεων με το βλέμμα στο 1,4 ευρώ που η μετοχή έγραψε πριν από λίγους μήνες. Ποιοι πούλησαν; Κυρίως hedge funds και emerging market investors, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, με exposures στη Ρωσία. Οι ίδιοι ήταν γενικώς πωλητές τις τελευταίες εβδομάδες. Να σημειώσουμε επίσης, ότι η δραστηριότητα στα παράγωγα αυξήθηκε έτι περαιτέρω, δείχνοντας αύξηση θέσεων και μέσω των futures.

Θα μπορούσε να αναβιώσει ένα υπεραιωνόβιο αίτημα για την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου στην Κρήτη που θα ενώνει όλες τις περιοχές από το ένα άκρο έως το άλλο; Ιδίως στη νότια πλευρά του νησιού στο πρότυπο του… αυτοκινητόδρομου στο βόρειο, δηλαδή του ΒΟΑΚ; Η στήλη δεν μπορεί να το γνωρίζει. Αυτό που όμως γνωρίζει είναι πώς όταν τέτοιες προτάσεις έρχονται από στελέχη με τεράστια εμπειρία στις υποδομές και όραμα, όπως ο Δημήτρης Κούτρας, Αντιπρόεδρος της INTRAKAT και παλιό γνωστό υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ, τότε έχουν το ενδιαφέρον τους.

Τι είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κούτρας, στο πλαίσιο σχετικού συνεδρίου, για τις επεκτάσεις του σιδηρόδρομου και τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα τέτοιο πρόγραμμα; Σας το μεταφέρω κατά λέξη: «Την αναγκαία και οικονομικά βιώσιμη μονή επιβατική σιδηροδρομική γραμμή που θα εξυπηρετεί τη Νότια Ακτογραμμή της Κρήτης (Ελαφόνησος-Φοινικόδασος Βάι). Είναι περιβαλλοντικά επιβεβλημένο για ν΄ αφήσει ανέπαφο αυτό το μοναδικό Αφρικάνικο Κρητικό τοπίο και παράλληλα να εξυπηρετεί τα εκατομμύρια τουριστών στο νησί».

Νέα ομολογιακά δάνεια 35 εκατ. ευρώ πήρε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ όπως ανακοίνωσε χθες στο Χρηματιστήριο για κεφάλαιο κίνησης και αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού. Για όσους δεν το θυμούνται η εταιρία άντλησε από το Χρηματιστήριο τον περασμένο Νοέμβριο το ποσό των 250 εκατ. ευρώ. Από τα χρήματα που άντλησε πλήρωσε 154 εκατ. δάνεια και 60 εκατ. ευρώ έλαβε για κεφάλαιο κίνησης. Από ότι φαίνεται όμως τα λεφτά δεν ήταν αρκετά… Για το ομολογιακό έπεσαν υψηλές προμήθειες καθώς οι δαπάνες έκδοσης είχαν προϋπολογιστεί στα 3,2 εκατ. ευρώ και έφτασαν στα 6 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 2,4% της αξίας της έκδοσης.

Στην Creta Farm στο Ρέθυμνο πήγε ο Άδωνις Γεωργιάδης και συναντήθηκε με το μέτοχο που ανέλαβε την εξυγίανση της εταιρίας. Κάποιος να στείλει και τη φωτό στον Κωνσταντίνο (κατά κόσμον Τάκη) Δομαζάκη που στέλνει σε συνέχειες καταγγελίες εδώ και δύο χρόνια διαμαρτυρόμενος ότι όλοι λειτούργησαν σε βάρος του αφού ο ίδιος βέβαια με τον αδελφό επί χρόνια έκαναν πάρτι και οδήγησαν την εταιρία στο γκρεμό.

Παρεμπιπτόντως, μαθαίνουμε ότι ο κύριος Τάκης μετακόμισε και από το πολυτελές διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο που προτιμούσε σε σχέση με το Ρέθυμνο...

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Apple: Βουτιά 4% στα έσοδα β' τριμήνου - Πτώση 10% στις πωλήσεις iPhone

23:37

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία θεωρεί άσκοπες τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ελβετία

23:22

Τεχνολογικό ράλι στην Wall Street

23:07

Έξοδος Πάσχα: 84.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική σε 12 ώρες

22:52

Πετρέλαιο: Σε αντίθετη κατεύθυνση WTI και Brent

22:37

Γκιουλέρ (Τούρκος υπ. Άμυνας): Θα χαρούμε εάν η Ελλάδα αποκτήσει F-35

22:22

Σερβία: Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση του Μίλος Βούτσεβιτς

22:07

Στη Μητρόπολη Αθηνών ο Μητσοτάκης

21:52

Η αβεβαιότητα για τα επιτόκια οδήγησε σε απώλειες τον χρυσό

21:37

Moderna: Βουτιά εσόδων στα 167 εκατ. δολάρια από σχεδόν 2 δισ. το 2023

21:22

Μπάιντεν για φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις: Δεν φιμώνουμε τους ανθρώπους αλλά πρέπει να επικρατήσει η τάξη

21:07

Μηχανή παρέσυρε και σκότωσε ηλικιωμένη στη Βούλα

20:53

«Παράθυρο» Τραμπ για αμφισβήτηση του αποτελέσματος των εκλογών εάν ηττηθεί

20:38

Ερντογάν: Υποκρισία από ΗΠΑ και Δύση στον πόλεμο της Γάζας

20:29

Στην Κέρκυρα για το Πάσχα ο Κασσελάκης

20:29

Alpha Bank: Διαθέτει 2,76 εκατ. μετοχές σε στελέχη ως stock award για τη χρήση 2023

20:20

Οι εξοδούχοι του Πάσχα δεν γλίτωσαν από την ακριβή βενζίνη – Υψηλές τιμές στους πασχαλινούς προορισμούς

20:11

Austriacard: Σε ειδικούς επενδυτές το 15,05% - Αυξήθηκε το ποσοστό διασποράς

20:02

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

19:53

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 10 Μαΐου

19:44

Στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της η βιομηχανία παραγωγής ελαιόλαδου

19:35

ΔΕΗ: Στο 10% το έμμεσο ποσοστό της CVC μετά την εταιρική αναδιοργάνωση

19:29

Austriacard: Στο 71,52% το ποσοστό του Ν. Λύκου

19:21

Η Τουρκία διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ

19:12

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές - Στο επίκεντρο Novo Nordisk και Shell

18:59

Gazprom: Πρώτη ετήσια ζημία σε 24 χρόνια - «Τρύπα» σχεδόν 7 δισ. δολ.

18:45

Οι πιο... δουλευταράδες στην Ευρώπη οι Έλληνες: Το 11,6% εργάζεται πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα

18:32

Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα

18:23

Mytilineos: Στις 4 Ιουνίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

18:11

Ο Ερντογάν καταγγέλλει την καταστολή των φιλοπαλαιστινιακών κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ