BACKSTORY

Golden Visa και ξέπλυμα - Όταν ακούς αυξήσεις, τι μυρίζει; - Τράπεζες: Τις σπρώχνουν...

14-01-2022 | 07:31
Μοιράσου το
Golden Visa και ξέπλυμα - Όταν ακούς αυξήσεις, τι μυρίζει; - Τράπεζες: Τις σπρώχνουν...

Τα πολλά κοπλιμέντα για τις τράπεζες που συνιστούν ένα άτυπο «παρ' τε κόσμε» -προφανώς  αστειεύομαι...- δίνουν και παίρνουν. Διότι όταν η Fitch, παραμονή της κρίσης της για την ελληνική Δημοκρατία, αναφέρεται με διθυράμβους στις ελληνικές τράπεζες αυτό κάτι σημαίνει. Και η κατακλείδα είναι πως τα περιθώρια ανόδου των μετοχών αυτών είναι αρκετά, σύμφωνα πάντα με τους οίκους. Μ' αυτά και με εκείνα το Χρηματιστήριο πραγματοποίησε ρεκόρ επταετίας.

Πάντως οι επιχειρήσεις - όσες ασφαλώς μπορούν να δανειστούν βλέπουν κάποιο φθηνό χρήμα. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ  το μέσο κόστος νέου δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις κατέγραψε διαχρονικά χαμηλό επίπεδο τον Νοέμβριο, στο 2,7% μειώνοντας την απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη και το «Νότο» της Ευρωζώνης, στις 135 και 88 μονάδες βάσης αντίστοιχα. Βεβαίως αυτό εκτιμάται πως αλλάζει και αλλάζει άμεσα μιας και είναι σχεδόν βέβαιο πως με αυτήν την πληθωριστική κρίση τα επιτόκια δεν μπορούν να παραμείνουν χαμηλά. Άλλωστε το σήμα το έχει δώσει η πορεία των ομολόγων.

Όταν ο πρωθυπουργός ανακοινώνει δεύτερη αύξηση κατώτατου μισθού, εγώ μυρίζω εκλογές. Kαι απ' ότι φαίνεται δεν είμαι και ο μόνος που μυρίζω έτσι... Πάντως η αγορά δεν το παίζει ακόμα το σενάριο γι' αυτό και βλέπει ακόμα προς τα πάνω.

Σήμερα ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, διοργανώνει διαδικτυακή συνάντηση με ηγέτες ευρωπαϊκών θρησκευτικών και μη ομολογιακών οργανώσεων. Η αλήθεια είναι πως δεν βρήκα τι ακριβώς είναι οι μη ομολογιακές οργανώσεις. Κατανοώ πως έχουν ανθρωπιστική αποστολή αλλά θα περίμενα μια καλύτερη επεξήγηση από την Κομισιόν μιας και τα πράγματα τείνουν να γίνουν ελαφρώς ακαταλαβίστικα.

Όχι τίποτε άλλο, αλλά να, υπάρχουν και κάποιοι που το έχουν «αγοράσει» το σενάριο ότι ο Μαργαρίτης μπορεί να γίνει δελφίνος ανάγκης αν κάτι στραβώσει όταν γίνουν οι εκλογές και παρακολουθούν τι κάνει. Και μεταξύ μας αυτό δεν είναι και πολύ δύσκολο. Δεν έχει και τόσο βαρύ πρόγραμμα... 

Σε αυτή τη χώρα θα τρελαθούμε εντελώς. Διαβάζω μια γνωμοδότηση του ΝΣΚ (Nομικού Συμβουλίου του Κράτους), η οποία έχει γίνει και αποδεκτή από τη διοίκηση για τις συναλλαγές που οδηγούν στη χορήγηση Golden Visa και απορώ. Λέει το ΝΣΚ (η πλειοψηφήσασα άποψη που έχει γίνει αποδεκτή) ότι «είναι αδιάφορο, για τους σκοπούς του μεταναστευτικού νόμου, εάν κατά το χρόνο καταβολής του τιμήματος ο μετέπειτα πωλητής του ακινήτου έχει ή όχι την κυριότητα αυτού. Η ιδιότητα, δηλαδή, του πωλητή «δικαιούχου», προς τον οποίο γίνεται η καταβολή του τιμήματος, δεν συνδέεται αναγκαστικά με εκείνη του «ιδιοκτήτη» του ακινήτου και κατά το χρόνο της καταβολής του τιμήματος, ιδιότητα την οποία απαιτεί ο νόμος να υφίσταται κατά το χρόνο κατάρτισης του αγοραπωλητηρίου συμβολαίου».

Κάνω τώρα τη μετάφραση. Παίρνω λεφτά από κάποιον τρίτο για να του πουλήσω ακίνητο που δεν έχω αλλά το αποκτώ στη συνέχεια και του το πουλάω. Δηλαδή εγώ παίρνω 250.000 ευρώ σήμερα για να πουλήσω κάτι που δεν έχω. Και ρωτάω εγώ ο αφελής. Αν σας βάλει κάποιος 250.000 ευρώ στο λογαριασμό σας θα σας πάνε ή όχι... πετώντας στην Αρχή για το Ξέπλυμα; Ναι ή όχι; Μια τέτοια πρακτική κατά τη νομοθεσία αποτελεί ή όχι ένδειξη ξεπλύματος; 

Η μεγάλη μας φίλη χθες πάλι εμφανίστηκε στο trading της ΕΧΑΕ με πώληση μετοχών. Και απορώ ειλικρινά αν έχει αναλάβει άτυπα market maker ή απλά τσούκου τσούκου μεροκάματο να βγαίνει... 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.