BACKSTORY

Χρηματιστήριο: Όλα τα είχε η Μαριορή τα Βουλγαρικά παράγωγα της έλειπαν!

12-01-2022 | 07:31
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Όλα τα είχε η Μαριορή τα Βουλγαρικά παράγωγα της έλειπαν!

Δεν αναμένει εκτροχιασμούς η BlackRock μιας και η Όμικρον δεν ανατρέπει την επανεκκίνηση της οικονομίας. Όμως δεν εμφανίζεται και θετικός ο οίκος ως προς τα ομόλογα και ιδίως τα κρατικά.

Το θέμα των ομολόγων ήδη απασχολεί και τη χώρα μας. Οι τράπεζες πάνε προς τα πίσω τις εκδόσεις, ενώ και στο Δημόσιο υπάρχει η εμπεδωμένη άποψη πως οι τζάμπα εκδόσεις αποτελούν αλλοτινό παρελθόν.

Ωστόσο η ΕΚΤ, αν και δεν αποκλείει σε μια δεύτερη φάση άνοδο επιτοκίων, επιμένει πως οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν χαρακτήρα προσωρινό και επομένως οι πιθανότητες τελικώς να καταλήξει σε αύξηση δεν είναι μεγάλες.

Καλά... Από την άλλη πλευρά ωστόσο θυμηθήκαμε το καλάθι της νοικοκυράς που όσο να πεις ελαφραίνει σε περιεχόμενο και βαραίνει σε αξία...

Με το βλέμμα στη Fitch δεν έχουμε πολλά να περιμένουμε λένε οι ειδικοί. Η αβεβαιότητα της πανδημίας κρατάει πίσω όλα τα θέματα.

Αλλαγές και μετακινήσεις στις τράπεζες που έχουν κενά ακούμε πως θα αποτελέσουν μάλλον εσωτερική υπόθεση. Δεν θα γίνω πιο συγκεκριμένος προς το παρόν τουλάχιστον... Αλλά θα επανέλθω αναλυτικότερα. 

Μια πρόχειρη στατιστική: Αυξήσεις ενοικίων που ενώ προβλέπονταν στα συμβόλαια δεν έγιναν πέρυσι, ξεκινούν από φέτος κανονικά και δηλώνονται εντός του τρέχοντος μηνός. Επομένως μάλλον οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις στο σύνολό τους είναι προς μια κανονικότητα και στην αγορά επαγγελματικών ενοικίων πλην της εστίασης...

Μ' αυτά και με εκείνα θα γίνουμε έστω και αργά το χρηματιστηριακό κέντρο των Βαλκανίων. Αυτή η ιδέα θυμάστε που αποτελούσε πάντα άπιαστο όνειρο; E το πιάσαμε... Γιατί τώρα στα σώσματα της θητείας της παλιάς διοίκησης του ΧΑ υπεγράφη σχετική συμφωνία με το Χρηματιστήριο της Βουλγαρίας. Και η συνεργασία δεν είναι ότι και ότι... Βουλγαρικά παράγωγα, δηλαδή παράγωγα που αφορούν υποκείμενες Βουλγαρικές αξίες. Τα καλύτερα μας τα φύλαγαν για το τέλος... 

Η συμφωνία αυτή λοιπόν προβλέπει την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση, εκκαθάριση και διακανονισμό παράγωγων προϊόντων με υποκείμενες αξίες που διαπραγματεύονται στο BSE και συγκεκριμένα Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί επιλεγμένων μετοχών καθώς και του βασικού δείκτη SOFIX. Όχι το ανάποδο. Εισάγουμε, δεν εξάγουμε.... Διότι το Χρηματιστήριο της Βουλγαρίας χρειάζεται ρευστότητα. Το δικό μας τι να την κάνει;

Τα νέα προϊόντα θα διαπραγματεύονται λοιπόν στην Αγορά Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών κλπ. κλπ. και τόσο η διαπραγμάτευση όσο και ο διακανονισμός θα γίνονται σε ευρώ. Μην ετοιμάζεστε για arbitrage και τα τοιαύτα. Έχει θωρακιστεί το σύστημα λέμε. Η νέα διοίκηση όποια και αν είναι αυτή, πιστέψτε με, θα έχει ατού στα χέρια της...

Εδώ πάντως ταιριάζει και αυτό που λέει (σε μικρή παράφραση) ο λαός: Όλα τα είχε η Μαριορή τα Βουλγαρικά παράγωγα της έλειπαν... Πάρε κόσμε!

Είδα χθες ότι μέλος του ΔΣ και μέτοχος της εταιρείας Ευρωσύμβουλοι πούλησε μετοχές και θυμήθηκα ότι έχει αποφασιστεί μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Έψαξα λοιπόν, όχι και πολλή ώρα είναι αλήθεια και βρήκα τα εξής που ανακοίνωσε η εταιρεία την 29η Νοεμβρίου 2021 μαζί με τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου: 

«Η μητρική εταιρεία έχει δρομολογήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με την από 12/7/2021 απόφαση της Α' επαναληπτικής Τακτικής Γενικής Συνέλευσης σε εκτέλεση της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο θα αυξηθεί κατά 1.112.511€ με την καταβολή μετρητών και την έκδοση 3.708.370 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας τριάντα λεπτών του ευρώ (0,30€) εκάστη, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, σε τιμή διάθεσης για την οποία εξουσιοδοτήθηκε να αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας μέχρι την 11.7.2022. Για την υλοποίηση της άνωθεν αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου έχει ήδη υποβληθεί προς έλεγχο και έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σχέδιο ενημερωτικού δελτίου».

Αυτά στις 29 Νοεμβρίου. Σήμερα έχουμε 12 Ιανουαρίου και έχω την απορία τι έγινε με το ενημερωτικό που έχει υποβληθεί προφανώς νωρίτερα από τις 29 Νοεμβρίου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Συνδέεται η πώληση μετοχών με την τύχη του ενημερωτικού; Γιατί εξ όσων γνωρίζω το αρμόδιο τμήμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι από τα λίγα που δουλεύουν με ταχύτητα και αποτελεσματικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.