BACKSTORY

Τσάμπα χρήμα αλλά κανείς δεν το παίρνει - Ένα κουίζ για πολύ δυνατούς λύτες

25-11-2021 | 07:33
Μοιράσου το
Τσάμπα χρήμα αλλά κανείς δεν το παίρνει - Ένα κουίζ για πολύ δυνατούς λύτες

Σήμερα λοιπόν δεν θα ασχοληθώ με την Attica Bank και τις ανακοινώσεις της γιατί κουραστήκαμε όσο να πεις λιγουλάκι. Πάντως νέα επί του θέματος να μην περιμένετε μέχρι την άλλη εβδομάδα γιατί καθόλου εύκολη δεν είναι η επιλογή και ας καθησυχάζουν οι αρμόδιοι.

Θα ασχοληθώ ωστόσο με τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομίας όπου ο υπουργός Οικονομικών θα δει τις τράπεζες και θα μιλήσουν για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Χθες δεν ξέρουμε, προχθές όμως ολοκλήρωσαν δύο ολόκληρες υποθέσεις. Υποθέτουμε βασίμως πως ο υπουργός θα ζητήσει τουλάχιστον επιτάχυνση και το μόνιμο moto: «Xρηματοδοτείστε».

Εδώ που τα λέμε πάντως, για τις επιχειρήσεις είναι μοναδική ευκαιρία σε ό, τι αφορά τη χρηματοδότηση. Δεν θα βρουν ξανά αυτά τα τόσο χαμηλά επιτόκια. Είναι προφανές πως ο πλούτος ανακατανέμεται διεθνώς από τους πολλούς καταθέτες στις λίγες επιχειρήσεις και τούτο δεν θα κρατήσει για πάντα.

Εν τω μεταξύ οι θεσμοί τα είδαν όλα με τις υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη που παραμένουν ενεργές και που κρίνονται πολλές μα πάρα πολλές. Και βέβαια αυτή η τελευταία έκθεση ήταν όλη... ναι μεν αλλά. Ναι μεν μειώνονται τα κόκκινα, αλλά τι θα γίνει με την αναβαλλόμενη φορολογία, ναι μεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις αλλά γιατί καθυστερεί η Δικαιοσύνη κοκ.

Αυτή η μαύρη Παρασκευή... τι να πω. Μεσ' τον καταναλωτισμό. Μπορούμε και καλύτερα πατριώτες. Όταν βλέπω τις ουρές σε κάποια καταστήματα με πιάνει η ψυχή μου. Είχε δε σε ένα πολύ μεγάλο από αυτά έναν κύριο που ήλεγχε -τρόπος τινά- τα πιστοποιητικά και τις ταυτότητες, αλλά.... χωρίς την εφαρμογή. Μόνον οπτικά έβλεπε το πιστοποιητικό και διασταύρωνε με την ταυτότητα τα στοιχεία του πελάτη. Αν το πιστοποιητικό δεν είχε ενεργοποιηθεί αυτό δεν προέκυπτε κάπως... Για κοιτάξτε το λίγο οι μεγάλοι του χώρου γιατί δεν μας βλέπω καθόλου καλά. Αν δεν δω ανταπόκριση ξηγημένο πράγματα θα πω και ονόματα... Και να πεις ότι τους λείπουν τα γκάτζετς... Ήμαρτον!

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση βρέθηκε η Quest με την αλλαγή δεικτών του Χ.Α. ενώ την ΕΧΑΕ... μην την είδατε.

Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Lyktos Group, Μιχάλης Σάλλας μιλώντας στο CEO Initiative που διοργάνωσε το Fortune Greece για το 2022. Χρονιά αντίστοιχη με τις προλυμπιακές... Ως αγκάθι και κίνδυνο χαρακτήρισε την πανδημία. Όμως και εκεί ο πρόεδρος είπε πως η επιστήμη δεν θα κάνει πίσω και το μέτωπο θα ελεγχθεί. Είπε επίσης πως η ψηφιοποίηση βοηθάει σημαντικά το ΑΕΠ όπως απαιτείται και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Το ίδιο ισχύει και στον τραπεζικό τομέα, οι ηλεκτρονικές τράπεζες βοηθούν, απαιτείται όμως και ουσιαστική τραπεζική που δεν μπορεί να υποκατασταθεί μέσα από πλατφόρμες.

Σήμερα αποτελέσματα από τη Eurobank, ενώ αύριο είναι η ώρα της Εθνικής. Στις 30 Νοεμβρίου θα ανακοινώσει το 9μηνο η Alpha Bank. Προετοιμάζω για όσα ξέρω: Χαμηλά έσοδα από τόκους, υψηλές προμήθειες.

Θα κλείσω με ένα κουίζ για πολύ δυνατούς λύτες. Μαθαίνω λοιπόν ότι πρώην και νυν μεγαλομέτοχος μεγάλου εμβληματικού ομίλου (α όχι, δεν θα πω ακόμα κλάδο) έχουν αποκτήσει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας. Και έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για συνεργασία. Όλα ξεκίνησαν όταν ο παλαιός μέτοχος άρχισε να ενδιαφέρεται να επιστρέψει μέσω συγχώνευσης με άλλη του δραστηριότητα ή και μέσω μετοχικού... swap. Αλλά και ο νέος δεν φαίνεται αδιάφορος. Το ζυγίζει και υπολογίζει τα οφέλη. Και αν δώσει πακέτο, που ούτως ή άλλως το σκεφτόταν, αλλά και τις συνέργειες που μπορεί να προκύψουν. Και για τον ίδιο, εντός αλλά και εκτός συνόρων, αλλά και για το τι μπορεί να σημάνει για το μαγαζί ένα come back... Αυτά προς το παρόν. Θα επανέλθω... 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.