BACKSTORY

Νέα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις; - Τι τρέχει με τις ασφαλιστικές και τις προμήθειες;

22-11-2021 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μετά την καταπληκτική σχεδόν συλλεκτική αναδιοργάνωση της Τράπεζας της Ελλάδος όπου συνταξιούχοι αναλαμβάνουν νέα καθήκοντα και τιτλοφορούνται ως το «Μέλλον», μας κατέστη γνωστό πως μόνον προσωρινά και όχι παντοτινά οι κ.κ. Σπυρίδων και Γεώργιος θα ασκούν και τα καθήκοντα της διευθύνσεως χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και εκείνα της εποπτείας. Τις θέσεις αυτές μελλοντικά θα καλύψουν άλλοι νεότεροι που να μην έχουν συνταξιοδοτηθεί και από κάποια άλλη τράπεζα...!

Σήμερα είναι πιθανόν να αποφανθεί η Τράπεζα Πειραιώς για το δεύτερο πακέτο των ναυτιλιακών δανείων με τον κωδικό Dory, που είναι το ψαράκι με το οποίο ήταν ερωτευμένος ο πατέρας του Nemo στο αντίστοιχο καρτούν. Για το πακέτο αυτό, ύψους 600 εκατ. ευρώ, η τράπεζα έχει δεχθεί 4 προσφορές και είναι εξαιρετικά πιθανόν να καταλήξει εκεί που κατέληξε και το πακέτο Nemo.

Ολοένα και λιγότερες προβλέψεις και ολοένα και υψηλότερες προμήθειες θα είναι τα χαρακτηριστικά στα αποτελέσματα των τραπεζών. Η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε πρώτη το παραπάνω.

Τόκοι ως έσοδα δεν καταγράφονται καθώς δεν υπάρχει πιστωτική επέκταση. Και βέβαια για μένα είναι απορίας άξιο για πόσο διάστημα θα συνεχίσουν τα επιτόκια να είναι μηδενικά και αρνητικά σε όλη την Ευρώπη. Κάτι τέτοιο οδηγεί τα χρήματα εκτός τραπεζικού χώρου είτε σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου (π.χ. κρυπτονομίσματα) είτε σε αγορές που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο καταλήγουν να αποκτούν αναντίστοιχες με την πραγματικότητα υπεραξίες.

Και μέσα σε αυτό το γίγνεσθαι μην αποκλείετε να δούμε κάποια στιγμή μια χρηματιστηριακή αγορά η οποία θα έχει στοιχεία -έστω και κάποια λίγα- από ένα αλαργινό παρελθόν.

Και για να επανέλθω στην ΤτΕ διάβασα πως ο διοικητής κατέθεσε πρόταση για νέου τύπου δάνεια που θα διαμοιράζουν τον κίνδυνο μεταξύ κράτους και τραπεζών. Δηλαδή δάνεια με νέες κρατικές εγγυήσεις. Να υποθέσω πως αυτές δεν πρόκειται μελλοντικά να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό; Ρωτώ για να είμαι σίγουρος.

Πάντως όταν οι τράπεζες λένε πως μια επιχείρηση δεν χρηματοδοτείται δεν εννοούν λόγω της πτώσης τζίρου από τον covid...

Στις ασφαλιστικές τώρα υπάρχουν κάποιες επισημάνσεις που είναι σημαντικές. Στον κλάδο συμβαίνουν πολλά και διάφορα που κάποιος που πρέπει να τα παρακολουθεί δεν το πράττει. Και δεν εννοώ τον Επόπτη, εννοώ την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Γιατί έχω την εντύπωση ότι αρχίζουν να διαμορφώνονται ολιγοπωλιακές πρακτικές, ειδικά στο σκέλος των προμηθειών, που φτάνουν να κατευθύνουν την αγορά. Κάποτε λέγονταν... καρτέλ αυτού του είδους οι πρακτικές... Ταύτα προς το παρόν και θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες, ονόματα, διευθύνσεις, λίαν συντόμως.

Παρεμπιπτόντως έχω μπερδευτεί με την αναδιάρθρωση της Αγροτικός Οίκος Σπύρου. Και έχω μπερδευτεί με τις εσωτερικές και εξωτερικές αναδιαρθρώσεις της εταιρείας. Και όταν αναφέρομαι σε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις κάποιος θα έπρεπε να δει λίγο τις συναλλαγές μεταξύ μητρικής, θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιρειών σε μια προσπάθεια το κουβάρι να ξεμπερδευτεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:50

Ζαχαράκη: Υπόδειγμα διεθνοποίησης των ελληνικών ΑΕΙ το κοινό μεταπτυχιακό του ΠΑΠΕΙ με το Purdue University

12:47

Enaon: Ο Gianfranco Amoroso ορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος

12:46

Κατατίθεται στη Βουλή η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

12:38

Κικίλιας: «Στόχος η αναβίωση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας»

12:36

ΑΔΕ: 500.000 ευρώ αδήλωτα μετρητά εντοπίστηκαν στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

12:32

Τέμπη: H εισαγγελέας πρότεινε απόρριψη της παράστασης του Ελληνικού Δημοσίου

12:31

Ενισχύεται με 10 νέα στελέχη η διοικητική ομάδα της EY Ελλάδος

12:24

Περιστέρης: «Η ανατροπή δεδομένων δεκαετιών απαιτεί ανθεκτικές υποδομές»

12:19

ΟΗΕ: «Πιθανότητα 80%» να δημιουργηθεί ένα επεισόδιο Ελ Νίνιο φέτος το καλοκαίρι

12:16

Γερμανία: Ένοπλος έχει οχυρωθεί σε μπαρ στην πόλη Ρέντσμπουργκ

12:13

Συνέχισε ανοδικά η ελληνική μεταποίηση τον Μάιο - Στις 53,3 μονάδες ο PMI

12:06

UniCredit: Ξεπερνά το όριο του 30% στην Commerzbank

12:02

Eurostat: Στο 5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο

11:56

Διαλύθηκε η ΚΟ της Νέας Αριστεράς - Παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα η Αχτσιόγλου

11:42

Lamda Development: Στο 4,2% – 4,5% το εύρος απόδοσης για το 7ετές ομόλογο

11:40

Το ΔΝΤ αξιοποιεί δεδομένα του Spitogatos για προτάσεις χάραξης στεγαστικής πολιτικής

11:39

Helleniq Energy: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης «Empowering Future Leaders»

11:34

Οι πληρωμές Μαΐου της ΔΥΠΑ - Αναλυτικά στοιχεία ανά κατηγορία ωφελουμένων

11:34

Στουρνάρας: Η ακριβή στέγη επιτείνει το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος

11:23

Σε Καθεστώς Έκτακτης Ανάγκης λόγω Λειψυδρίας και η Κάρπαθος

11:22

Abivax: «Γκρεμίζεται» στο -32% η μετοχή μετά τις κλινικές δοκιμές φαρμάκου

11:20

Υγεία: Παγκόσμια ανάλυση επιβεβαιώνει τους κινδύνους της υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ

11:17

Eurobank: Νέα δωρεά στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

11:13

ΕΒΕΠ: Τα «Ποσειδώνια» διαχέουν την προστιθέμενη αξία της ελληνικής ναυτιλίας

11:12

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με επιφυλακτικότητα το ντεμπούτο του Ιουνίου

11:10

Alpha Bank: Στα 5 ευρώ αυξάνει την τιμή στόχο η Jefferies - Ισχυρή ώθηση από τις προμήθειες

10:57

Νέα Αριστερά: Αποχώρησαν 7 βουλευτές και συνολικά 150 μέλη και στελέχη

10:54

Ευρωαγορές: Θετική αντίδραση μετά την δήλωση Τραμπ - «Βουτιά» 32% για την Abivax

10:50

Μαρινάκης: Ο κ. Τσίπρας οφείλει να δώσει απαντήσεις - Τίποτα δεν πρόκειται να ξεχαστεί

10:26

Σε διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟΟ: Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 800 εκατ. ευρώ με μέτρα στήριξης