BACKSTORY

Νέα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις; - Τι τρέχει με τις ασφαλιστικές και τις προμήθειες;

22-11-2021 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Μετά την καταπληκτική σχεδόν συλλεκτική αναδιοργάνωση της Τράπεζας της Ελλάδος όπου συνταξιούχοι αναλαμβάνουν νέα καθήκοντα και τιτλοφορούνται ως το «Μέλλον», μας κατέστη γνωστό πως μόνον προσωρινά και όχι παντοτινά οι κ.κ. Σπυρίδων και Γεώργιος θα ασκούν και τα καθήκοντα της διευθύνσεως χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και εκείνα της εποπτείας. Τις θέσεις αυτές μελλοντικά θα καλύψουν άλλοι νεότεροι που να μην έχουν συνταξιοδοτηθεί και από κάποια άλλη τράπεζα...!

Σήμερα είναι πιθανόν να αποφανθεί η Τράπεζα Πειραιώς για το δεύτερο πακέτο των ναυτιλιακών δανείων με τον κωδικό Dory, που είναι το ψαράκι με το οποίο ήταν ερωτευμένος ο πατέρας του Nemo στο αντίστοιχο καρτούν. Για το πακέτο αυτό, ύψους 600 εκατ. ευρώ, η τράπεζα έχει δεχθεί 4 προσφορές και είναι εξαιρετικά πιθανόν να καταλήξει εκεί που κατέληξε και το πακέτο Nemo.

Ολοένα και λιγότερες προβλέψεις και ολοένα και υψηλότερες προμήθειες θα είναι τα χαρακτηριστικά στα αποτελέσματα των τραπεζών. Η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε πρώτη το παραπάνω.

Τόκοι ως έσοδα δεν καταγράφονται καθώς δεν υπάρχει πιστωτική επέκταση. Και βέβαια για μένα είναι απορίας άξιο για πόσο διάστημα θα συνεχίσουν τα επιτόκια να είναι μηδενικά και αρνητικά σε όλη την Ευρώπη. Κάτι τέτοιο οδηγεί τα χρήματα εκτός τραπεζικού χώρου είτε σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου (π.χ. κρυπτονομίσματα) είτε σε αγορές που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο καταλήγουν να αποκτούν αναντίστοιχες με την πραγματικότητα υπεραξίες.

Και μέσα σε αυτό το γίγνεσθαι μην αποκλείετε να δούμε κάποια στιγμή μια χρηματιστηριακή αγορά η οποία θα έχει στοιχεία -έστω και κάποια λίγα- από ένα αλαργινό παρελθόν.

Και για να επανέλθω στην ΤτΕ διάβασα πως ο διοικητής κατέθεσε πρόταση για νέου τύπου δάνεια που θα διαμοιράζουν τον κίνδυνο μεταξύ κράτους και τραπεζών. Δηλαδή δάνεια με νέες κρατικές εγγυήσεις. Να υποθέσω πως αυτές δεν πρόκειται μελλοντικά να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό; Ρωτώ για να είμαι σίγουρος.

Πάντως όταν οι τράπεζες λένε πως μια επιχείρηση δεν χρηματοδοτείται δεν εννοούν λόγω της πτώσης τζίρου από τον covid...

Στις ασφαλιστικές τώρα υπάρχουν κάποιες επισημάνσεις που είναι σημαντικές. Στον κλάδο συμβαίνουν πολλά και διάφορα που κάποιος που πρέπει να τα παρακολουθεί δεν το πράττει. Και δεν εννοώ τον Επόπτη, εννοώ την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Γιατί έχω την εντύπωση ότι αρχίζουν να διαμορφώνονται ολιγοπωλιακές πρακτικές, ειδικά στο σκέλος των προμηθειών, που φτάνουν να κατευθύνουν την αγορά. Κάποτε λέγονταν... καρτέλ αυτού του είδους οι πρακτικές... Ταύτα προς το παρόν και θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες, ονόματα, διευθύνσεις, λίαν συντόμως.

Παρεμπιπτόντως έχω μπερδευτεί με την αναδιάρθρωση της Αγροτικός Οίκος Σπύρου. Και έχω μπερδευτεί με τις εσωτερικές και εξωτερικές αναδιαρθρώσεις της εταιρείας. Και όταν αναφέρομαι σε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις κάποιος θα έπρεπε να δει λίγο τις συναλλαγές μεταξύ μητρικής, θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιρειών σε μια προσπάθεια το κουβάρι να ξεμπερδευτεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:34

Ζελένσκι: Η Ευρώπη χρειάζεται κοινή αντιαεροπορική άμυνα

21:25

Εκτόξευση 30% για την Klarna στο «ντεμπούτο» της στη Wall Street

21:13

ΕΟΔΥ: 75 συνολικά κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και 5 θάνατοι

21:10

Γαλλία: Η πορεία του Λεκορνί προς την πρωθυπουργία, η δέσμευση για βαθιές πολιτικές αλλαγές και ο γρίφος του ελλείμματος

20:51

Γκουτέρες: Προειδοποιεί για τον κίνδυνο εξάπλωσης της σύγκρουσης πέρα από την Ουκρανία

20:36

Μητσοτάκης: Το Final 4 επιστρέφει στην Ελλάδα - Δικαίωση των προσπαθειών της κυβέρνησης

20:27

ΟΠΕΚΑ: Ανοιχτή η πλατφόρμα για ενίσχυση οικογενειών σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές

20:15

Τσίπρας: Αποδείχθηκε χαμένη η ευκαιρία να βγει η Ελλάδα από την κρίση

20:13

Μοιρασμένα πρόσημα στις ευρωαγορές - Άνοδος για Inditex και Novo Nordisk

20:08

Η Γερμανία καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση στο Κατάρ, αλλά επιφυλάσσεται για τις κυρώσεις της Κομισιόν

20:05

Τι είπαν Ζελένσκι και Λάιεν στο τηλέφωνο

19:56

Μητσοτάκης για Chevron: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε σημαντικό ενεργειακό «παίκτη» στην Α. Μεσόγειο

19:51

Μαρινάκης: Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να επιμερίσουν τα βάρη για την ηλεκτρική διασύνδεση - Τι είπε για διαφθορά και ΟΠΕΚΕΠΕ

19:44

Σύγκρουση τραμ με λεωφορείο στον Πειραιά - 30 ελαφρά τραυματίες

19:32

Alpha Trust Ανδρομέδα: Αύξηση καθαρών κερδών στο α' εξάμηνο - Διανομή πρόσθετου μερίσματος

19:29

Ικανοποιημένοι Δήμοι και Περιφέρειες των ακριτικών νησιών από τα μέτρα για μείωση ΦΠΑ

19:20

Ο Τραμπ θα συνομιλήσει με τον Πολωνό πρόεδρο για τα ρωσικά drones

19:12

ElvalHalkor: Ισχυρές επιδόσεις το α' εξάμηνο - Αύξηση 18,1% της οργανικής κερδοφορίας

19:10

Ευ. Μυτιληναίος: Τα αποτελέσματα αντανακλούν το όραμα της Metlen - Απόλυτα εφικτός ο στόχος για μερίδιο 30%

18:53

Υεμένη: Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει πλήγματα κατά των Χούθι

18:40

Λιθουανία: Πυρκαγιά και έκρηξη σε τρένο που μετέφερε LPG

18:28

«Έσπασε» το πτωτικό σερί στο ΧΑ

18:27

Ρωσικό ΥΠΕΞ: «Μύθοι» της Πολωνίας τα περί επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη

18:24

ΥΠΕΞ Πολωνίας: «Δεν ήταν ατύχημα» η εισβολή ρωσικών drone

18:22

Σδούκου: Οι φοροελαφρύνσεις θα ενισχύσουν ουσιαστικά την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων

18:13

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά ακινήτου της Reds στις Γούρνες από θυγατρική της Dimand

18:08

Γαλλία: Στις φλόγες εστιατόριο στο κέντρο του Παρισιού εν μέσω των πανεθνικών διαδηλώσεων

18:03

Η ανακοίνωση της Prodea για την ματαίωση του deal με Aktor

18:01

Κούβα: Νέο γενικό μπλακ-άουτ στο νησί, το πέμπτο μέσα σε έναν μήνα

17:53

Χέγκσεθ: Η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει σύγκρουση με την Κίνα