BACKSTORY

Νέα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις; - Τι τρέχει με τις ασφαλιστικές και τις προμήθειες;

22-11-2021 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Μετά την καταπληκτική σχεδόν συλλεκτική αναδιοργάνωση της Τράπεζας της Ελλάδος όπου συνταξιούχοι αναλαμβάνουν νέα καθήκοντα και τιτλοφορούνται ως το «Μέλλον», μας κατέστη γνωστό πως μόνον προσωρινά και όχι παντοτινά οι κ.κ. Σπυρίδων και Γεώργιος θα ασκούν και τα καθήκοντα της διευθύνσεως χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και εκείνα της εποπτείας. Τις θέσεις αυτές μελλοντικά θα καλύψουν άλλοι νεότεροι που να μην έχουν συνταξιοδοτηθεί και από κάποια άλλη τράπεζα...!

Σήμερα είναι πιθανόν να αποφανθεί η Τράπεζα Πειραιώς για το δεύτερο πακέτο των ναυτιλιακών δανείων με τον κωδικό Dory, που είναι το ψαράκι με το οποίο ήταν ερωτευμένος ο πατέρας του Nemo στο αντίστοιχο καρτούν. Για το πακέτο αυτό, ύψους 600 εκατ. ευρώ, η τράπεζα έχει δεχθεί 4 προσφορές και είναι εξαιρετικά πιθανόν να καταλήξει εκεί που κατέληξε και το πακέτο Nemo.

Ολοένα και λιγότερες προβλέψεις και ολοένα και υψηλότερες προμήθειες θα είναι τα χαρακτηριστικά στα αποτελέσματα των τραπεζών. Η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε πρώτη το παραπάνω.

Τόκοι ως έσοδα δεν καταγράφονται καθώς δεν υπάρχει πιστωτική επέκταση. Και βέβαια για μένα είναι απορίας άξιο για πόσο διάστημα θα συνεχίσουν τα επιτόκια να είναι μηδενικά και αρνητικά σε όλη την Ευρώπη. Κάτι τέτοιο οδηγεί τα χρήματα εκτός τραπεζικού χώρου είτε σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου (π.χ. κρυπτονομίσματα) είτε σε αγορές που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο καταλήγουν να αποκτούν αναντίστοιχες με την πραγματικότητα υπεραξίες.

Και μέσα σε αυτό το γίγνεσθαι μην αποκλείετε να δούμε κάποια στιγμή μια χρηματιστηριακή αγορά η οποία θα έχει στοιχεία -έστω και κάποια λίγα- από ένα αλαργινό παρελθόν.

Και για να επανέλθω στην ΤτΕ διάβασα πως ο διοικητής κατέθεσε πρόταση για νέου τύπου δάνεια που θα διαμοιράζουν τον κίνδυνο μεταξύ κράτους και τραπεζών. Δηλαδή δάνεια με νέες κρατικές εγγυήσεις. Να υποθέσω πως αυτές δεν πρόκειται μελλοντικά να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό; Ρωτώ για να είμαι σίγουρος.

Πάντως όταν οι τράπεζες λένε πως μια επιχείρηση δεν χρηματοδοτείται δεν εννοούν λόγω της πτώσης τζίρου από τον covid...

Στις ασφαλιστικές τώρα υπάρχουν κάποιες επισημάνσεις που είναι σημαντικές. Στον κλάδο συμβαίνουν πολλά και διάφορα που κάποιος που πρέπει να τα παρακολουθεί δεν το πράττει. Και δεν εννοώ τον Επόπτη, εννοώ την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Γιατί έχω την εντύπωση ότι αρχίζουν να διαμορφώνονται ολιγοπωλιακές πρακτικές, ειδικά στο σκέλος των προμηθειών, που φτάνουν να κατευθύνουν την αγορά. Κάποτε λέγονταν... καρτέλ αυτού του είδους οι πρακτικές... Ταύτα προς το παρόν και θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες, ονόματα, διευθύνσεις, λίαν συντόμως.

Παρεμπιπτόντως έχω μπερδευτεί με την αναδιάρθρωση της Αγροτικός Οίκος Σπύρου. Και έχω μπερδευτεί με τις εσωτερικές και εξωτερικές αναδιαρθρώσεις της εταιρείας. Και όταν αναφέρομαι σε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις κάποιος θα έπρεπε να δει λίγο τις συναλλαγές μεταξύ μητρικής, θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιρειών σε μια προσπάθεια το κουβάρι να ξεμπερδευτεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

01:31

Αλ. Τσίπρας: Το κόμμα θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο αλλά αν χρειαστεί και νωρίτερα

23:56

Με απινιδωτές εξοπλίζεται το Μετρό της Αθήνας

23:45

Η Μόσχα καλεί σε κατάπαυση πυρός για να απομακρύνει Ρώσους από το Ιράν

23:34

Την παραίτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού ζήτησε ο Χέγκσεθ

23:23

Allwyn: Ειδική διανομή 0,80 ευρώ ανά μετοχή με επιλογή επανεπένδυσης

23:11

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street υπό το βάρος του πολέμου

23:00

Οι Φρουροί της Επανάστασης λένε ότι χτύπησαν data center της Oracle στο Ντουμπάι

22:47

ΕΕΕΠ: Άλμα 20% στις καταγγελίες το 2025 - Στο μικροσκόπιο πληρωμές, λογαριασμοί και αποδόσεις

22:35

Χρυσός: Απώλειες 2% μετά τις «φρέσκιες» απειλές Τραμπ στο Ιράν

22:23

Πετρέλαιο: Ράλι τετραετίας για το WTI με άλμα 11% - Στα 108 δολάρια το Brent

22:11

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 3,3 εκατ. ευρώ

21:59

Σαράντα χώρες συζητούν τρόπους να ξανανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ

21:46

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις την Κυριακή (5/4) στην Αθήνα λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου

21:34

Βόρεια Μακεδονία - Μίτσκοσκι: Δεν θα υποχωρήσουμε ούτε χιλιοστό απέναντι στη Βουλγαρία

21:23

Κρεμλίνο: Τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν ανοιχτά για τη Ρωσία

21:11

Δημοσκόπηση Pulse: 16,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ - Πόσο ανησυχούν οι πολίτες για τον πόλεμο στο Ιράν

21:07

Τυχερά παιχνίδια: Στα 16,73 δισ. ευρώ το 2025 - Το online «σήκωσε» την αγορά και τα έσοδα του Δημοσίου

21:00

Μαθητή Ειδικού Σχολείου που του είχε στείλει επιστολή συνάντησε ο Κ. Μητσοτάκης

20:54

Yπερκάλυψη 1,4 φορές για το ομόλογο της Premia - Στο 4,1% το επιτόκιο

20:49

Τραμπ: Ζητά να μποϊκοτάρουν τις συναυλίες του Μπρους Σπρίνγκστιν

20:44

Οι χώρες του Κόλπου καλούν το ΣΑ του ΟΗΕ να εγκρίνει τη χρήση βίας για το άνοιγμα του Ορμούζ - Αντίθετες Κίνα, Ρωσία, Γαλλία

20:35

Τέμπη: Από την αρχή η δίκη για τα βίντεο - Δεκτό το αίτημα αποχής της προέδρου

20:29

Ο Τραμπ «καρατόμησε» την υπουργό Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι

20:19

Prodea: Απόσχιση του κλάδου logistics - Περνά στην θυγατρική Θριασεύς

20:11

Τραμπ: Το Ιράν πρέπει να συνάψει συμφωνία «προτού να είναι πολύ αργά»

20:06

Βουλή: Αντιπαράθεση κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές και ΟΠΕΚΕΠΕ

20:03

CNBC: Δασμούς έως και 100% για ορισμένα εισαγόμενα φάρμακα ετοιμάζει ο Τραμπ

19:55

Τραμπ και NATO: Βαθαίνει το ρήγμα με τους συμμάχους

19:45

ΤΜΕΔΕ: Παραμένει Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μακέδος

19:36

Πυροσβεστική: Δέχθηκε 1104 κλήσεις λόγω της κακοκαιρίας - 752 στην Περιφέρεια Αττικής