BACKSTORY

Νέα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις; - Τι τρέχει με τις ασφαλιστικές και τις προμήθειες;

22-11-2021 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Μετά την καταπληκτική σχεδόν συλλεκτική αναδιοργάνωση της Τράπεζας της Ελλάδος όπου συνταξιούχοι αναλαμβάνουν νέα καθήκοντα και τιτλοφορούνται ως το «Μέλλον», μας κατέστη γνωστό πως μόνον προσωρινά και όχι παντοτινά οι κ.κ. Σπυρίδων και Γεώργιος θα ασκούν και τα καθήκοντα της διευθύνσεως χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και εκείνα της εποπτείας. Τις θέσεις αυτές μελλοντικά θα καλύψουν άλλοι νεότεροι που να μην έχουν συνταξιοδοτηθεί και από κάποια άλλη τράπεζα...!

Σήμερα είναι πιθανόν να αποφανθεί η Τράπεζα Πειραιώς για το δεύτερο πακέτο των ναυτιλιακών δανείων με τον κωδικό Dory, που είναι το ψαράκι με το οποίο ήταν ερωτευμένος ο πατέρας του Nemo στο αντίστοιχο καρτούν. Για το πακέτο αυτό, ύψους 600 εκατ. ευρώ, η τράπεζα έχει δεχθεί 4 προσφορές και είναι εξαιρετικά πιθανόν να καταλήξει εκεί που κατέληξε και το πακέτο Nemo.

Ολοένα και λιγότερες προβλέψεις και ολοένα και υψηλότερες προμήθειες θα είναι τα χαρακτηριστικά στα αποτελέσματα των τραπεζών. Η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε πρώτη το παραπάνω.

Τόκοι ως έσοδα δεν καταγράφονται καθώς δεν υπάρχει πιστωτική επέκταση. Και βέβαια για μένα είναι απορίας άξιο για πόσο διάστημα θα συνεχίσουν τα επιτόκια να είναι μηδενικά και αρνητικά σε όλη την Ευρώπη. Κάτι τέτοιο οδηγεί τα χρήματα εκτός τραπεζικού χώρου είτε σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου (π.χ. κρυπτονομίσματα) είτε σε αγορές που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο καταλήγουν να αποκτούν αναντίστοιχες με την πραγματικότητα υπεραξίες.

Και μέσα σε αυτό το γίγνεσθαι μην αποκλείετε να δούμε κάποια στιγμή μια χρηματιστηριακή αγορά η οποία θα έχει στοιχεία -έστω και κάποια λίγα- από ένα αλαργινό παρελθόν.

Και για να επανέλθω στην ΤτΕ διάβασα πως ο διοικητής κατέθεσε πρόταση για νέου τύπου δάνεια που θα διαμοιράζουν τον κίνδυνο μεταξύ κράτους και τραπεζών. Δηλαδή δάνεια με νέες κρατικές εγγυήσεις. Να υποθέσω πως αυτές δεν πρόκειται μελλοντικά να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό; Ρωτώ για να είμαι σίγουρος.

Πάντως όταν οι τράπεζες λένε πως μια επιχείρηση δεν χρηματοδοτείται δεν εννοούν λόγω της πτώσης τζίρου από τον covid...

Στις ασφαλιστικές τώρα υπάρχουν κάποιες επισημάνσεις που είναι σημαντικές. Στον κλάδο συμβαίνουν πολλά και διάφορα που κάποιος που πρέπει να τα παρακολουθεί δεν το πράττει. Και δεν εννοώ τον Επόπτη, εννοώ την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Γιατί έχω την εντύπωση ότι αρχίζουν να διαμορφώνονται ολιγοπωλιακές πρακτικές, ειδικά στο σκέλος των προμηθειών, που φτάνουν να κατευθύνουν την αγορά. Κάποτε λέγονταν... καρτέλ αυτού του είδους οι πρακτικές... Ταύτα προς το παρόν και θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες, ονόματα, διευθύνσεις, λίαν συντόμως.

Παρεμπιπτόντως έχω μπερδευτεί με την αναδιάρθρωση της Αγροτικός Οίκος Σπύρου. Και έχω μπερδευτεί με τις εσωτερικές και εξωτερικές αναδιαρθρώσεις της εταιρείας. Και όταν αναφέρομαι σε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις κάποιος θα έπρεπε να δει λίγο τις συναλλαγές μεταξύ μητρικής, θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιρειών σε μια προσπάθεια το κουβάρι να ξεμπερδευτεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:20

Η επόμενη μέρα των ελληνικών τραπεζών στον Stoxx Banks

07:12

Προς παράταση των μέτρων στήριξης - Προ των πυλών επιδότηση στο diesel και τον Ιούνιο

07:08

Πάμε με όσα έχουμε - Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ - «Ουδέν σχόλιον» το σχόλιο

00:15

Ουάσινγκτον: Επεισόδιο με πυροβολισμούς κοντά στον Λευκό Οίκο - Εκκενώθηκε η αίθουσα Τύπου

23:57

Ιράν: Σε κίνδυνο η ζωή της νομπελίστριας Ναργκίς Μοχαμαντί

23:53

Πιερρακάκης: «Στοχευμένα και προσωρινά μέτρα στήριξης - Η Ευρώπη διαθέτει ισχυρά θεμέλια»

23:45

Σουηδία: 23 περαστικοί έχουν σκοτωθεί σε ένοπλες επιθέσεις συμμοριών από το 2023

23:34

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία θα τηρήσει την διήμερη κατάπαυση του πυρός»

23:22

Κώτσηρας: Εργαλείο ενίσχυσης για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής το φορολογικό νομοσχέδιο

23:05

Πιέσεις στην Wall Street στη «σκιά» της αναταραχής στη Μέση Ανατολή

22:56

Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας η Αστυπάλαια - Παράταση για Πάτμο

22:40

Ουκρανία: Έρευνες σε δεκάδες στρατιωτικούς αξιωματούχους που θεωρούνται ύποπτοι για διαφθορά

22:27

«Άλμα» 6% για το πετρέλαιο μετά το ιρανικό χτύπημα στα ΗΑΕ

22:12

Χρυσοχοΐδης: «Να διαμορφώσουμε όλοι μαζί την κουλτούρα οδικής ασφάλειας»

21:58

Νάγκελ για επιτόκια: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης τον Ιούνιο λόγω πληθωρισμού

21:51

Αυστρία: Διαρροή χημικών από αμαξοστοιχία στον σιδηροδρομικό σταθμό του Σάλτσμπουργκ

21:36

Απώλειες 2% για τον χρυσό λόγω ισχυρού δολαρίου και Μέσης Ανατολής

21:28

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα ταξιδέψει στο Βατικανό και την Ιταλία 6-8 Μαΐου

21:15

Ο Τραμπ καλεί την Νότια Κορέα να συμμετάσχει στην επιχείρηση «Ελευθερία»

21:11

Οι Ρώσοι έχασαν έδαφος στην Ουκρανία για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2023

20:57

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα διατηρεί η ΝΔ - Πότε πρέπει να γίνουν εκλογές

20:49

Τραμπ: Το Ιράν θα σβηστεί από τον χάρτη αν επιτεθεί σε αμερικανικά πλοία

20:49

Ο Πούτιν ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία για τις 8 και 9 Μαΐου

20:39

Αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν ιρανικά σκάφη, αναχαίτισαν drones και πυραύλους

20:30

Πρόεδρος Λιβάνου: «Συμφωνία ασφαλείας με το Ισραήλ πριν οποιαδήποτε συνάντηση με Νετανιάχου»

20:16

Οι υψηλές τιμές πετρελαίου δεν θα σώσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας

20:07

Κυρανάκης: Επιδοτούμενη εκπαίδευση σε σχολή της ΟΣΥ για να αυξηθεί ο αριθμός των οδηγών λεωφορείων

20:00

Τραμπ: Από την επίδειξη ισχύος στη φθορά - Πόλεμος και κατάρρευση δημοτικότητας

19:53

Στο 96% η αποκατάσταση για το παγκόσμιο δίκτυο της Emirates

19:38

Γαλλία: Πρόστιμα σε Novo Nordisk και Eli Lilly για διαφημίσεις φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας