BACKSTORY

Νέα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις; - Τι τρέχει με τις ασφαλιστικές και τις προμήθειες;

22-11-2021 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Μετά την καταπληκτική σχεδόν συλλεκτική αναδιοργάνωση της Τράπεζας της Ελλάδος όπου συνταξιούχοι αναλαμβάνουν νέα καθήκοντα και τιτλοφορούνται ως το «Μέλλον», μας κατέστη γνωστό πως μόνον προσωρινά και όχι παντοτινά οι κ.κ. Σπυρίδων και Γεώργιος θα ασκούν και τα καθήκοντα της διευθύνσεως χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και εκείνα της εποπτείας. Τις θέσεις αυτές μελλοντικά θα καλύψουν άλλοι νεότεροι που να μην έχουν συνταξιοδοτηθεί και από κάποια άλλη τράπεζα...!

Σήμερα είναι πιθανόν να αποφανθεί η Τράπεζα Πειραιώς για το δεύτερο πακέτο των ναυτιλιακών δανείων με τον κωδικό Dory, που είναι το ψαράκι με το οποίο ήταν ερωτευμένος ο πατέρας του Nemo στο αντίστοιχο καρτούν. Για το πακέτο αυτό, ύψους 600 εκατ. ευρώ, η τράπεζα έχει δεχθεί 4 προσφορές και είναι εξαιρετικά πιθανόν να καταλήξει εκεί που κατέληξε και το πακέτο Nemo.

Ολοένα και λιγότερες προβλέψεις και ολοένα και υψηλότερες προμήθειες θα είναι τα χαρακτηριστικά στα αποτελέσματα των τραπεζών. Η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε πρώτη το παραπάνω.

Τόκοι ως έσοδα δεν καταγράφονται καθώς δεν υπάρχει πιστωτική επέκταση. Και βέβαια για μένα είναι απορίας άξιο για πόσο διάστημα θα συνεχίσουν τα επιτόκια να είναι μηδενικά και αρνητικά σε όλη την Ευρώπη. Κάτι τέτοιο οδηγεί τα χρήματα εκτός τραπεζικού χώρου είτε σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου (π.χ. κρυπτονομίσματα) είτε σε αγορές που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο καταλήγουν να αποκτούν αναντίστοιχες με την πραγματικότητα υπεραξίες.

Και μέσα σε αυτό το γίγνεσθαι μην αποκλείετε να δούμε κάποια στιγμή μια χρηματιστηριακή αγορά η οποία θα έχει στοιχεία -έστω και κάποια λίγα- από ένα αλαργινό παρελθόν.

Και για να επανέλθω στην ΤτΕ διάβασα πως ο διοικητής κατέθεσε πρόταση για νέου τύπου δάνεια που θα διαμοιράζουν τον κίνδυνο μεταξύ κράτους και τραπεζών. Δηλαδή δάνεια με νέες κρατικές εγγυήσεις. Να υποθέσω πως αυτές δεν πρόκειται μελλοντικά να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό; Ρωτώ για να είμαι σίγουρος.

Πάντως όταν οι τράπεζες λένε πως μια επιχείρηση δεν χρηματοδοτείται δεν εννοούν λόγω της πτώσης τζίρου από τον covid...

Στις ασφαλιστικές τώρα υπάρχουν κάποιες επισημάνσεις που είναι σημαντικές. Στον κλάδο συμβαίνουν πολλά και διάφορα που κάποιος που πρέπει να τα παρακολουθεί δεν το πράττει. Και δεν εννοώ τον Επόπτη, εννοώ την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Γιατί έχω την εντύπωση ότι αρχίζουν να διαμορφώνονται ολιγοπωλιακές πρακτικές, ειδικά στο σκέλος των προμηθειών, που φτάνουν να κατευθύνουν την αγορά. Κάποτε λέγονταν... καρτέλ αυτού του είδους οι πρακτικές... Ταύτα προς το παρόν και θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες, ονόματα, διευθύνσεις, λίαν συντόμως.

Παρεμπιπτόντως έχω μπερδευτεί με την αναδιάρθρωση της Αγροτικός Οίκος Σπύρου. Και έχω μπερδευτεί με τις εσωτερικές και εξωτερικές αναδιαρθρώσεις της εταιρείας. Και όταν αναφέρομαι σε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις κάποιος θα έπρεπε να δει λίγο τις συναλλαγές μεταξύ μητρικής, θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιρειών σε μια προσπάθεια το κουβάρι να ξεμπερδευτεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Γαλλία: Απορρίφθηκε ο «φόρος Ζικμάν» για τη φορολόγηση των υπερπλούσιων Γάλλων

23:45

Τουρκία: Θα φιλοξενήσει τη Δευτέρα συνάντηση ΥΠΕΞ μουσουλμανικών χωρών για τη Γάζα

23:35

Απαγόρευση συγκεντρώσεων από την ΕΛΑΣ στο Μέγαρο Μουσικής το Σάββατο

23:24

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν επηρεάζεται η συνδεδεμένη ενίσχυση για το βαμβάκι

23:16

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την κατάργηση των κυρώσεων κατά της Συρίας

23:08

ΗΠΑ: Δικαστική εντολή στην κυβέρνηση να συνεχίσει το πρόγραμμα SNAP για τρόφιμα σε φτωχά νοικοκυριά

22:49

Υπ. Ανάπτυξης για ηλεκτρικά πατίνια: «Ελπίζουμε ο κ. Δούκας να μάθει τις αρμοδιότητές του»

22:37

ΟΗΕ: Η ζωή κοντά στο μέτωπο στην Ουκρανία εξελίσσεται σε μια μάχη για την επιβίωση

22:17

Στο «πράσινο» η Wall Street - Κέρδη στην εβδομάδα, ισχυρές επιδόσεις τον Οκτώβριο

21:58

Bitcoin: Προς μηνιαίες απώλειες για πρώτη φορά από το 2018

21:53

Προειδοποίηση Τραμπ: Ο χριστιανισμός «απειλείται» από τους ισλαμιστές στη Νιγηρία

21:40

Βουλγαρία: Το κοινοβούλιο απαγόρευσε τις εξαγωγές προϊόντων πετρελαίου σε χώρες της ΕΕ

21:20

Ο Μακρόν αναμένεται στη Βραζιλία και το Μεξικό την προσεχή εβδομάδα

21:09

«Πράσινο φως» από το Πεντάγωνο για Τόμαχοκ στην Ουκρανία - Στον Τραμπ η τελική απόφαση

21:05

Οριακή άνοδος για το πετρέλαιο - Ρεκόρ παραγωγής στις ΗΠΑ τον Αύγουστο

21:01

Κέρδη σχεδόν 4% τον Οκτώβριο για τον χρυσό

20:41

Εκλογές στην Ολλανδία: Ο Βίλντερς υποστηρίζει ότι έγιναν παρατυπίες στην καταμέτρηση ψήφων

20:26

Πιερρακάκης: Χρειαζόμαστε έναν φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

20:12

Κεραμέως: Τα ΚΕΠΑ γίνονται ανθρώπινα, σύγχρονα, δίπλα σε κάθε πολίτη

19:49

Στο Ντουμπάι ο πιο ακριβός καφές στον κόσμο - Περίπου 100 δολάρια η γουλιά

19:46

Sky Express: Δεύτερος προορισμός στην Ιβηρική με τη νέα απευθείας πτήση Αθήνα - Μαδρίτη

19:39

Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Φάτος Νάνο

19:33

Κοντογεώργης: Δεν έχουμε μέτωπο με τους αγρότες, αλλά με εκείνους που έλαβαν παρανόμως ενισχύσεις

19:30

Μπλε Κέδρος: Μηδένισε τον τραπεζικό δανεισμό της - Στα 18,9 εκατ. ευρώ η πώληση της Φ Real Estate

19:30

ΑΙ: Εταιρείες με αξία στα όρια της στρατόσφαιρας και επενδύσεις δίχως τέλος - Είναι «φούσκα»;

19:28

Μολδαβία: Εγκρίθηκε ο διορισμός του Αλεξάντρου Μουντεάνου ως νέου πρωθυπουργού

19:19

Μοτοδυναμική: Αυξήθηκε 11,7% ο κύκλος εργασιών το εννεάμηνο

19:13

Πετραλιάς: Η υπέρβαση του στόχου δαπανών οδηγεί σε εποπτεία

19:10

Απώλειες στις ευρωαγορές ελέω ΕΚΤ και εταιρικών αποτελεσμάτων

19:05

Ο Τραμπ δεν απέκλεισε και υπόγειες δοκιμές πυρηνικών όπλων - Μήνυμα για Βενεζουέλα