BACKSTORY

Νέα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις; - Τι τρέχει με τις ασφαλιστικές και τις προμήθειες;

22-11-2021 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μετά την καταπληκτική σχεδόν συλλεκτική αναδιοργάνωση της Τράπεζας της Ελλάδος όπου συνταξιούχοι αναλαμβάνουν νέα καθήκοντα και τιτλοφορούνται ως το «Μέλλον», μας κατέστη γνωστό πως μόνον προσωρινά και όχι παντοτινά οι κ.κ. Σπυρίδων και Γεώργιος θα ασκούν και τα καθήκοντα της διευθύνσεως χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και εκείνα της εποπτείας. Τις θέσεις αυτές μελλοντικά θα καλύψουν άλλοι νεότεροι που να μην έχουν συνταξιοδοτηθεί και από κάποια άλλη τράπεζα...!

Σήμερα είναι πιθανόν να αποφανθεί η Τράπεζα Πειραιώς για το δεύτερο πακέτο των ναυτιλιακών δανείων με τον κωδικό Dory, που είναι το ψαράκι με το οποίο ήταν ερωτευμένος ο πατέρας του Nemo στο αντίστοιχο καρτούν. Για το πακέτο αυτό, ύψους 600 εκατ. ευρώ, η τράπεζα έχει δεχθεί 4 προσφορές και είναι εξαιρετικά πιθανόν να καταλήξει εκεί που κατέληξε και το πακέτο Nemo.

Ολοένα και λιγότερες προβλέψεις και ολοένα και υψηλότερες προμήθειες θα είναι τα χαρακτηριστικά στα αποτελέσματα των τραπεζών. Η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε πρώτη το παραπάνω.

Τόκοι ως έσοδα δεν καταγράφονται καθώς δεν υπάρχει πιστωτική επέκταση. Και βέβαια για μένα είναι απορίας άξιο για πόσο διάστημα θα συνεχίσουν τα επιτόκια να είναι μηδενικά και αρνητικά σε όλη την Ευρώπη. Κάτι τέτοιο οδηγεί τα χρήματα εκτός τραπεζικού χώρου είτε σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου (π.χ. κρυπτονομίσματα) είτε σε αγορές που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο καταλήγουν να αποκτούν αναντίστοιχες με την πραγματικότητα υπεραξίες.

Και μέσα σε αυτό το γίγνεσθαι μην αποκλείετε να δούμε κάποια στιγμή μια χρηματιστηριακή αγορά η οποία θα έχει στοιχεία -έστω και κάποια λίγα- από ένα αλαργινό παρελθόν.

Και για να επανέλθω στην ΤτΕ διάβασα πως ο διοικητής κατέθεσε πρόταση για νέου τύπου δάνεια που θα διαμοιράζουν τον κίνδυνο μεταξύ κράτους και τραπεζών. Δηλαδή δάνεια με νέες κρατικές εγγυήσεις. Να υποθέσω πως αυτές δεν πρόκειται μελλοντικά να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό; Ρωτώ για να είμαι σίγουρος.

Πάντως όταν οι τράπεζες λένε πως μια επιχείρηση δεν χρηματοδοτείται δεν εννοούν λόγω της πτώσης τζίρου από τον covid...

Στις ασφαλιστικές τώρα υπάρχουν κάποιες επισημάνσεις που είναι σημαντικές. Στον κλάδο συμβαίνουν πολλά και διάφορα που κάποιος που πρέπει να τα παρακολουθεί δεν το πράττει. Και δεν εννοώ τον Επόπτη, εννοώ την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Γιατί έχω την εντύπωση ότι αρχίζουν να διαμορφώνονται ολιγοπωλιακές πρακτικές, ειδικά στο σκέλος των προμηθειών, που φτάνουν να κατευθύνουν την αγορά. Κάποτε λέγονταν... καρτέλ αυτού του είδους οι πρακτικές... Ταύτα προς το παρόν και θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες, ονόματα, διευθύνσεις, λίαν συντόμως.

Παρεμπιπτόντως έχω μπερδευτεί με την αναδιάρθρωση της Αγροτικός Οίκος Σπύρου. Και έχω μπερδευτεί με τις εσωτερικές και εξωτερικές αναδιαρθρώσεις της εταιρείας. Και όταν αναφέρομαι σε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις κάποιος θα έπρεπε να δει λίγο τις συναλλαγές μεταξύ μητρικής, θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιρειών σε μια προσπάθεια το κουβάρι να ξεμπερδευτεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:55

FIFA: Ηχηρό μήνυμα απ’ τις σκανδιναβικές χώρες σε Ινφαντίνο: «Δεν σε εμπιστευόμαστε»

16:38

Ιράν: Ανακάλυψε νέο κοίτασμα φυσικού αερίου την ώρα που «στερεύει» ενεργειακά

16:27

Μετά τις αποθήκες της Wildberries, η Ουκρανία βάζει στο στόχαστρό της τον ρωσικό κολοσσό Ozon

16:07

Η ρευστότητα στο Ευρωσύστημα μειώνεται - Γιατί οι τράπεζες δεν στρέφονται ακόμη στην ΕΚΤ

15:57

Patriot: Ξεκίνησε η μεταφορά από την Κάρπαθο στην Σούδα

15:31

Έβρος: Συλλήψεις 10 διακινητών μεταναστών μετά από 8 καταδιώξεις

15:23

Η κουλτούρα του φιλοδωρήματος σε όλο τον κόσμο - Το «μπέρδεμα» που προκλήθηκε στο Μουντιάλ

15:06

Στην Τεχεράνη αύριο ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν

14:46

Το Κίεβο, αλλά και η Μόσχα, αναπτύσσουν εναλλακτικές στο Starlink λέει ο Ζελένσκι

14:28

Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση στην Ελάτεια Φθιώτιδας

14:24

Πιερρακάκης: Τριπλή παρέμβαση τον Σεπτέμβριο σε εισόδημα, πρώτη κατοικία και επενδύσεις

14:21

Τσουκαλάς: Τα «ήρεμα νερά» τελείωσαν - Η αδράνεια και η υποχωρητικότητα δεν είναι επιλογή

14:15

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο Δευτέρα - Οι περιοχές που βρίσκονται στην κατηγορία 4

13:55

Σέρρες: Επανήλθε η ηρεμία στη δομή μεταναστών μετά τα χθεσινά επεισόδια - Συλλήψεις και τραυματισμοί

13:44

Υπουργικό Συμβούλιο: Στο επίκεντρο Ταμείο Ανάκαμψης, ακρίβεια, σχολεία και χωροταξικά

13:28

Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος με 40άρια - Πότε πέφτει η θερμοκρασία

13:12

Ζελένσκι: Οι εκλογές θα ήταν «ένα τσουνάμι» που θα διασπάσει την Ουκρανία

13:08

Λοβέρδος: Ανοιχτό υπό προϋποθέσεις το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου στα καύσιμα – Τι είπε για 13η και 14η σύνταξη

13:01

Καρκίνος του μαστού: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να τον εντοπίσει έως και 6 χρόνια πριν τη διάγνωση

12:53

Τα μεταχειρισμένα αυξάνουν τις πωλήσεις τους και μπαίνουν στο καλάθι των μεγάλων retailers

12:44

Μαρινάκης: Δεν υπάρχει «σωστό» άκρο, αποδεκτό μίσος ή βία

12:34

Η Συρία αναμένει επανεκκίνηση των συνομιλιών με το Ισραήλ παρά το αμοιβαίο έλλειμμα εμπιστοσύνης

12:27

Nvidia: Αυξήσεις άνω του 15% στους servers τεχνητής νοημοσύνης

12:04

Τέλος καλοκαιριού: Η απότομη «προσγείωση» του Σεπτεμβρίου

11:55

Πεζεσκιάν: Παραδέχθηκε ότι το Ιράν «αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες»

11:48

Σκέρτσος: Τέσσερις κυβερνητικές δράσεις για καλύτερη, πιο ελεύθερη και πιο ασφαλή καθημερινότητα

11:29

Ρομπότ «συνέτριψε» το ρεκόρ του Μπολτ στα 100 μέτρα... αλλά δεν ξέρει να φρενάρει

11:08

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Πρώτη Σερρών

11:00

ΗΠΑ- Καναδάς: Η Οτάβα απαντά στους αμερικανικούς δασμούς- «Αρκετά!» λέει ο Τραμπ

10:47

Μαρινάκης: «Όσα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα γίνουν πράξη» – Εκλογές την άνοιξη του 2027