BACKSTORY

Νέα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις; - Τι τρέχει με τις ασφαλιστικές και τις προμήθειες;

22-11-2021 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μετά την καταπληκτική σχεδόν συλλεκτική αναδιοργάνωση της Τράπεζας της Ελλάδος όπου συνταξιούχοι αναλαμβάνουν νέα καθήκοντα και τιτλοφορούνται ως το «Μέλλον», μας κατέστη γνωστό πως μόνον προσωρινά και όχι παντοτινά οι κ.κ. Σπυρίδων και Γεώργιος θα ασκούν και τα καθήκοντα της διευθύνσεως χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και εκείνα της εποπτείας. Τις θέσεις αυτές μελλοντικά θα καλύψουν άλλοι νεότεροι που να μην έχουν συνταξιοδοτηθεί και από κάποια άλλη τράπεζα...!

Σήμερα είναι πιθανόν να αποφανθεί η Τράπεζα Πειραιώς για το δεύτερο πακέτο των ναυτιλιακών δανείων με τον κωδικό Dory, που είναι το ψαράκι με το οποίο ήταν ερωτευμένος ο πατέρας του Nemo στο αντίστοιχο καρτούν. Για το πακέτο αυτό, ύψους 600 εκατ. ευρώ, η τράπεζα έχει δεχθεί 4 προσφορές και είναι εξαιρετικά πιθανόν να καταλήξει εκεί που κατέληξε και το πακέτο Nemo.

Ολοένα και λιγότερες προβλέψεις και ολοένα και υψηλότερες προμήθειες θα είναι τα χαρακτηριστικά στα αποτελέσματα των τραπεζών. Η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε πρώτη το παραπάνω.

Τόκοι ως έσοδα δεν καταγράφονται καθώς δεν υπάρχει πιστωτική επέκταση. Και βέβαια για μένα είναι απορίας άξιο για πόσο διάστημα θα συνεχίσουν τα επιτόκια να είναι μηδενικά και αρνητικά σε όλη την Ευρώπη. Κάτι τέτοιο οδηγεί τα χρήματα εκτός τραπεζικού χώρου είτε σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου (π.χ. κρυπτονομίσματα) είτε σε αγορές που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο καταλήγουν να αποκτούν αναντίστοιχες με την πραγματικότητα υπεραξίες.

Και μέσα σε αυτό το γίγνεσθαι μην αποκλείετε να δούμε κάποια στιγμή μια χρηματιστηριακή αγορά η οποία θα έχει στοιχεία -έστω και κάποια λίγα- από ένα αλαργινό παρελθόν.

Και για να επανέλθω στην ΤτΕ διάβασα πως ο διοικητής κατέθεσε πρόταση για νέου τύπου δάνεια που θα διαμοιράζουν τον κίνδυνο μεταξύ κράτους και τραπεζών. Δηλαδή δάνεια με νέες κρατικές εγγυήσεις. Να υποθέσω πως αυτές δεν πρόκειται μελλοντικά να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό; Ρωτώ για να είμαι σίγουρος.

Πάντως όταν οι τράπεζες λένε πως μια επιχείρηση δεν χρηματοδοτείται δεν εννοούν λόγω της πτώσης τζίρου από τον covid...

Στις ασφαλιστικές τώρα υπάρχουν κάποιες επισημάνσεις που είναι σημαντικές. Στον κλάδο συμβαίνουν πολλά και διάφορα που κάποιος που πρέπει να τα παρακολουθεί δεν το πράττει. Και δεν εννοώ τον Επόπτη, εννοώ την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Γιατί έχω την εντύπωση ότι αρχίζουν να διαμορφώνονται ολιγοπωλιακές πρακτικές, ειδικά στο σκέλος των προμηθειών, που φτάνουν να κατευθύνουν την αγορά. Κάποτε λέγονταν... καρτέλ αυτού του είδους οι πρακτικές... Ταύτα προς το παρόν και θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες, ονόματα, διευθύνσεις, λίαν συντόμως.

Παρεμπιπτόντως έχω μπερδευτεί με την αναδιάρθρωση της Αγροτικός Οίκος Σπύρου. Και έχω μπερδευτεί με τις εσωτερικές και εξωτερικές αναδιαρθρώσεις της εταιρείας. Και όταν αναφέρομαι σε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις κάποιος θα έπρεπε να δει λίγο τις συναλλαγές μεταξύ μητρικής, θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιρειών σε μια προσπάθεια το κουβάρι να ξεμπερδευτεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:28

Bloomberg: Η Ευρώπη στερείται όλων όσων χρειάζονται για να καταστήσουν την χρηματιστηριακή της αγορά νικήτρια

15:09

OpenAI: Υπέγραψε συμφωνία με τη Μάλτα για παροχή του ChatGPT Plus

14:55

Η Κρήτη στο επίκεντρο νέων τουριστικών επενδύσεων υψηλών προδιαγραφών

14:36

DW: Πλησιάζει στο τέλος ο πόλεμος στην Ουκρανία;

14:26

Θεοδωρικάκος: Η εμβληματική επένδυση για το γάλλιο γεωστρατηγικό «όπλο» για την Ελλάδα

14:16

Ιράκ: Εξήγαγε μόλις 10 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου τον Απρίλιο μέσω των Στενών του Ορμούζ

14:07

Γάζα: Νεκρός ο επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς

13:39

Χατζηδάκης: Αναγκαία μια εθνική συμμαχία κοινής λογικής

13:26

Γεωργιάδης: Το δίλημμα είναι «Μητσοτάκης ή η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στην παρακμή»

13:17

Κλείνουν 18-22/5 οι σήραγγες των Τεμπών

13:13

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η εξαγορά της ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ απ' τη Μασούτης

13:00

Οι διανομές εντείνουν τη δυναμική αναβάθμισης των τραπεζών

12:51

Κεφαλογιάννη: Θέτουμε σταθερές βάσεις για ένα ανθεκτικό και βιώσιμο τουριστικό μέλλον

12:40

Μητσοτάκης: Στις εκλογές του 2027 οι Έλληνες θα επιλέξουν ποιος θα εκπροσωπήσει τη χώρα στην προεδρία της ΕΕ

12:29

Χριστοδουλίδης: Τα μεγάλα εθνικά θέματα, οικονομία, άμυνα και ασφάλεια, το μέλλον των χωρών μας δεν προσφέρονται για πειραματισμούς

12:20

Η ψηφιακή εποχή στην εκπαίδευση: Πώς τα σύγχρονα φροντιστήρια αλλάζουν τον τρόπο μελέτης

12:15

Ποιοτικές υπηρεσίες: Τα κριτήρια που πρέπει να πληροί ένας σύγχρονος πάροχος ενέργειας

12:12

Στουρνάρας: Ο λαϊκισμός και οι εύκολες λύσεις έχουν πολύ μεγάλο κόστος

11:41

Βέμπερ: Οι πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελούν παράδειγμα για ολόκληρη την Ευρώπη

11:33

Άκμαν: Η πώληση μετοχών της Alphabet δεν αποτελούσε κίνηση εναντίον της εταιρείας

11:19

Πούτιν: Θα επισκεφθεί την Κίνα στις 19 και 20 Μαΐου

11:08

SpaceX: Οι μέτοχοι ενέκριναν split των μετοχών 5 προς 1

10:58

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή για τον ανασχεδιασμό του εκλογικού χάρτη στη Βιρτζίνια

10:49

Γερμανία: Ένας νεκρός από διαρροή χημικής ουσίας σε εργοστάσιο

10:41

Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζούς στη Νέα Υόρκη-2 νεκροί και 3 τραυματίες

10:37

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 18 Μαΐου έως 22

10:27

'Ενωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων: Τα εμπόδια για την κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ

10:14

Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» κινητοποιεί ελληνικούς και ξένους ομίλους

09:43

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ 3,2 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές

09:38

Κούβα: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας