BACKSTORY

Εθνική και Intrum - Νίκας: Ούτε με το κούρεμα γουλί ήρθε προκοπή

21-05-2021 | 07:53
Μοιράσου το

Αυτή η προανακριτική, αλήθεια δεν ξέρω που θα οδηγήσει... Σίγουρα όμως σου κάνει αυτό που λέμε καινούριο συκώτι Νίκο μου παλικάρι μου, υπουργέ μου! Αν κάτι αποτελεί δεδομένο απ' όσα παρακολουθούμε είναι η αποδόμηση αυτού που επιχειρήθηκε: Να στηθεί δηλαδή ένα καινούριο μιντιακό σύστημα. Κάπου όμως ακούστηκε και το όνομα Χρήστος. Ποιος να είναι αυτός; Φίλος του Νίκου θα είναι σίγουρα. Κουμπάρος είπατε;

Ακούω και μαθαίνω πως η Intrum έχει βρεθεί μπροστά στη διεκδίκηση του Frontier της Εθνικής Τράπεζας. Tο Frontier τιτλοποιεί δάνεια συνολικής λογιστικής αξίας 6,1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί κατά  77% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, δηλαδή χορηγήσεων με εξασφάλιση ακινήτου.

Η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βλέπουν από την ίδια σκοπιά τα πράγματα. Το πρίσμα της ΕΚΤ ήταν και παραμένει τραπεζικό. Τι σου λέει δηλαδή η ΕΚΤ; Ποιοι κλάδοι κινδυνεύουν απ' όσους έχουν δανειοδοτηθεί; Τουρισμός, σίτιση, λιανικό εμπόριο. Ποιος κλάδος συμβάλει στο ΑΕΠ της χώρας περισσότερο; Ο τουρισμός! Συμπέρασμα: O κίνδυνος για την οικονομία παραμένει αυξημένος. Και - μεταξύ μας - δικαίως το λέει. Κάποιοι ξενοδόχοι πάντως γκρινιάζουν πως άλλοι ξενοδόχοι έχουν ειδική μεταχείριση από τις τράπεζες. Δεν θα τους πιστέψω μέχρι να τους δω να κάνουν φασαρία.

Βέβαια εδώ που τα λέμε κάποιοι τρίτοι, όχι ξενοδόχοι, είναι βέβαιο ότι τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης από τις τράπεζες. Να, δείτε για παράδειγμα την περίπτωση του μέγα επιχειρηματία (με τη Mondelez τι να γίνεται άραγε που έχει αγοράσει στα λόγια δύο φορές την Chipita;) Σπύρου Θεοδωρόπουλου και πιο συγκεκριμένα την περίπτωση ΝΙΚΑ. Τέτοιο κούρεμα που έχει πέσει από τις τράπεζες δεν έχει προηγούμενο. Και από κούρεμα σε κούρεμα η εταιρία δεν λέει να πάρει τα πάνω της.

Φυσικά οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να κουρεύουν δάνεια. Τους το έχουν δώσει οι θεσμοί. Απλώς αυτό δεν αφορά τον πολύ κόσμο εξού και στεναχωρέθηκαν για τη θεσμοθέτηση του θέματος επ' αφορμή του Γέφυρα ΙΙ.

Και για να επανέλθουμε, να φανταστείτε ότι η εταιρεία δεν πήρε τα πάνω της ούτε με κατεστραμμένη την Creta Farm. Βέβαια θα πει κάποιος ότι η Chipita έκανε αύξηση κεφαλαίου και έβαλε λεφτά. Συστήνω να ψάξετε καλύτερα και θα καταλάβετε ότι εκείνες που έβαλαν λεφτά ήταν οι τράπεζες. Με τέτοιες βοήθειες - αν τις είχα- θα τα κατάφερνα καλύτερα. Προς το παρόν θέτω ένα ερώτημα; Ήταν σε χειρότερη κατάσταση η Creta Farms από το Νίκα όταν τράβηξαν στην πρώτη την πρίζα οι τράπεζες; Βάζω μέσα και θέματα δημιουργικής λογιστικής.

Άσχετο αλλά ο επιχειρηματίας έχει καλούς φίλους, όπως παλιά και νέα τζάκια στα funds. Συνεχίζεται από εβδομάδα.

Την επόμενη εβδομάδα μάλλον δεν βλέπω να τη βγάζουν κάποιοι καθαρή. Εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ που λίγο πολύ έχουμε εικόνα για τις αλλαγές κινούμενη άμμος είναι και η ΕΤΑΔ. Για ποιον χτυπά η καμπάνα; Στην εταιρεία του δημοσίου που έχουν χάσει την μπάλα με το Μαντωνανάκη; Θα έχουμε σούπερ έκπληξη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.