BACKSTORY

Εθνική και Intrum - Νίκας: Ούτε με το κούρεμα γουλί

21-05-2021 | 07:53
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Αυτή η προανακριτική, αλήθεια δεν ξέρω που θα οδηγήσει... Σίγουρα όμως σου κάνει αυτό που λέμε καινούριο συκώτι Νίκο μου παλικάρι μου, υπουργέ μου! Αν κάτι αποτελεί δεδομένο απ' όσα παρακολουθούμε είναι η αποδόμηση αυτού που επιχειρήθηκε: Να στηθεί δηλαδή ένα καινούριο μιντιακό σύστημα. Κάπου όμως ακούστηκε και το όνομα Χρήστος. Ποιος να είναι αυτός; Φίλος του Νίκου θα είναι σίγουρα. Κουμπάρος είπατε;

Ακούω και μαθαίνω πως η Intrum έχει βρεθεί μπροστά στη διεκδίκηση του Frontier της Εθνικής Τράπεζας. Tο Frontier τιτλοποιεί δάνεια συνολικής λογιστικής αξίας 6,1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί κατά 77% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, δηλαδή χορηγήσεων με εξασφάλιση ακινήτου.

Η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βλέπουν από την ίδια σκοπιά τα πράγματα. Το πρίσμα της ΕΚΤ ήταν και παραμένει τραπεζικό. Τι σου λέει δηλαδή η ΕΚΤ; Ποιοι κλάδοι κινδυνεύουν απ' όσους έχουν δανειοδοτηθεί; Τουρισμός, σίτιση, λιανικό εμπόριο. Ποιος κλάδος συμβάλει στο ΑΕΠ της χώρας περισσότερο; Ο τουρισμός! Συμπέρασμα: O κίνδυνος για την οικονομία παραμένει αυξημένος. Και - μεταξύ μας - δικαίως το λέει. Κάποιοι ξενοδόχοι πάντως γκρινιάζουν πως άλλοι ξενοδόχοι έχουν ειδική μεταχείριση από τις τράπεζες. Δεν θα τους πιστέψω μέχρι να τους δω να κάνουν φασαρία.

Βέβαια εδώ που τα λέμε κάποιοι τρίτοι, όχι ξενοδόχοι, είναι βέβαιο ότι τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης από τις τράπεζες. Να, δείτε για παράδειγμα την περίπτωση του μέγα επιχειρηματία (με τη Mondelez τι να γίνεται άραγε που έχει αγοράσει στα λόγια δύο φορές την Chipita;) Σπύρου Θεοδωρόπουλου και πιο συγκεκριμένα την περίπτωση ΝΙΚΑ. Τέτοιο κούρεμα που έχει πέσει από τις τράπεζες δεν έχει προηγούμενο. Και από κούρεμα σε κούρεμα η εταιρία δεν λέει να πάρει τα πάνω της.

Φυσικά οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να κουρεύουν δάνεια. Τους το έχουν δώσει οι θεσμοί. Απλώς αυτό δεν αφορά τον πολύ κόσμο εξού και στεναχωρέθηκαν για τη θεσμοθέτηση του θέματος επ' αφορμή του Γέφυρα ΙΙ.

Και για να επανέλθουμε, να φανταστείτε ότι η εταιρεία δεν πήρε τα πάνω της ούτε με κατεστραμμένη την Creta Farm. Βέβαια θα πει κάποιος ότι η Chipita έκανε αύξηση κεφαλαίου και έβαλε λεφτά. Συστήνω να ψάξετε καλύτερα και θα καταλάβετε ότι εκείνες που έβαλαν λεφτά ήταν οι τράπεζες. Με τέτοιες βοήθειες - αν τις είχα- θα τα κατάφερνα καλύτερα. Προς το παρόν θέτω ένα ερώτημα; Ήταν σε χειρότερη κατάσταση η Creta Farms από το Νίκα όταν τράβηξαν στην πρώτη την πρίζα οι τράπεζες; Βάζω μέσα και θέματα δημιουργικής λογιστικής.

Άσχετο αλλά ο επιχειρηματίας έχει καλούς φίλους, όπως παλιά και νέα τζάκια στα funds. Συνεχίζεται από εβδομάδα.

Την επόμενη εβδομάδα μάλλον δεν βλέπω να τη βγάζουν κάποιοι καθαρή. Εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ που λίγο πολύ έχουμε εικόνα για τις αλλαγές κινούμενη άμμος είναι και η ΕΤΑΔ. Για ποιον χτυπά η καμπάνα; Στην εταιρεία του δημοσίου που έχουν χάσει την μπάλα με το Μαντωνανάκη; Θα έχουμε σούπερ έκπληξη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:51

Washington Post: Οι ΗΠΑ θα στείλουν χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες στη Μέση Ανατολή

12:40

Φωτοβολταϊκά: Καμπανάκι από την αγορά για απώλεια λειτουργικής ενίσχυσης

12:38

HSBC: To γεωπολιτικό ρίσκο αλλάζει το τοπίο στις αγορές, αλλά όχι την τάση

12:37

Λαβρόφ: «Η Ρωσία δεσμεύεται για περαιτέρω προμήθειες πετρελαίου στην Κούβα»

12:32

ΕΣΠ: «Η πασχαλινή αγορά έδωσε αναγκαία ανάσα στις επιχειρήσεις, χωρίς να αλλάζει τη συνολική εικόνα»

12:23

Ο βασιλιάς Κάρολος θα εκφωνήσει ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο τέλη Απριλίου

12:17

Έκρηξη πληθωρισμού στο 3,9% τον Μάρτιο - Ρεκόρ τριετίας σε έναν μήνα πολέμου

12:08

Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Αγοράς: Πρόστιμο 140.000 ευρώ στην Τράπεζα Ηπείρου

12:05

ΙΑΕΑ: «Σοβαρή πρόοδος» στην ικανότητα της Β. Κορέας να παράγει πυρηνικά όπλα

11:51

Ανανέωση της θητείας του Γ. Στουρνάρα προτείνει η κυβέρνηση

11:51

Πρεμ Γουάτσα: H Eurobank μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις της Fairfax

11:49

Στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» με ρήξη ανευρύσματος ο Γιώργος Μυλωνάκης

11:49

«Generation Forward» της Eurobank: Μια πρωτοβουλία για τη νέα γενιά του Private Banking

11:44

ASML: Ανοδική αναθεώρηση του guidance για το 2026 - Κέρδη 2,76 δισ. στο α' τρίμηνο

11:33

EY: Η ηλεκτροκίνηση των εταιρικών στόλων στην Ευρώπη μπορεί να εξοικονομήσει σχεδόν 250 δισ. ευρώ

11:33

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 30 ρουκέτες κατά του Ισραήλ - Αεροπορικά πλήγματα στη Βηρυτό

11:28

Βρετανία: Η παιδική φτώχεια αυξήθηκε απότομα, μετά τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν προ 10ετίας

11:22

Voucher 300 ευρώ για τις καλοκαιρινές διακοπές των νέων

11:20

FT: Το Ιράν χρησιμοποίησε κινεζικό κατασκοπευτικό δορυφόρο για να στοχοθετήσει αμερικανικές βάσεις

11:16

Μαρινάκης: Η πολιτική ουσία είναι ότι έχουμε την αντιπολίτευση της απελπισίας

11:15

Η ΔΥΠΑ φέρνει στην Ξάνθη το 10ο JobReady - Δωρεάν εργαστήρια για ένταξη στην αγορά εργασίας

11:05

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλέονασμα 4,4 δισ. στο α΄ τρίμηνο

11:02

Υποτονική εικόνα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας – Ήπιες διακυμάνσεις και αδύναμος τζίρος

10:54

Alpha Bank: Στο 2,4490% οι ίδιες μετοχές

10:50

Santander για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Νέα τιμή - στόχος 53 ευρώ, στο επίκεντρο οι παραχωρήσεις

10:46

Ουκρανία: Η Ρωσία εξαπέλυσε πάνω από 300 drones και πυραύλους - Μία νεκρή, 7 τραυματίες

10:42

Η Ιταλία επενδύει €211 εκατ. σε τεχνολογία γραφενίου για ταχύτερα και πιο αποδοτικά data centers

10:41

Πιερρακάκης από Ουάσιγκτον: «Προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις όχι κάθε μήνα, αλλά κάθε εβδομάδα»

10:39

Ήπιες διακυμάνσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

10:29

Γαλλία: Ταχύτερος από την αρχική εκτίμηση ο πληθωρισμός τον Μάρτιο