BACKSTORY

Εθνική και Intrum - Νίκας: Ούτε με το κούρεμα γουλί

21-05-2021 | 07:53
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Αυτή η προανακριτική, αλήθεια δεν ξέρω που θα οδηγήσει... Σίγουρα όμως σου κάνει αυτό που λέμε καινούριο συκώτι Νίκο μου παλικάρι μου, υπουργέ μου! Αν κάτι αποτελεί δεδομένο απ' όσα παρακολουθούμε είναι η αποδόμηση αυτού που επιχειρήθηκε: Να στηθεί δηλαδή ένα καινούριο μιντιακό σύστημα. Κάπου όμως ακούστηκε και το όνομα Χρήστος. Ποιος να είναι αυτός; Φίλος του Νίκου θα είναι σίγουρα. Κουμπάρος είπατε;

Ακούω και μαθαίνω πως η Intrum έχει βρεθεί μπροστά στη διεκδίκηση του Frontier της Εθνικής Τράπεζας. Tο Frontier τιτλοποιεί δάνεια συνολικής λογιστικής αξίας 6,1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί κατά 77% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, δηλαδή χορηγήσεων με εξασφάλιση ακινήτου.

Η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βλέπουν από την ίδια σκοπιά τα πράγματα. Το πρίσμα της ΕΚΤ ήταν και παραμένει τραπεζικό. Τι σου λέει δηλαδή η ΕΚΤ; Ποιοι κλάδοι κινδυνεύουν απ' όσους έχουν δανειοδοτηθεί; Τουρισμός, σίτιση, λιανικό εμπόριο. Ποιος κλάδος συμβάλει στο ΑΕΠ της χώρας περισσότερο; Ο τουρισμός! Συμπέρασμα: O κίνδυνος για την οικονομία παραμένει αυξημένος. Και - μεταξύ μας - δικαίως το λέει. Κάποιοι ξενοδόχοι πάντως γκρινιάζουν πως άλλοι ξενοδόχοι έχουν ειδική μεταχείριση από τις τράπεζες. Δεν θα τους πιστέψω μέχρι να τους δω να κάνουν φασαρία.

Βέβαια εδώ που τα λέμε κάποιοι τρίτοι, όχι ξενοδόχοι, είναι βέβαιο ότι τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης από τις τράπεζες. Να, δείτε για παράδειγμα την περίπτωση του μέγα επιχειρηματία (με τη Mondelez τι να γίνεται άραγε που έχει αγοράσει στα λόγια δύο φορές την Chipita;) Σπύρου Θεοδωρόπουλου και πιο συγκεκριμένα την περίπτωση ΝΙΚΑ. Τέτοιο κούρεμα που έχει πέσει από τις τράπεζες δεν έχει προηγούμενο. Και από κούρεμα σε κούρεμα η εταιρία δεν λέει να πάρει τα πάνω της.

Φυσικά οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να κουρεύουν δάνεια. Τους το έχουν δώσει οι θεσμοί. Απλώς αυτό δεν αφορά τον πολύ κόσμο εξού και στεναχωρέθηκαν για τη θεσμοθέτηση του θέματος επ' αφορμή του Γέφυρα ΙΙ.

Και για να επανέλθουμε, να φανταστείτε ότι η εταιρεία δεν πήρε τα πάνω της ούτε με κατεστραμμένη την Creta Farm. Βέβαια θα πει κάποιος ότι η Chipita έκανε αύξηση κεφαλαίου και έβαλε λεφτά. Συστήνω να ψάξετε καλύτερα και θα καταλάβετε ότι εκείνες που έβαλαν λεφτά ήταν οι τράπεζες. Με τέτοιες βοήθειες - αν τις είχα- θα τα κατάφερνα καλύτερα. Προς το παρόν θέτω ένα ερώτημα; Ήταν σε χειρότερη κατάσταση η Creta Farms από το Νίκα όταν τράβηξαν στην πρώτη την πρίζα οι τράπεζες; Βάζω μέσα και θέματα δημιουργικής λογιστικής.

Άσχετο αλλά ο επιχειρηματίας έχει καλούς φίλους, όπως παλιά και νέα τζάκια στα funds. Συνεχίζεται από εβδομάδα.

Την επόμενη εβδομάδα μάλλον δεν βλέπω να τη βγάζουν κάποιοι καθαρή. Εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ που λίγο πολύ έχουμε εικόνα για τις αλλαγές κινούμενη άμμος είναι και η ΕΤΑΔ. Για ποιον χτυπά η καμπάνα; Στην εταιρεία του δημοσίου που έχουν χάσει την μπάλα με το Μαντωνανάκη; Θα έχουμε σούπερ έκπληξη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:07

ΕΣΠ: Το Black Month αποδυναμώνει τον τζίρο της εορταστικής περιόδου

11:06

Συμμετοχή του E.Β.Ε.Π. στο Ευρω-Μεσογειακό Οικονομικό & Επιχειρηματικό Φόρουμ 2025

10:57

Στα 75 δισ. δολάρια η αποτίμηση της Revolut

10:55

Απαλλάχθηκε από βαρύ δανεισμό η Σφακιανάκης

10:50

ΥΠΕΝ - Εξοικονομώ: Πάνω από 135.000 νοικοκυριά δικαιούχοι - Ποσό 1,1 δισ. ευρώ τις τελευταίες 15 μέρες

10:48

Ανοδικές κινήσεις στις ευρωαγορές - Συνεχίζεται το sell-οff στην άμυνα

10:40

Η BHP αποσύρεται από την εξαγορά της Anglo American

10:28

Νέα συνεργασία Performance Technologies - GitHub

10:16

Παπαθανάσης: Αναβάθμιση κοινωνικών δομών €2,39 εκατ. σε Τρίπολη, Μεγαλόπολη, Γορτυνία και Οιχαλία

10:10

Κώτσηρας: Ενισχύουμε την προσφορά κατοικιών και στηρίζουμε τους ενοικιαστές

10:06

Κάτω από τα 30 ευρώ έπεσε το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο - Πρώτη φορά από τον Μάιο του 2024

10:06

Βρετανία: Πακέτο 2 δισ. δολαρίων για να επιταχύνει την μετάβαση στα ηλεκτοκίνητα οχήματα

10:03

Κακοκαιρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Καστοριάς και Άργους Ορεστικού

10:01

Capital Yachting & Zela Jet: Στρατηγική Σύμπραξη για Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Luxury Travel

09:41

Συμμετοχή Μητσοτάκη στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη ηγετών της ΕΕ για την Ουκρανία

09:40

Το Ουκρανικό, ο Πιερρακάκης και το βέτο του Συμβουλίου

09:33

Revoil: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 96,88% της Μαλτέζος έναντι 2,86 εκατ. ευρώ

09:19

Πιερρακάκης: Σε ισχύ το νέο πακέτο ενισχύσεων που αφορά 2,4 εκατ. πολίτες

09:03

Κικίλιας: Στο Λονδίνο ο υπουργός Ναυτιλίας

09:02

Η εξομολόγηση Τσίπρα για το 2015 στην Ιθάκη: Τα κρίσιμα 24ωρα πριν το Ζάππειο και τα «όχι» πριν

08:51

Τριήμερη απεργία στο Βέλγιο: Ακινητοποιημένα τρένα, καθηλωμένα αεροπλάνα, κλειστά σχολεία

08:43

Μπαρίστα 101 ετών φτιάχνει καφέδες από το 1958 - Η ζωή της

08:27

Black Friday: Αληθινές ή όχι οι προσφορές;

08:20

Επίσκεψη Κυριάκου Πιερρακάκη στο Βερολίνο

08:18

Σήμερα το επίδομα των 250 ευρώ - Άνοιξε η πλατφόρμα για τους δικαιούχους

08:07

Λούλα: «Πολύ ανήσυχος» για τη στρατιωτική ανάπτυξη των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

07:56

Εμπόριο και ορυκτά στο «μενού» της συνόδου Ευρώπης - Αφρικής

07:55

Η γρίπη των πτηνών κάνει πανάκριβο το τραπέζι της Ημέρας των Ευχαριστιών

07:54

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη να έχεις υπομονή - Ο γαλάζιος μαέστρος της ΝΔ - Η Σιγκαπούρη του Οδυσσέα και του Άκη

07:40

ΗΠΑ - Ουκρανία: Ενδεχόμενη συμφωνία με Ρωσία πρέπει να «σέβεται απόλυτα την εθνική κυριαρχία»