BACKSTORY

Εθνική και Intrum - Νίκας: Ούτε με το κούρεμα γουλί

21-05-2021 | 07:53
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Αυτή η προανακριτική, αλήθεια δεν ξέρω που θα οδηγήσει... Σίγουρα όμως σου κάνει αυτό που λέμε καινούριο συκώτι Νίκο μου παλικάρι μου, υπουργέ μου! Αν κάτι αποτελεί δεδομένο απ' όσα παρακολουθούμε είναι η αποδόμηση αυτού που επιχειρήθηκε: Να στηθεί δηλαδή ένα καινούριο μιντιακό σύστημα. Κάπου όμως ακούστηκε και το όνομα Χρήστος. Ποιος να είναι αυτός; Φίλος του Νίκου θα είναι σίγουρα. Κουμπάρος είπατε;

Ακούω και μαθαίνω πως η Intrum έχει βρεθεί μπροστά στη διεκδίκηση του Frontier της Εθνικής Τράπεζας. Tο Frontier τιτλοποιεί δάνεια συνολικής λογιστικής αξίας 6,1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί κατά 77% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, δηλαδή χορηγήσεων με εξασφάλιση ακινήτου.

Η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βλέπουν από την ίδια σκοπιά τα πράγματα. Το πρίσμα της ΕΚΤ ήταν και παραμένει τραπεζικό. Τι σου λέει δηλαδή η ΕΚΤ; Ποιοι κλάδοι κινδυνεύουν απ' όσους έχουν δανειοδοτηθεί; Τουρισμός, σίτιση, λιανικό εμπόριο. Ποιος κλάδος συμβάλει στο ΑΕΠ της χώρας περισσότερο; Ο τουρισμός! Συμπέρασμα: O κίνδυνος για την οικονομία παραμένει αυξημένος. Και - μεταξύ μας - δικαίως το λέει. Κάποιοι ξενοδόχοι πάντως γκρινιάζουν πως άλλοι ξενοδόχοι έχουν ειδική μεταχείριση από τις τράπεζες. Δεν θα τους πιστέψω μέχρι να τους δω να κάνουν φασαρία.

Βέβαια εδώ που τα λέμε κάποιοι τρίτοι, όχι ξενοδόχοι, είναι βέβαιο ότι τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης από τις τράπεζες. Να, δείτε για παράδειγμα την περίπτωση του μέγα επιχειρηματία (με τη Mondelez τι να γίνεται άραγε που έχει αγοράσει στα λόγια δύο φορές την Chipita;) Σπύρου Θεοδωρόπουλου και πιο συγκεκριμένα την περίπτωση ΝΙΚΑ. Τέτοιο κούρεμα που έχει πέσει από τις τράπεζες δεν έχει προηγούμενο. Και από κούρεμα σε κούρεμα η εταιρία δεν λέει να πάρει τα πάνω της.

Φυσικά οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να κουρεύουν δάνεια. Τους το έχουν δώσει οι θεσμοί. Απλώς αυτό δεν αφορά τον πολύ κόσμο εξού και στεναχωρέθηκαν για τη θεσμοθέτηση του θέματος επ' αφορμή του Γέφυρα ΙΙ.

Και για να επανέλθουμε, να φανταστείτε ότι η εταιρεία δεν πήρε τα πάνω της ούτε με κατεστραμμένη την Creta Farm. Βέβαια θα πει κάποιος ότι η Chipita έκανε αύξηση κεφαλαίου και έβαλε λεφτά. Συστήνω να ψάξετε καλύτερα και θα καταλάβετε ότι εκείνες που έβαλαν λεφτά ήταν οι τράπεζες. Με τέτοιες βοήθειες - αν τις είχα- θα τα κατάφερνα καλύτερα. Προς το παρόν θέτω ένα ερώτημα; Ήταν σε χειρότερη κατάσταση η Creta Farms από το Νίκα όταν τράβηξαν στην πρώτη την πρίζα οι τράπεζες; Βάζω μέσα και θέματα δημιουργικής λογιστικής.

Άσχετο αλλά ο επιχειρηματίας έχει καλούς φίλους, όπως παλιά και νέα τζάκια στα funds. Συνεχίζεται από εβδομάδα.

Την επόμενη εβδομάδα μάλλον δεν βλέπω να τη βγάζουν κάποιοι καθαρή. Εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ που λίγο πολύ έχουμε εικόνα για τις αλλαγές κινούμενη άμμος είναι και η ΕΤΑΔ. Για ποιον χτυπά η καμπάνα; Στην εταιρεία του δημοσίου που έχουν χάσει την μπάλα με το Μαντωνανάκη; Θα έχουμε σούπερ έκπληξη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Η Lufthansa καταργεί τη δωρεάν χειραποσκευή

23:48

Βρετανία: Ιατρικά δεδομένα 500.000 ανθρώπων προσφέρονταν προς πώληση μέσω Αlibaba

23:46

Nike: Νέος γύρος απολύσεων, επηρεάζει 1400 θέσεις

23:41

Ανακάμπτει η Intel: Εξέπληξαν πολύ ευχάριστα τα μεγέθη α' τριμήνου

23:40

Eurostat: Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου τα κορίτσια ξεπερνούν τα αγόρια στον προγραμματισμό

23:27

Τουρκία: Ανακάλυψη αγάλματος της Αθηνάς ύψους 2 μέτρων στη Λαοδικεία

23:23

Wall Street: Οπισθοχώρησαν οι μετοχές από τα υψηλά

22:51

Έκλεισε πάνω από τα 105 δολάρια το brent

22:30

Το νέο στρατηγικό πλάνο της ΔΕΗ - Επενδύσεις 24 δισ. ευρώ για επιτάχυνση ανάπτυξης

22:12

Βρετανία: «Συναγερμός» για την αύξηση των τιμών παρακεταμόλης λόγω του πολέμου στο Ιράν

21:59

Ο πρόεδρος Τραμπ λέει ότι «δεν βιάζεται» για μια συμφωνία με το Ιράν

21:54

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας από την αρχή του πολέμου

21:44

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απλούστευση του επιχειρείν και την ανάπτυξη

21:43

Στηρίζει την ΑΜΚ της ΔΕΗ και η CVC με νέα επένδυση έως 1,2 δισ. ευρώ

21:30

Meta: Προχωρά σε 8.000 απολύσεις για να συνεχίσει τις επενδύσεις στο ΑΙ

21:15

ΝΥΤ: Σοβαρά τραυματίας, όμως οξύνους και δραστήριος ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ

21:04

Ρωσία: Απειλεί την Ευρώπη να μη φιλοξενήσει γαλλικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά

21:03

Το «διόδιο της Τεχεράνης»: Πώς ο έλεγχος των Στενών του Ορμούζ απειλεί τις τιμές ενέργειας και το παγκόσμιο εμπόριο

20:55

Χρίστος Δήμας: Η Ελλάδα αξιοποιεί το Ταμείο Ανάκαμψης στην κατασκευή εμβληματικών έργων

20:26

ΟΚ από τους μετόχους της Warner Bros στην εξαγορά των 111 δισ. δολαρίων από την Paramount

20:23

Η Cloud Office ανακηρύσσεται «Google Cloud Partner of the Year 2026» για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

20:17

Βρεττού: Ο πραγματικός ανταγωνισμός είναι μεταξύ παραδοσιακών τραπεζών και νέων χρηματοπιστωτικών οργανισμών

19:56

Τζαννετάκης (Motor Oil): «Ισορροπία μεταξύ διύλισης καυσίμων και πράσινης μετάβασης – Kρίσιμος ο ρόλος της ρυθμιστικής ευελιξίας»

19:46

Επίσκεψη Παπαθανάση - Ντομπρόβσκις σε επένδυση που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης

19:44

Επιτακτική ανάγκη η Ε.Ε. να δημιουργήσει Ένωση Κεφαλαιαγορών

19:41

Νέα Υόρκη: Το τριήμερο που ανοίγει την αυλαία της ελληνικής παρέλασης στην 5η Λεωφόρο

19:35

Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: Έρχεται νέο deal για την Ideal Holdings έως αρχές Ιουνίου

19:30

Τζούρος (Πειραιώς): Επενδύσεις έως 15 δισ. ετησίως για ενεργειακή αυτονομία και «θωράκιση»

19:30

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Ράλι για L' Oreal και Nokia

19:25

45 φορές αυξήθηκαν τα κρούσματα ιλαράς στην ΕΕ από το 2019 έως και το 2023