ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δεν είναι οι δασμοί Τραμπ το (βασικό μας) πρόβλημα στην Ευρώπη

Γιάννης Παπαγεωργίου
22-01-2025 | 15:09
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δεν είναι οι δασμοί Τραμπ το (βασικό μας) πρόβλημα στην Ευρώπη
Ντόναλντ Τραμπ / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images

Πρόσφατα είχαμε μία πολύ χρήσιμη συνομιλία με τη Μαρία Δεμερτζή (Leader ESF στο Conference Board και καθ. Οικονομικής Πολιτικής στο European University Institute της Φλωρεντίας), στο πλαίσιο του μηνιαίου podcast μας. Βασικό θέμα αποτέλεσε η ορκωμοσία και οι πρώτες αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Άλλωστε ακριβώς η ίδια θεματολογία μάς είχε απασχολήσει την επομένη της επικράτησής του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Από τη συνομιλία αυτή, κρίνουμε σκόπιμο να κρατήσουμε τρία δεδομένα:

-Αν πράγματι οι δασμοί που θα επιβάλει ο Τραμπ στην Ευρώπη είναι της τάξης του 10%, δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Το κόστος -το οποίο προφανώς θα ήταν καλύτερο να αποφευχθεί- μακροοικονομικά τουλάχιστον δεν είναι υπερβολικό. Βέβαια, υπάρχουν τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία που πλήττονται περισσότερο αλλά μακροοικονομικά το κόστος είναι ελεγχόμενο.

-Η Ευρώπη έχει και τα όπλα και τη διάθεση να αμυνθεί στην πολιτική των δασμών των ΗΠΑ, όπως έπραξε και στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του Τραμπ, όταν π.χ. επεβλήθη ο φόρος στο αλουμίνιο. Θα βρεθούν τομείς για να επιβληθούν αντίμετρα. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη σχεδιάζει επί μήνες πώς θα αντιδράσει αναλόγως των διαφορετικών σεναρίων.

-Με βάση τη μελέτη του ΔΝΤ που επικαλέστηκε και ο Μάριο Ντράγκι στην Έκθεσή του, το γεγονός ότι δεν έχουμε ολοκληρώσει την ενιαία αγορά στην ΕΕ αντιστοιχεί σε δασμούς ύψους 48%

Από την πλευρά μας, ας επιχειρήσουμε να το καταγράψουμε ακόμα πιο ξεκάθαρα. Αν οι 27 -με πρωτεργάτες εύλογα τη Γαλλία και στη Γερμανία- φροντίσουν να προχωρήσουν άμεσα στην πλήρη εμβάθυνση της κοινής αγοράς, τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια από τους πιθανούς κινδύνους των αναμενόμενων δασμών των ΗΠΑ. Αν μάλιστα η ενιαία αγορά αφορούσε και στις υπηρεσίες, τα συγκριτικά οφέλη θα ανέρχονταν σε 110%, υπερδεκαπλάσια σε σχέση με τους δασμούς.

Ωστόσο, αντί της ολοκλήρωσης ενιαίας αγοράς -η οποία βέβαια αν λειτουργούσε ορθά θα περιόριζε δραστικά έως και θα μηδένιζε τις κρατικές ενισχύσεις- οι 27 (ή για την ακρίβεια όσοι εξ αυτών ανήκουν στη ζώνη του ευρώ) αδυνατούν επί χρόνια να ολοκληρώσουν την τραπεζική ενοποίηση ή την αντίστοιχη των κεφαλαιαγορών.

Αβίαστα, συνεπώς, προκύπτει το ερώτημα: πόσο ακόμα μπορούν να καθυστερούν κρίσιμες αποφάσεις, Η εμπειρία δείχνει ότι οι σημαντικές αλλαγές εντός ΕΕ προχωρούν όταν οι κρίσεις κορυφώνονται. Πιθανότατα, το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Με μία βασική διαφορά κατά την άποψή μας. Σε μία οριζόντια κρίση όπως η πανδημία, κάθε κράτος-μέλος πλήττεται περίπου το ίδιο και στο ίδιο χρονικό διάστημα. Η ανάγκη όμως για κοινή άμυνα ή για αντιμετώπιση του κόστους των δασμών ανάμεσα στα κράτη-μέλη είναι ετεροβαρής. Κατά συνέπεια, η κορύφωση της κρίσης δεν είναι κοινή ούτε σε ένταση ούτε σε χρονική διάρκεια για όλους. Αυτό προκρίνει διαφορετικές προτεραιότητες για διαφορετικές χώρες και ενισχύει τη θεωρία που θέλει κύκλους μελών της ΕΕ να προχωρούν στο είδος της εμβάθυνσης που τους ενδιαφέρει. Ωστόσο, χωρίς το γαλλογερμανικό άξονα σε αυτούς, οποιοσδήποτε νέος εσωτερικός κύκλος θα ενέχει αναπόφευκτα σημαντικές αδυναμίες. Και θα είναι αδύναμος εξαρχής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:56

Χατζηδάκης: Τριπλή παρέμβαση κατά της γραφειοκρατίας για πολίτες και επιχειρήσεις

12:56

Ανακοινώθηκε η Επιτροπή Διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ

12:52

Bitcoin: Χάνει ξανά το «μαξιλάρι» των 70.000 δολαρίων

12:47

Εισαγγελική παρέμβαση για τα επεισόδια στο ΑΠΘ

12:46

Παπαθανάσης: Νέα προγράμματα στήριξης επιχειρηματικότητας και «Ανακαινίζω» - Επιδότηση 50% για μικρές επιχειρήσεις

12:40

Νέα πρωτοβουλία της Ελληνικός Χρυσός για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας του Δήμου Αριστοτέλη

12:40

Υπόθεση Παναγόπουλου: Επείγουσα προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο επικεφαλής της οικονομικής εισαγγελίας

12:32

Μεγάλη διάκριση της chillbox στα Franchise Awards 2026 με το βραβείο «BEST MARKETING CAMPAIGN»!

12:17

Πειραιώς: Ξεκινούν οι νέοι κύκλοι του προγράμματος EQUALL

12:15

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό: 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 25/2

12:04

Ο Όμιλος Aktor υλοποιεί με γοργούς ρυθμούς τα έργα αποκατάστασης της Θεσσαλίας

11:58

Καταδίκη Τζίμι Λάι: Βρετανία, ΕΕ και Ιαπωνία εκφράζουν ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στο Χονγκ Κονγκ

11:55

Super Bowl 2026: Η οικονομία των 24 ωρών που κινεί δισ. δολάρια - Το κόστος των διαφημίσεων

11:53

ΔΥΠΑ: 52η εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας» στις 13 και 14 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη

11:46

Ελαιόλαδο: Κατάρρευση των τιμών προκαλούν οι εισαγωγές - Το top10 των χωρών παραγωγής

11:43

Cosmos Sport: Έφτασε τα 100 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο - Πάνω από 245 εκατ. ο τζίρος το 2025

11:40

ΤΙΤΑΝ: Στον δείκτη FTSE4Good για δεύτερη συνεχή χρονιά

11:34

«Από τα χειρότερα στην ιστορία»: Οργή Τραμπ για το σόου του Bad Bunny στο Super Bowl

11:32

UBS: Διατηρεί το «buy» για τη μετοχή της Euronext, αμετάβλητη στα €165 η τιμή-στόχος

11:15

Αντίρροπες δυνάμεις στο ταμπλό του ΧΑ - Ήπιες απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

11:13

ΕΒΕΠ: Η πρόληψη στο επίκεντρο για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία

11:11

Συμφωνία Τρ. Πειραιώς - ΕΣΕΕ για ενίσχυση ρευστότητας των εμπορικών επιχειρήσεων

11:07

Εθνική Τράπεζα: Παραιτήθηκε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης από το ΔΣ

11:04

Novo Nordisk: Άνοδος 9% για τη μετοχή καθώς η Hims & Hers αποσύρει σκεύασμα απώλειας βάρους

10:41

Ευρωαγορές: Ανοδικές κινήσεις με ώθηση από την Ιαπωνία - «Άλμα» 8% για την Novo Nordisk

10:40

Πέρασαν μέσω του ΧΑ τα πακέτα για το 32,5% της Real Consulting

10:33

Στα χέρια της NatWest η Evelyn για 2,7 δισ. στερλίνες

10:19

Σκέρτσος: Το 2025 επενδύθηκαν πάνω από 732 εκατ. ευρώ σε πάνω από 90 startups

10:10

Alpha Bank: Πάνω από 1,6 δισ. καθαρά έσοδα από τόκους - Σε τροχιά ισχυρής κερδοφορίας

10:07

Ρωσία: Οι ύποπτοι για την απόπειρα δολοφονίας του στρατηγού Αλεξέγεφ ομολόγησαν ότι εκτελούσαν εντολές από την Ουκρανία