ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ο κλιμακωτός κίνδυνος της ακροδεξιάς και το οξύμωρο του ρόλου της Μελόνι

Γιάννης Παπαγεωργίου
11-06-2024 | 15:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο κλιμακωτός κίνδυνος της ακροδεξιάς και το οξύμωρο του ρόλου της Μελόνι
Στις Βρυξέλλες, οι προϋποθέσεις να διατηρηθούν οι συμμαχίες μεταξύ των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου υπάρχουν και μάλιστα είναι απολύτως επικρατούσες. Και στο Συμβούλιο (προς το παρόν) και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Νομίζω ότι είμαστε από τους ελάχιστους που τοποθετήσαμε εξαρχής την άνοδο της ακροδεξιάς, πανευρωπαϊκά, στη σωστή της διάσταση. Ας επιχειρήσουμε να καταγράψουμε την κατάσταση λίγο αναλυτικότερα.

Στις Βρυξέλλες, οι προϋποθέσεις να διατηρηθούν οι συμμαχίες μεταξύ των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου υπάρχουν και μάλιστα είναι απολύτως επικρατούσες. Και στο Συμβούλιο (προς το παρόν) και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στο Συμβούλιο η Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν εύκολα ή δύσκολα μπορεί να βρει τη στήριξη τουλάχιστον των μισών αρχηγών κρατών που να αντιστοιχούν στο 65% του πληθυσμού της ΕΕ. Ταυτόχρονα, ακόμα και χωρίς τη συνδρομή ενός τέταρτου εταίρου, το ΕΛΚ, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι εξασφαλίζουν περίπου 400 θέσεις στο Κοινοβούλιο των 720 (ακριβή αριθμό θα έχουμε επισήμως στις 4 Ιουλίου).

Το επόμενο ερώτημα είναι αν θα εξασφαλιστεί επιπλέον αριθμός υποστηρικτών προκειμένου να διευρυνθεί ένα καλοδεχούμενο μαξιλάρι ασφαλείας. Οι Πράσινοι των 53 Ευρωβουλευτών θα μπορούσαν εν δυνάμει να στηρίξουν εκ νέου την υποψηφιότητα Φον Ντερ Λέιεν. Με μοναδικό κριτήριο και αίτημα να διατηρηθούν ως έχουν οι στόχοι και οι νόμοι του Green Deal όπως έχουν ψηφιστεί. Δύσκολο αλλά διαπραγμαρεύσιμο.

Η Γερμανίδα πολιτικός θα μπορούσε να δεχθεί μία τέτοια συμφωνία. Όχι όμως και το σύνολο του ΕΛΚ το οποίο στην πλειοψηφία του φέρεται να συντάσσεται με την άποψη της ηπιότερης πράσινης προσαρμογής. Τα πολιτικά διδάγματα των πρόσφατων αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ευρώπη συνέδραμαν προς την κατεύθυνση αυτή. Το ίδιο και οι προτεραιότητες της επόμενης ημέρας (π.χ πόλεμος και αμυντικές δαπάνες, ενεργειακή ασφάλεια, ασφάλεια σε σημαντικά αγαθά, εμπορική σχέση με Κίνα και ΗΠΑ).

Ένα μαξιλάρι ασφαλείας θα μπορούσε επίσης να αναζητηθεί σε ψήφους που ελέγχει η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι. Η εμφατική -για τα συνήθη δεδομένα της χώρας- νίκη της στις ευρωεκλογές και η έμπρακτη φιλοευρωπαϊκή της στάση σε κρίσιμα θέματα τη φέρνουν μάλλον εγγύτερα προς τη mainstream ευρωπαϊκή προσέγγιση παρά προς τα άκρα. Αυτό το ΕΛΚ το αναγνωρίζει και εν πολλοίς το επιδιώκει. Η υποστήριξη της υποψηφιότητας Φον Ντερ Λέιεν από το σύνολο των Συντηρητικών του ECR θα προκαλούσε τριγμούς στη συμμαχία με τους Σοσιαλδημοκράτες. Μία αμιγώς ιταλική στήριξη όμως στο Ευρωκοινοβούλιο θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό -και πολιτικά εφικτό- μαξιλάρι για εκείνη, την ώρα που το πολιτικό κεφάλαιο των Πρασίνων εμφανίζεται αποδυναμωμένο.

Κι αν το μαξιλάρι της Τζόρτζια Μελόνι εύλογα επιφέρει για πολλούς περισσότερους πονοκεφάλους παρά λύσεις, υπάρχει ένα σημαντικότερο διακύβευμα που το δημοκρατικό τόξο των ευρωομάδων αλλά και οι αρχηγοί κρατών καλούνται να συνυπολογίσουν. Οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία και η εν δυνάμει υπουργοποίηση μέρους της γαλλικής ακροδεξιάς -εφόσον τα αποτελέσματα είναι αντίστοιχα των ευρωεκλογών- θα στείλει στα υπουργικά συμβούλια των Βρυξελλών εκπροσώπους με τάση και δύναμη να ασκήσουν βέτο σε σημαντικές αποφάσεις αλλά και να μπλοκάρουν αυξημένες πλειοψηφίες όπου απαιτούνται. Εκεί η ιταλική πλευρά μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο. Και στο κριτήριο υποστήριξης συγκεκριμένων αποφάσεων από το 50% των κρατών αλλά και στο γεωγραφικό κριτήριο με βάση τον πληθυσμό της Ιταλίας.

Συνοπτικά, ο κίνδυνος της ακροδεξιάς ξεκινά από τις πρωτεύουσες και απειλεί βραχυπρόθεσμα -αλλά στο αμέσως επόμενο στάδιο- τις Βρυξέλλες. Οι «27» και το Ευρωκοινοβούλιο οφείλουν πλέον να περιορίσουν την ακροδεξιά απειλή, συμφωνώντας άμεσα στις υποψηφιότητες για τις θέσεις των επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών. Και ακολούθως να αναλάβουν αποτελεσματική δράση για την αντιμετώπιση των αιτιών που την εξέθρεψαν. Το οξύμωρο; Στην προσπάθεια αυτή, ο ρόλος της Τζόρτζια Μελόνι θα είναι κομβικός

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:37

Πλαστικά Κρήτης: Στα 392,7 εκατ. ο τζίρος το 2025, υποχώρησαν 11% τα καθαρά κέρδη

15:26

Κόμβος ανάπτυξης της Masdar στην Ανατολική Ευρώπη η Τέρνα Ενεργειακή

15:25

Μιχαηλίδου: «Η Ελλάδα πρωτοπορεί με Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό πρόβλημα»

15:23

CEO της Hellenic Train: «Το μέλλον του σιδηροδρόμου διαμορφώνεται ήδη»

15:17

Ευλογιά αιγοπροβάτων: 2.152 νέα κρούσματα - Στις 486.666 οι θανατώσεις

15:13

Συνάντηση Ζελένσκι με ευρωπαίους ηγέτες στην Κύπρο μετά την έγκριση του δανείου

15:08

Χαρδούβελης: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν γυρίσει σελίδα - Παροδική η αύξηση του πληθωρισμού

15:03

Επίτροπος Ντομπρόβσκις στο Insider: Mέτρα στήριξης με σύνεση - Πιο δύσκολες σήμερα οι συνθήκες στην ΕΕ

14:50

Τα καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου για φαγητό και ψώνια

14:47

Κώτσηρας: «Στηρίζουμε την κοινωνία και την οικονομία με σεβασμό και στις επόμενες γενιές»

14:45

Συνάντηση Στουρνάρα-Ντομπρόβσκις: «Η Ελλάδα διατηρεί την αναπτυξιακή της δυναμική το 2026»

14:44

Κατατέθηκε ρύθμιση στη Βουλή για αποζημίωση ακτοπλοϊκών εταιρειών

14:39

Μπρατάκος: Συνεχής διάλογος πολιτείας-αγοράς για ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή διακίνηση αποθεμάτων

14:35

Γαλλία: Ενώσεις υποστήριξης εργαζομένων προσέφυγαν κατά των Deliveroo και Uber Eats

14:33

Ρωσία: Πυρκαγιά σε σταθμό άντλησης πετρελαίου στo Νίζνι Νόβγκοροντ μετά από επίθεση ουκρανικών drones

14:28

Μολυβιάτης (ΕΤΕ): Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να κάνει θαύματα αν δεν υπάρχει υψηλή ποιότητα δεδομένων

14:27

Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση για ιδιώτες μετόχους

14:27

«Σύννεφα» στασιμοπληθωρισμού στην Ευρωζώνη

14:23

Χατζηδάκης: Συνεργασία με ΟΟΣΑ, ΤτΕ και ΙΟΒΕ για την οικονομική και κοινωνική πολιτική 2028-2034

14:22

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Οι μισθοί στην Ελλάδα δεν θα αυξηθούν, εάν δεν βελτιωθεί η παραγωγικότητα

14:20

Τσουκάτος (McKinsey & Company): Η αξιοπιστία καταλύτης ενσωμάτωσης εργαλείων ΑΙ στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

14:16

Βουλή: Εγκρίθηκε στην Επιτροπή Θεσμών ο διορισμός 5 μελών στη ΡΑΑΕΥ

14:14

Γεωργιάδης: Κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη της Ελλάδας

13:56

ΠΟΥ: 136 εκατ. επιπλέον άνθρωποι καλύφθηκαν με βασικές υπηρεσίες υγείας από τον Οργανισμό το 2025

13:50

Μαρινάκης: «Kανονικά στα ψηφοδέλτια» οι βουλευτές που ελέγχονται για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

13:35

Βουλή: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη και το επιχειρείν

13:34

Αρνητική απόδοση 1,9% για το νορβηγικό κρατικό fund το α' τρίμηνο - Βαρίδι οι τεχνολογικές μετοχές

13:32

Καραβίας (Eurobank): Η διαφοροποίηση ως «δίχτυ ασφαλείας» στην ανάπτυξη

13:29

Χαρδαλιάς: Πάνω από 100 εκατ. ευρώ για νέες σχολικές μονάδες στην Αττική

13:23

Αύξηση 2,5% για τον γενικό δείκτη τιμών έργων κατασκευής νέων κτιρίων το α' τρίμηνο