ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Επίτροπο Άμυνας θα έχουμε. Χρηματοδότηση του χαρτοφυλακίου του;

Γιάννης Παπαγεωργίου
28-03-2024 | 13:52
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επίτροπο Άμυνας θα έχουμε. Χρηματοδότηση του χαρτοφυλακίου του;

Έχοντας ήδη αναφερθεί επί της αρχής στο ζήτημα, ίσως είναι χρήσιμο να επιμείνουμε σε αυτό λίγο παραπάνω ώστε να αντιληφθούμε τις διαστάσεις που θα λάβει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Η στήριξη της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής είναι άμεσο ζητούμενο, με δεδομένο τόσο τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και την απειλή που αισθάνονται στα σύνορά τους οι ανατολικότερες χώρες. Στην ιστορία της, η Ευρώπη έχει κατ’ επανάληψη επιχειρήσει να δημιουργήσει κοινή αμυντική ένωση πριν καν οδηγηθεί στην ενιαία αγορά. Για διάφορους λόγους, οι προσπάθειες ναυάγησαν -κυρίως λόγω της γαλλικής προσέγγισης στο ενδεχόμενο εξοπλισμού της Γερμανίας- και η σημερινή Συνθήκη, όπως υποστηρίζουν διάφοροι νομικοί κύκλοι, δεν επιτρέπει τέτοιο ενδεχόμενο.

Αυτό που επιχειρείται συνεπώς, σήμερα, είναι να χρηματοδοτηθεί -κατά το εφικτό- η κοινή παραγωγή εξοπλισμών και να συμφωνηθούν κοινές αμυντικές δαπάνες για ανάγκες άμεσες και υπαρκτές. Οι απόψεις προς αυτήν την κατεύθυνση είναι συντριπτικά επικρατούσες εντός ΕΕ. Και η πρόταση για portfolio Άμυνας στην επόμενη Επιτροπή βρίσκει θετική ανταπόκριση. Εκεί όμως τελειώνουν «τα εύκολα» της υπόθεσης.

Οι 27, σήμερα, αναζητούν -κατ’ αρχάς και όχι μόνο- τρόπους να αναβαθμίσουν υπάρχοντα εργοστάσια στην Ουκρανία με στόχο να μειωθούν σημαντικά τα κόστη στήριξης των Ουκρανών στον πόλεμο με τη Ρωσία. Από άποψης χρόνου, αυτό είναι και το βέλτιστο σενάριο. Το επόμενο βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα χρηματοδοτηθεί ένα τέτοιο σχέδιο. Η πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου που στηρίζεται και από την Ελλάδα ή πολύ περισσότερο η απευθείας χρηματοδότησή του από τον επόμενο προϋπολογισμό βρίσκει αντίθετους -επί του παρόντος τουλάχιστον- τους frugals της Ένωσης. Αναμενόμενο θα έλεγε εύλογα κάποιος.

Η επόμενη λύση που προκρίνεται είναι ο τραπεζικός δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, κύκλοι των Βρυξελλών υποστηρίζουν ότι η επισφάλειες που πρέπει να καλυφθούν για το δανεισμό προκειμένου να λειτουργήσει ένα εργοστάσιο παραγωγής αμυντικού υλικού σε χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο, ενδεχομένως να καθιστά πιο συμφέρουσα την απευθείας χρηματοδότηση από τους… frugals. Στη σκόπιμη όμως υπερβολή του, ο ισχυρισμός δεν είναι καθόλου αβάσιμος.

Στην ίδια εξίσωση μπαίνει και το ΝΑΤΟ, υπό το ενδεχόμενο μάλιστα μίας Κυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ. Πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν ότι οι περίεργες φιλίες του Τραμπ με τον αυταρχισμό του μισού πλανήτη θα μειώσουν τους βαθμούς προστασίας των ανατολικότερων κρατών-μελών της Ένωσης (και μελών της συμμαχίας, φυσικά). Αυτό αφενός αυξάνει την ανάγκη για ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ αλλά ταυτόχρονα και την μεγάλη επισφάλεια του εγχειρήματος όσο ο Πούτιν θα αντιλαμβάνεται ότι οι ΗΠΑ «δεν καίγονται» για την προστασία της γειτονιάς του.

Όλα τα παραπάνω προφανώς και αποτελούν περιγραφή των υφιστάμενων ασκήσεων επί χάρτου. Και η στήλη αυτή δεν εξειδικεύεται σε καμία περίπτωση σε τέτοιου είδους γεωπολιτικά ζητήματα. Αυτό που με βεβαιότητα μπορούμε όμως να αναφέρουμε είναι ότι ο επόμενος «Επίτροπος Άμυνας» της ΕΕ θα έχει ένα εξαιρετικά σημαντικό χαρτοφυλάκιο για το οποίο θα πρέπει να βρει αποτελεσματική χρηματοδότηση. Δεν το λες και το ευκολότερο έργο του κόσμου για όποιον το αναλάβει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:01

Πώς θωρακίζεται το σήμα Made in Greece στα χειροτεχνικά και βιομηχανικά προϊόντα

12:58

Νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Αθανάσιος Καββαδάς

12:55

Η Visa ανοίγει τον δρόμο για αγορές με τεχνητή νοημοσύνη για επιχειρήσεις παγκοσμίως

12:50

Μελέτη 3 πανεπιστημίων φανερώνει κίνδυνο δηλητηρίασης αν παυσίπονα χρόνιου πόνου ληφθούν με άλλα φάρμακα

12:45

Βιομηχανία: Πτώση 4,6% του κύκλου εργασιών τον Φεβρουάριο

12:41

UBS: Στο μικροσκόπιο λόγω Ιράν οι αεροπορικές εταιρείες – Τι δείχνουν τα στοιχεία για Aegean και ΔΑΑ

12:36

Γιατί το μέλλον του Χόλιγουντ κρέμεται σε μια κλωστή

12:31

Η Πειραιώς και η Accenture ιδρύουν AI Hub στην Ελλάδα αξιοποιώντας τεχνολογίες της Anthropic

12:24

Ferryhopper: Τα νησιά που πρωταγωνίστησαν το Πάσχα 2026 - Ποια προτίμησε η κάθε γενιά

12:23

ΥΠΕΝ: Ασπίδα περιβαλλοντικής προστασίας για τη Γυάρο με την υπογραφή ΠΔ

12:07

CNN: Τι θα γίνει με το ιρανικό πλοίο που κατέλαβαν οι ΗΠΑ

11:58

Ιράν: Δεν υπάρχει σχέδιο για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις - Αδιαπραγμάτευτο το πυραυλικό μας πρόγραμμα

11:49

Κοινωνικός τουρισμός: Ξεκινούν από την Τρίτη 21/4 οι αιτήσεις - Αναλυτικός οδηγός ανά ΑΦΜ

11:45

ΣΕΒΕ: Σημαντική πτώση της ζήτησης στις εξαγωγικές επιχειρήσεις λόγω Μέσης Ανατολής

11:33

Άλμα στο ταξιδιωτικό πλεόνασμα το πρώτο δίμηνο- Πίεση στις μεταφορές

11:21

Eli Lilly: Πολύ κοντά στην εξαγορά της Kelonia Therapeutics - Ξεπερνά τα 2 δισ. δολ. το deal

11:16

Ιαπωνία: Σεισμός 7,5 βαθμών - Τσουνάμι ύψους 80 εκατοστών

11:11

Πεζεσκιάν: Πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάθε ορθολογικό και διπλωματικό μέσο για να μειωθούν οι εντάσεις

11:06

Ένωση Περιφερειών Ελλάδος - ΞΕΕ: Μνημόνιο Συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Φιλοξενίας

10:53

Τσακίρης: Η νέα στρατηγική της ΕτΕΠ και το στοίχημα των επενδύσεων

10:52

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην Επιτροπή Δεοντολογίας η άρση ασυλίας Αθανασίου – Χατζηβασιλείου, αποφασίζει η Ολομέλεια

10:52

Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες μέσω… Ορμούζ – Πτώση άνω του 3% στις τράπεζες

10:29

Ευρωαγορές: Νέες πιέσεις εν μέσω ανανεωμένης γεωπολιτικής έντασης

10:24

ΗΠΑ: Στη σκιά του Αγάλματος της Ελευθερίας, η ομογένεια της Ν. Υόρκης τίμησε τους δεσμούς Ελλάδας–ΗΠΑ

10:14

Ομόφωνη επανεκλογή της Βασιλικής Λαζαράκου στο Δ.Σ. του IOSCO

10:04

Ιρανός πρέσβης στη Μόσχα: «Το Ιράν διασφαλίζει την ασφαλή διέλευση στα Στενά του Ορμούζ»

10:00

Θεοδωρικάκος: Θα χρειαστούν και νέα μέτρα για ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων – Η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σκάνδαλο

09:51

Κικίλιας: Θα υπερασπιστούμε την Κρήτη από τους σύγχρονους λαθρέμπορους

09:33

Κτηνοτρόφοι Μυτιλήνης: Να σταματήσουν οι σφαγές των κοπαδιών και να ξεκινήσει άμεσα πρόγραμμα εμβολιασμού

09:25

Bally's Intralot: Ετοιμάζει πρόταση για την εξαγορά της Evoke