ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι κοινές αμυντικές δαπάνες και ο κοινός κοινοτικός δανεισμός

22-03-2024 | 17:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι κοινές αμυντικές δαπάνες και ο κοινός κοινοτικός δανεισμός
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η ιδέα έκδοσης ευρωομολόγου -κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού δηλαδή- για τη χρηματοδότηση των κοινών αμυντικών προμηθειών εντός ΕΕ δεν ακούγεται ως προσέγγιση για πρώτη φορά. Για την ακρίβεια, η πλέον πρόσφατη περίπτωση που συμφωνήθηκε από τα κράτη-μέλη από κοινού δανεισμός ήταν το 2020 με τη θέσπιση του Ταμείου Ανάκαμψης. Η λειτουργία του οποίου συναποφασίστηκε ως απάντηση στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Η συζήτηση για την τύχη του Ταμείου μετά το 2026 παραμένει σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Το σενάριο που αρχικά κυριάρχησε είναι να συσταθεί στα πρότυπά του ένας μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων. Η κάλυψη των αμυντικών αναγκών εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό, με δεδομένη την κρίση του πολέμου στην Ουκρανία και την απειλή της Ρωσίας ειδικά για τις ανατολικές χώρες της Ένωσης. Η ιδέα προφανώς και εμφανίζει σημαντικές νομικές δυσκολίες, με δεδομένη τη μοναδικότητα του χρηματοδοτικού εργαλείου το οποία φέρει αυστηρή ημερομηνία λήξης.

Μία δεύτερη εν μέρει σχετιζόμενη συζήτηση είναι αυτή της χρηματοδότησης των κοινών αμυντικών δαπανών ειδικά μετά το 2027. Στις Βρυξέλλες, τις τελευταίες ημέρες, έχει πραγματοποιηθεί σειρά άτυπων συζητήσεων, με τους net-contributors (Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Σουηδία) να αποσυνδέουν σθεναρά -τουλάχιστον επί του παρόντος- τη χρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Αποδέχονται -όπως συμφωνήθηκε και στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας- μόνο τη λύση αυξημένης ευελιξίας για παροχή δανείων της ΕΙΒ (ΕΤΕπ), τα οποία ωστόσο ενέχουν αυξημένο ρίσκο και σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για να καλύψουν τις συνολικές απαιτήσεις. Αφήνουν ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση κονδύλια της πολιτικής συνοχής. Η ιδέα φαίνεται να βρίσκει ισχυρή υποστήριξη. Είναι όμως επίσης αδύνατο τα κονδύλια αυτά να χρηματοδοτήσουν ταυτόχρονα... την άμυνα, την πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις υποδομές, τις συνέπειες φυσικών καταστροφών καθώς και το λόγο για τον οποίο υφίστανται, την αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων εντός ΕΕ.

Η αξιοποίηση των ρωσικών κεφαλαίων που έχουν δεσμευθεί στο πλαίσιο των κυρώσεων εναντίον του Πούτιν (η χρήση των τόκων τους) αποτελεί μία βραχυπρόθεσμη επιλογή για τη στήριξη της Ουκρανίας. Δεν δίνει όμως λύση στην ευρύτερη ανάγκη. Η κινητοποίηση σημαντικών κονδυλίων παραμένει απαραίτητη.

Συμπερασματικά: Η συζήτηση περί κοινών αμυντικών δαπανών είναι ακόμα στην αρχή της και μάλιστα δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Και η συζήτηση περί κοινού δανεισμού είναι αρκετά ευρύτερη και αναπόφευκτα συνδέεται με τη διαπραγμάτευση για τον επόμενο προϋπολογισμό και το ζήτημα αξιοποίησης ιδίων πόρων της ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:17

Δίκη για τα Τέμπη: Ξεκινά σήμερα μετά τη διακοπή του Αυγούστου - Αναμένεται η αποδεικτική διαδικασία

08:12

Γερμανία: Η AfD δεν εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία στη Σαξονία-Άνχαλτ

08:08

Ποιοι σταθμοί του Μετρό θα κλείνουν νωρίτερα μέχρι την Πέμπτη

08:01

Μαϊάμι: Συνετρίβη εμπορευματικό αεροσκάφος της Amazon - 5 νεκροί

07:56

Σε εφαρμογή από σήμερα το αναδιαμορφωμένο πρόγραμμα δρομολογίων του Τραμ

07:52

«Πληρώνω Όσο Πετάω»: Τα μοντέλα που εξετάζει η ΡΑΑΕΥ - Στο επίκεντρο μεγάλοι παραγωγοί και εστίαση

07:51

Φορείς της αγοράς για το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ: Θετικό βήμα αλλά όχι άλμα για το επιχειρείν

07:40

Τα παρασκήνια της ΔΕΘ - H «τεχνογνωσία» του Σαμαρά - O «πράσινος» Τσίπρας

07:39

Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Μητσοτάκης, Κόστα, Μερτς και μια εξίσωση που πρέπει να λυθεί

07:35

Ρεύμα: Αύριο η εξειδίκευση των μέτρων από το ΥΠΕΝ - Αναζητείται «συνταγή» για μόνιμες μειώσεις

07:27

Σιάμισιης (Helleniq Energy): Σε πρώτο πλάνο η αναβάθμιση των διυλιστηρίων - Επενδύσεις 3-5 δισ. ευρώ σε βάθος 10ετίας

07:22

Πότε «μπαίνει στις ράγες» ο 1ος ανακατασκευασμένος συρμός του Ηλεκτρικού - Τι συμβαίνει με το Μετρό

07:15

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τρεις φορο-ανατροπές σε δυο δόσεις - Ποιοι και πόσα κερδίζουν

07:08

Η άνοδος και οι ανησυχίες - Τα βέλη για τον Νόμο Κατσέλη - Ο κουμπάρας της νέας ντιρεκτίβας ΕΕ

23:58

Ζαχαράκη: Τέλη Σεπτεμβρίου η β’ φάση διορισμού αναπληρωτών στα σχολεία

23:36

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εγκαταλείψει συνειδητώς τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

23:15

Κομοτηνή: Οδηγός μοτοσικλέτας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα

22:47

Στην κυκλοφορία το συλλεκτικό γραμματόσημο των ΕΛΤΑ, αφιερωμένο στα 100 χρόνια της ΔΕΘ

22:18

Πολωνία: Επιβεβαίωσε πιθανή παραβίαση του εναέριου χώρου από άγνωστο αντικείμενο που εισήλθε από τη Λευκορωσία

21:48

Γερμανία: Προς ιστορική νίκη βαδίζει η AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ - Καταποντίζεται το CDU

21:46

Ιράν: Θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της για αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που προκαλούν οι αμερικανικές κυρώσεις

21:18

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 10 Περιφέρειες τη Δευτέρα

21:00

Ζελένσκι: Φαίνεται ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί αυτόν τον χειμώνα

20:54

Καλαφάτης: Δημιουργούμε περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης και για τις ΜμΕ

20:45

Γουίτκοφ: Κάλεσε Μόσχα – Κίεβο να κάνουν συμβιβασμούς για διέξοδο απ’ τον πόλεμο

20:32

Πέντε συλλήψεις για πυρκαγιές σε Νέα Μάκρη, Πρέβεζα, Εύβοια, Χίο και Άγιο Όρος

20:24

Βρετανία: Συνάντηση με τον CEO της JLR θέλει ο υπ. Επιχειρήσεων ενόψει περικοπών σε θέσεις εργασίας

20:15

Λίβανος: Τρεις νεκροί σε νέο ισραηλινό πλήγμα στον νότο

20:02

Σορός σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε έξω από την Κοζάνη

19:56

Σοφία Εφραίμογλου: Μόλις 12,6% οι γυναίκες CEO στην Ελλάδα