ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι κοινές αμυντικές δαπάνες και ο κοινός κοινοτικός δανεισμός

22-03-2024 | 17:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι κοινές αμυντικές δαπάνες και ο κοινός κοινοτικός δανεισμός
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η ιδέα έκδοσης ευρωομολόγου -κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού δηλαδή- για τη χρηματοδότηση των κοινών αμυντικών προμηθειών εντός ΕΕ δεν ακούγεται ως προσέγγιση για πρώτη φορά. Για την ακρίβεια, η πλέον πρόσφατη περίπτωση που συμφωνήθηκε από τα κράτη-μέλη από κοινού δανεισμός ήταν το 2020 με τη θέσπιση του Ταμείου Ανάκαμψης. Η λειτουργία του οποίου συναποφασίστηκε ως απάντηση στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Η συζήτηση για την τύχη του Ταμείου μετά το 2026 παραμένει σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Το σενάριο που αρχικά κυριάρχησε είναι να συσταθεί στα πρότυπά του ένας μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων. Η κάλυψη των αμυντικών αναγκών εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό, με δεδομένη την κρίση του πολέμου στην Ουκρανία και την απειλή της Ρωσίας ειδικά για τις ανατολικές χώρες της Ένωσης. Η ιδέα προφανώς και εμφανίζει σημαντικές νομικές δυσκολίες, με δεδομένη τη μοναδικότητα του χρηματοδοτικού εργαλείου το οποία φέρει αυστηρή ημερομηνία λήξης.

Μία δεύτερη εν μέρει σχετιζόμενη συζήτηση είναι αυτή της χρηματοδότησης των κοινών αμυντικών δαπανών ειδικά μετά το 2027. Στις Βρυξέλλες, τις τελευταίες ημέρες, έχει πραγματοποιηθεί σειρά άτυπων συζητήσεων, με τους net-contributors (Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Σουηδία) να αποσυνδέουν σθεναρά -τουλάχιστον επί του παρόντος- τη χρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Αποδέχονται -όπως συμφωνήθηκε και στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας- μόνο τη λύση αυξημένης ευελιξίας για παροχή δανείων της ΕΙΒ (ΕΤΕπ), τα οποία ωστόσο ενέχουν αυξημένο ρίσκο και σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για να καλύψουν τις συνολικές απαιτήσεις. Αφήνουν ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση κονδύλια της πολιτικής συνοχής. Η ιδέα φαίνεται να βρίσκει ισχυρή υποστήριξη. Είναι όμως επίσης αδύνατο τα κονδύλια αυτά να χρηματοδοτήσουν ταυτόχρονα... την άμυνα, την πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις υποδομές, τις συνέπειες φυσικών καταστροφών καθώς και το λόγο για τον οποίο υφίστανται, την αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων εντός ΕΕ.

Η αξιοποίηση των ρωσικών κεφαλαίων που έχουν δεσμευθεί στο πλαίσιο των κυρώσεων εναντίον του Πούτιν (η χρήση των τόκων τους) αποτελεί μία βραχυπρόθεσμη επιλογή για τη στήριξη της Ουκρανίας. Δεν δίνει όμως λύση στην ευρύτερη ανάγκη. Η κινητοποίηση σημαντικών κονδυλίων παραμένει απαραίτητη.

Συμπερασματικά: Η συζήτηση περί κοινών αμυντικών δαπανών είναι ακόμα στην αρχή της και μάλιστα δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Και η συζήτηση περί κοινού δανεισμού είναι αρκετά ευρύτερη και αναπόφευκτα συνδέεται με τη διαπραγμάτευση για τον επόμενο προϋπολογισμό και το ζήτημα αξιοποίησης ιδίων πόρων της ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:43

ΑΑΔΕ: Η Ευγενία, η πρώτη ψηφιακή σύμβουλος του δημοσίου στην 90η ΔΕΘ

09:33

Αγρότες: Τέλος εποχής για το «τσεκ» όπως το ξέραμε: Στο στόχαστρο οι ετεροεπαγγελματίες

09:31

ΕΒΕΠ: Το επόμενο βήμα μετά τη ΔΕΘ είναι η ενίσχυση της παραγωγικής ανταγωνιστικότητας

09:23

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 98 δολ. το Brent με φόντο το deal Ιράν-Ομάν για το Ορμούζ

09:08

Σκέρτσος: Ζούσαν οι Έλληνες καλύτερα το 2019 από το 2026;

09:00

Ζελένσκι: Ενδεχόμενη «αποκλιμάκωση» του πολέμου στην Ουκρανία τον χειμώνα

08:56

Ανακτήθηκαν τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους της Αmazon - 5 νεκροί

08:50

Έκδοση πινακίδων: Σε δημόσια διαβούλευση οι νέες διατάξεις του υπ. Μεταφορών - Τι αλλάζει

08:44

Ανακύκλωση συσκευασιών στην Ελλάδα: Η «τρύπα» των 500 εκατ. και η απόσταση από την Ευρώπη

08:43

Τουλάχιστον 2 νεκροί από τα ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο

08:40

Γκίλφοϊλ: «Πιο τολμηρή και ισχυρότερη από ποτέ» η σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ - Η Β. Ελλάδα θυμίζει Silicon Valley στην ακμή της

08:30

Χατζηδάκης: «Προτιμούμε την αυτοδυναμία, αλλά δεν έχουμε κλείσει την πόρτα σε συμμαχίες»

08:25

Σε ισχύ οι τελωνειακοί δασμοί αντιποίνων του Καναδά σε προϊόντα των ΗΠΑ

08:19

Γιατί το 2026 θα είναι χρονιά - σταθμός για τη ΜΕΒΓΑΛ

08:12

Άντεξε το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του πολέμου - Τα «πυρομαχικά» του πακέτου ΔΕΘ

08:05

Η «χρήσιμη»... χολή του Σαμαρά - Η δεύτερη νιότη στα «Δίδυμα Φεγγάρια» - Η αριστερή πολυκατοικία

08:00

Στα 775,78 ευρώ η μέση σύνταξη του ΕΦΚΑ τον Αύγουστο - Οι καταβολές έως το τέλος του έτους

07:48

Καύσιμα: Επιστρέφει ο φόβος ελλείψεων - Πόσο θωρακισμένη είναι η Ελλάδα, τι θα γίνει με τις τιμές

07:38

Φοιτητική κατοικία: Ράλι διαρκείας με (έως) +164% στην 10ετία - Τα ενοίκια και η τάση

07:26

Εντός Σεπτεμβρίου η απόφαση για την επιτροπή πυρηνικής ενέργειας - Τα πρώτα καθήκοντα

07:17

Υψηλότερα επιτόκια, μεγαλύτερος λογαριασμός για τους δανειολήπτες

07:11

Όλες οι μειώσεις φόρων που έρχονται - Ποιοι γλιτώνουν τεκμήρια και ΕΝΦΙΑ

07:04

Το χαράτσι στα 1.400 στελέχη - Τρίτωσε με άρωμα ΙΟΝ - Σημαντική πρόοδος, σημαντικές προκλήσεις

23:58

Νέος πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα ο διπλωμάτης καριέρας Νικόλας Κασσιανίδης

23:45

«Αόρατη η εστίαση στα μέτρα της ΔΕΘ» - Τι ζητά η ΠΟΕΣΕ

23:32

Ο Μακρόν θέλει ευρωπαϊκό «block» στα social media για τους κάτω των 15 ετών

23:17

Ούτε βήμα πίσω ο Πούτιν: Θέλει όλο το Ντονέτσκ - «Μπορούμε να το πάρουμε σε έξι μήνες»

23:03

Theon: Διεύρυνση της συνολικής δυνητικής αγοράς σε σχεδόν 8 δισ. ευρώ

22:45

Πιερρακάκης: «Τα μέτρα που ανακοινώσαμε ακούνε τις ανάγκες της κοινωνίας»

22:28

Γ. Βουτσινάς (ΚΕΕΕ): Για τις ΜμΕ μπορούμε να μιλάμε πλέον για προοπτική, με αριθμούς, ορόσημα και ημερομηνίες