ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι κοινές αμυντικές δαπάνες και ο κοινός κοινοτικός δανεισμός

22-03-2024 | 17:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι κοινές αμυντικές δαπάνες και ο κοινός κοινοτικός δανεισμός
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η ιδέα έκδοσης ευρωομολόγου -κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού δηλαδή- για τη χρηματοδότηση των κοινών αμυντικών προμηθειών εντός ΕΕ δεν ακούγεται ως προσέγγιση για πρώτη φορά. Για την ακρίβεια, η πλέον πρόσφατη περίπτωση που συμφωνήθηκε από τα κράτη-μέλη από κοινού δανεισμός ήταν το 2020 με τη θέσπιση του Ταμείου Ανάκαμψης. Η λειτουργία του οποίου συναποφασίστηκε ως απάντηση στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Η συζήτηση για την τύχη του Ταμείου μετά το 2026 παραμένει σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Το σενάριο που αρχικά κυριάρχησε είναι να συσταθεί στα πρότυπά του ένας μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων. Η κάλυψη των αμυντικών αναγκών εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό, με δεδομένη την κρίση του πολέμου στην Ουκρανία και την απειλή της Ρωσίας ειδικά για τις ανατολικές χώρες της Ένωσης. Η ιδέα προφανώς και εμφανίζει σημαντικές νομικές δυσκολίες, με δεδομένη τη μοναδικότητα του χρηματοδοτικού εργαλείου το οποία φέρει αυστηρή ημερομηνία λήξης.

Μία δεύτερη εν μέρει σχετιζόμενη συζήτηση είναι αυτή της χρηματοδότησης των κοινών αμυντικών δαπανών ειδικά μετά το 2027. Στις Βρυξέλλες, τις τελευταίες ημέρες, έχει πραγματοποιηθεί σειρά άτυπων συζητήσεων, με τους net-contributors (Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Σουηδία) να αποσυνδέουν σθεναρά -τουλάχιστον επί του παρόντος- τη χρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Αποδέχονται -όπως συμφωνήθηκε και στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας- μόνο τη λύση αυξημένης ευελιξίας για παροχή δανείων της ΕΙΒ (ΕΤΕπ), τα οποία ωστόσο ενέχουν αυξημένο ρίσκο και σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για να καλύψουν τις συνολικές απαιτήσεις. Αφήνουν ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση κονδύλια της πολιτικής συνοχής. Η ιδέα φαίνεται να βρίσκει ισχυρή υποστήριξη. Είναι όμως επίσης αδύνατο τα κονδύλια αυτά να χρηματοδοτήσουν ταυτόχρονα... την άμυνα, την πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις υποδομές, τις συνέπειες φυσικών καταστροφών καθώς και το λόγο για τον οποίο υφίστανται, την αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων εντός ΕΕ.

Η αξιοποίηση των ρωσικών κεφαλαίων που έχουν δεσμευθεί στο πλαίσιο των κυρώσεων εναντίον του Πούτιν (η χρήση των τόκων τους) αποτελεί μία βραχυπρόθεσμη επιλογή για τη στήριξη της Ουκρανίας. Δεν δίνει όμως λύση στην ευρύτερη ανάγκη. Η κινητοποίηση σημαντικών κονδυλίων παραμένει απαραίτητη.

Συμπερασματικά: Η συζήτηση περί κοινών αμυντικών δαπανών είναι ακόμα στην αρχή της και μάλιστα δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Και η συζήτηση περί κοινού δανεισμού είναι αρκετά ευρύτερη και αναπόφευκτα συνδέεται με τη διαπραγμάτευση για τον επόμενο προϋπολογισμό και το ζήτημα αξιοποίησης ιδίων πόρων της ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:42

Ευρωκοινοβούλιο για Τουρκία: Bαριά κριτική για το κράτος δικαίου, τη «Γαλάζια Πατρίδα» και παραβιάσεις σε Ελλάδα - Κύπρο

16:35

Extel: Κορυφαίος CEO σε Ελλάδα και περιοχή ΕΜΕΑ για τρίτη συνεχή χρονιά ο Βασίλης Ψάλτης

16:35

ΗΠΑ: Οριακή άνοδος στις λιανικές πωλήσεις τον Μάιο

16:27

Vodafone Ελλάδος: Επένδυση άνω των 15 εκατ. ευρώ για ψηφιακό μετασχηματισμό καταστημάτων

16:19

Προς 7ο «πάγο» τα επιτόκια της Fed - Πρώτο κρας τεστ για Κέβιν Γουόρς

16:19

Στενά του Ορμούζ: Τι μπορεί να συμβεί μετά το «άνοιγμα»  

16:14

Χατζηδάκης: «Αρχές του 2027 μπαίνουν οι πρώτοι κάτοικοι στο Ελληνικό»

16:12

Δέκα παραλίες ιδανικές για οικογένειες σε 10 νησιά των Κυκλάδων

16:03

Πτώση της ζήτησης ή παίγνιο; Πώς το βασικότερο λίπασμα βρέθηκε σε προ-πολεμικά επίπεδα

15:52

Η Ουκρανία έπληξε γέφυρες και δεξαμενόπλοιο του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας στην Μαύρη Θάλασσα

15:36

G7: ΗΠΑ και Ευρώπη θα κατασκευάσουν πυραύλους και συστήματα άμυνας

15:28

ΟΗΕ: Χαιρετίζει αμερικανική συνεισφορά 800 εκατ. δολαρίων ως επισιτιστική βοήθεια

15:17

Τρεις τρόποι για να απασχολήσετε δημιουργικά τα παιδιά στις διακοπές

15:08

ΔΥΠΑ: Ξεκινά η επικαιροποίηση στοιχείων των εγγεγραμμένων μελών του Μητρώου Εκπαιδευτικών

14:47

Motor Oil: «Ναι» σε καθαρό υπόλοιπο μέρισμα 1,35 ευρώ ανά μετοχή, μπόνους και νέο buyback

14:46

Επαναλειτουργεί από σήμερα για τη θαλάσσια κυκλοφορία η Διώρυγα της Κορίνθου

14:45

Νερό σε χάλκινο ποτήρι: Τι κρύβεται πίσω από το viral trend

14:42

Η Γαλλία αντιμέτωπη με κύμα καύσωνα

14:41

Πιερρακάκης: «Θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας»

14:35

Το παράδοξο δημογραφικό εκκρεμές της Κίνας

14:34

«Το λέει η τσέπη σου» - Η νέα, καλοκαιρινή καμπάνια της Snappi

14:32

Η Ρωσία στηρίζει τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν και καλεί το Ισραήλ να την σεβαστεί

14:24

Υπουργείο Εργασίας: Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον Απρίλιο 2026

14:17

Αυξήθηκαν οι θάνατοι μεταναστών σε κέντρα κράτησης της ICE με την επιστροφή Τραμπ

14:15

ΑΣΕΠ: Προσωρινοί πίνακες για 2.628 θέσεις από συμμετέχοντες στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό

14:06

Τραμπ: «Δεν είναι οριστική η συμφωνία με Ιράν» - Απειλεί με νέους βομβαρδισμούς

14:03

Ρούτε: «Οι ΗΠΑ δεν αποσύρονται από το NATO - Τεράστιο βήμα το άνοιγμα του Ορμούζ»

13:52

Καμπανάκι για την ενδοοικογενειακή βία: 450 γυναίκες τον μήνα ζητούν panic button

13:49

Σούπερ μάρκετ: Στον αέρα η πλατφόρμα «Poso Kanei» για συγκρίσεις τιμών σε πάνω από 8.500 προϊόντα - Τι πρέπει να γνωρίζετε

13:45

Στο 60% οι πληρότητες της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες