ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι κοινές αμυντικές δαπάνες και ο κοινός κοινοτικός δανεισμός

22-03-2024 | 17:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι κοινές αμυντικές δαπάνες και ο κοινός κοινοτικός δανεισμός
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η ιδέα έκδοσης ευρωομολόγου -κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού δηλαδή- για τη χρηματοδότηση των κοινών αμυντικών προμηθειών εντός ΕΕ δεν ακούγεται ως προσέγγιση για πρώτη φορά. Για την ακρίβεια, η πλέον πρόσφατη περίπτωση που συμφωνήθηκε από τα κράτη-μέλη από κοινού δανεισμός ήταν το 2020 με τη θέσπιση του Ταμείου Ανάκαμψης. Η λειτουργία του οποίου συναποφασίστηκε ως απάντηση στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Η συζήτηση για την τύχη του Ταμείου μετά το 2026 παραμένει σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Το σενάριο που αρχικά κυριάρχησε είναι να συσταθεί στα πρότυπά του ένας μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων. Η κάλυψη των αμυντικών αναγκών εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό, με δεδομένη την κρίση του πολέμου στην Ουκρανία και την απειλή της Ρωσίας ειδικά για τις ανατολικές χώρες της Ένωσης. Η ιδέα προφανώς και εμφανίζει σημαντικές νομικές δυσκολίες, με δεδομένη τη μοναδικότητα του χρηματοδοτικού εργαλείου το οποία φέρει αυστηρή ημερομηνία λήξης.

Μία δεύτερη εν μέρει σχετιζόμενη συζήτηση είναι αυτή της χρηματοδότησης των κοινών αμυντικών δαπανών ειδικά μετά το 2027. Στις Βρυξέλλες, τις τελευταίες ημέρες, έχει πραγματοποιηθεί σειρά άτυπων συζητήσεων, με τους net-contributors (Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Σουηδία) να αποσυνδέουν σθεναρά -τουλάχιστον επί του παρόντος- τη χρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Αποδέχονται -όπως συμφωνήθηκε και στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας- μόνο τη λύση αυξημένης ευελιξίας για παροχή δανείων της ΕΙΒ (ΕΤΕπ), τα οποία ωστόσο ενέχουν αυξημένο ρίσκο και σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για να καλύψουν τις συνολικές απαιτήσεις. Αφήνουν ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση κονδύλια της πολιτικής συνοχής. Η ιδέα φαίνεται να βρίσκει ισχυρή υποστήριξη. Είναι όμως επίσης αδύνατο τα κονδύλια αυτά να χρηματοδοτήσουν ταυτόχρονα... την άμυνα, την πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις υποδομές, τις συνέπειες φυσικών καταστροφών καθώς και το λόγο για τον οποίο υφίστανται, την αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων εντός ΕΕ.

Η αξιοποίηση των ρωσικών κεφαλαίων που έχουν δεσμευθεί στο πλαίσιο των κυρώσεων εναντίον του Πούτιν (η χρήση των τόκων τους) αποτελεί μία βραχυπρόθεσμη επιλογή για τη στήριξη της Ουκρανίας. Δεν δίνει όμως λύση στην ευρύτερη ανάγκη. Η κινητοποίηση σημαντικών κονδυλίων παραμένει απαραίτητη.

Συμπερασματικά: Η συζήτηση περί κοινών αμυντικών δαπανών είναι ακόμα στην αρχή της και μάλιστα δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Και η συζήτηση περί κοινού δανεισμού είναι αρκετά ευρύτερη και αναπόφευκτα συνδέεται με τη διαπραγμάτευση για τον επόμενο προϋπολογισμό και το ζήτημα αξιοποίησης ιδίων πόρων της ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:58

Χρηματιστήριο: Νέα απόπειρα για τις 2.500 μονάδες, με αδύναμο τζίρο

10:57

Παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα ο Γ. Καραμέρος

10:54

Hurriyet: Πουλήθηκαν οι S-400 σε χώρα του Κόλπου, θα ανακοινωθεί σήμερα

10:51

Στη Βουλή Μητσοτάκης - Ανδρουλάκης για την ακρίβεια - Δείτε live

10:47

Η Πειραιώς και η Accenture ανακοίνωσαν την επωνυμία του νέου AI Hub στην Ελλάδα

10:30

Παραιτήθηκε ο Δ. Καλαματιανός από γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

10:30

Νέα εποχή για το Netflix: Σκέψεις για live κανάλια και συνεργασίες

10:30

Δήμος Αθηναίων: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 534 άτομα στην καθαριότητα των σχολείων

10:25

Η easyJet εξετάζει προσφορά εξαγοράς από την Apollo – Εκτοξεύθηκε η μετοχή

10:14

Δυνατότητα για φωτοβολταϊκά στο μπαλκόνι και αυτόνομες μπαταρίες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Σε διαβούλευση Υπουργική Απόφαση για το net-billing

09:47

WS Journal και CNN: Το Ιράν επιδιώκει να σκοτώσει τον Τραμπ, λέει το Ισραήλ στην Ουάσινγκτον

09:44

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Νέα πρόσκληση 10 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε 35 δήμους

09:33

Μαρινάκης: Η λέξη ντροπή δεν είναι πια αρκετή για το κατάντημα του κ. Τσίπρα

09:33

Γερμανία: Στο 2,4% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

09:29

Νάξος: Στην κορυφή των 18 πιο εντυπωσιακών νησιών της Ευρώπης για το 2026, σύμφωνα με το MSN.com

09:28

Η Bayer αντλεί 3 δισ. ευρώ από πώληση μειοψηφικού ποσοστού στην Apollo

09:15

Βενεζουέλα: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τους κινδύνους για την υγεία των επιζώντων των δύο σεισμών

09:02

Πώς αναπτύχθηκε η πολυκατοικία στη σύγχρονη Ελλάδα

08:52

Σεισμοί στη Βενεζουέλα: 3.889 νεκροί

08:43

Η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να χαλαρώσει τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων από τα φορτηγά

08:30

Γιώργος Βενιέρης: Πώς η Green Beverages θα εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο ελληνικό όμιλο better-for-you ποτών

08:24

Η οικογένεια που διοικεί τους Σαν Αντόνιο Σπερς εδώ και 30 χρόνια

08:20

Τι σηματοδοτεί η είσοδος της ΑΒ Βασιλόπουλος στον κλάδο του catering

08:18

Ισπανία: Δασική πυρκαγιά στην Αλμερία - Δώδεκα νεκροί

08:15

«Ορμητήριο» το λιμάνι της Ηγουμενίτσας για την γεώτρηση στο Block 2 - Μέσα στο μήνα κατατίθεται η ΣΜΠΕ

08:07

Σπριντ 50 ημερών για να τεθούν σε ισχύ οι μειώσεις τιμών στο ράφι - Τι περιλαμβάνει η συμφωνία κυβέρνησης-αγοράς

08:02

O υψηλός πληθωρισμός απειλεί και το ΑΕΠ - Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για την ανάπτυξη

08:00

CSRD: Μόνο 9 στις 52 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επιστημονικά τεκμηριωμένους κλιματικούς στόχους

07:54

Η κόντρα για την ακρίβεια - Oι πόντοι στη ΝΔ λόγω των συντάξεων χηρείας - H επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και ο… Εδεσσαϊκός

07:48

Η χρονική παράταση στο οδικό ΣΔΙΤ «Καλαμάτα - Μεθώνη» φέρνει αποζημιώσεις 79,3 εκατ. στον ιδιώτη (AKTOR)