ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι κοινές αμυντικές δαπάνες και ο κοινός κοινοτικός δανεισμός

22-03-2024 | 17:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι κοινές αμυντικές δαπάνες και ο κοινός κοινοτικός δανεισμός
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η ιδέα έκδοσης ευρωομολόγου -κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού δηλαδή- για τη χρηματοδότηση των κοινών αμυντικών προμηθειών εντός ΕΕ δεν ακούγεται ως προσέγγιση για πρώτη φορά. Για την ακρίβεια, η πλέον πρόσφατη περίπτωση που συμφωνήθηκε από τα κράτη-μέλη από κοινού δανεισμός ήταν το 2020 με τη θέσπιση του Ταμείου Ανάκαμψης. Η λειτουργία του οποίου συναποφασίστηκε ως απάντηση στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Η συζήτηση για την τύχη του Ταμείου μετά το 2026 παραμένει σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Το σενάριο που αρχικά κυριάρχησε είναι να συσταθεί στα πρότυπά του ένας μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων. Η κάλυψη των αμυντικών αναγκών εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό, με δεδομένη την κρίση του πολέμου στην Ουκρανία και την απειλή της Ρωσίας ειδικά για τις ανατολικές χώρες της Ένωσης. Η ιδέα προφανώς και εμφανίζει σημαντικές νομικές δυσκολίες, με δεδομένη τη μοναδικότητα του χρηματοδοτικού εργαλείου το οποία φέρει αυστηρή ημερομηνία λήξης.

Μία δεύτερη εν μέρει σχετιζόμενη συζήτηση είναι αυτή της χρηματοδότησης των κοινών αμυντικών δαπανών ειδικά μετά το 2027. Στις Βρυξέλλες, τις τελευταίες ημέρες, έχει πραγματοποιηθεί σειρά άτυπων συζητήσεων, με τους net-contributors (Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Σουηδία) να αποσυνδέουν σθεναρά -τουλάχιστον επί του παρόντος- τη χρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Αποδέχονται -όπως συμφωνήθηκε και στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας- μόνο τη λύση αυξημένης ευελιξίας για παροχή δανείων της ΕΙΒ (ΕΤΕπ), τα οποία ωστόσο ενέχουν αυξημένο ρίσκο και σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για να καλύψουν τις συνολικές απαιτήσεις. Αφήνουν ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση κονδύλια της πολιτικής συνοχής. Η ιδέα φαίνεται να βρίσκει ισχυρή υποστήριξη. Είναι όμως επίσης αδύνατο τα κονδύλια αυτά να χρηματοδοτήσουν ταυτόχρονα... την άμυνα, την πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις υποδομές, τις συνέπειες φυσικών καταστροφών καθώς και το λόγο για τον οποίο υφίστανται, την αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων εντός ΕΕ.

Η αξιοποίηση των ρωσικών κεφαλαίων που έχουν δεσμευθεί στο πλαίσιο των κυρώσεων εναντίον του Πούτιν (η χρήση των τόκων τους) αποτελεί μία βραχυπρόθεσμη επιλογή για τη στήριξη της Ουκρανίας. Δεν δίνει όμως λύση στην ευρύτερη ανάγκη. Η κινητοποίηση σημαντικών κονδυλίων παραμένει απαραίτητη.

Συμπερασματικά: Η συζήτηση περί κοινών αμυντικών δαπανών είναι ακόμα στην αρχή της και μάλιστα δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Και η συζήτηση περί κοινού δανεισμού είναι αρκετά ευρύτερη και αναπόφευκτα συνδέεται με τη διαπραγμάτευση για τον επόμενο προϋπολογισμό και το ζήτημα αξιοποίησης ιδίων πόρων της ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:14

Wall Street: Τρίτη εβδομάδα απωλειών για τον Dow - Τα chip «πλήγωσαν» ξανά τον Nasdaq

23:10

ΔΠΔ: Οι χώρες μέλη ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του γενικού εισαγγελέα Καρίμ Χαν - Αποσύρεται η Βενεζουελα

22:52

Ιράν: Πλοίο μεταφοράς LPG δέχτηκε επίθεση στο Ορμούζ - Για αμερικανικό πλήγμα μιλά η Τεχεράνη

22:49

Γαλλία: Έκτακτη συνεδρίαση για τις πυρκαγιές - «Θα κάνουμε τα πάντα για σώσουμε το Μπορντό»

22:28

Πετρέλαιο: Κέρδη 10% για το Brent σε εβδομαδιαία βάση, 8% το WTI

22:19

Τουρκία: Ο Οζγκιούρ Οζέλ ίδρυσε το «Νέο Κόμμα» και εξελέγη πρόεδρος

21:56

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στην Αττική – Εκτεταμένες ζημιές και στην επαρχία

21:48

Φωτιά σε επιχείρηση με υλικά ανακύκλωσης στο Μαρκόπουλο

21:45

Χρυσός: Κέρδη σχεδόν 1,5% στην εβδομάδα

21:29

Τεχεράνη: Για κάθε νεκρό Ιρανό θα σκοτώνουμε έναν Αμερικανό στρατιώτη

21:16

Επτά νέες άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027

21:00

Τραμπ κατά ΕΕ για το πρόστιμο στη Google: «Δεν είμαστε ο κουμπαράς της Ευρώπης»

20:54

Τα μηνύματα της Πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για την 52η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

20:41

Hellenic Train: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία προς Αεροδρόμιο - Παραμένουν καθυστερήσεις σε άλλα τμήματα

20:38

ΣΤΑΣΥ: Διακοπή κυκλοφορίας του τραμ στην περιοχή Πειραιά

20:27

Πακιστάν: Αναζητά δίοδο για νέες συνομιλίες HΠΑ-Ιράν με κινεζική πρωτοβουλία

20:14

Πυροσβεστική: Συνολικά 216 κλήσεις σε όλη την Ελλάδα λόγω των ισχυρών ανέμων και βροχοπτώσεων

20:05

Εκλογές στο Ισραήλ: Μπορεί ο Νετανιάχου να διατηρήσει την εξουσία;

20:03

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς και στον Πειραιά

20:01

Ένας εθελοντής έλαβε το πρώτο πειραματικό εμβόλιο για το στέλεχος Μπουντιμπούγκιο του Έμπολα

19:48

Aνάρτηση Μητσοτάκη για τον Ε65: «Η Ελλάδα αλλάζει καθημερινά - Το είπαμε, το κάναμε»

19:38

AKTOR: Η Winex Investments απέκτησε 2,8 εκατ. μετοχές αξίας 31,5 εκατ. ευρώ

19:33

Ρωσία: Έπληξε εγκατάσταση drone κοντά στο Κίεβο

19:25

Οι Χούθι λένε ότι δεν θα κλείσουν το Στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, την «είσοδο» της Ερυθράς Θάλασσας

19:15

Ευρωαγορές: Ανέκαμψαν οι δείκτες στο κλείσιμο της εβδομάδας

19:05

Επιδείνωση του καιρού: Ξαφνικό μπουρίνι στην Αττική - Πάνω από 100.000 κεραυνοί σε στεριά και θάλασσα

18:53

Τραμπ: Προειδοποιεί Κίνα και Ρωσία να μην πουλήσουν όπλα στο Ιράν

18:44

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ειδικής Γραμματείας Ορεινών Περιοχών και Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας

18:37

NATO: Επιβεβαίωσε την κατάρριψη drone από συμμαχικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας

18:29

Fais Group: Στα 3,28 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών μέσω επανεπένδυσης μερίσματος