ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι κοινές αμυντικές δαπάνες και ο κοινός κοινοτικός δανεισμός

22-03-2024 | 17:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι κοινές αμυντικές δαπάνες και ο κοινός κοινοτικός δανεισμός
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η ιδέα έκδοσης ευρωομολόγου -κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού δηλαδή- για τη χρηματοδότηση των κοινών αμυντικών προμηθειών εντός ΕΕ δεν ακούγεται ως προσέγγιση για πρώτη φορά. Για την ακρίβεια, η πλέον πρόσφατη περίπτωση που συμφωνήθηκε από τα κράτη-μέλη από κοινού δανεισμός ήταν το 2020 με τη θέσπιση του Ταμείου Ανάκαμψης. Η λειτουργία του οποίου συναποφασίστηκε ως απάντηση στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Η συζήτηση για την τύχη του Ταμείου μετά το 2026 παραμένει σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Το σενάριο που αρχικά κυριάρχησε είναι να συσταθεί στα πρότυπά του ένας μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων. Η κάλυψη των αμυντικών αναγκών εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό, με δεδομένη την κρίση του πολέμου στην Ουκρανία και την απειλή της Ρωσίας ειδικά για τις ανατολικές χώρες της Ένωσης. Η ιδέα προφανώς και εμφανίζει σημαντικές νομικές δυσκολίες, με δεδομένη τη μοναδικότητα του χρηματοδοτικού εργαλείου το οποία φέρει αυστηρή ημερομηνία λήξης.

Μία δεύτερη εν μέρει σχετιζόμενη συζήτηση είναι αυτή της χρηματοδότησης των κοινών αμυντικών δαπανών ειδικά μετά το 2027. Στις Βρυξέλλες, τις τελευταίες ημέρες, έχει πραγματοποιηθεί σειρά άτυπων συζητήσεων, με τους net-contributors (Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Σουηδία) να αποσυνδέουν σθεναρά -τουλάχιστον επί του παρόντος- τη χρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Αποδέχονται -όπως συμφωνήθηκε και στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας- μόνο τη λύση αυξημένης ευελιξίας για παροχή δανείων της ΕΙΒ (ΕΤΕπ), τα οποία ωστόσο ενέχουν αυξημένο ρίσκο και σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για να καλύψουν τις συνολικές απαιτήσεις. Αφήνουν ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση κονδύλια της πολιτικής συνοχής. Η ιδέα φαίνεται να βρίσκει ισχυρή υποστήριξη. Είναι όμως επίσης αδύνατο τα κονδύλια αυτά να χρηματοδοτήσουν ταυτόχρονα... την άμυνα, την πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις υποδομές, τις συνέπειες φυσικών καταστροφών καθώς και το λόγο για τον οποίο υφίστανται, την αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων εντός ΕΕ.

Η αξιοποίηση των ρωσικών κεφαλαίων που έχουν δεσμευθεί στο πλαίσιο των κυρώσεων εναντίον του Πούτιν (η χρήση των τόκων τους) αποτελεί μία βραχυπρόθεσμη επιλογή για τη στήριξη της Ουκρανίας. Δεν δίνει όμως λύση στην ευρύτερη ανάγκη. Η κινητοποίηση σημαντικών κονδυλίων παραμένει απαραίτητη.

Συμπερασματικά: Η συζήτηση περί κοινών αμυντικών δαπανών είναι ακόμα στην αρχή της και μάλιστα δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Και η συζήτηση περί κοινού δανεισμού είναι αρκετά ευρύτερη και αναπόφευκτα συνδέεται με τη διαπραγμάτευση για τον επόμενο προϋπολογισμό και το ζήτημα αξιοποίησης ιδίων πόρων της ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:49

Η Εθνική Ομάδα πόλο κατέκτησε το World Cup

12:38

Ρουμανία: F-16 κατέρριψε drone που παραβίασε τον εναέριο χώρο της

12:22

Η τιμή του κακάο υποχωρεί, αλλά η σοκολάτα παραμένει ακριβή

11:58

Μητσοτάκης για Όλυμπο: «Εθνική επιτυχία πρώτου μεγέθους η ένταξη στην Unesco»

11:43

NYT: Ο Τραμπ αναστέλλει προσωρινά μεγάλη επίθεση κατά του Ιράν

11:30

Επιδημία Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: 1.354 θάνατοι επί συνόλου 3.075 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

11:10

H ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco

10:51

Σε διαδικασία αναζωογόνησης οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Κίνας

10:34

ΗΠΑ: Εφετείο απορρίπτει διάταγμα Τραμπ για την επιστολική ψήφο σε 23 πολιτείες

10:25

Δεν «αρέσει» πια η ελληνική επαρχία

10:12

Μητσοτάκης: Έξτρα μείωση 10 λεπτά στο diesel τον Αύγουστο - Στα 15 λεπτά η συνολική έκπτωση

10:06

Προσωρινά στον «πάγο» ο δεύτερος γύρος χρηματοδότησης της DeepSeek

09:50

ESM: Το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται ακόμα και στο δυσμενές σενάριο

09:44

Θεοδωρικάκος: Περισσότερες επενδύσεις και καλύτερες δουλειές για πιο ισχυρή παραγωγική Ελλάδα

09:36

Κτηματολόγιο: Έρχεται το νέο GIS που αλλάζει τη διαχείριση όλων των ακινήτων στην Ελλάδα

09:31

Βερολίνο: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς - Μία νεκρή, αναζητείται ο δράστης

09:26

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Ισπανία και Γαλλία: Μαζικές εκκενώσεις και «στάχτη» χιλιάδες στρέμματα

09:17

Tottis Bingo: Έσπασαν το φράγμα των 100 εκατ. οι πωλήσεις για τη «βασίλισσα» της γκοφρέτας

09:12

Φρέσκα κεφάλαια αλλάζουν τον χάρτη της πληροφορικής

09:06

Scope: Το στοίχημα της νέας αρχιτεκτονικής για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι

09:00

Ρύθμιση 72 δόσεων προς τον ΕΦΚΑ: Πάνω από 2.500 οι αιτήσεις των οφειλετών - Οι «κόφτες» που αποκλείουν την πλειοψηφία τους

23:48

Ρόδος: Νέο θανατηφόρο τροχαίο - Θύμα 28χρονος οδηγός μοτοσυκλέτας

23:20

Ταξίδι με παιδιά: Πρακτικός οδηγός ασφάλειας για κάθε οικογένεια

22:52

Ψωρίαση: Τα νέα φάρμακα για την παχυσαρκία ίσως προσφέρουν πρόσθετο όφελος

22:24

Αίθριος καιρός με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας την Κυριακή

21:56

Έξυπνες πόλεις: Από τη θεωρία στην πράξη - Τα εννέα βήματα

21:28

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Μία δεύτερη ανάγνωση των στατιστικών των βάσεων εισαγωγής

21:14

Τουλάχιστον 5 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα

21:00

Οι επενδύσεις όταν οι παγκόσμιες κρίσεις δεν σταματούν ποτέ

20:48

Γαλάτσι: Βρέθηκε νεκρός 80χρονος μέσα στο σπίτι του - Έφερε τραύματα στον λαιμό