ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι κοινές αμυντικές δαπάνες και ο κοινός κοινοτικός δανεισμός

22-03-2024 | 17:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι κοινές αμυντικές δαπάνες και ο κοινός κοινοτικός δανεισμός
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η ιδέα έκδοσης ευρωομολόγου -κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού δηλαδή- για τη χρηματοδότηση των κοινών αμυντικών προμηθειών εντός ΕΕ δεν ακούγεται ως προσέγγιση για πρώτη φορά. Για την ακρίβεια, η πλέον πρόσφατη περίπτωση που συμφωνήθηκε από τα κράτη-μέλη από κοινού δανεισμός ήταν το 2020 με τη θέσπιση του Ταμείου Ανάκαμψης. Η λειτουργία του οποίου συναποφασίστηκε ως απάντηση στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Η συζήτηση για την τύχη του Ταμείου μετά το 2026 παραμένει σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Το σενάριο που αρχικά κυριάρχησε είναι να συσταθεί στα πρότυπά του ένας μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων. Η κάλυψη των αμυντικών αναγκών εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό, με δεδομένη την κρίση του πολέμου στην Ουκρανία και την απειλή της Ρωσίας ειδικά για τις ανατολικές χώρες της Ένωσης. Η ιδέα προφανώς και εμφανίζει σημαντικές νομικές δυσκολίες, με δεδομένη τη μοναδικότητα του χρηματοδοτικού εργαλείου το οποία φέρει αυστηρή ημερομηνία λήξης.

Μία δεύτερη εν μέρει σχετιζόμενη συζήτηση είναι αυτή της χρηματοδότησης των κοινών αμυντικών δαπανών ειδικά μετά το 2027. Στις Βρυξέλλες, τις τελευταίες ημέρες, έχει πραγματοποιηθεί σειρά άτυπων συζητήσεων, με τους net-contributors (Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Σουηδία) να αποσυνδέουν σθεναρά -τουλάχιστον επί του παρόντος- τη χρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Αποδέχονται -όπως συμφωνήθηκε και στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας- μόνο τη λύση αυξημένης ευελιξίας για παροχή δανείων της ΕΙΒ (ΕΤΕπ), τα οποία ωστόσο ενέχουν αυξημένο ρίσκο και σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για να καλύψουν τις συνολικές απαιτήσεις. Αφήνουν ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση κονδύλια της πολιτικής συνοχής. Η ιδέα φαίνεται να βρίσκει ισχυρή υποστήριξη. Είναι όμως επίσης αδύνατο τα κονδύλια αυτά να χρηματοδοτήσουν ταυτόχρονα... την άμυνα, την πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις υποδομές, τις συνέπειες φυσικών καταστροφών καθώς και το λόγο για τον οποίο υφίστανται, την αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων εντός ΕΕ.

Η αξιοποίηση των ρωσικών κεφαλαίων που έχουν δεσμευθεί στο πλαίσιο των κυρώσεων εναντίον του Πούτιν (η χρήση των τόκων τους) αποτελεί μία βραχυπρόθεσμη επιλογή για τη στήριξη της Ουκρανίας. Δεν δίνει όμως λύση στην ευρύτερη ανάγκη. Η κινητοποίηση σημαντικών κονδυλίων παραμένει απαραίτητη.

Συμπερασματικά: Η συζήτηση περί κοινών αμυντικών δαπανών είναι ακόμα στην αρχή της και μάλιστα δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Και η συζήτηση περί κοινού δανεισμού είναι αρκετά ευρύτερη και αναπόφευκτα συνδέεται με τη διαπραγμάτευση για τον επόμενο προϋπολογισμό και το ζήτημα αξιοποίησης ιδίων πόρων της ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:01

Πεζεσκιάν: Είναι καιρός να τελειώσει ο πόλεμος όσο η Τεχεράνη είναι «σε θέση ισχύος»

14:51

Έμπολα: Πάνω 2.500 νεκροί στη ΛΔ Κονγκό - «Εξαπλώνεται εκθετικά» η επιδημία

14:49

Γεωργιάδης: Eμφανής σε όσους δεν έχουν εμπάθεια η θεαματική βελτίωση του ΕΣΥ σε όλα τα νησιά

14:43

Αύξηση 15,6% των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ το εξάμηνο λόγω πετρελαιοειδών

14:31

ΕΟΜ: Ουδέποτε έχει χαθεί μόσχευμα λόγω έλλειψης αίματος

14:31

Τουρισμός: Περισσότεροι επισκέπτες, μικρότερο «πορτοφόλι» - Στα 8,8 δισ. ευρώ οι εισπράξεις στο εξάμηνο

14:23

ΑΔΕΔΥ: Ο αγώνας για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο συνεχίζεται

14:14

Airbus: Κάνει πίσω στον περιορισμό της τηλεργασίας μετά τις φωνές των συνδικάτων

14:04

Το Airbnb «στρέφει» τα σούπερ μάρκετ στα νησιά - Οι επενδύσεις στα καταστήματα

13:58

Τσάφος: Οι ΑΠΕ κρατούν την Ελλάδα μεταξύ των χωρών με τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος στην Ευρώπη

13:48

Επιβραδύνθηκε η αύξηση μισθών στην Ευρωζώνη

13:43

Επιστροφές έως 80 δισ. δολαρίων στους μετόχους της σχεδιάζει η Samsung

13:35

«KPop Demon Hunters»: Η επιτυχία της ταινίας έφερε μήνυση στο Netflix

13:25

UBS: Ανεβάζει τον πήχη για τις ευρωπαϊκές μετοχές - Βλέπει αύξηση κερδών 32% στη διετία

13:13

Ενισχύσεις 22 εκατ. ευρώ σε 4.882 παραγωγούς

13:10

«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Έως 500 ευρώ η ενίσχυση - Τα μέτρα για οικογένειες και γυναίκες

13:08

Σε κρίσιμη κατάσταση στον Ευαγγελισμό ο Αντώνης Πανούτσος - Προσβλήθηκε από τον ιό του Δυτικού Νείλου

12:57

Οι προτάσεις Κορκίδη για φόρους, προκαταβολή και ενέργεια ενόψει ΔΕΘ

12:56

Οδική ασφάλεια: Προχωρά η ανάπλαση των οδών Ηρακλείου και Μπιζανίου στη Μεταμόρφωση

12:42

Σε υψηλό 9 μηνών ο PMI της Ευρωζώνης τον Αύγουστο - Ανάκαμψη 4,5 ετών στην μεταποίηση

12:19

Οι κυρώσεις και οι πιέσεις των ΗΠΑ προς το Ιράν, δεν είναι λύση για τον πόλεμο, τονίζει η Κίνα

12:10

ΔΥΠΑ: Νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων στη μελισσοκομία - Από Δευτέρα οι αιτήσεις

12:04

Στην «τσιμπίδα» της AAΔE 4 τόνοι λαθραίων ποτών και 700 φιάλες με αέριο γέλιου

11:55

Νέα δημοσκόπηση στην Ελβετία: Πιθανό «όχι» σε αυστηρότερη ουδετερότητα

11:51

Πρώτη απεργία εδώ και μία δεκαετία στη Hyundai

11:48

6 οικονομικές ευρωπαϊκές πόλεις για να επισκεφθείτε αυτό το φθινόπωρο

11:48

Έρχεται το πιο έντονο Ελ Νίνιο των τελευταίων 500 ετών - Το 2027 θα είναι το θερμότερο έτος

11:45

Σε στενωπό η ευρωπαϊκή αγορά smartphones - Σε χαμηλό τριετίας οι αποστολές

11:35

Πέντε αγνοούμενοι και 19 τραυματίες σε δύο πυρκαγιές σε κτίρια κατοικιών στην Ελβετία

11:34

Ποιοι και γιατί «μπλοκάρουν» τα έξυπνα γυαλιά της Meta στη Βρετανία