Ακίνητα: Ποιες περιοχές προτιμούν οι Αμερικανοί αγοραστές 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Ποιες περιοχές προτιμούν οι Αμερικανοί αγοραστές 
Άνοδος κατά 15% με 20% μέσα σε ένα χρόνο στα ποσοστά των Αμερικανών αγοραστών. Στοχεύουν σε πολυτελείς κατοικίες σε Αθηναϊκή Ριβιέρα, βόρεια προάστια, Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο. Η διεθνής εικόνα και οι αναδυόμενες τάσεις.

Άνοδος κατά 15% με 20% μέσα σε ένα χρόνο, σε σχέση με το 2022, παρά τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, όπως η αύξηση των επιτοκίων, καταγράφεται φέτος στα ποσοστά των Αμερικανών αγοραστών, οι οποίοι εξακολουθούν να στοχεύουν στην αγορά πολυτελών κατοικιών και ακινήτων σε περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας, τα βόρεια προάστια της Αττικής και τα εμβληματικά ελληνικά νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Ρόδος.

Αυτό αναφέρεται σε σχετική παγκόσμια έκθεση «2023 Global Luxury Landscape», της Berkshire Hathaway HomeServices, του παγκόσμιου δικτύου μεσιτείας ακινήτων (με σχεδόν 1.500 γραφεία σε 4 ηπείρους και 12 χώρες, αντιπροσωπεύει περισσότερα από 154,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε όγκο πωλήσεων ακινήτων για το 2022), για τις διεθνείς τάσεις στο real estate, στην οποία γίνεται και ειδική αναφορά στην Ελλάδα.

Η έκθεση καταγράφει τους κυριότερους παράγοντες που συντελούν στις επικείμενες αλλαγές στον κλάδο του real estate παγκοσμίως. Ειδικότερα, η αγορά πολυτελών κατοικιών ανά τον κόσμο εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή, παρά τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις και τις γεωπολιτικές αναταραχές.

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για πολυτελείς κατοικίες «ευκαιρίας», παράλληλα με τη ζήτηση «βιώσιμων κατοικιών», διαμορφώνουν το περιβάλλον στον κλάδο του real estate. Μεταξύ των νέων τάσεων είναι η εγγύτητα σε ιδιωτικό αεροδρόμιο, το «biohacking» και ο βιώσιμος σχεδιασμός με απλά υλικά, παραδοσιακές τεχνικές, ενεργειακά αποδοτικές λύσεις και χρήση της τεχνολογίας.

Υπό παρακολούθηση το εγχώριο real estate

Σύμφωνα με την έκθεση, η ελληνική αγορά, η οποία ξεχωρίζει ως κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός μαζί με την Πορτογαλία και την Ισπανία, αλλά και μεταξύ των χωρών που αξίζει να παρακολουθεί κανείς σε όλον τον κόσμο. Η ελληνική αγορά ακινήτων, εξακολουθεί να διατηρεί την ισχυρή δυναμική της, στις προτιμήσεις πολυτελών κατοικιών από ξένους επενδυτές παγκόσμιας εμβέλειας.

Η ελληνική αγορά ακινήτων, εξακολουθεί να διατηρεί την ισχυρή δυναμική της, στις προτιμήσεις πολυτελών κατοικιών από ξένους επενδυτές παγκόσμιας εμβέλειας. Σύμφωνα με την έκθεση «Henley Private Wealth Migration Report 2023», η Ελλάδα κατατάσσεται στην 7η θέση ανάμεσα σε 15 κορυφαίες χώρες, με προβλεπόμενη εισροή 1.200 αγοραστών υψηλής καθαρής αξίας για το 2023, ποσοστό αυξημένο κατά 20%, συγκριτικά με το 2022, ενώ ακολουθούν οι Ευρωπαϊκές χώρες της Πορτογαλίας (στην 9η θέση) και της Ισπανίας (στην 14η θέση).

Ο Managing Partner της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties, κ. Κυριάκος Ξύδης, αναφέρει ότι «το παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον για την χώρα μας κινείται με θετικό πρόσημο. Καθοριστικό ρόλο της προτίμησης των ξένων επενδυτών για το ελληνικό real estate παίζουν το χαμηλό κόστος σε σύγκριση με την Ισπανία, τη νότια Γαλλία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, καθώς και ο τρόπος ζωής που προωθείται μέσω του πλούσιου πολιτιστικού πλούτου, της φυσικής ομορφιάς και της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας». Όπως δήλωσε ο ίδιος, «κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2023, η Berkshire Hathaway Home Services επέκτεινε την εμβέλειά της στην αγορά ενοικίασης ‘πολύ επιλεγμένων πολυτελών κατοικιών’, ανεξαρτήτως μεγέθους, από μικρά διαμερίσματα έως μεγάλες βίλες, σε περιοχές όπως το «ευρύτερο κέντρο της Αθήνας και της Μυκόνου», ενώ σχετικά με το νέα επενδυτική δραστηριότητα του γραφείου, υπάρχουν συζητήσεις για μερικούς ακόμη επιλεγμένους τουριστικούς προορισμούς».

Η Golden Visa

Ο διπλασιασμός στο όριο απόκτησης της "Golden Visa" δε φάνηκε να πτοεί τους ξένους επενδυτές. Ο κ. Κυριάκος Ξύδης αναφέρει ότι «η αγορά πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα ξεκινά από τις 500.000€, επομένως οποιοσδήποτε αγοραστής πολυτελούς κατοικίας από αυτό το ποσό και πάνω είναι αυτόματα επιλέξιμος να υποβάλει αίτηση για Golden Visa». Στην Έκθεση σημειώνεται ότι, από το 2014, το δημοφιλές πρόγραμμα Golden Visa της Ελλάδας είχε ως αποτέλεσμα την άδεια διαμονής σε περίπου 9.000 πολίτες που κατοικούν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων σε ακίνητα.

Οι δύο «δυνατοί παίκτες» που εντοπίζονται είναι οι Κινέζοι πολίτες, αποτελώντας την πλειοψηφία των αιτούντων χορήγησης της ‘’Golden Visa’’ στην Ελλάδα, αλλά και οι Αμερικανοί επενδυτές υψηλής καθαρής αξίας, οι αιτήσεις των οποίων σημείωσαν αύξηση κατά 740%, από το 2021, σύμφωνα με την εταιρεία επενδυτικής μετανάστευσης Astons. Όπως αναφέρει , «το πρώτο 7μηνο του έτους σημειώθηκε μια μεγάλη αύξηση αιτήσεων Golden Visa, ενόψει της αλλαγής του κατώτατου ορίου επένδυσης και, επομένως, είναι αναμενόμενη μια μείωση στη ζήτηση τους επόμενους μήνες».

Η διεθνής εικόνα και οι αναπτυσσόμενες τάσεις

Όπως σημειώνεται, σε παγκόσμιο επίπεδο, διακρίνεται μια μεταβατική περίοδος στην αγοραστική κουλτούρα, η οποία επηρεάζεται από αλλαγές στη φορολογία και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων να παρουσιάζουν διακυμάνσεις, χωρίς ωστόσο, να διαμορφώνεται αρνητικά η αγορά πολυτελών κατοικιών. Οι αγοραστές εξακολουθούν να αγοράζουν ακίνητα που θεωρούν ευκαιρίες και που προσφέρουν δυνατότητες επένδυσης για έναν τρόπο ζωής υψηλού επιπέδου. Οι αλλαγές αφορούν στην μετα-πανδημική κουλτούρα εργασίας, η οποία λειτούργησε για πολλούς ως μοχλός αποκέντρωσης, καθώς αρκετοί αναζήτησαν μελλοντική μόνιμη κατοικία σε πιο εξωτικούς ή εξοχικούς προορισμούς, όπως η Καραϊβική και το Άσπεν, ενώ παράλληλα, άλλοι επενδυτές στρέφουν πάλι το ενδιαφέρον τους στις πόλεις.

Στις αναπτυσσόμενες τάσεις διακρίνονται η «βιωσιμότητα» στο σχεδιασμό και η διακόσμηση των κατοικιών μαζί με το φαινόμενο «quiet luxury», το οποίο επιδιώκει την κυριαρχία της «ήσυχης πολυτέλειας», δίνοντας έμφαση σε απαλές χρωματικές παλέτες και προσεκτικά επιμελημένες υφές. Στην ίδια φιλοσοφία εντάσσονται και οι τάσεις για χώρους wellness και ευζωίας όπως πισίνες, γυμναστήρια, αλλά και η χρήση τελευταίων τεχνολογιών όπως το Human-Centric Lighting (HCL) για θετική επίδραση του οικιακού φωτισμού στον ανθρώπινο οργανισμό, χαρίζοντας στον αγοραστή και μελλοντικό κάτοικο του σπιτιού μια πολύτιμη αίσθηση ηρεμίας, σταθερότητας, άνεσης και ευζωίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς «ξετυλίγεται το κουβάρι» στην Ελλάκτωρ – Οι ρευστοποιήσεις, οι hot τομείς και η ρευστότητα 

Intralot: Τι «παίζει» με το timing του retail bond των 130 εκατ. ευρώ

Ξαναγράφουν τα πράσινα τιμολόγια – Τα κουτιά οπτικών ινών της ΔΕΗ – Στροφή στην ποιότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider