Μόλις στο 15,2% οι ασφαλίσεις κατοικίας στην Ελλάδα

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μόλις στο 15,2% οι ασφαλίσεις κατοικίας στην Ελλάδα
Σε εμβρυακή μορφή, και κυρίως για ενυπόθηκες κατοικίες όπου υποχρεούται ο δανειολήπτης να ασφαλίσει το σπίτι του, κινείται η ασφάλιση κατοικίας στην Ελλάδα.

Σε εμβρυακή μορφή, και κυρίως για ενυπόθηκες κατοικίες όπου υποχρεούται ο δανειολήπτης να ασφαλίσει το σπίτι του, κινείται η ασφάλιση κατοικίας στην Ελλάδα. Ήδη μόλις στο 15,2% ανέρχεται το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης των κατοικιών της χώρας, έναντι καιρικών φαινομένων και σεισμού, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Η μελέτη συγκέντρωσε πληροφορίες για πλήθος 969.584 συμβολαίων κατοικίας τα οποία ήταν σε ισχύ την 30η Ιουνίου 2023, εκ των οποίων 551.726 ήταν ασφαλισμένα λόγω ύπαρξης ενυπόθηκου δανείου και τα 320.924 χωρίς δάνειο. Σχετικά με την κατανομή συμβολαίων, το 31,8% αφορά στην κάλυψη καιρικών φαινομένων το 8,3% στην κάλυψη από σεισμό και το 59,9% στην κάλυψη για καιρικά φαινόμενα και σεισμό.

Από τις ασφαλισμένες κατοικίες, το 68,2% ήταν για σεισμό, το 90% με κάλυψη κτιρίου, το 10% με κάλυψη περιεχομένου, 56,9% αφορά ενυπόθηκο ενδιαφέρον για όσες έχουν κάλυψη κτιρίου, ενώ σημειώνεται ότι το 46,9% εντοπίζεται στην Αττική. Ταυτοχρόνως επί του συνόλου των κατοικιών, ο μερισμός τους ανάλογα με το εάν καλύπτουν κτίριο μόνο/ κτίριο και περιεχόμενο ή μόνο περιεχόμενο, διαμορφώνεται στο 90% και 10% αντιστοίχως.

Αναφορικά με την ασφαλιστική κάλυψη των κατοικιών ανά περιφέρεια, στην κορυφή βρίσκεται η Αττική με ποσοστό 21,5%, ακολουθεί η Πελοπόννησος με ποσοστό 15%, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με ποσοστό 13,3% και Ιονίων Νήσων με ποσοστό 12,5% Χαμηλότερα κυμαίνεται η Θεσσαλία με ποσοστό 12,1%, η Στερεά Ελλάδα με ποσοστό 11,3% και η Κρήτη με ποσοστό 11,2%.

Σκοπός της έρευνας είναι η παρακολούθηση του πλήθους των ασφαλισμένων κατοικιών ώστε να δοθεί η δυνατότητα καταγραφής της τάσης και κατανόησης της επίπτωσης των όποιων προωθητικών ενεργειών, για την κάλυψη του κενού προστασίας μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης κατοικίας. Τα συγκριτικά αποτελέσματα, θα επιτρέψουν στο μέλλον τη λήψη αποφάσεων βάσει στοιχείων σχετικά με μέτρα για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας έναντι φυσικών καταστροφών.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η παρακολούθηση σε συστηματική βάση της εξέλιξης του πλήθους των συμβολαίων ασφάλισης κατοικιών και συγκεκριμένα ανά τρίμηνο. Η έρευνα καταγράφει το πλήθος ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατοικίας και τα μερίζει σύμφωνα με:

  • Την κάλυψη για καιρικά φαινόμενα (τουλάχιστον μία από τις καλύψεις: θύελλα, καταιγίδα, πλημμύρα, χαλάζι, χιόνι) ή / και σεισμού
  • Την κάλυψη για κτίριο μόνο / Κτίριο & Περιεχόμενο ή Περιεχόμενο μόνο
  • Την ύπαρξη ή όχι ενυπόθηκου ενδιαφέροντος για τα συμβόλαια που καλύπτουν Κτίριο μόνο / Κτίριο & Περιεχόμενο
  • Τον Ταχυδρομικό Κώδικα των ασφαλισμένων κατοικιών, ταξινομημένων σε ομάδες σύμφωνα με τα 2 πρώτα ψηφία του ΤΚ

Σημειώνεται τέλος ότι η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 24 ασφαλιστικών επιχειρήσεων που αντιπροσωπεύουν το 97,7% της παραγωγής των ασφαλίσεων περιουσίας. Η επόμενη αποτίμηση θα αφορά τα συμβόλαια ασφάλισης κατοικιών σε ισχύ την 30η Σεπτεμβρίου 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλη άνοδο καταγράφουν φέτος οι ασφαλίσεις ζωής

Εννέα δεδομένα για την ασφάλιση περιουσίας στην Ελλάδα

Ασφάλειες: Άνοδος στα Συμβόλαια Περιουσίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider