Τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για real estate και yachting – Η «λίστα» με ακίνητα και μαρίνες, εκ νέου η Καλαμαριά

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για real estate και yachting – Η «λίστα» με ακίνητα και μαρίνες, εκ νέου η Καλαμαριά
Σε εξέλιξη βρίσκονται διαγωνιστικές διαδικασίες και νέα εγχειρήματα αξιοποίησης assets από το ΤΑΙΠΕΔ στους τομείς ακινήτων και τουρισμού, όπως προκύπτει από το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης. Τα real estate projects και οι μαρίνες σε Καλαμαριά, Μύκονο, Κέρκυρα, Ρόδο, Ιτέα, Ζάκυνθο, Πύλο, Αργοστόλι, Σκιάθο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται σημαντικές διαγωνιστικές διαδικασίες αλλά και νέα εγχειρήματα αξιοποίησης σχετικών assets από το ΤΑΙΠΕΔ στους τομείς ακινήτων και yachting, όπως προκύπτει και από το αναθεωρημένο (από τον Ιούνιο) Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Αsset Development Plan, ADP) του ΤΑΙΠΕΔ που έλαβε τη «σφραγίδα» από το Δ.Σ. του Ταμείου στις αρχές Αυγούστου και το «πράσινο φως» - εισήγηση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Βέβαια, έκτοτε έχουν κυλήσει κάποιες διαδικασίες σε μερικά projects, ωστόσο, και πάλι προκύπτει ότι το ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί να ξεκολλήσει διαγωνισμούς αξιοποίησης (και) περιφερειακών περιουσιακών στοιχείων σε real estate και τουρισμό (με πωλήσεις, παραχωρήσεις και άλλα μοντέλα) ή να επανεκκινήσει\ διαγωνισμούς που είχαν «ναυαγήσει» ή δεν είχαν προσελκύσει ενδιαφέρον, όπως για τη μαρίνα Καλαμαριάς, Ιτέας κ.α.

Εκκρεμότητες και επόμενα βήματα σε Ακίνητα

Για το Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκόπουλου (αξιοποιήσιμα 595 από τα 1.000 περίπου στρέμματα), στα επόμενα βήματα προβλέπονταν η έγκριση Προεδρικού Διατάγματος από το ΣτΕ, η υποβολή του φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο για το κλείσιμο της συναλλαγής και το οικονομικό κλείσιμο στο δ’ τρίμηνο 2023. Θυμίζουμε ότι έχει επιλεγεί ο προτιμητέος επενδυτής, Aplekton Holdings (συμφερόντων Δ. Μελισσανίδη) με τίμημα 6,5 εκατ. ευρώ και ετήσιο μίσθωμα 180.000 ευρώ.

Όσον αφορά στην ηλεκτρονική δημοπρασία 10 (e–auction Χ), ήτοι την πώληση 42 ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας, η δημοπρασία περιλαμβάνει ακίνητα (κυρίως γεωτεμάχια) σε Κρήτη (Ιεράπετρα) και Θεσσαλονίκη. Η προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών και εγγράφων της Α’ Φάσης του Διαγωνισμού έχει οριστεί για τις 26 Σεπτεμβρίου 2023.

Σε σχέση με τους πρώην εργοταξιακούς χώρους έργου ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου, από τον Ιανουάριο 2023 έχει επιλεγεί ο προτιμητέος επενδυτής και αναμένονταν η υποβολή φακέλου του διαγωνισμού στο Ε.Σ. για προσυμβατικό έλεγχο με στόχο την έγκριση της σύμβασης πώλησης των 4 όμορων ακινήτων.

Για τις Γούρνες Ηρακλείου δεν υπάρχουν «επόμενα βήματα» από το ΤΑΙΠΕΔ καθώς έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή, ύψους 42 εκατ. ευρώ με τη REDS, του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Όσον αφορά στο ακίνητο στη θέση Βερβερόντα στο Πόρτο Χέλι, έκτασης 627 στρεμμάτων, ως γνωστόν έχει προκηρυχθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός και αναμένεται η υποβολή προσφορών στις 24 Οκτωβρίου.

Σε σχέση με την ακτή και κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, η έναρξη της διαδικασίας πώλησης του ακινήτου έκτασης 126,6 στρεμμάτων με 600 μέτρα παραλιακού μετώπου εκτιμάται για το τέλος του έτους 2023. Στην τρέχουσα κατάσταση αναφέρονται η διαδικασία premarketing, η ολοκλήρωση ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ, η ολοκλήρωση δημόσιας διαβούλευσης.

Για το έκτασης 27 στρεμμάτων ακίνητο στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής (ΑΒΚ 254), αναμένεται το κλείσιμο της συναλλαγής μέχρι το τέλος του έτους.

Αναφορικά με το πρώην ακίνητο ΕΟΜΜΕΧ, στις οδούς Κορυζή και Θράκης στον Ταύρο (Δήμος Ταύρου- Μοσχάτου), επιτεύχθηκε η έγκριση της πώλησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο (σε ολλανδικό σχήμα) και γίνεται η προετοιμασία συμβολαίου αγοροπωλησίας, ενώ αναμένεται το κλείσιμο της συναλλαγής μέσα στο α’ τρίμηνο του 2024.

Σε σχέση με το ακίνητο «Ακτή και κάμπινγκ Ποσειδίου Κασσάνδρας», σχεδόν 294 στρεμμάτων (αξιοποιήσιμη έκταση τα 140 στρέμματα), αναφέρεται ότι στα επόμενα βήματα είναι η δημόσια διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Στο ακίνητο, που απαρτίζεται από τέσσερα επιμέρους περίπου όμορα ακίνητα, προβλέπεται η έναρξη του διαγωνισμού αξιοποίησης μέσα στο Q1 με Q2 του 2024. Δεν έχει επιλεγεί ακόμη η μέθοδος αξιοποίησης. Εκτιμάται ότι μπορεί να αξιοποιηθεί για τουριστικές υποδομές (συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ κ.λπ.), αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α.

Όσον αφορά στο Ακίνητο Φυλακών Κασσάνδρας (παραθαλάσσιο ακίνητο έκτασης 126 στρεμμάτων που βρίσκεται στην Αγ. Τριάδα του Δήμο Θερμαϊκού), αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού στο Q4 2023. Για την τρέχουσα κατάσταση γίνεται αναφορά σε premarketing, διαδικασία ολοκλήρωσης νομικού και τεχνικού ελέγχου κ.α.

Οι Ιαματικές Πηγές

Για το Ακίνητο Ιαματικής Πηγής Καμένων Βούρλων – Λουτρόπολις, έκτασης 468 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει το ξενοδοχείο «Γαλήνη» και διάφορα άλλα κτίσματα, αναμένεται το οικονομικό κλείσιμο και η μεταβίβασή του στον προτιμητέο επενδυτή (όμιλος Μήτση) το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με το ADP.

Για το Ακίνητο κάμπινγκ Καμένων Βούρλων (Κονιαβίτη), έκτασης 800 στρεμμάτων (αξιοποιήσιμα τα 580) που βρίσκεται στα Καμένα Βούρλα, αναμένεται η έγκριση Προεδρικού Διατάγματος από το ΣτΕ και η υποβολή προσφορών (επόμενες ημέρες, στις 28/09).

Όσον αφορά στο Ακίνητο Ιαματικής Πηγής Θερμοπυλών, έκτασης 785 στρεμμάτων (αξιοποιήσιμα είναι τα 115 στρέμματα λόγω αρχαιολογικών, δασικών κ.ά. περιορισμών), με υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις (εγκαταλελειμμένες) αναμένονται η έγκριση σχεδίου ΠΔ από το ΣτΕ, η έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος και να εκκινήσει η διαδικασία αξιοποίησης το α’ τρίμηνο του 2024.

Σε σχέση με το Ακίνητο Ιαματικής Πηγής Υπάτης, με έκταση 700 στρέμματα και δομημένη επιφάνεια 8.100 τ.μ. (ξενοδοχεία εκτός λειτουργίας, καταστήματα κ.α., υδροθεραπευτήριο με 100 λουτήρες και εξωτερική πισίνα) γίνεται ή αναμένεται διερεύνηση αξιοποίησής του μέσω του ΕΣΧΑΔΑ, εκπόνηση ΕΣΧΑΔΑ, δημόσια διαβούλευση ΣΜΠΕ, ενώ η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται για το τέλος του 2024.

Το μέτωπο των Μαρίνων

Για τη Μαρίνα Πύλου (12,7 στρέμματα, 175 σκάφη), προ μηνών το ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε προτιμητέο επενδυτή για την 40ετή παραχώρηση της μαρίνας Πύλου στην κοινοπραξία των ΤΕΜΕΣ και D-Marin. Γίνεται αναφορά για υποβολή φακέλου στο Ε.Σ. στο Q3 2023, υπογραφή της σύμβασης έως το τέλος 2023, όπως και ολοκλήρωση της συναλλαγής (Q4 2023).

Σε σχέση με τη Μαρίνα Αργοστολίου (46 στρέμματα, 174 σκάφη δυναμικότητας), έχουν προκριθεί έξι σχήματα και αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την 35ετη παραχώρηση (θεωρητικά ήταν για Q3 2023).

Λοιπές Μαρίνες προς διαγωνισμό (μακροχρόνια παραχώρηση): Για την Ιτέα (χερσαία ζώνη 25 στρ., 146 σκάφη) γίνεται αναφορά για νέο διαγωνισμό στο Q4 2023, για την μαρίνα Καλαμαριάς (χερσαία έκταση 76 στρ., δυνατότητα ελλιμενισμού 388 σκάφη) προβλέπεται έναρξη νέου διαγωνισμού μόλις εγκριθεί η ΜΠΕ της νέας χωροθέτησης, για λιμένα/μαρίνα Μυκόνου (Τούρλου, με δυνατότητα ελλιμενισμού 270 σκαφών, κρουαζιέρα, εμπορικά) γίνεται προετοιμασία master plan με την προβλεπόμενη έναρξη διαγωνισμού να ορίζεται για Q1 2024. Για τη μαρίνα Ζακύνθου (37 στρ., 275 σκάφη) αναφέρεται στο ADP η επανεκκίνηση διαγωνιστικής διαδικασίας στο α’ τρίμηνο 2024, για της Ρόδου (Μανδράκι, αναμένεται ΦΕΚ για καθορισμό αιγιαλού, συντάσσεται ΣΜΠΕ, χερσαία ζώνη 12,7 στρέμματα, δυνατότητα ελλιμενισμού 175 σκαφών) αναμένεται η δημόσια διαβούλευση και το χρονοδιάγραμμα για τον διαγωνισμό αξιοποίησης, για την Σκιάθο (49,5 στρ., 350 σκάφη) έχουν ξεκινήσει απαραίτητες τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες προς την αξιοποίησή της. Τέλος, για τη μαρίνα Νέας Επιδαύρου (έκταση 2 στρ., έως 40 σκάφη) αναφέρεται η αξιολόγηση χρονοδιαγράμματος για την εκκίνηση διαγωνισμού αξιοποίησης και η έγκριση από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ.

Για τη Μαρίνα Megayacht – Κέρκυρα (με χερσαία ζώνη 39 στρεμμάτων και δυνατότητα ελλιμενισμού 98 mega yacht σκαφών), ως γνωστόν, το καλοκαίρι το ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε το μοναδικό ενδιαφερόμενο Lamda Marinas προτιμητέο επενδυτή για το έργο της ανάπτυξης και 40ετούς υποπαραχώρησης (τίμημα 89 εκατ. ευρώ). Προφανώς αναμένονται αξιολογήσεις και έλεγχος από το Ελεγκτικό.

Τέλος, σε σχέση με τη Μαρίνα Λευκίμμης (αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών και δημιουργία παρακείμενης στη Ν. Κέρκυρα), σημειώνεται στο ADP ότι η ωρίμανση του έργου είναι σε εξέλιξη και αναμένεται η έναρξη του διαγωνισμού υποπαραχώρησης στο α’ τρίμηνο του 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Leader σε Κατασκευή, Παραχωρήσεις – Τα «κλειδιά» της Αττικής Οδού και τα ετήσια EBITDA των 300 εκατ.

Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Στα σκαριά παράταση στην προθεσμία – Τα voucher λήγουν στις 4 Οκτωβρίου

ΤΑΙΠΕΔ: Τι έρχεται για Εγνατία Οδό, ΔΑΑ, Λιμάνια, Μαρίνες, Ενεργειακά projects

gazzetta
gazzetta reader insider insider