Orilina Properties: Τα deals με Lamda για Ελληνικό, το ΧΑ και το χαρτοφυλάκιο των 130 εκατ.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Orilina Properties: Τα deals με Lamda για Ελληνικό, το ΧΑ και το χαρτοφυλάκιο των 130 εκατ.
Οι αγορές δικαιωμάτων επιφανείας οικοπέδων στο Ελληνικό για ανάπτυξη οικιστικού project και ιδιωτικής λέσχης. Τα μισθώματα, ο δανεισμός και η είσοδος της ΑΕΕΑΠ στο ελληνικό χρηματιστήριο. Τι «βλέπει» για την αγορά ακινήτων.

Στις 30.06.2023, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, περιλάμβανε 13 ακίνητα καθώς και 80% της εταιρείας «ΛΗΜΑΡ ΕΤΑΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε.» η οποία από 24.06.2022 ανήκει στον όμιλο. Συνολικά, την 30.06.2023, ο Όμιλος διέθετε 16 ακίνητα, από τα οποία 15 είναι επενδυτικά ακίνητα, ενώ ένα ιδιοχρησιμοποιείται. Οι εύλογες αξίες των επενδυτικών ακινήτων και η αξία κτήσης των ακινήτων τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως αποθέματα του ομίλου σημείωσαν αύξηση στο 2023, με τη συνολική τους αξία την 30.06.2023 να φτάνει τις 130,638 εκατ. ευρώ, αναφέρεται στην χρηματοοικονομική έκθεση 6μήνου 2023 της ΑΕΕΑΠ. Η οποία σημειώνει ότι συνεχίζει να διατηρεί την υψηλή εισπραξιμότητα των μισθωμάτων με πολύ μικρό ποσοστό επισφαλειών, γεγονός που χαρακτηρίζει την ποιότητα των κερδών του ως υψηλή.

Σημειώνεται πως στα πλαίσια των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τον Ν. 2778/1999, η εταιρεία αναφέρει πως θα προχωρήσει εντός του Β’ Εξαμήνου 2023 στην εισαγωγή των μετοχών της στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Να σημειώσουμε επίσης ότι υπήρχαν παλιότερες πληροφορίες για σχετική προθεσμία έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Οι αγορές δικαιωμάτων επιφανείας στο Ελληνικό για μεζονέτες και πριβέ λέσχη

Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση, η εταιρεία Orilina, προέβη στην περίοδο που έληξε την 30 Ιουνίου 2023 σε μια σειρά από σημαντικές αγορές νέων ιδιοκτησιών. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, στις 19.06.2023 η εταιρεία αγόρασε δικαίωμα επιφανείας επί οικοπέδου 22.795 τ.μ. στο Μητροπολιτικό Πάρκο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ με τίμημα 24,071 εκατ. ευρώ. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός έργου το οποίο θα αποτελείται από 20 μεζονέτες η οποίες, μετά την ανέγερση τους θα διατεθούν προς πώληση. Κατά την 30.06.2023, το κόστος κτίσης του έργου ανέρχεται στα 27,6 εκατ. ευρώ, ενώ η εύλογη αξία του εκτιμήθηκε στα 33,7 εκατ. ευρώ.

Μεταγενέστερα, στις 12.07.2023, η εταιρεία αγόρασε δικαίωμα επιφανείας επί οικοπέδου 24.553 τ.μ. στο Μητροπολιτικό Πάρκο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ με τίμημα 2,038 εκατ. ευρώ. Στο οικόπεδο θα ανεγερθεί μια Ιδιωτική Λέσχη η οποία και θα αξιοποιηθεί από την ΑΕΕΑΠ ως επενδυτικό ακίνητο.

Για το εναπομένον διάστημα του τρέχοντος έτους, επενδυτικά πρόκειται να εστιάσει στις δύο αναπτύξεις της στην περιοχή του Ελληνικού, δηλαδή το οικιστικό συγκρότημα και την ιδιωτική λέσχη. Οι οικοδομικές άδειες και για τις δύο αυτές επενδύσεις αναμένονται να εκδοθούν εντός τους 2023.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2022 Orilina και Lamda Development είχαν συνάψει μνημόνιο συνεργασίας για ανάπτυξη επένδυσης σχεδόν 70 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό, στην περιοχή́ της μαρίνας του Αγίου Κοσμά. Πλέον, το deal έχει κλείσει και στα οικόπεδα η Orilina Properties προσανατολίζεται να αναπτύξει συγκρότημα κατοικιών και ακόμα ένα κτήριο, τύπου ιδιωτικής λέσχης, σε σχέδια του αρχιτεκτονικού γραφείου Kengo Kuma, το οποίο θα φιλοξενεί χώρους εστίασης, αναψυχής, ευεξίας και εκδηλώσεων, όπως επίσης και πώλησης προϊόντων συναφών με την εστίαση. Το club θα έχει θέα στον παραλιακό χώρο της μαρίνας και του Rivierga Galleria, του πολυτελούς εμπορικού πόλου με κατάστημα λιανικής που επίσης σχεδιάστηκε από τον Kengo Kuma.

Εξελίξεις και προοπτικές της αγοράς ακινήτων

Όπως σημειώνεται στην οικονομική έκθεση, σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες Ευρωπαϊκές κτηματαγορές, το ενδιαφέρον για Ελληνικά ακίνητα καταγράφεται ζωηρό, τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές. Τα ικανοποιητικά ποσοστά πληρότητας των ποιοτικών εμπορικών ακινήτων που επικρατούν στην αγορά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δεν αναμένεται να πληγούν μέσα στο τρέχον έτος.

Αξιοσημείωτη είναι η αγοραστική ζήτηση για οικιστικά ακίνητα υψηλών προδιαγραφών και εισοδημάτων, η οποία μάλιστα με την πάροδο των μηνών δείχνει να ισχυροποιείται περαιτέρω και να κορυφώνεται στα νότια προάστια. Για το προϊόν αυτό καταγράφονται στην αγορά προπωλήσεις (πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής) και οι διαφαινόμενες ευνοϊκές τάσεις αύξησης της τιμής πώλησης ανά τ.μ. επιβεβαιώνουν και ενισχύουν την στρατηγική απόφαση της εταιρείας να επενδύσει στον συγκεκριμένο τομέα μέσω της ανάπτυξης στον μητροπολιτικό πόλο Ελληνικού.

Τα καταστήματα τροφίμων και ο γραφειακός τομέας, που αποτελούν το βασικό κομμάτι του χαρτοφυλακίου της εταιρείας, επιδεικνύουν αξιοσημείωτα επίπεδα αντοχών σε όρους μισθωτικών αξιών και επενδυτικών αποδόσεων, κάτι που αντικατοπτρίζεται θετικά στα αποτελέσματα αναπροσαρμογής επενδυτικών ακινήτων σε εύλογες αξίες.

Τα ακίνητα της εταιρείας είναι στην παρούσα φάση κατά 93% μισθωμένα και δεν παρατηρούνται καθυστερήσεις στις εισπράξεις μισθωμάτων. Οι πληθωριστικές πιέσεις λειτούργησαν θετικά στην απόδοση του χαρτοφυλακίου, δεδομένου ότι τα υφιστάμενα μισθωτήρια παρέχουν πληθωριστική κάλυψη. Ο ετησιοποιημένος ρυθμός απόδοσης διαμορφώθηκε στο 7%.

Τα ετήσια προγράμματα επισκευών, συντηρήσεων και ενεργειακών αναβαθμίσεων των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων της Εταιρείας συνεχίστηκαν αδιάλειπτα κατά το τρέχον έτος παρά την επιβάρυνση των πληθωριστικών πιέσεων στα λειτουργικά έξοδα.

Το επίπεδο χρηματοοικονομικής μόχλευσης παραμένει χαμηλό, αφού έχουν έως σήμερα αντληθεί μόνο 7,5 εκατ. τραπεζικού δανεισμού. Αν και εντός του έτους προβλέπεται η άντληση επιπρόσθετου ποσού, από το διαθέσιμο και σε ισχύ ομολογιακό δάνειο, οι δείκτες δανειακών υποχρεώσεων θα κυμανθούν σε συντηρητικά επίπεδα σε σύγκριση με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες στον κλάδο.

Τα μεγέθη

Τα έσοδα από μισθώματα του ομίλου την 30.06.2023, ανήλθαν σε 3 εκατ. ευρώ (Α’ Εξάμηνο 2022 σε 2,73 εκατ. ευρώ). Το κέρδος από την αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων του Ομίλου στην εύλογη αξία τους την 30.06.2023 ανήλθε σε 2,189 εκατ. ευρώ (Α’ Εξάμηνο 2022 2,063 εκατ. ευρώ).

Τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου και της εταιρείας την 30.06.2023 ανήλθαν σε 6,933 εκατ. ευρώ έναντι 20,764 εκατ. ευρώ την 31.12.2022. Στις 14.12.2022 η Εταιρεία σύνηψε Πρόγραμμα Εκδόσεως Κοινού Ομολογιακού Δανείου, συνολικής ονομαστικής αξίας ύψους έως και 50 εκατ. ευρώ, επταετούς διάρκειας. Στις 7.06.2023 η Εταιρεία προχώρησε στην 1η έκδοση ποσού 7,5 εκατ. ευρώ.

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται στο ποσό των 105.000.000 ευρώ και αποτελείται από 105.000.000 κοινές μετοχές ονομαστικής αξίας 1 ευρώ. Στις 30 Ιουνίου 2023 δεν κατέχονταν μετοχές της εταιρείας είτε από την ίδια είτε από θυγατρικές της επιχειρήσεις. Η Εταιρεία δεν έχει πρόγραμμα δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών. Ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας είναι η OPH Investments LP η οποία έχει έδρα της Αγγλονορμανδικές Νήσους Τζέρσεϊ και η οποία κατέχει το 100% των μετοχών. Η Orilina Properties αποτελεί εταιρεία συμφερόντων του επενδυτικού ομίλου Brevan Howard, μέσω της 100% θυγατρικής της OPH Investments.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda Development: Πώς ωριμάζουν οι διαδικασίες για την εισαγωγή των Malls στο ΧΑ – Οι εσωτερικές κινήσεις, ο στόχος του 2024 και η ανοδική πορεία

Costa Navarino: Με ισχυρές επιδόσεις το 2023 περνά στην 3η φάση ανάπτυξης - Οι φετινές προσθήκες και οι νέες περιοχές που έρχονται

Υποδομές: Είναι η Αττική Οδός «game changer» για τον κλάδο; - Το colpo grosso Περιστέρη και η αναδιάταξη τοπίου και συσχετισμών

gazzetta
gazzetta reader insider insider