ΤΑΙΠΕΔ: Πόσο αξίζει το «φιλέτο» των 627 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι – Ο τουρισμός και οι μεταφορικές υποδομές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: Πόσο αξίζει το «φιλέτο» των 627 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι – Ο τουρισμός και οι μεταφορικές υποδομές
Το Ταμείο αναζητά ανεξάρτητο εκτιμητή για το ακίνητο στην περιοχή «Βερβερόντα» της Δημοτικής Κοινότητας Πορτοχελίου. Προσφέρεται για χρήσεις τουρισμού – αναψυχής ενώ σύμφωνα με προηγούμενο σχεδιασμό προβλέπονταν η δημιουργία διαδρόμου προσγείωσης απογείωσης αεροσκαφών.

Μια ακόμα ενέργεια προς την προώθηση της διαδικασίας αξιοποίησης του ακινήτου στην περιοχή «Βερβερόντα» της Δημοτικής Κοινότητας Πορτοχελίου, του Δήμου Ερμιονίδος, κάνει το ΤΑΙΠΕΔ. Ειδικότερα, το Ταμείο έχει απευθύνει πρόσκληση υποβολής προσφορών για ανεξάρτητο εκτιμητή σχετικά με το ακίνητο στο Πόρτο Χέλι, ήτοι ψάχνει ειδικό που θα «βγάλει» ένα εύρος αξίας – αποτίμησης του «φιλέτου» των 627 στρεμμάτων που βρίσκεται σε μια περιοχή με έντονη τουριστική ανάπτυξη.

Τουρισμός – αναψυχή και μεταφορές υποδομές (αεροπλάνο)

Το ακίνητο προσφέρεται για χρήσεις τουρισμού – αναψυχής αλλά και μεταφορικών υποδομών σύμφωνα με προηγούμενο σχεδιασμό που προέβλεπε τη δημιουργία διαδρόμου προσγείωσης απογείωσης αεροσκαφών. Υπενθυμίζεται ότι ήδη «τρέχει» διαγωνιστική διαδικασία αξιοποίησης του asset, ενώ, αν δεν αλλάξει κάτι, ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών έχει οριστεί η 5η Οκτωβρίου 2023, αν και τα χρονοδιαγράμματα είναι σχετικά και συχνά δίνεται παράταση.

Πρόκειται για μη παραθαλάσσιο γεωτεμάχιο, με πανοραμική θέα στον Αργολικό κόλπο, το οποίο βρίσκεται εκτός ορίων του οικισμού «Πόρτο Χέλι», σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το κέντρο του οικισμού και 300 μέτρων από τη λιμνοθάλασσα Βερβερόντας και την ακτή του Όρμου Πορτοχελίου.

Το ακίνητο

Το ακίνητο έχει έκταση 627.417,92 τετραγωνικών μέτρων (εντός έκτασης σχεδόν 974 χιλ. τ.μ.) και εντάσσεται στη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία θα λάβει χώρα σε μία φάση, με το υφιστάμενο πολεοδομικό του καθεστώς. Η επιλογή εξυπηρετεί τη στόχευση ο επενδυτής που θα προκύψει να επιλέξει τον τρόπο ανάπτυξης που επιθυμεί, εντός των γενικότερων δυνατοτήτων που παρέχει το χωροταξικό και πολεοδομικό θεσμικό πλαίσιο.

Όπως από παλιά έχει αναδείξει το insider.gr, πρόκειται για επικλινές ακίνητο με απεριόριστη θέα στην περιοχή «Βερβερόντα» του οικισμού Πόρτο Χέλι της Αργολίδος. Το ακίνητο έχει σχήμα επιμήκους πολυγώνου. H πλησιέστερη πλευρά του ακινήτου προς τη θάλασσα, έχει μήκος περίπου 1600 μ. και η απόσταση από αυτή κυμαίνεται από 300 έως 500 μέτρα. Το μεγαλύτερο τμήμα του ακινήτου καταλαμβάνεται από χέρσες εκτάσεις με θαμνώδη ή καθόλου βλάστηση. Το νότιο τμήμα του ακινήτου έχει πολύ μικρές κλίσεις, ενώ προς τα βόρεια όρια οι κλίσεις αυξάνουν προσφέροντας τη δυνατότητα απεριόριστης θέας σε βουνό, θάλασσα και στη λιμνοθάλασσα Βερβερόντα. Το Πορτοχέλι είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Αργολίδας. Διαθέτει αναπτυγμένες τουριστικές υποδομές, προσφέρεται ιδιαίτερα για ιδιοκτήτες θαλασσίων σκαφών καθώς το λιμάνι του διαθέτει πολύ καλή υποδομή και μεγάλη χωρητικότητα, ενώ κυρίως είναι γνωστό ως περιοχή προορισμού και εξοχικών κατοικιών τουριστών υψηλών εισοδημάτων.

Απέχει 175 χλμ. από την Αθήνα (80χλμ σε Εθνικό Οδικό Δίκτυο), 85 χλμ από το Ναύπλιο, 7 χλμ. από το Κρανίδι και 135 χλμ. από την Τρίπολη. Το ακίνητο βρίσκεται περίπου 500 μ. από το κέντρο του οικισμού και 300-500 μ. βόρεια από την ακτή της λιμνοθάλασσας Βερβερόντα. Από το λιμένα του Πορτοχελίου αναχωρούν πλοιάρια για τα κοντινά νησιά του Αργοσαρωνικού (Ύδρα, Σπέτσες κ.λπ.) καθώς και για τα απέναντι παράλια του Τυρού και του Λεωνιδίου.

Ο σύμβουλος

Προφανώς βέβαια έχει χρειαστεί να γίνουν κινήσεις σε σχέση με το ΕΣΧΑΔΑ, το βέλτιστο μοντέλο αξιοποίησης κ.α., άλλωστε, πέρυσι τον Νοέμβριο το ΤΑΙΠΕΔ αναζητούσε σύμβουλο αξιοποίησης του εν λόγω asset που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιό του. Ως προς την τωρινή διαδικασία με την αποτίμηση, ο εκτιμητής αναμένεται να συντάξει φάκελο που θα περιέχει, μεταξύ άλλων, πλήρη περιγραφή του περιουσιακού στοιχείου και της ιδιοκτησίας, ολοκληρωμένη ανάλυση προσφοράς-ζήτησης της αγοράς στην οποία «ανταγωνίζεται» το συγκεκριμένο ακίνητο, λεπτομερή παρουσίαση των μεθόδων αποτίμησης που εφαρμόστηκαν, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εισροών, υποθέσεων και υπολογισμών, την εκτίμηση της αγοραίας αξίας και της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και την αιτιολόγηση της πιθανής διαφοράς μεταξύ των δύο αξιών κ.α.. Προσφορές θα γίνουν δεκτές έως τις 7 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ναυάγιο» για τον αυτοκινητόδρομο ΒΔ Ελλάδας – Στον «αέρα» διαγωνισμοί άνω του μισού δισ. ευρώ

Ενέργεια: Φιλόδοξοι στόχοι για το ανανεώσιμο υδρογόνο – Ποιοι τομείς θα «πρασινίσουν»

Επίσκεψη Μόντι στην Αθήνα: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας, Ινδίας – Οι προοπτικές για επενδύσεις, εμπόριο και τουρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider