Φορέας Ακινήτων: Χαμηλό ενδιαφέρον από ιδιώτες - Μονόδρομος η εμπλοκή του Δημοσίου

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορέας Ακινήτων: Χαμηλό ενδιαφέρον από ιδιώτες - Μονόδρομος η εμπλοκή του Δημοσίου
Ποια προβλήματα παραμένουν και επιχειρείται τάχιστα να επιλυθούν. Tα επόμενα 3 – 4 χρόνια θα λαμβάνουν χώρα 10.000 – 12.000 πλειστηριασμοί ετησίως, ενώ 30.000 – 50.000 σπίτια ευάλωτων θα βρεθούν δυνητικά αντιμέτωπα με τον κίνδυνο πλειστηριασμού. 3 – 5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα κόστιζε στο Δημόσιο η λειτουργία του Φορέα.

Μονόδρομος μοιάζει η εμπλοκή του Δημοσίου στη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης & Επαναμίσθωσης Ακινήτων, όσο περνάει ο καιρός χωρίς πραγματικό ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές και με το πρόβλημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της αποφυγής των εξώσεων να ζητά πιεστικά οριστικές λύσεις από την κυβέρνηση.

Όπως εκτιμάται, τα επόμενα 3 – 4 χρόνια θα λαμβάνουν χώρα 10.000 – 12.000 πλειστηριασμοί ετησίως, ενώ 30.000 – 50.000 σπίτια ευάλωτων θα βρεθούν δυνητικά αντιμέτωπα με τον κίνδυνο πλειστηριασμού. Προκειμένου να αποσοβηθούν εξώσεις με αρνητικό κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο, αλλά και να λειτουργήσει παράλληλα η αναγκαστική εκτέλεση που προβλέπει η δικονομία για την είσπραξη οφειλών, θα πρέπει να βρεθεί λύση οριστικής προστασίας της κατοικίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (π.χ. φτωχοί, άνεργοι, οφειλέτες με προβλήματα υγείας, μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά.). Αυτό, όπως εκτιμάται, θα κόστιζε στο Δημόσιο 3 – 5 δισ. ευρώ, ένα κόστος που θεωρείται μικρό συγκριτικά με το πρόβλημα που θα επιλύσει και στον σύντομο χρόνο που αυτό πρέπει να επιλυθεί.

Το θέμα του Φορέα Ακινήτων αναφέρθηκε στην προχθεσινή συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη με τους τραπεζίτες, αλλά αναμένεται να τεθεί αναλυτικότερα στη σημερινή συνάντηση του υπουργού με τους servicers, καθώς αυτοί είναι που εμπλέκονται κυρίως με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που περιλαμβάνει και μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί) για την ανάκτηση οφειλών.

Ο Φορέας Ακινήτων που θα ερχόταν να ολοκληρώσει το νέο πτωχευτικό πλαίσιο του Κώδικα για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας, μεριμνώντας για την προστασία του δικαιώματος στέγασης των ευάλωτων οφειλετών, συναντά ουσιώδη εμπόδια υλοποίησης και η διαπραγμάτευση με τους δυνητικά ενδιαφερόμενους επενδυτές ροκανίζει πολύτιμο χρόνο, άνευ αποτελέσματος. Η διαπίστωση αυτή από τους servicers και τα funds εντολοδόχους τους, εντείνει τις διαφαινόμενες προοπτικές για ολικό ανασχεδιασμό του Φορέα, ώστε αυτός τελικά να συσταθεί με κεφάλαια του Ελληνικού Δημοσίου ή με ιδιωτική και δημόσια σύμπραξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, προκειμένου να επενδύσουν στο εγχείρημα του Φορέα Ακινήτων, οι επενδυτές ζητούν αποδόσεις άνω του 10% (αναλόγως του fund από 10% έως 15%), ενώ ο Φορέας όπως προβλέπεται δίνει απόδοση 4% - 5%. Οι επενδυτές δεν βλέπουν όφελος στο να εμπλακούν σε ένα εγχείρημα που θα βλάψει και την φήμη τους, εφόσον θα πρέπει να προχωρούν σε εξώσεις αν δεν εισπράττουν το «ενοίκιο» από τους ευάλωτους οφειλέτες για την παραμονή στο ακίνητό τους. Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδυτές έχουν ζητήσει κατά την διαπραγμάτευσή τους με την τ. Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σειρά τροποποιήσεων στο θεσμικό πλαίσιο του Φορέα.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, οι επενδυτές έχουν ζητήσει, μεταξύ άλλων, έκπτωση της τάξεως του 30% - 35% στην τιμή αγοράς των ακινήτων από τους πλειστηριασμούς, επιβάρυνση του οφειλέτη με τα κόστη του ακινήτου κατά την επαναπώλησή του από τον επενδυτή στον οφειλέτη, ρύθμιση του θέματος των εξόδων για τυχόν νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών, αύξηση του στεγαστικού επιδόματος και λήψη της επιδότησης ενοικίου ακόμη και στην περίπτωση που ο πτωχευμένος ευάλωτος οφειλέτης αποβληθεί από την οικία επειδή δεν καταβάλλει τη συμμετοχή του στο ενοίκιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορέας Ακινήτων: Με έκπτωση η αγορά των κατοικιών από τους πλειστηριασμούς – Με τέσσερις επενδυτές συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Φορέας Ακινήτων: Έρχονται θεσμικές τροποποιήσεις ή και ολικός ανασχεδιασμός για την προστασία της κατοικίας των ευάλωτων 

gazzetta
gazzetta reader insider insider