Όλη η ατζέντα Χατζηδάκη – Τραπεζιτών: Μεγάλο βάρος στην «ψαλίδα» μεταξύ χορηγήσεων & καταθέσεων

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όλη η ατζέντα Χατζηδάκη – Τραπεζιτών: Μεγάλο βάρος στην «ψαλίδα» μεταξύ χορηγήσεων & καταθέσεων
Ραντεβού την Τετάρτη του ΥΠΕΘΟ με τους Servicers. Όλη η «βεντάλια» των τραπεζικών θεμάτων στη δίωρη πρώτη συνάντηση. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της «ψαλίδας» μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και επιτοκίων καταθέσεων. Συμφωνία για διεξαγωγή ενημερωτικής εκστρατείας εκ μέρους των τραπεζών σε σχέση με άλλα τραπεζικά προϊόντα με πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις για τους καταθέτες.

Όλη η «βεντάλια» των τραπεζικών θεμάτων άνοιξε κατά της διάρκειας περίπου 2 ωρών πρώτη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Με την συμμετοχή πέραν του ΥΠΕΘΟ Κωστή Χατζηδάκη και της υπόλοιπης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, αλλά και των επικεφαλής των συστημικών τραπεζών παρουσία του προέδρου της ΕΕΤ Βασίλη Ράπανου, συζητήθηκαν όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Στη συνάντηση μετείχε και ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΟ, ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το θέμα της «ψαλίδας» μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και των επιτοκίων καταθέσεων.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πέρα από τις πρωτοβουλίες που προωθεί η κυβέρνηση και ανακοίνωσε ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης στις προγραμματικές δηλώσεις (κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και χορήγηση δανείων από μη-τραπεζικά ιδρύματα), συμφωνήθηκε και μία ακόμη κίνηση: η διεξαγωγή ευρείας ενημερωτικής εκστρατείας εκ μέρους των τραπεζών σε σχέση με άλλα τραπεζικά προϊόντα, τα οποία διαθέτουν, πέραν των καταθέσεων ταμιευτηρίου. Δηλαδή για προϊόντα τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις για τους καταθέτες.

Επίσης, όπως ανέφερε εγκαίρως το insider, συζητήθηκε το ζήτημα του προγράμματος Ηρακλής και της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες, στα οποία «υπήρξε ευρεία συναντίληψη». Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για το ζήτημα αυτό. Συμφωνήθηκε να υπάρχει στενή συνεργασία για την προώθηση των POS. Συμφωνήθηκε επίσης να υπάρξει αντίστοιχη συνεργασία για την καταβολή κοινωνικών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

Η «ψαλίδα»

Σημειώνεται πως ο ΥΠΕΘΟ δίνει ειδική σημασία στο θέμα της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων. Μάλιστα, κατά τις Προγραμματικές Δηλώσεις, ανέφερε πως μία από τις κυριότερες προκλήσεις είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, μέσα από πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό.

Αναλυτικά από τη Βουλή ανήγγειλε:

  • Επέκταση της παροχής τραπεζικής πίστης, δηλαδή δανείων, από μη-τραπεζικά ιδρύματα με βάση βέλτιστες διεθνείς πρακτικές (δηλαδή έμφαση στις μικροχρηματοδοτήσεις).
  • Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Ώστε τα ομόλογα Δημοσίου να αποτελέσουν εναλλακτική επιλογή τοποθέτησης των κεφαλαίων.

Εξήγησε πως είναι δύο μέτρα που ενισχύουν τον ανταγωνισμό και θα λειτουργήσουν υπέρ των καταθετών.

Ραντεβού την Τετάρτη με τους Servicers

Ο ΥΠΕΘΟ για την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων ανήγγειλε και ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers». Σύμφωνα με πληροφορίες, «κλείδωσε» το πρώτο ραντεβού για την Τετάρτη.

¨Όπως ο ίδιος έχει εξαγγείλει, θα έχουν υποχρέωση «να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. Και με ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες. Κανόνες, λοιπόν, πληροφόρησης και διαφάνειας» όπως είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πράσινο φως» για «Ηρακλή ΙΙΙ» άναψε η κυβέρνηση

Φορολογικά Κίνητρα για Ασφάλειες Ζωής και Ασφάλιση Κινδύνων Κατοικιών στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Εφορία: Με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ 6 στα 10 νοικοκυριά και 7 στους 10 επαγγελματίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider