Έτοιμο το νομοσχέδιο για τους Servicers – Πώς θα επιστρέψουν τα υγιή δάνεια του «Ηρακλή» στις τράπεζες

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έτοιμο το νομοσχέδιο για τους Servicers – Πώς θα επιστρέψουν τα υγιή δάνεια του «Ηρακλή» στις τράπεζες
Αύριο η συνάντηση του ΥΠΕΘΟ Κωστή Χατζηδάκη με της Εταιρείες Διαχείρισης. Δύο τα μεγάλα θέματα στην ατζέντα. Αφενός, η σχέση των servicers με τους οφειλέτες, προκειμένου σε κλίμα συνεργασίας να επιτυγχάνονται βιώσιμες ρυθμίσεις, με οικονομικό αποτέλεσμα αλλά και κοινωνικό πρόσωπο. Αφετέρου, η εξυγίανση των κόκκινων δανείων για την έξοδό τους από την οικονομία και την επιστροφή τους υγιών στις τράπεζες.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών με τους τραπεζίτες όπου συζητήθηκαν η αντιμετώπιση της «ψαλίδας» επιτοκίων μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων, ο «Ηρακλής ΙΙΙ», η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες (που θα ξεκινήσει από την επαναγορά των μετοχών της Eurobank για να ακολουθήσει η αποεπένδυση σε μία ακόμη τράπεζα μέσα στο φθινόπωρο), η χρηματοδότηση της Οικονομίας με «μοχλό» το RRF και το θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με τη συνεργασία κυβέρνησης – τραπεζών, την πόρτα του νέου ΥΠΕΘΟ, Κωστή Χατζηδάκη, θα διαβούν αύριο οι Servicers.

Καθώς στα χέρια των Εταιρειών Διαχείρισης βρίσκονται δάνεια 70 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 50 δισ. ευρώ έχουν τιτλοποιηθεί και μεταβιβαστεί στον «Ηρακλή», δύο είναι τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αφενός, η σχέση των servicers με τους οφειλέτες, προκειμένου σε κλίμα συνεργασίας να επιτυγχάνονται βιώσιμες ρυθμίσεις, με οικονομικό αποτέλεσμα αλλά και κοινωνικό πρόσωπο. Αφετέρου, η εξυγίανση των κόκκινων δανείων για την έξοδό τους από την οικονομία και την επιστροφή τους υγιών στις τράπεζες.

Από το βήμα της Βουλής το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο ΥΠΕΘΟ Κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε παρεμβάσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των servicers. Πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι υπάρχει ήδη έτοιμο το νομοσχέδιο για βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης, έτσι ώστε να ακολουθηθεί ένας ενιαίος κώδικας δεοντολογίας και από τους servicers, αλλά και από τα funds που αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια. Σημειώνεται ότι εισηγήσεις επ΄ αυτού είχε κάνει η ΤτΕ.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, έρχονται νέοι κανόνες για servicers και funds, καθώς κοινοτική οδηγία για τα NPLs που πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο των κρατών – μελών της ΕΕ μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2023, προβλέπει νέους αυστηρότερους κανόνες προστασίας των οφειλετών που θα ισχύσουν από 30/12/23. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες διαχείρισης θα έχουν αυξημένες υποχρεώσεις ως προς: • τη δίκαιη μεταχείριση των δανειοληπτών τόσο καταναλωτικών, όσο και επιχειρηματικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών χειρισμού παραπόνων • την παροχή πληροφόρησης προς τους δανειολήπτες σχετικά με την αγορά του δανείου τους από το fund • την ενημέρωση για τους όρους της συμφωνίας τους με τον αγοραστή του δανείου • την τήρηση αρχείων • την διακράτηση κεφαλαίων πελατών • την εξωτερική ανάθεση σε τρίτους. Ανάλογες υποχρεώσεις θα έχουν και τα funds που αγοράζουν κόκκινα δάνεια.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα στην ατζέντα του ΥΠΕΘΟ κατά τη συνάντηση με τους servicers θα είναι η επιστροφή των εξυγιασμένων δανείων στην οικονομία, αλλά και η ταχύτερη εξυγίανση των δανείων που παραμένουν υπό διαχείριση. Στο σκέλος αυτό, υπάρχουν δύο παράμετροι που απασχολούν και τις ίδιες τις εταιρείες διαχείρισης:

α) Τα δάνεια από τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» που εξυγιαίνονται σταδιακά και εφόσον είναι ενήμερα, πρέπει να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα. Πρόκειται για δάνεια 50 δισ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 15 – 20 δισ. αναμένεται ότι θα έχουν εξυγιανθεί μέσα στα επόμενα 2 – 5 χρόνια. Προκειμένου τα δάνεια αυτά να επιστρέψουν στις τράπεζες θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση της ΤτΕ με τον SSM για να αρθεί το εμπόδιο της επαναγοράς των δανείων αυτών από τις τράπεζες και να επιτραπεί η αγορά ενός πρώην κόκκινου δανείου μίας τράπεζας από κάποια άλλη.

β) Τα δάνεια που κρίνονται βιώσιμα αλλά χρειάζονται αναχρηματοδότηση προκειμένου να εξυγιανθούν. Όπως είχε γράψει το insider.gr www.insider.gr/oikonomia/206658/diexodo-gia-tin-anahrimatodotisi-biosim… , ΤτΕ και Servicers αναζητούν διέξοδο για την αναχρηματοδότηση βιώσιμων επιχειρήσεων ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει στην πράξη η σχετική πρόβλεψη του νόμου 4354/2015 για την αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης. Η δυνατότητα που παρέχει το πλαίσιο του νόμου έχει μείνει αναξιοποίητη από τις εταιρείες διαχείρισης, καθώς η απευθείας χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό τη διαχείριση – εξυγίανση των Servicers δεν προβλέπεται ως δυνατότητα από το καταστατικό λειτουργίας τους.

Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι οι servicers συζητούν τη δημιουργία οχημάτων που θα χρηματοδοτούν δανειολήπτες (DPO), στους οποίους θα δίνεται παράλληλα «κούρεμα», και θα λειτουργούν ως εξής:
Έστω ότι ο δανειολήπτης χρωστάει 120.000 ευρώ και έχει κατοικία αξίας 100.000 ευρώ. Η εταιρεία διαχείρισης θα ζητά από τον οφειλέτη την καταβολή π.χ. 10.000 ευρώ για να του βρει χρηματοδότηση για 70.000 ευρώ, τα οποία θα δίνει το SPV. Έτσι, από την οφειλή των 120.000 ευρώ, ο οφειλέτης την επομένη θα έχει δώσει στον servicer 10.000 ευρώ και θα χρωστάει 70.000 ευρώ, με αξία ενεχύρου, ωστόσο, 100.000 ευρώ. Η συναλλαγή αυτή αυτομάτως δημιουργεί αξία για τον οφειλέτη, αφού η αξία του ακινήτου του είναι υψηλότερη πλέον από το χρέος του και άρα έχει συμφέρον να την εξυπηρετεί κανονικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider