Real Estate: Στις 8 Σεπτεμβρίου οι προσφορές για τα νέα Δικαστήρια Πειραιά των 81 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Real Estate: Στις 8 Σεπτεμβρίου οι προσφορές για τα νέα Δικαστήρια Πειραιά των 81 εκατ. ευρώ
«Βγήκε» η προκήρυξη για τον νέο διαγωνισμό που θα εξασφαλίσει κτήριο κατάλληλο για τη στέγαση των δικαστηρίων – δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά. Ποια είναι τα γενικά χαρακτηριστικά για το ακίνητο με το «κλειδί στο χέρι».

Προχωρούν οι διαδικασίες από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) για την εξασφάλιση κτηρίου που θα στεγάσει το σύνολο των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά, λίγους μόλις μήνες από τότε που αντίστοιχος διαγωνισμός «ναυάγησε», όπως πρόσφατα μόλις αποκάλυψε το insider.gr.

Το ΤΑΧΔΙΚ προκηρύσσει επισήμως δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό ανοικτής διαδικασίας, με σφραγισμένες προσφορές, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής, για την αγορά ακινήτου εντός των ορίων της Δημοτικής Ενότητας Πειραιά του Δήμου Πειραιά της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, το οποίο θα περιλαμβάνει κτίριο κατάλληλο για τη στέγαση των δικαστηρίων – δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά, που έχει κατασκευαστεί ή πρόκειται να κατασκευαστεί με νόμιμη οικοδομική άδεια.

Προσφορές έως 80,9 εκατ. ευρώ

Δεκτές θα γίνουν προσφορές ακινήτων εντός του προβλεπόμενου ανώτατου πληρωτέου τιμήματος, τα οποία περιλαμβάνουν ή πρόκειται να περιλάβουν κτίριο επιφάνειας 30.000 τ.μ. (με απόκλιση επί πλέον ή επί έλαττον έως 5%), με ανώτατο προϋπολογισμό 80.954.000 ευρώ (17.144.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων + 63.810.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας). Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί την 8η Σεπτεμβρίου 2022. Ο πωλητής έχει την υποχρέωση να διαμορφώσει το ακίνητο καταλλήλως, με φροντίδα, ευθύνη και δαπάνη του, ώστε αυτό να μεταβιβαστεί στον αγοραστή ως «τελικό προϊόν» αγοράς, ολοκληρωμένο, ώστε να διαθέτει όλες τις απαιτούμενες, εκ της διακήρυξης και των Παραρτημάτων αυτής, ιδιότητες, υποδομές και χαρακτηριστικά, έτοιμο «με το κλειδί στο χέρι».

Τα γενικά χαρακτηριστικά

Το ζητούμενο ακίνητο θα πρέπει να περιλαμβάνει ή να πρόκειται να περιλάβει ένα αυτοτελές κτίριο, κείμενο εντός ενός ενιαίου οικοδομικού τετραγώνου.

Στο τελικό παραδοτέο κτίριο θα πρέπει να πληρούνται, κατ’ ελάχιστον και επί ποινή αποκλεισμού, οι παρακάτω ιδιότητες:

  • Να βρίσκεται πλησίον γραμμής τραμ ή γραμμής Ο.Α.Σ.Α. ή γραμμής υπόγειου ή υπέργειου σιδηροδρόμου.
  • Να απέχει από τον κεντρικό λιμένα Πειραιά κατ’ ανώτατο όριο χίλια πεντακόσια (1.500) μέτρα.
  • Να βρίσκεται πλησίον κεντρικής οδικής αρτηρίας με άμεση σύνδεση με τον λιμένα Πειραιά και την πόλη των Αθηνών, καθώς και με άμεση πρόσβαση σε Εθνικές Οδούς.
  • Να παρέχει ασφαλή πρόσβαση και αποχώρηση σε μεταγωγικά οχήματα εντός εσωτερικού αυλείου χώρου.
  • Να παρέχει χώρο στάθμευσης τουλάχιστον δύο μεταγωγικών οχημάτων εντός εσωτερικού αυλείου χώρου.
  • Να διαθέτει τoυς απαιτούμενους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις χώρους στάθμευσης. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό παραδοτέο κτίριο θα πρέπει να συνοδεύεται από τουλάχιστον τριακόσιες (300) θέσεις στάθμευσης, εκ των οποίων οι εκατόν πενήντα (150) στεγασμένες, εντός του κτιρίου ή σε απόσταση πεντακοσίων (500) μέτρων από αυτό, ακόμη και εάν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις απαιτούνται λιγότερες θέσεις. Σε περίπτωση που από τις κείμενες διατάξεις απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός στεγασμένων θέσεων, το τελικό παραδοτέο κτίριο θα πρέπει να καλύπτει και την απαίτηση αυτή.
  • Να διαθέτει ελάχιστο ύψος ορόφων 3,80 μ., έτσι ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία αιθουσών ακροατηρίων, οι οποίες στο μεγαλύτερό τους μέρος να έχουν το ύψος αυτό.
  • Η χρήση γης κατά το χρόνο της υποβολής της προσφοράς να επιτρέπει τη χρήση διοίκησης - γραφείων.

Ενεργειακή απόδοση

Το κτίριο να έχει ενεργειακή κατανάλωση τουλάχιστον 20% χαμηλότερη από τα κατώτατα όρια που έχουν οριστεί για την κατασκευή κτιρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (NZEB). Για το σκοπό αυτό, το κτίριο να είναι εξοπλισμένο με θερμομόνωση, υλικά και τεχνολογίες ενεργειακής αποτελεσματικότητας, καθώς και συστήματα ΑΠΕ που θα μειώνουν την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας και θα στηρίζουν την πράσινη ανάπτυξη μέσω ενεργειακά αποδοτικών μέτρων.

Το παλιό εγχείρημα

Υπενθυμίζεται ότι ο δικαστικός φορέας «έτρεξε» αντίστοιχου ύψους διαγωνισμό που όμως κατέστη άγονος μόλις προ ολίγων μηνών, με εταιρείες όπως η Dimand και η Golden Horizon, ισραηλινών κεφαλαίων, να συμμετέχουν στη διαδικασία (αρχικά και η ΑΒΑΞ). Ωστόσο, λόγω δικαστικών εμπλοκών, εκατέρωθεν ενστάσεων και προβληματισμών για τους όρους, τελικά το Ταμείο κήρυξε άγονη τη διαδικασία. Υπενθυμίζεται πως η μεν Golden Horizon Athens Investment, με πρόταση ύψους 79 εκατ. ευρώ, «κατέβηκε» με το κτίριο του παλαιού εργοστασίου Κεράνη, η δε Dimand (μέσω της HUB 204 M.A.E., προσφορά στα 78,5 εκατ.) με πρόταση για οικόπεδο δικής της ιδιοκτησίας στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου Πειραιά, όπου και έχει προωθήσει το project της «πράσινης» αστικής ανάπλασης των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δικαστήρια Πειραιά: Στα «σκαριά» νέος μεγάλος real estate διαγωνισμός έως 81 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider