Τραμπ: Απόψε η συμφωνία με Ιράν - Θα πέσουν πολλές βόμβες εάν δεν υπάρξει deal

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τραμπ: Απόψε η συμφωνία με Ιράν - Θα πέσουν πολλές βόμβες εάν δεν υπάρξει deal
Η Τεχεράνη επανεξετάζει θετικά τη συμμετοχή της στις ειρηνευτικές επαφές με την Ουάσιγκτον αλλά δεν έχει λάβει οριστική απόφαση.

Τελευταία ενημέρωση 18:39

Tην υπογραφή συμφωνίας με το Ιράν στο Πακιστάν προανήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ ενώ προειδοποίησε ότι «πολλές βόμβες» θα αρχίσουν πέφτουν αν δεν επιτευχθεί deal μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, όταν λήγει η κατάπαυση πυρός που επιτεύχθηκε πριν από δύο εβδομάδες. Όταν ρωτήθηκε αν το Ιράν εξακολουθεί να συμμετέχει στις συνομιλίες στο Πακιστάν, ο Τραμπ απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

«Θέλω να πω, υποτίθεται ότι πρέπει να είναι εκεί. Συμφωνήσαμε να είμαστε εκεί, αν και αυτοί λένε ότι δεν το κάναμε. Αλλά όχι, είχε κανονιστεί. Και θα δούμε αν είναι εκεί ή όχι. Αν δεν είναι εκεί, δεν πειράζει», ανέφερε ενώ δήλωσε πρόθυμος να συναντηθεί με την ηγεσία της Τεχεράνης, εφόσον επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς να μην έχει αναχωρήσει ακόμη για το Πακιστάν. Η αμερικανική ομάδα θα φύγει «σύντομα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα να τους συναντήσω. Αν θέλουν να συναντηθούμε, και έχουμε μερικούς πολύ ικανούς ανθρώπους - αλλά δεν έχω κανένα πρόβλημα να τους συναντήσω», σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Να απαλλαγούν από τα πυρηνικά τους όπλα. Είναι πολύ απλό. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε ενώ εκτίμησε πως το Ιράν έχει τη δυνατότητα να ευημερήσει αν συμμορφωθεί. «Πέρα από αυτό, είναι μια υπέροχη χώρα, πραγματικά», συμπλήρωσε.

Η Τεχεράνη επανεξετάζει θετικά τη συμμετοχή της στις ειρηνευτικές επαφές, ωστόσο, όπως επεσήμανε υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος, προς το παρόν, η Ισλαμική Δημοκρατία δεν έχει λάβει κάποια οριστική απόφαση. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, καταβάλλονται θετικές προσπάθειες από το Πακιστάν, που έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή, ώστε να τερματιστεί ο αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών από τις ΗΠΑ και να διασφαλιστεί η συμμετοχή του Ιράν στις διαπραγματεύσεις.

Πεζεσκιάν: «Κάθε διπλωματική οδός πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των εντάσεων»

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, δήλωσε ότι «ο πόλεμος δεν ωφελεί κανέναν και, ενώ στεκόμαστε σταθεροί απέναντι σε απειλές, κάθε λογική και διπλωματική οδός πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των εντάσεων». Aνέφερε ότι οι Ιρανοί «πρέπει να ενημερώνονται για την πραγματικότητα» ενώ «τα fake news ή οι μη ρεαλιστικές υποσχέσεις υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του λαού». «Τόσο τα επιτεύγματα όσο και οι προκλήσεις πρέπει να μοιράζονται με ειλικρίνεια με το κοινό», εξήγησε.

Τραμπ: Το Ισραήλ δεν με έπεισε ποτέ να κηρύξω πόλεμο κατά του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν τον έπεισε να επιτεθεί στο Ιράν, διαψεύδοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επηρέασε την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου. «Το Ισραήλ δεν με έπεισε ποτέ να εμπλακώ στον πόλεμο με το Ιράν, τα αποτελέσματα της 7ης Οκτωβρίου ενίσχυσαν την πεποίθησή μου, την οποία διατηρώ από πάντα, ότι το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό όπλο» έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social.

«Παρακολουθώ και διαβάζω τους ειδικούς και τις δημοσκοπήσεις με απόλυτη δυσπιστία. Το 90% όσων λένε είναι ψέματα και επινοημένες ιστορίες, ενώ οι δημοσκοπήσεις είναι στημένες, όπως και οι εκλογές του 2020. Ακριβώς όπως τα αποτελέσματα στη Βενεζουέλα, που τα ΜΜΕ δεν θέλουν να μιλάνε, τα αποτελέσματα στο Ιράν θα είναι εκπληκτικά – και αν οι νέοι ηγέτες του Ιράν (Αλλαγή Καθεστώτος!) είναι έξυπνοι, το Ιράν μπορεί να έχει ένα λαμπρό μέλλον με ευημερία!», συμπλήρωσε.

Ανοίγουν ξανά τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Τεχεράνης

Παράλληλα, τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της Τεχεράνης άρχισαν σήμερα να επαναλειτουργούν, έπειτα από εβδομάδες που είχαν μείνει κλειστά λόγω του πολέμου. «Δόθηκε η άδεια για την πραγματοποίηση επιβατικών πτήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο Ιμάν Χομεϊνί και στο αεροδρόμιο Μεχραμπάντ», ανέφερε η ιρανική αρχή πολιτικής αεροπορίας διευκρινίζοντας ότι οι πτήσεις θα επαναληφθούν επίσης σε άλλα δέκα αεροδρόμια «από το Σάββατο».

Μόλις 3 πλοία πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ τις τελευταίες 12 ώρες

Μόνο ένα πλοίο βγήκε από τον Κόλπο περνώντας από τα Στενά του Ορμούζ και δύο μπήκαν μέσα σε διάστημα 12 ωρών, όταν υπό φυσιολογικές συνθήκες περνούν καθημερινά περίπου 130 πλοία. Το τάνκερ Nero, που έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Βρετανία λόγω της σχέσης του με τη Ρωσία, διαπλέει τα Στενά του Ορμούζ, ενώ άλλα 2 πλοία, το δεξαμενόπλοιο χημικών προϊόντων Starway και το τάνκερ υγραερίου (LPG) Axon I, που υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις λόγω σχέσεων με Τεχεράνη, έχουν μπει στον Κόλπο.

Την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον οι νέες συνομιλίες Ισραήλ - Λιβάνου

Ταυτόχρονα, στο άλλο μέτωπο της κρίσης στη Μέση Ανατολή, εκπρόσωποι του Ισραήλ και του Λιβάνου θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, δήλωσε σήμερα στο Reuters μία πηγή από το Τελ Αβίβ υπό τον όρο της ανωνυμίας. Το Ισραήλ θα εκπροσωπηθεί από τον πρέσβη του στις ΗΠΑ, Γιεχιέλ Λέιτερ. Πρόκειται για τις πρώτες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών από τότε που τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη η 10ήμερη εκεχειρία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Κοινωνικός τουρισμός: Ξεκινούν από την Τρίτη 21/4 οι αιτήσεις - Αναλυτικός οδηγός ανά ΑΦΜ

Πώς θα είναι το νέο Conrad Athens The Ilisian που ανοίγει μέσα στην εβδομάδα (pics)

Φορολογικές δηλώσεις: 1 στους 3 φορολογούμενους πέρασε την πύλη της ΑΑΔΕ

Φόρτωση BOLM...
gazzetta
gazzetta reader insider insider