Ενδεχόμενη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία «πρέπει να σέβεται απόλυτα την εθνική κυριαρχία» του Κιέβου, ανέφεραν χθες Κυριακή βράδυ σε κοινή ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, μετά τις συνομιλίες που διεξήγαγαν κατά τη διάρκεια της ημέρας αμερικανοί, ουκρανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη Γενεύη, στις οποίες κατήρτισαν ένα «επικαιροποιημένο και εξειδικευμένο πλαίσιο ειρήνης», το οποίο τροποποιεί το προηγούμενο σχέδιο που είχε καταρτίσει η κυβέρνηση Τραμπ.
Η αμερικανική προεδρία εξήρε τις συνομιλίες στην Ελβετία, παρόντος του επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, κάνοντας λόγο για «σημαντικό βήμα μπροστά» προς την επίλυση της σύγκρουσης η οποία μαίνεται από τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρούμπιο διαβεβαίωσε μετά τις συνομιλίες ότι αισθάνεται «πολύ αισιόδοξος» για την πιθανότητα σύναψης συμφωνίας «πολύ γρήγορα».
Οι συνομιλίες στη Γενεύη, που επισήμως ολοκληρώθηκαν χθες βράδυ, διεξήχθησαν με βάση το σχέδιο 28 σημείων του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να λάβει τέλος η ένοπλη σύρραξη των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων χρόνων, με έναυσμα τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022.
«Οι συνομιλίες ήταν πολύ παραγωγικές, επικεντρωμένες και με σεβασμό, υπογραμμίζοντας την κοινή δέσμευση για την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς ειρήνης», αναφέρει το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία και χαρακτηρίζεται «κοινή» δήλωση με την ουκρανική αντιπροσωπεία στη Γενεύη.
Το Κίεβο θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους του πάνω στο αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση με την οποία η Ουκρανία θα ενισχύεται και δεν θα αποδυναμώνεται, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στη σύνοδο κορυφής Crimean Platform, που διεξάγεται στη Σουηδία, ο Ζελένσκι εκτίμησε επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι η απόφαση για τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων είναι κρίσιμης σημασίας.
«Καθοριστική επιτυχία για τους Ευρωπαίους»
Με την σειρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες έχουν σημειώσει μια «καθοριστική επιτυχία» για τους Ευρωπαίους.
«'Όλα τα ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη, περιλαμβανομένων εκείνων που αφορούν το ΝΑΤΟ, έχουν αφαιρεθεί από αυτό το σχέδιο. Αυτή είναι μια καθοριστική επιτυχία την οποία σημειώσαμε χθες», δήλωσε ο Βάντερφουλ στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk radio.
«Ήταν σαφές από την αρχή, όπως επανειλημμένως δηλώσαμε, ότι η όποια συμφωνία δεν θα πρέπει να παρακάμπτει τους Ευρωπαίους και τους Ουκρανούς», πρόσθεσε.
«Νέα εκδοχή»
Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, ΗΠΑ και Ουκρανίας, τα μέρη «επαναβεβαιώνουν ότι οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να σέβεται πλήρως την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας», διευκρινίζοντας ότι η Ουάσιγκτον και το Κίεβο «συνέταξαν νέα εκδοχή» του «πλαισίου (συμφωνίας) ειρήνης».
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ξεχωριστά ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία τους είπε ότι το νέο κείμενο «αντιμετωπίζει τις βασικές στρατηγικές τους απαιτήσεις».
Δεν είναι σαφές πώς το ενημερωμένο σχέδιο θα χειρίζεται μια σειρά από ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα εγγυηθεί την ασφάλεια της Ουκρανίας έναντι των συνεχιζόμενων απειλών από τη Ρωσία, όπως σημειώνει το Reuters.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την «εντατική εργασία» πριν από την προθεσμία της Πέμπτης, αν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος ηγήθηκε της αμερικανικής αντιπροσωπείας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, επέστρεφε στην Ουάσινγκτον αργά την Κυριακή.
Ο ουκρανός διαπραγματευτής Αντρίι Γέρμακ, δεξί χέρι του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκανε επίσης λόγο στη Γενεύη για «πολύ καλή πρόοδο» στις συνομιλίες, ενώ ο ίδιος ο ουκρανός πρόεδρος είπε πως η νέα εκδοχή πλέον αντανακλά «την πλειονότητα των προτεραιοτήτων-κλειδιών» του Κιέβου.
Ωστόσο, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε χθες στο X υιοθέτησε μία επιφυλακτική στάση, λέγοντας «είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα βήματα για τον τερματισμό του πολέμου είναι αποτελεσματικά και ότι όλα είναι εφικτά».
«Η διπλωματία έχει αναζωογονηθεί και αυτό είναι καλό», είπε. «Έχουμε την κρατική μας θέση, έχουμε την ουκρανική μας αξιοπρέπεια και πρέπει να κινηθούμε με τρόπο που να την ενισχύει, όχι να την υπονομεύει».
Everyone is offering support, giving advice, providing information — and I am grateful to each and every person who is giving this help to us, to Ukraine. It is important to ensure that the steps to end the war are effective, and that everything is doable. Ukraine has never… pic.twitter.com/9PVteak2aA
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) November 23, 2025
Ο κ. Τραμπ είχε δώσει προθεσμία ως την 27η Νοεμβρίου στον κ. Ζελένσκι για να απαντήσει, προτού πει προχθές Σάββατο ότι το σχέδιο δεν ήταν η «τελευταία προσφορά» του.
«Είτε Πέμπτη, είτε Παρασκευή, είτε την επόμενη εβδομάδα»
Παρά το τελεσίγραφο που υπαινίχθηκε ο Τραμπ, ο Ρούμπιο αναφέρθηκε σε ένα πιο ευέλικτο χρονοδιάγραμμα για να επιτρέψει ενδεχομένως περισσότερες συνομιλίες.
«Ξέρετε, είτε είναι Πέμπτη, είτε είναι Παρασκευή, είτε είναι Τετάρτη, είτε είναι Δευτέρα της επόμενης εβδομάδας, θέλουμε να γίνει σύντομα», τόνισε.
Η αρχική εκδοχή του εγγράφου συνάντησε αντίσταση στο Κίεβο και από πλευράς ευρωπαίων συμμάχων του, που πήγαν χθες στη Γενεύη για να αποτρέψουν εξαναγκασμό της Ουκρανίας να συνθηκολογήσει, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Στο σχέδιο απάντηση των Ευρωπαίων στον Τραμπ, το οποίο συντάχθηκε πριν από τη δημοσίευση του αμφιλεγόμενου αμερικανορωσικού σχεδίου την περασμένη εβδομάδα όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, δεν προβλέπονται περιορισμοί μεγέθους στον Ουκρανικό Στρατό. Το ευρωπαϊκό σχέδιο περιλαμβάνει αρκετές σημαντικές διαφορές, όπως η μη απαγόρευση της ένταξης στο ΝΑΤΟ και η αποστολή ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Την ώρα που ο διπλωματικός πυρετός έχει χτυπήσει «κόκκινο», η Ρωσία κερδίζει σταδιακά έδαφος σε ορισμένες περιοχές, ενώ οι εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της Ουκρανίας έχουν πληγεί από επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς νερό, θέρμανση και ρεύμα για ώρες κάθε μέρα.
Ο Ζελένσκι βρίσκεται επίσης υπό πίεση στο εσωτερικό της χώρας, καθώς ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς έχει παγιδεύσει ορισμένους από τους υπουργούς του, προκαλώντας νέα οργή για τη διάχυτη διαφθορά. Αυτό έχει περιπλέξει τις προσπάθειες της χώρας να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για να διατηρήσει την οικονομία της στην επιφάνεια, όπως επισημαίνει το Reuters.
Το Κίεβο είχε αναθαρρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες αυστηροποίησαν τον πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας, την κύρια πηγή χρηματοδότησης για τον πόλεμο, ενώ οι δικές τους επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλης εμβέλειας έχουν προκαλέσει σημαντική ζημιά στη βιομηχανία.