Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο και ο διαπραγματευτής του Κιέβου Αντριί Γερμάκ έκαναν λόγο για «θετική πρόοδο» στις εν εξελίξει συνομιλίες στη Γενεύη επί του «σχεδίου Τραμπ» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
«Θεωρώ ότι είχαμε πιθανότατα την πιο παραγωγική και σημαντική μέχρι στιγμής συνάντηση σε ολόκληρη αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Μάρκο Ρούμπιο στους δημοσιογράφους τονίζοντας ότι οι αντιπροσωπείες θα συνεχίσουν τις συνομιλίες κατά τη διάρκεια της βραδιάς.
Ευρωπαίοι ηγέτες εν μέσω των κρίσιμων επαφών στη Γενεύη υπέβαλλαν αντιπρόταση που αντιτίθεται στο αμερικανικό σχέδιο στα εξής σημεία:
- Στον περιορισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε 600.000 – Αντιπροτείνεται ο αριθμός των 800.000 σε καιρό ειρήνης.
- Αντί για παραχώρηση εδαφών με βάση τα ρωσικά κεκτημένα στην ανατολική Ουκρανία αντιπροτείνεται «να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ανταλλαγές εδαφών» .
- Απορρίπτεται επίσης ότι το σχέδιο ανοικοδόμησης της Ουκρανίας με επενδύσεις που εξασφαλίζουν στις ΗΠΑ το 50% των κερδών. «Η Ουκρανία θα ενισχυθεί οικονομικά μέσω των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία θα παραμείνουν παγωμένα, έως ότου η Ρωσία αποζημιώσει την Ουκρανία για τις ζημιές που προκάλεσε», επισημαίνεται.
Επιπλέον η αντιπρόταση προβλέπει ότι:
- Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα εξαρτάται από τη συναίνεση των μελών της Συμμαχίας.
- Το ΝΑΤΟ συμφωνεί να μην τοποθετήσει μόνιμα στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας, ή στρατεύματα υπό τη διοίκησή του, σε περίοδο ειρήνης.
- Μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ θα είναι τοποθετημένα σε αεροδρόμια και βάσεις της Πολωνίας.
- Η Ουκρανία θα λάβει εγγυήσεις που θα αντανακλούν στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.
- Η Ουκρανία δεσμεύεται να μην ανακτήσει εδάφη μέσω στρατιωτικών μέσων. Η διαπραγμάτευση για τα εδάφη θα ξεκινήσει μόλις τερματιστούν οι πολεμικές επιχειρήσεις και από το σημείο που βρίσκεται η γραμμή του μετώπου.
- Η Ουκρανία θα προχωρήσει σε εκλογές το συντομότερο δυνατό διάστημα μετά τη λήξη των εχθροπραξιών,