Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «δεν ενδιαφέρεται» να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Tesla, Έλον Μασκ, για την επίλυση της διαμάχης τους, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου το πρωί της Παρασκευής.
«Ο πρόεδρος δεν προτίθεται να μιλήσει στον Μασκ σήμερα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που ζήτησε να μην κατονομαστεί, αντικρούοντας τις πληροφορίες του μέσου ενημέρωσης Politico για ένα πιθανό τηλεφώνημα μεταξύ των δυο πρώην συμμάχων.
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Έλον Μασκ ήρθαν σε δημόσια ρήξη την Πέμπτη αλληλοκατηγορώντας ο ένας τον άλλον, ο μεν Τραμπ τον Μασκ για «τρέλα», και ο Μασκ τον Τραμπ για «αγνωμοσύνη».
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο ίδιος έβαλε τέλος στην αποστολή του Μασκ για το νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών, τον οποίο κατηγόρησε ότι έχασε τα λογικά του λόγω μιας απόφασης μη ευνοϊκής για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
«Το πιο απλό για να εξοικονομηθούν δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια στον προϋπολογισμό μας θα ήταν η ακύρωση των κυβερνητικών επιδοτήσεων και συμβολαίων» του προέδρου της Tesla και της SpaceX, προειδοποίησε.
Στο δίκτυό του Χ, ο Μασκ δήλωσε ως απάντηση ότι η SpaceX «θα αρχίσει αμέσως να θέτει εκτός λειτουργίας το διαστημόπλοιο Dragon», που χρησιμοποιείται κυρίως από τη NASA για να μεταφέρει αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Φάνηκε, λίγες ώρες αργότερα, να κάνει πίσω, γράφοντας: «Καλώς δεν θα θέσουμε εκτός λειτουργίας το Dragon».
Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, ο οποίος χρηματοδότησε με μεγάλη γενναιοδωρία την εκστρατεία του 78χρονου ρεπουμπλικάνου το 2024, βεβαιώνει ότι ο «Τραμπ θα είχε χάσει τις εκλογές» χωρίς αυτόν και τον κατηγορεί για «αγνωμοσύνη».
Απάντησε «ναι» σε μια δημοσίευση που υποδήλωνε ότι ο Τραμπ θα πρέπει να καθαιρεθεί.
Στο μεταξύ, η κεφαλαιοποίηση της Tesla έχει χάσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στη Γουόλ Στριτ, η μετοχή της έκλεισε την Πέμπτη σε -14,26%.
Από την περασμένη εβδομάδα που ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχει εξαπολύσει μύδρους κατά ενός μεγαλονομοσχεδίου του Τραμπ για τα δημοσιονομικά, ήταν αναμφισβήτητα θέμα χρόνου μέχρι να ολοκληρωθεί το διαζύγιο αυτό.
Ο Τραμπ σκέφτεται να πουλήσει το Tesla του
Μετά τη θεαματική ρήξη στις σχέσεις μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Έλον Μασκ, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να απαλλαγεί από το ηλεκτρικό αυτοκίνητό του, το οποίο αγόρασε τον Μάρτιο, για να στηρίξει τον επιχειρηματία, σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
«Το σκέφτεται, ναι», απάντησε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αξιωματούχος, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους να πουλήσει ή να δώσει το Tesla του.
Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του AFP, το κόκκινο όχημα παρέμενε σήμερα σταθμευμένο στο πάρκινγκ του Λευκού Οίκου, την επομένη του καυγά μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του πρώην συμβούλου του Έλον Μασκ.
Ο Λευκός Οίκος είχε μετατραπεί σε αντιπροσωπεία της Tesla πριν από τρεις μήνες, όταν ο Ρεπουμπλικάνος, ποζάροντας μπροστά από 5 αυτοκίνητα της μάρκας αυτής, εγκωμίαζε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σε μια εποχή που οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας κατακρημνίζονταν στο χρηματιστήριο και οι πωλήσεις πλήττονταν από την αντιδημοτικότητα του ιδιοκτήτη της.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επικεντρώσει το ενδιαφέρον του σε ένα κόκκινο Tesla, μοντέλου S, διαβεβαιώνοντας πως θα το πληρώσει με επιταγή. Επισημαίνοντας πως δεν «του επιτρεπόταν να οδηγήσει διότι (δεν έχει) άδεια οδήγησης εδώ και καιρό», είχε εντούτοις διευκρινίσει ότι το όχημα θα το διέθετε στους εργαζόμενούς του στον Λευκό Οίκο.
Η Κάρολαϊν Λέβιτ, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, και η Μάργκο Μάρτιν, σύμβουλος επικοινωνίας του Ντόναλντ Τραμπ, είχαν ποζάρει μέσα στο κόκκινο αυτοκίνητο και είχαν δημοσιεύσει και στιγμιότυπα στο Χ, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Μασκ, μόλις την περασμένη εβδομάδα.