Γεραπετρίτης από Λουξεμβρούργο: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεραπετρίτης από Λουξεμβρούργο: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»
Γιώργος Γεραπετρίτης / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Ο κ. Γεραπετρίτης εξήρε τη σημασία του Φόρουμ για την ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

«Να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας και την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη συνάντηση του Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Γεραπετρίτης εξήρε τη σημασία του Φόρουμ για την ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Άλλωστε, η πρόσφατη περαιτέρω όξυνση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, υπενθυμίζει το «πόσο ευάλωτο είναι το διεθνές περιβάλλον».

Στο πλαίσιο αυτό, είναι απολύτως κατανοητή η ανησυχία των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για πιθανή διάχυση της κρίσης στην περιοχή. «Όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν την μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα εργαλεία και κανάλια επικοινωνίας, ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στους κοινούς κινδύνους που έχουν να αντιμετωπίσουν η ΕΕ και οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, όπως η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και η ανάγκη προστασίας των προσκυνημάτων και υπογράμμισε τη σημασία της αμυντικής επιχείρησης της ΕΕ «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του παγκόσμιου εμπορίου.

Ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε την ελληνική θέση για την υπέρβαση της κρίσης: «Θα πρέπει να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, που θα οδηγήσει σε μόνιμη εκεχειρία και σε απελευθέρωση των ομήρων. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς καμία καθυστέρηση και να εξασφαλιστεί η σημαντική αύξηση της παρεχόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βουλή: Υποβλήθηκε η Έκθεση Απολογισμού 2023 της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

Μιχαηλίδου: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις παροχές μητρότητας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider