Δημοσκόπηση Bloomberg: «Πολύ γέρος» ο Μπάιντεν, «πολύ επικίνδυνος» ο Τραμπ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημοσκόπηση Bloomberg: «Πολύ γέρος» ο Μπάιντεν, «πολύ επικίνδυνος» ο Τραμπ
Ο Τραμπ διατηρεί το προβάδισμά του έναντι του Μπάιντεν εάν συμπεριληφθούν και άλλοι υποψήφιοι - ο ανεξάρτητος Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, η Τζιλ Στάιν του Κόμματος των Πρασίνων και ο ανεξάρτητος Κορνέλ Γουέστ.

Πολύ γέρος είναι για τους περισσότερους Αμερικανούς ψηφοφόρους ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, κάτι που δείχνει ότι οι ανησυχίες για την ηλικία του έχουν «αγγίξει» ακόμη και τις πιο πιστές εκλογικές περιφέρειες στο Δημοκρατικό κόμμα.

Συνολικά, οκτώ στους 10 ψηφοφόρους σε κρίσιμες πολιτείες είπαν ότι ο Μπάιντεν ήταν πολύ μεγάλος, όταν τους ζητήθηκε να σκεφτούν τους υποψηφίους στις εκλογές του 2024. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά από έκθεση του ειδικού εισαγγελέα που χαρακτήριζε τον 81χρονο πρόεδρο ως «ηλικιωμένο άνδρα με κακή μνήμη».

Αντίθετα, λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες είπαν ότι ο σχεδόν σίγουρος αντίπαλός του, ο 77χρονος Ντόναλντ Τραμπ, ήταν πολύ μεγάλος. Παρόλα αυτά, ο Τραμπ αντιμετωπίζει τα δικά του τρωτά σημεία με τους ψηφοφόρους, με την πλειοψηφία να λέει ότι ο πρώην πρόεδρος είναι επικίνδυνος.

Σε ένδειξη του πόσο σημαντική είναι η ηλικία και η οξύτητα του Μπάιντεν για τους ψηφοφόρους των πολιτειών που ταλαντεύονται ανάμεσα στα δύο κόμματα, περισσότεροι από 1.000 ερωτηθέντες ανέφεραν αυτά τα θέματα ακόμη και πριν ρωτηθούν απευθείας για αυτά. Αναφέρθηκαν σε αυτά τα χαρακτηριστικά ως απάντηση σε μια ανοιχτή ερώτηση σχετικά με το τι είχαν δει, διαβάσει ή ακούσει για τον υποψήφιο πρόσφατα.

Οι απαντήσεις τους υπογραμμίζουν το βάθος και την πανταχού παρουσία μιας ανησυχίας των ψηφοφόρων που μερικές φορές έχει επισκιάσει τα επιτεύγματα της πολιτικής του Μπάιντεν και αποδείχθηκε δύσκολο να κατευνάσει η προεκλογική εκστρατεία του.

Ο Μπάιντεν συνεχίζει να υπολείπεται του Τραμπ και στις επτά πολιτείες που είναι πιο πιθανό να καθορίσουν τις εκλογές, με τις αντιλήψεις των ψηφοφόρων των ταλαντευόμενων πολιτειών για μια βελτιωμένη εθνική οικονομία να αποτυγχάνουν να μεταφραστούν σε σημαντική αύξηση της υποστήριξης. Η δημοσκόπηση ανάμεσα σε 4.955 ψηφοφόρους διενεργήθηκε από τις 12 έως τις 20 Φεβρουαρίου και έχει περιθώριο σφάλματος 1 ποσοστιαία μονάδα.

Ο Τραμπ διατηρεί το προβάδισμά του έναντι του Μπάιντεν εάν συμπεριληφθούν και άλλοι υποψήφιοι - ο ανεξάρτητος Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, η Τζιλ Στάιν του Κόμματος των Πρασίνων και ο ανεξάρτητος Κορνέλ Γουέστ.

«Πολύ γέρος»

Όταν ρωτήθηκαν για τους δύο πιθανούς υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι πλειοψηφίες μαύρων ψηφοφόρων, νέων και γυναικών χαρακτήρισαν τον Μπάιντεν πολύ μεγάλο. Ακόμη και μεταξύ εκείνων που λένε ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν τον Μπάιντεν, επτά στους δέκα είπαν ότι ταιριάζει με αυτήν την περιγραφή. Οι ψηφοφόροι είναι πιο πιθανό να περιγράψουν τον Τραμπ ως πνευματικά ικανό ή με καλή υγεία.

Σχεδόν έξι στους 10 ψηφοφόρους στις ταλαντευόμενες πολιτείες χαρακτήρισαν τον Τραμπ ως επικίνδυνο - μια ανησυχία πολύ πιο έντονη μεταξύ των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, οι οποίοι αποτελούν λιγότερο από το ένα δέκατο του εκλογικού σώματος των εν λόγω περιφερειών. Ακόμη και το 28% όσων σχεδιάζουν να τον ψηφίσουν τον Νοέμβριο συμφωνούν ότι ο Τραμπ είναι επικίνδυνος.

Λιγότεροι από τους μισούς υποστηρικτές του Μπάιντεν είπαν το ίδιο για τον υποψήφιο τους.

Οι ψηφοφόροι των ταλαντευόμενων πολιτειών που δήλωσαν οικειοθελώς ότι είχαν ακούσει για τα πρόσφατα σχόλιά του για την υποβάθμιση του ΝΑΤΟ, ήταν ιδιαίτερα κάθετοι πιστεύοντας ότι ο Τραμπ είναι ο πιο επικίνδυνος από τους δύο υποψηφίους.

Ο Τραμπ υπολείπεται του Μπάιντεν σε άλλα βασικά χαρακτηριστικά, με λιγότερους ψηφοφόρους να αποκαλούν τον Ρεπουμπλικανό συμπονετικό ή έντιμο.

Ποινικές Υποθέσεις

Περίπου οι μισοί από τους ψηφοφόρους των ταλαντευόμενων πολιτειών λένε ότι δεν θα ήταν πρόθυμοι να ψηφίσουν τον Τραμπ εάν καταδικαστεί σε οποιαδήποτε από τις ποινικές υποθέσεις για τις οποίες αντιμετωπίζει κατηγορίες. Αυτές περιλαμβάνουν κατηγορίες για δωροδοκία στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, κακή διαχείριση απόρρητων εγγράφων και ξεχωριστές πολιτειακές και ομοσπονδιακές υποθέσεις που περιέχουν την συνωμοσία για την ανατροπή των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020.

Αυτοί οι αριθμοί δεν διαφέρουν πολύ από τη μια περίπτωση στην άλλη.

Ακριβώς όπως οι ψηφοφόροι ανέφεραν συχνά την ηλικία του Μπάιντεν σε μια ανοιχτή ερώτηση για αυτόν, η ίδια ερώτηση για τον Τραμπ έφερε εκατοντάδες αναφορές στις δικαστικές υποθέσεις του. Οι υποστηρικτές του Τραμπ, ωστόσο, ήταν πιο πιθανό από άλλους ψηφοφόρους να απορρίψουν τις κατηγορίες.

Τα σύνορα

Η οικονομία -και ιδιαίτερα ο πληθωρισμός- παραμένει το κορυφαίο ζήτημα μεταξύ των ψηφοφόρων των ταλαντευόμενων πολιτειών στην τελευταία τη μηνιαία δημοσκόπηση. Αλλά καθώς οι οικονομικοί φόβοι υποχωρούν ελαφρώς, οι ψηφοφόροι βρήκαν χώρο να στρέψουν την προσοχή τους στα σύνορα.
Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στις εν λόγω πολιτείες εξακολουθεί να θεωρεί τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο υπεύθυνους για την αύξηση των μεταναστών. Ωστόσο, η ευθύνη για τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου και την κυβέρνηση Τραμπ αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των ψηφοφόρων σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Η αλλαγή έρχεται αφότου οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής ψήφισαν ένα δικομματικό νομοσχέδιο για τα σύνορα με την ενθάρρυνση του Τραμπ.

Πολιτικές Μπάιντεν

Ένα πιθανό πλεονέκτημα για τον Μπάιντεν είναι το πώς αντιλαμβάνονται οι ψηφοφόροι ορισμένες από τις διατάξεις του υπογεγραμμένου νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων να λένε ότι η ικανότητα του να διαπραγματεύεται τις τιμές των φαρμάκων και η επέκταση των ασφαλιστικών επιδοτήσεων στο πλαίσιο του Obamacare βοήθησαν αυτούς ή τις κοινότητές τους.

Άλλες πολιτικές του Μπάιντεν –όπως ο φόρος 15% στις εταιρείες ή ένας φόρος 1% στις επαναγορές μετοχών– δεν είχαν τόσο μεγάλο αντίκτυπο, είπαν οι ψηφοφόροι.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης σταδιακή βελτίωση στην αξιολόγηση της εθνικής οικονομίας από τους ψηφοφόρους των ταλαντευόμενων πολιτειών, με το 31% να λέει ότι βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση, από 26% τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: 1,14 εκατ. αιτήσεις ασύλου κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023 - Ρεκόρ επταετίας

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας σε παραθαλάσσιες περιοχές

ΗΠΑ: Καλά νέα από τον πληθωρισμό - Αποκλιμάκωση στο 2,8% για τον «αγαπημένο δείκτη» της Fed (PCE) τον Ιανουάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider