Σολτς: Τώρα είναι η ώρα για να επιτευχθεί απόφαση για την Ουκρανία - Τουσκ: Δεν υπάρχει «plan Β»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σολτς: Τώρα είναι η ώρα για να επιτευχθεί απόφαση για την Ουκρανία - Τουσκ: Δεν υπάρχει «plan Β»
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ζήτησε σήμερα να υπάρξει ομόφωνη απόφαση από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ για συμφωνία πάνω σ' ένα κοινό σχέδιο που θα προσφέρει σταθερή χρηματοδότηση στην Ουκρανία κατά τα επόμενα χρόνια.

Δηλώσεις έκαναν προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των χωρών σχετικά με την ανάγκη να υπάρξει ομόφωνη απόφαση από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ για συμφωνία πάνω σ' ένα κοινό σχέδιο που θα προσφέρει σταθερή χρηματοδότηση στην Ουκρανία κατά τα επόμενα χρόνια.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς κατά την άφιξή του δήλωσε «πιστεύω πως τώρα είναι η ώρα για να καταλήξουμε σε μια απόφαση». «Θα εργασθώ πολύ σκληρά για να φθάσουμε σε μια συμφωνία και των 27» πρόσθεσε.

Τουσκ: Δεν μπορώ να δεχτώ το πολύ περίεργο και εγωιστικό παιχνίδι του Ορμπάν

«Δεν μπορώ να δεχτώ το πολύ περίεργο και εγωιστικό παιχνίδι του Βίκτορ Ορμπάν», ανέφερε με τη σειρά του ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα σχετικά με κούραση για την Ουκρανία. Έχουμε την κούραση με τον Ορμπάν τώρα εδώ στις Βρυξέλλες. Έχουμε τόσα πολλά θέματα να λύσουμε».

«Κοιτάξτε στους δρόμους, όχι μόνο στις Βρυξέλλες. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να ενισχύσουμε την ενότητά μας για την Ουκρανία απέναντι στην Ρωσία και την επιθετική της πολιτική», επισήμανε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως τόνισε δεν υπάρχει «σχέδιο Β» για τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία και πως ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, που την μπλοκάρει, πρέπει να αποφασίσει αν η Ουγγαρία είναι «μέρος της κοινότητάς μας».

Ρούτε: Δυνατή μια συμφωνία με την Ουγγαρία για την Ουκρανία

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε επίσης σήμερα, πριν από τη σύνοδο κορυφής, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βρει ένα τρόπο για να εγκρίνει την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, αν «η Ουγγαρία είναι επίσης πρόθυμη να συμβιβαστεί».

Ερωτηθείς σχετικά με το τι είναι απαραίτητο για να πεισθεί ο Ορμπάν να άρει την αντίθεσή του, ο Ρούτε δήλωσε πως «είναι αδύνατο για εμένα τώρα να ασχοληθώ με κάθε επιθυμία του» ούγγρου ηγέτη.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν όλοι σε μια λύση, επειδή «κάθε άλλη λύση είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε ο ολλανδός πρωθυπουργός.

«Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι οι 27 να συμφωνήσουν σ' αυτό», σύμφωνα με τον Ρούτε.

Επιφυλακτικά αισιόδοξος ο Βέλγος πρωθυπουργός

Ο βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο δήλωσε εξάλλου σήμερα πως είναι πεπεισμένος ότι οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ θα καταλήξουν σε μια συμφωνία για την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από ένα συμβιβασμό μεταξύ των Είκοσι Επτά για τη βοήθεια προς την Ουκρανία και πως η βοήθεια αυτή έχει κρίσιμη σημασία.

Η σημερινή σύνοδος κορυφής, η οποία έχει συγκληθεί για να επιλύσει το ζήτημα, θεωρείται η τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη μιας συμφωνίας για ένα τετραετές σχέδιο οικονομικής αρωγής ύψους 50 δισεκ. ευρώ προς την Ουκρανία - ένα σχέδιο που συναντά σφοδρή αντίσταση από την Ουγγαρία.

Ο απερχόμενος ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε επίσης πως είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξος» για την επίτευξη μιας συμφωνίας, «αν η Ουγγαρία είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό @ AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκοουκρανική συμφωνία: Τουρκικές εταιρείες θα συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Βοήθεια στην Ουκρανία: Η ΕΕ προτείνει συμβιβαστική λύση στον Ορμπάν για να αρθεί το βέτο

Η ΕΕ ζητά από τους «27» λεπτομερή αναφορά της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider