Ευρωκοινοβούλιο: Με το βλέμμα στις ευρωπαϊκές εκλογές - Πολλαπλές προκλήσεις και επίδικα

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωκοινοβούλιο: Με το βλέμμα στις ευρωπαϊκές εκλογές - Πολλαπλές προκλήσεις και επίδικα
Με πολύ «φρέσκα» τα ευρήματα του ευρωβαρόμετρου, τα οποία βλέπουν μια αυξανόμενη εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σκοπός του ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να πείσουν όσο πιο πολλούς γίνεται να προσέλθουν στις κάλπες αποφασίζοντας οι ίδιοι για το μέλλον τους. 

Αποστολή στις Βρυξέλλες

Mε τις μηχανές αναμμένες στο φουλ δουλεύουν πλέον οι ευρωπαϊκοί θεσμοί οδεύοντας προς τις ευρωεκλογές του 2024, σε 6 μήνες από τώρα. Με πολύ «φρέσκα» τα ευρήματα του ευρωβαρόμετρου, τα οποία βλέπουν μια αυξανόμενη εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σκοπός του ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να πείσουν όσο πιο πολλούς γίνεται να προσέλθουν στις κάλπες αποφασίζοντας οι ίδιοι για το μέλλον τους.

Όπως επισημαίνουν κύκλοι του ευρωκοινοβουλίου, οι συνθήκες μέσα στις οποίες θα διεξαχθούν αυτές οι εκλογές δεν είναι εύκολες, καθώς ο κόσμος αλλάζει και το χάος και οι κρίσεις είναι πλέον καθημερινότητα, με δύο εν εξελίξει πολέμους αυτή τη στιγμή.

Το πραγματικό επίδικο, όπως επισημαίνεται, είναι το τι πολιτικό πρόσημο θα έχει το ευρωκοινοβούλιο την επαύριο τον εκλογών, έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει με πνεύμα συνεργασίας όλες τις προκλήσεις που αναδύονται μπροστά στην ευρωπαϊκή ένωση.

Άλλωστε η ΕΕ τα προηγούμενα έτη γνώρισε σοβαρές προκλήσεις, αναδεικνύοντας πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, ενώ κατάφερε να προωθήσει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας κ.α.

Επισημαίνεται, άλλωστε, ότι πλέον το status του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου μετά από την συμφωνία της Λισαβόνας του 2019, έχει αναβαθμιστεί ως συνομοθέτης μαζί με το συμβούλιο των υπουργών, έχοντας αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες.

Στις προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο επόμενο διάστημα πηγαίνοντας προς τις εκλογές, συγκαταλέγεται η διάχυτη ανησυχία που υπάρχει για την άνοδο της άκρας δεξιάς και των λαϊκιστικών θέσεων μέσα στην Ευρώπη και η οποία τροφοδοτείται από το αυξανόμενο κόστος ζωής των πολιτών.

Απειλές οι οποίες δεν έχουν πάψει να απασχολούν ούτε την τωρινή σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου αλλά ούτε και την επόμενη. Ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και της χειραγώγησης της κοινής γνώμης στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές, καθώς έχει αποδειχθεί πως οι εκστρατείες παραχάραξης της αλήθειας εντείνονται πάντοτε πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις διεθνώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider