Ευρωβαρόμετρο: Ανήσυχοι για το μέλλον οι Έλληνες - Εμπιστοσύνη στην ΕΕ

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωβαρόμετρο: Ανήσυχοι για το μέλλον οι Έλληνες - Εμπιστοσύνη στην ΕΕ
Το 87% των Ελλήνων πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα μειωθεί το επόμενο έτος ενώ το 36% δήλωσε πως δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς μερικές φορές ή τις περισσότερες φορές.

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές να απέχουν μόλις έξι μήνες, το φθινοπωρινό ευρωβαρόμετρο του 2023 καταγράφει τις απόψεις των Ευρωπαίων αλλά και των Ελλήνων πολιτών για την καθημερινότητά τους και για την λειτουργία της ευρωπαϊκής ένωσης, με τους πολίτες της χώρας μας να εμφανίζονται ανήσυχοι για την ζωή τους.

Το 87% των Ελλήνων πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα μειωθεί το επόμενο έτος ενώ το 36% δήλωσε πως δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς μερικές φορές ή τις περισσότερες φορές. Τα αντίστοιχα ποσοστά σε επίπεδο ΕΕ είναι 73% και 37%.

Oι Έλληνες θεωρούν σε ποσοστό 87% ότι η ζωή τους έχει υποβαθμιστεί τον προηγούμενο χρόνο όσον αφορά στο βιοτικό τους επίπεδο έναντι 73% στην ΕΕ των 27. Μόλις 1% δηλώνει πώς το βιοτικό του επίπεδο έχει βελτιωθεί έναντι 2% στην ΕΕ με το 12% των συμπατριωτών μας να μην ελπίζει σε καποια αλλαγή ή επίπτωση στο βιοτικό τους επίπεδο με το ποσοστό στην ΕΕ να είναι ακόμα μεγαλύτερο, στο 24%.

Έξι στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού πρέπει να είναι η κύρια προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ακολουθούν η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (54%) και η δημόσια υγεία (50%).

Ο αντίκτυπος των δράσεων της ΕΕ στην καθημερινή τους ζωή αναγνωρίζεται από το 87% των πολιτών στην Ελλάδα, πέντε μονάδες παραπάνω από την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Στην Ελλάδα το ποσοστό των πολιτών που έχουν θετική εικόνα για την Ένωση είναι 43%, αυξημένο κατά 12 μονάδες από τον Μάρτιο του 2023. Αντιστοίχως, έχουν μειωθεί οι ουδέτερες γνώμες (38% από 41%) και οι αρνητικές γνώμες των Ελλήνων κατά 9 μονάδες (19% από 28%). Το 73% των Ελλήνων θεωρεί ότι η χώρα μας έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ - ποσοστό σημαντικά υψηλότερο συγκριτικά με το 65% της αντίστοιχης έρευνας το φθινόπωρο του 2022.

Επιπλέον, περισσότεροι από επτά στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ. Οι κύριοι λόγοι που αναφέρθηκαν από τους ερωτηθέντες στην έρευνα είναι η συμβολή της ΕΕ στη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας (34%) και η βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ένωσης (34%). Η εικόνα της ΕΕ παραμένει σταθερή από τον Μάρτιο του 2023, με το 45% των πολιτών της ΕΕ να έχουν θετική εικόνα για το μπλοκ, το 38% ουδέτερη και το 16% να έχουν αρνητική εικόνα.

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 να πλησιάζουν, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι (53%) επιθυμούν το ΕΚ να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο, πλειοψηφική άποψη σε 21 κράτη μέλη συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Στη χώρα μας μάλιστα, το ποσοστό εκτινάσσεται στο 77%, αυξημένο κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο.

Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων (57%) ενδιαφέρεται για τις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα σταθερό αποτέλεσμα σε σύγκριση με την άνοιξη του 2023 (μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα) αλλά 6 μονάδες υψηλότερο από το φθινόπωρο του 2018, σε παρόμοια χρονική στιγμή πριν από τις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Το 68% δηλώνει ότι είναι πιθανό να ψήφιζαν, εάν οι ευρωπαϊκές εκλογές πραγματοποιούνταν σε διάστημα μίας εβδομάδας - εννέα μονάδες υψηλότερα από το φθινόπωρο του 2018. Αντίστοιχο ποσοστό Ελλήνων (58%) δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για τις ευρωπαϊκές εκλογές, ενώ σαφώς περισσότεροι πολίτες της χώρας από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (75%), θα ψήφιζαν σε αυτές εάν πραγματοποιούνταν την επόμενη εβδομάδα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola είπε: «Το Ευρωβαρόμετρο αυτό δείχνει ότι η Ευρώπη έχει σημασία. Σε αυτό το δύσκολο γεωπολιτικό και κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο, οι πολίτες εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξεύρεση λύσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πιστεύει ότι οι ενέργειες της ΕΕ είχαν θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή».

Σε αντίθεση με την αντίληψη περί απόστασης μεταξύ της ΕΕ και της καθημερινής ζωής των Ευρωπαίων, το 70% των πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι οι δράσεις της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους. Περισσότεροι από ένας στους τρεις θεωρούν την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (36%) και τη δημόσια υγεία (34%) ως τα κύρια θέματα στα οποία πρέπει να δώσει προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς και η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ακολουθούν με ελάχιστη διαφορά (29% και για τα δύο), ενώ η σημασία της μετανάστευσης και του ασύλου (18%), που βρίσκεται προς το παρόν στην ένατη θέση, έχει αυξηθεί κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των ερωτηθέντων από το φθινόπωρο του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωβαρόμετρο: Το ευρώ και ο μηχανισμός ανάκαμψης εξακολουθούν να απολαμβάνουν ευρεία δημόσια στήριξη

Έρχεται το 2024 το ελληνικό Sovereign Wealth Fund με... υπογραφή BlackRock

Κομισιόν: Απίθανο να υπάρξει συμφωνία τη φετινή χρονιά για τους δημοσιονομικούς κανόνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider