Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη για τις τιμές: Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία - Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη για τις τιμές: Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία - Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων
H επικίνδυνη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και οι δυνητικές επιπτώσεις. Το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα - Η θετική πορεία της οικονομίας και η κυβερνητική ετοιμότητα για στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών. Ηχηρό μήνυμα κατά της αισχροκέρδειας - «Αγκάθι» η στέγη. Η πρώτη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε την πρώτη συνέντευξή του μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές εστιάζοντας ιδιαίτερα στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην πορεία της οικονομίας, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει την κοινωνία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ απέστειλε και ηχηρό μήνυμα κατά της αισχροκέρδειας.

Μέση Ανατολή

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 αρχικά εστίασε στην αναβολή του ταξιδιού του στο Ισραήλ, θέλοντας να εκφράσει τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τον βομβαρδισμό στο νοσοκομείο της Γάζας, ενώ ζήτησε την άμεση διαλεύκανση «για να δούμε ποιοι είναι οι άμεσα υπαίτιοι». «Με τόσο τεταμένα τα πνεύματα στην περιοχή, μπορούν πολύ γρήγορα να δημιουργηθούν εντυπώσεις και από τις δύο πλευρές. Υπήρξε μία άγρια τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ. Υποστηρίξαμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και διακρίναμε τη Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό. Μέλημά μας ήταν η ανθρωπιστική βοήθεια και να μην υπάρξει ανθρωπιστική κρίση. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και να αντιδράσει εντός του πλαισίου αυτού. Είναι σημαντικό να πρυτανεύσει η λογική και η αυτοσυγκράτηση. Είμαστε σύμμαχοι με το Ισραήλ. Είναι πάγια θέση της ελληνικής αριστεράς ότι μεροληπτούμε υπέρ του Ισραήλ, δεν την συμμερίζομαι. Έχουμε στηρίξει τη λύση των δύο κρατών στην περιοχή. Αγωνιζόμενοι για αυτήν τη λύση, υπηρετούμε την ειρήνη στην περιοχή και τη στρατηγική μας σχέση με το Ισραήλ. Θέλουμε να μην υπάρχει περαιτέρω κλιμάκωση. Να ενισχύσουμε τη φύλαξη των συνόρων μας. Έχουμε έναν αριθμό Παλαιστινίων στη χώρα μας που ζητούν άσυλο και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» τόνισε.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε προβληματισμένος ως προς την προοπτική μιας χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα και επέμεινε ότι «πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η αυτοσυγκράτηση». Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι «δεν θέλουμε την κλιμάκωση, ούτε την πρόκληση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ κινούμαστε για την ενίσχυση της εσωτερικής μας ασφάλειας, αλλά και της αυστηρότερης φύλαξης των συνόρων μας. «Ο λόγος της Ελλάδος βαραίνει, είμαστε έντιμος συνομιλητής όλων των κρατών της ευρύτερης περιοχής» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος, μάλιστα στις δυνητικές επιπτώσεις της επικίνδυνης ανάφλεξης στην περιοχή, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως δεν υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις για αύξηση των ροών διαβεβαιώνοντας, πάντως ότι η πολιτική αυστηρής, πλην όμως δίκαιης φύλαξης των συνόρων θα συνεχιστεί τονίζοντας ότι τα ευρωπαϊκά κράτη και όχι οι άθλιοι διακινητές θα αποφασίζουν για το ποιος περνά τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Ερωτηθείς για τον τρόπο που διαχειρίζεται η Άγκυρα τη νέα κρίση του Μεσανατολικού ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «σε αντίθεση με την Ελλάδα, που η στάση της είναι ισορροπημένη, η στάση της Τουρκίας δεν είναι ισορροπημένη και η μη ανοιχτή καταδίκη της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης είναι πολύ προβληματική».

Για τα αμιγώς ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι μία από τις λίγες καλές ειδήσεις στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος εξελίσσεται σε καλό κλίμα και έθεσε ως ορόσημο την πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη τον προσεχή Δεκέμβριο. «Θα ήταν πισωγύρισμα να μη γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας» είπε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά.

Παράλληλα, εξήγησε πως μετέθεσε το ταξίδι του για λόγους ασφάλειας και ασφαλούς μετακίνησης προς το Ισραήλ. «Θα πάω να συναντήσω τον βασιλιά της Ιορδανίας, ίσως βρεθώ στο Κάιρο. Δεν πρόκειται για ακύρωση του ταξιδιού. Κανείς δεν μας καταλογίζει μονομέρεια ώστε να μας αποκλείει από τις συζητήσεις. Είμαστε πυλώνας σταθερότητας» υπογράμμισε.

Ακρίβεια

Αναφερόμενος στην οικονομία και την ακρίβεια υπογράμμισε πως: «Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών οικονομιών. Αυτό έχει αντανάκλαση και στα στοιχεία του προϋπολογισμού. Ελπίζω, δεν μπορώ να το γνωρίζω, ότι και στις επόμενες αξιολογήσεις που θα γίνουν από τους οίκους αξιολόγησης θα επιβεβαιωθεί αυτό το οποίο ήδη έχουμε πετύχει, που είναι η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία για τη χώρα που έχει αποτέλεσμα και στην καθημερινότητα των πολιτών, διότι είναι η τελική πιστοποίηση ότι η χώρα άφησε πίσω τα χρόνια της κρίσης».

Παράλληλα, ευχήθηκε να μη χρειαστεί να φτάσουμε στο σημείο αυτό. «Αυτή τη στιγμή η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να σταματήσουν οι στηρίξεις στον ενεργειακό κλάδο, με εξαίρεση -το τονίζω- τους ευάλωτους. Διότι έχουμε αυτή τη στιγμή μια πλατφόρμα για το πετρέλαιο θέρμανσης η οποία θα καλύψει αρκετό κόσμο για τις ανάγκες θέρμανσης, πολύ πιο εξειδικευμένη από ό,τι υπήρχε στο παρελθόν, πολύ πιο δίκαιη θα έλεγα. Ελπίζω να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις δημοσιονομικές μας εφεδρείες για να διαχειριστούμε μια τέτοια ενεργειακή κρίση, όπως αυτή που περιγράφετε» επεσήμανε.

«Είμαστε σε μια πιο δύσκολη φάση γιατί υπάρχει μια συσσωρευμένη αύξηση τιμών, όμως είναι σαφές πια ότι βλέπουμε την αρχή του τέλους ως προς την έξαρση του πληθωρισμού. Οι τιμές, όμως, είναι ακόμα υψηλές, ειδικά στα καταναλωτικά προϊόντα και ειδικά στο ράφι. Η άποψή μου, και δεν είναι μόνο η δική μου άποψη…» ανέφερε και εξήγησε πως οι τιμές του λαδιού είναι παγκόσμιες τιμές και έχουν πολύ να κάνουν με την προσφορά και τη ζήτηση και τη δυναμική της παραγωγής σε άλλες χώρες, κυρίως στην Ιταλία και την Ισπανία.

«Να πούμε επίσης ότι, επειδή η Ελλάδα εξάγει λάδι, αυτό που είναι πρόβλημα για τον καταναλωτή είναι όφελος για τον παραγωγό. Άρα τουλάχιστον δεν είναι περίπτωση φυσικού αερίου όπου όλα τα λεφτά πήγαιναν στη Ρωσία και σε αυτούς που παράγουν ένα προϊόν το οποίο δεν διαθέτουμε. Όμως, να επανέλθω στον πυρήνα του ερωτήματός σας. Οι μειώσεις του ΦΠΑ δεν δουλεύουν. Έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και τελικά οι όποιες μειώσεις, το έκαναν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχω μιλήσει με πολλούς ομολόγους μου, όσοι το έκαναν το μετάνιωσαν γιατί πολύ απλά δεν δούλεψε και επανέρχονται σε προηγούμενους συντελεστές ΦΠΑ. Έχουμε όμως κάνει πολλά πράγματα. Θα σταθώ σε δύο μόνο και θα επιμείνω σε αυτά. Οι τιμές κάποια στιγμή θα αποκλιμακωθούν, όμως οι μόνιμες αυξήσεις των εισοδημάτων ήρθαν για να μείνουν, αυξήσεις μισθών, αυξήσεις μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους, συσσωρευμένες μειώσεις φόρων οι οποίες βελτιώνουν το διαθέσιμο εισόδημα. Στήριξη των πιο αδυνάμων, αυτών που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Και ένα συσσωρευμένο όφελος από μέτρα όπως το «Market Pass», που ξεπερνάει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία στήριξαν το εισόδημα σε δύσκολες στιγμές. Δεύτερη παρέμβαση, πολύ σημαντική: λειτουργία της αγοράς. Έχουμε βάλει πολύ μεγάλα πρόστιμα και θα εξακολουθώ να το κάνω» διεμήνυσε.

Αισχροκέρδεια

Παράλληλα, έστειλε ηχηρό μήνυμα στις μεγάλες πολυεθνικές, τονίζοντας ότι «αν νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι καμία μπανανία στην οποία μπορούν να πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε πολύ ακριβότερες τιμές, χωρίς να μας δικαιολογούν την αύξηση του κόστους, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Aν χρειαστεί να τα βάλουμε και με πολυεθνικούς κολοσσούς θα το κάνουμε, γιατί αυτοί ουσιαστικά πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε άλλες αγορές. Κάντε λίγο υπομονή και θα δείτε τι είναι ακριβώς αυτό το οποίο εννοώ. Από εκεί και πέρα, πρωτοβουλίες όπως η μείωση τιμών κατά 5%, που αρχίζει ήδη και εμφανίζεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ…».

«Είναι πραγματική μείωση γιατί ξέραμε τις τιμές αφετηρίας. Δεν είμαστε και εμείς κορόιδα. Θέλω να θυμίσω ότι εμείς βάλαμε πρόστιμο σε εταιρείες που έκαναν πλασματικές εκπτώσεις: «αυτό το στυλό κάνει 10 ευρώ, το αυξάνω στα 20 ευρώ και μετά λέω ότι κάνω έκπτωση 50% για να ξαναπάει στα 10 ευρώ». Αυτό είναι κοροϊδία. Μπήκαν πρόστιμα τέτοια. Δεν είναι εύκολο για την επιχείρηση να δικαιολογεί την κοστολόγηση των προϊόντων της, όμως το κάνουμε. Και θα είμαστε από πάνω όσο χρειάζεται, να περιορίσουμε στο βαθμό που μπορούμε τέτοια φαινόμενα αισχροκέρδειας και να αφήσουμε την αγορά να λειτουργήσει όσο καλύτερα μπορεί. Από εκεί και πέρα βλέπετε ότι οι τιμές κάνουν διακυμάνσεις. Η τιμή στη λαϊκή έχει πάρα πολύ να κάνει με τον καιρό. Είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα, τώρα πέρασαν τα καιρικά φαινόμενα, μπορεί να ήρθαν και κάποια παραπάνω προϊόντα από την Κρήτη, συμπιέστηκαν κάπως οι τιμές» έσπευσε να συμπληρώσει.

Στέγαση

Επιπροσθέτως, αναγνώρισε πως το ζήτημα της στέγης και των ενοικίων είναι μεγάλο θέμα, γι’ αυτό και οι παρεμβάσεις «που κάνουμε για τη στέγη, από το πρόγραμμα «Σπίτι μου», τους περιορισμούς που θα βάλουμε στο Airbnb, τη δυνατότητα που δίνουμε σε νέα ζευγάρια να ανακαινίσουν σπίτια, έτσι ώστε να μπορούν σπίτια τα οποία είναι κλειστά να μπουν στην αγορά. Θέλω να θυμίσω την επιδότηση του ενοικίου. Έχουμε σήμερα παραπάνω από 200.000 νοικοκυριά τα οποία ωφελούνται από τον ΟΠΕΚΑ, από προγράμματα επιδότησης ενοικίου για πρώτη κατοικία. Αυτή η πολιτική που αφορά τα ενοίκια -το ακούω συνέχεια- πρέπει να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί».

«Άρα, εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι η πρόοδος στην οικονομία, η οποία είναι αναντίρρητη, να έχει τελικά αποτύπωμα στον καθένα και στην καθεμία. Κι αυτό σημαίνει καλύτερους μισθούς, ήταν η κεντρική μας δέσμευση θέλω να θυμίσω, ήδη έχει αρχίσει να γίνεται στον ιδιωτικό τομέα όπως πέφτει η ανεργία. Θα γίνει στο Δημόσιο με σημαντικότατες αυξήσεις…» εξήγησε.

Μισθοί

Ακόμη, στο μέτωπο της οικονομίας, υποστήριξε πως κάποια στιγμή ο πληθωρισμός θα πέσει και οι μισθοί θα παραμείνουν υψηλότεροι -όχι υψηλοί, γιατί δεν είναι ακόμα υψηλοί- αλλά θα παραμείνουν υψηλότεροι από αυτό που ήταν. «Και τις αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων δεν τις έχουμε δει ακόμα, θα τις δούμε 1η Ιανουαρίου. Τις αυξήσεις στις συντάξεις, τις νέες αυξήσεις, δεν τις έχουμε δει ακόμα. Τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού -δεν ξέρω πόση θα είναι- που θα έρθει 1η Απριλίου δεν την έχουμε δει ακόμα, θα έρθει το 2024» σημείωσε.

Εσωκομματικά μηνύματα και ΣΥΡΙΖΑ

«Η αξιολόγηση όλων είναι συνεχής, έχω αποφασίσει σε αυτήν την 4ετία να είμαι τόσο αυστηρός με τους συνεργάτες μου όσο είμαι και με τον εαυτό μου» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός κληθείς να επεξηγήσει την αποστροφή στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι «καλό θα είναι να βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε».

Ερωτηθείς, πάντως, αρκετές φορές διέψευσε ότι επίκειται ανασχηματισμός, τόνισε ότι δε συμμερίζεται τις αιτιάσεις ορισμένων ότι «το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν τραβάει» και διερωτήθηκε «τι θα μου λέγατε εάν μετά τις εκλογές είχα αφήσει τους ίδιους Υπουργούς στις θέσεις τους».

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της μεταρρυθμιστικής ορμής της κυβέρνησης επικαλούμενος την ατζέντα του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου. «Δεν πιστεύω στην ήσσονα προσπάθεια, ούτε στην υποκριτική μετριοπάθεια, όταν μπαίνεις στη μάχη μπαίνεις για να κερδίσεις, ιδίως όταν έχεις δώσει πολιτικό χρώμα στις εκλογές, τι να έλεγα δηλαδή ότι θέλω να κερδίσει τρεις Περιφέρειες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ερωτηθείς για το εάν έκανε λάθος επιλογές στα πρόσωπα, που κατέβασε στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, απήντησε χαρακτηριστικά ότι «εάν γνωρίζαμε τότε, αυτά, που γνωρίζαμε τώρα πιθανώς δεν θα κάναμε αυτές τις επιλογές».

Χαρακτήρισε τον πρώην Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη έναν καλό Δήμαρχο και διεμήνυσε στον διάδοχο του ότι «κάμερες θα μπουν στην Αθήνα, το Μετρό θα γίνει στα Εξάρχεια, δεν είναι υπό την αίρεση της νέας δημοτικής αρχής, ο Παναθηναικός θα αποκτήσει γήπεδο, πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε».

Ερωτηθείς τέλος για το νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δε μπορώ να μη σχολιάσω το εντυπωσιακό γεγονός ότι επέλεξε να φύγει για ΗΠΑ την ημέρα των Αυτοδιοικητικών εκλογών» επισημαίνοντας ότι «έχει ακόμη χρόνο να συγχρονιστεί με την ελληνική πραγματικότητα».

Προσέθεσε, πάντως, ότι δεν τον υποτιμά, αλλά ότι είναι πρόβλημα για την κοινοβουλευτική δημοκρατία ότι δεν είναι βουλευτής. «Θα κριθεί στην πράξη» είπε για τον Στέφανο Κασσελάκη ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς, τέλος, για τα σενάρια συγχώνευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός τόνισε δηκτικά ότι «εγώ βλέπω έναν ΣΥΡΙΖΑ που παλεύει να μην εξαϋλωθεί και ένα ΠΑΣΟΚ που παλεύει να συριζοποιηθεί».

«Ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει γήπεδο, η Διπλή Ανάπλαση θα προχωρήσει»

Ακολούθως ξεκαθάρισε πως οι εξελίξεις στο θέμα των εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό δεν θα επηρεαστούν από την εκλογή νέου Δημάρχου Αθηναίων. Άλλωστε, οι νομοθετικές λεπτομέρειες αλλά και η χρηματοδότηση έχουν εξασφαλιστεί, ενώ έχουν ξεκινήσει και πρόδρομες εργασίες στο οικόπεδο.

«Το μεγάλο έργο του Βοτανικού χρηματοδοτήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Θα προχωρήσει. Ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει γήπεδο. Η Διπλή Ανάπλαση θα προχωρήσει. Είναι έργα που έχουμε δεσμεύσει μεγάλους πόρους για να τα προχωρήσουμε» δήλωσε.

H συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Θα πάω στο Ισραήλ όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες - Στην Αίγυπτο το Σάββατο

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνα ανεπαρκής η κυβέρνηση Μητσοτάκη - Απεντάσσει έργα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης

Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Η ΕΕ να μιλάει με ενιαία φωνή για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα ασφάλειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider