Η Ρωσία προειδοποιεί για «κλιμάκωση», εάν οι ΗΠΑ μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες στη Βρετανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ρωσία προειδοποιεί για «κλιμάκωση», εάν οι ΗΠΑ μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες στη Βρετανία
Η Ρωσία προειδοποίησε την Τρίτη ότι θα αντιμετωπίσει τυχόν κίνηση των ΗΠΑ να τοποθετήσουν πυρηνικά όπλα στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια ως «κλιμάκωση», καθώς δημοσιεύματα κάνουν λόγο για σχέδια ανάπτυξης βομβών σε βρετανικό έδαφος.

Η Ρωσία προειδοποίησε ότι, τυχόν κίνηση των ΗΠΑ να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια, θα αντιμετωπιστεί ως «κλιμάκωση».

Αιτία ήταν τα δημοσιεύματα που θέλουν τις ΗΠΑ να σχεδιάζουν την φύλαξη βομβών σε βρετανικό έδαφος.

«Εάν συμβεί αυτό, θα αντιμετωπιστεί από εμάς ως κλιμάκωση, η οποία θα πετύχει το ακριβώς αντίθετο από την επίτευξη του δύσκολου έργου της απομάκρυνσης όλων των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από την Ευρώπη», δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει διαθέσει 50 εκατ. δολάρια για τη στέγαση στρατιωτικού εξοπλισμού σε αεροπορική βάση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η διατύπωση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον λόγο του αυξημένου προσωπικού στις εγκαταστάσεις συνήθως αναφέρεται στον χειρισμό των πυρηνικών όπλων, ανέφερε ο Guardian την περασμένη εβδομάδα.

Η ομάδα εκστρατείας του Ην. Βασιλείου κατά των πυρηνικών, Campaign for Nuclear Disarmament, ή CND, είπε ότι η κίνηση απειλεί να προκαλέσει την επιστροφή των πυρηνικών όπλων στη RAF Lakenheath, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα βόρεια του Λονδίνου, όπου αποθηκεύονταν 110 αμερικανικές ατομικές βόμβες μέχρι την απομακρυνσή τους το 2008, μετά από επίμονες διαμαρτυρίες.

Περίπου 150 αμερικανικές βόμβες B-61 βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε 4 ευρωπαϊκές χώρες -Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία- καθώς και στην Τουρκία, σύμφωνα με την οργάνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένας νεκρός σε επιδρομή της Ρωσίας με drones στην Οδησσό

gazzetta
gazzetta reader insider insider