Κόσοβο: Άγριο ξύλο στο κοινοβούλιο - Πέταξαν νερά στον πρωθυπουργό Κούρτι (+video)

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόσοβο: Άγριο ξύλο στο κοινοβούλιο - Πέταξαν νερά στον πρωθυπουργό Κούρτι (+video)
Ο Κούρτι απομακρύνθηκε από τους βουλευτές και τους σωματοφύλακές του, καθώς οι νομοθέτες και των δύο πλευρών επιτέθηκαν ο ένας στον άλλον.

Σε... ρινγκ μετατράπηκε την Πέμπτη το κοινοβούλιο του Κοσόβου, με τον πρωθυπουργό Αλμπίν Κούρτι, να δέχεται ένα επίθεση με νερό στο πλαίσιο μιας τεταμένης τριήμερης συζήτησης σχετικά με μια ηχογράφηση μεταξύ ενός μέλους του κυβερνώντος κόμματος και ενός αξιωματούχου από το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι.

Όπως αναφέρει το Reuters, η αντιπολίτευση του Κοσσυφοπεδίου κατηγορεί εδώ και καιρό τον εθνικιστή Κούρτι για τους χειρισμούς του σχετικά με τις εντάσεις στον βορρά, οι οποίες έχουν επιβαρύνει τις σχέσεις με τους μακροχρόνιους δυτικούς συμμάχους, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αναταραχές στο βορρά εντάθηκαν πιο πρόσφατα από τότε που ανέλαβαν καθήκοντα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο Αλβανοί δήμαρχοι μετά τις εκλογές του Απριλίου, τις οποίες οι Σέρβοι μποϊκοτάρισαν απαιτώντας την εφαρμογή μιας συμφωνίας δεκαετίας για μεγαλύτερη αυτονομία. Οι Αλβανοί αποτελούν το 90% του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου, ενώ οι Σέρβοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 5%.

Το διαδικτυακό μέσο Nacionale που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα μια ηχητική συνομιλία μεταξύ της προέδρου του κόμματος του Κούρτι, Μιμόζα Κούσαρι-Λίλα, και του τότε Σέρβου νομοθέτη, Σλάβκο Σίμιτς. Το ηχητικό υλικό καταγράφηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Η Κούσαρι ακούγεται να λέει ότι προηγουμένως είχε μιλήσει στο τηλέφωνο με έναν αξιωματούχο σερβικής εθνικότητας, τον Μίλαν Ράντοϊτσιτς, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για οργανωμένο έγκλημα και διεφθαρμένες δραστηριότητες.

Ο καβγάς

Την Πέμπτη, βίντεο από το εσωτερικό του κοινοβουλίου έδειχνε έναν βουλευτή του κόμματος της αντιπολίτευσης να ρίχνει νερό στον Κούρτι και τον βουλευτή του. Ο καβγάς εξαπλώθηκε στη συνέχεια όταν άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης και του κυβερνητικού συνασπισμού πλησίασαν το βήμα όπου κάθονται οι υπουργοί.

Ο Κούρτι απομακρύνθηκε από τους βουλευτές και τους σωματοφύλακές του, καθώς οι νομοθέτες και των δύο πλευρών επιτέθηκαν ο ένας στον άλλον μέχρι να επέμβει η αστυνομία.

«Αυτό που συνέβη στο κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου είναι απαράδεκτο και η χρήση βίας τιμωρείται», δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Σώματος, Γκλάουκ Κοντζούφκα και διέταξε την καθυστέρηση της συνεδρίασης για δύο ώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider