Ιταλικό σχέδιο για συμμαχία του ΕΛΚ και της ευρω-ομάδας της Μελόνι μετά τις ευρω-εκλογές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλικό σχέδιο για συμμαχία του ΕΛΚ και της ευρω-ομάδας της Μελόνι μετά τις ευρω-εκλογές
Το σχέδιο της Μελόνι έχει τη στήριξη του Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ.

Το σχέδιο του κόμματος της Ιταλίδας Πρωθυπουργού, Τζιόρτζια Μελόνι, για συμμαχία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (στην οποία ανήκει το κόμμα της Μελόνι) μετά τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024, αναλύει -μιλώντας στη Welt - ο Ιταλός υπουργός και έμπιστος της Μελόνι, Υπουργός Άμυνας, Γκουίντο Κροσέτο.

Mε άλλα λόγια, η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στην οποία ανήκει πχ το γερμανικό CDU, πρόκειται, σύμφωνα με το σχέδιο της Μελόνι, να συνεργαστεί με την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ΕΣΜ), στην οποία συμμαχούν διάφορα κόμματα στα δεξιά του ΕΛΚ. Για παράδειγμα, πέραν από το κόμμα της Μελόνι (Αδελφοί της Ιταλίας), στην ομάδα των Ευρωπαιών Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, συμμετέχουν κόμματα όπως το κυβερνών πολωνικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη και το επίσης κυβερνών κόμμα των Δημοκρατών της Σουηδίας.

Η Τζιόρτζια Μελόνι, ως επικεφαλής της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ΕΣΜ), επιδιώκει αυτή τη συνεργασία με το κεντοδεξιό ΕΛΚ - και λαμβάνει επίσης την υποστήριξή της από τον ηγέτη του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ (CSU), σύμφωνα με τη Welt.

Η σημερινή επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (η οποία ανήκει στο γερμανικό CDU και στο ΕΛΚ) έχει βασίσει μέχρι στιγμής τις πολιτικές της κυρίως σε συμμαχίες με τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλδημοκράτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στη Welt, o Ιταλός Υπουργός Κροσέτο «η συμμαχία που εξέλεξε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν μια τεχνική πλειοψηφία, όχι μια πολιτική. Διαμορφώθηκε από ανάγκη, στο εργαστήριο, και αποτελούνταν από διαφορετικές πολιτικές θέσεις. Όμως αυτή η πλειοψηφία είναι πλέον αναιμική και οδήγησε, μάλλον ακούσια, σε μια περίεργη κατάσταση: σήμερα υπάρχει μια ερμαφρόδιτη πλειοψηφία που δεν εκπροσωπεί πλέον τις θέσεις των πολιτών, αλλά προσπαθεί να επιτύχει μια συναίνεση που βασίζεται σε πολύ διαφορετικές πολιτικές θέσεις και στη συνέχεια τις ρίχνει σε ένα ενιαίο αυτοαναφορικό δοχείο».

Ο Κροσέτο συμπληρώνει πως «πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την πλειοψηφία, γιατί έχει οδηγήσει σε μια αποσύνδεση της ΕΕ από τους ανθρώπους και τους λαούς. Οι τεχνικές κυβερνήσεις που δεν εκλέγονται από κανέναν πολύ συχνά τροφοδοτούν τις κοινωνικές συγκρούσεις. Το εγχείρημα της Τζιόρτζια Μελόνι και η ένταξή μας στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών γεννήθηκε με στόχο να επιτρέψει μια εναλλακτική λύση διαφορετικών πολιτικών οραμάτων, μια ποικιλία που έχει χαθεί στο παρελθόν σε βάρος όλων».

Ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας αποκαλύπτει, επίσης πως «το σχέδιό μας έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή την ομάδα του ΕΛΚ και την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (σ.σ. στην οποίοα ανήκει το κόμμα της Μελόνι). Πρόκειται για μια επαναστατική ιδέα που θα ανάγκαζε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της ΕΕ να εξελιχθεί θετικά. Εάν τα αποτελέσματα των εκλογών δεν το επιτρέψουν, θα σκεφτούμε - ξεκινώντας από αυτή τη βάση - την επέκταση μιας τέτοιας συμμαχίας. Αλλά δεν έχει νόημα να το κάνουμε αυτό ή να το επιδιώξουμε σήμερα. Ό,τι είναι απαραίτητο, θα το κάνουμε. Με ηρεμία», συμπλήρωσε ο Κροσέτο.

Στο ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στο ιταλικό σχέδιο για συμμαχία ΕΛΚ - Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, η ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» στην οποία ανήκει το γαλλικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, το γερμανικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αλλά και τη ιταλική Λέγκα του Σαλβίνι (η οποία συμμετέχει μαζί με το κόμμα της Μελόνι και τη Forza Italia στην ιταλική κυβέρνηση), ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας απαντά «μέχρι στιγμής, πρόκειται για μια συμμαχία μεταξύ μελών των ομάδων του ΕΛΚ και των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Πρόκειται για ένα σαφές πολιτικό σχέδιο. Μοιραζόμαστε ορισμένες αξίες και από αυτές προκύπτουν κοινές πολιτικές συνταγές. Το φαντάζομαι ως μια σοβαρή στρατηγική, μεταξύ πολιτικών δυνάμεων που βρίσκουν τη δική τους αρμονία και ισορροπία».

Ο ίδιος πάντως χαρακτηρίζει ως «αφύσικη» μία πιθανή συμμαχία του ΕΛΚ και των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών από τη μια μεριά και της ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών από την άλλη.

«Θα ήταν η κατ' εξοχήν άρνηση της πολιτικής: δεν μπορείς να συμμαχήσεις με εκείνους που έχουν εντελώς διαφορετικά προγράμματα και ιδέες από τις δικές σου», τόνισε ο Κροσέτο.

Επίσης, ο Ιταλός υπουργός Κροσέτο απέκλεισε το ενδεχόμενο το κόμμα του («Αδελφοί της Ιταλίας» υπό τη Μελόνι) να ψηφίσει την πλειοψηφία που προηγούμενα εξέλεξε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και να μην πράξουν το ίδιο τα άλλα κόμματα -μέλη της ευρω - ομάδας στην οποία ανήκει (σ.σ. Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές).

Τέλος, ο Κροσέτο απέκλεισε το ενδεχόμενο συγχώνευσης μεταξύ της Forza Italia (του αποβιώσαντος Σίλβιο Μπερλουσκόνι) και του κόμματος «Αδελφοί της Ιταλίας» υπό τη Μελόνι, τόσο πριν όσο και μετά τις ευρωεκλογές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

To turn around story της Lavipharm, το στοίχημα στη φαρμακευτική κάνναβη και οι βλέψεις για μέρισμα το 2025

ΤΕΕ: Νέος διαγωνισμός έως 78 εκατ. ευρώ για «έξυπνες διαβάσεις» και οδική ασφάλεια

Mytilineos: Ιστορικό ρεκόρ συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο Ομόλογο

gazzetta
gazzetta reader insider insider