Αιφνίδιο τέλος στις συζητήσεις μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν για τη Συρία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αιφνίδιο τέλος στις συζητήσεις μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν για τη Συρία
Το Καζακστάν, που εδώ και καιρό φιλοξενεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες , πρότεινε αιφνιδίως σήμερα τον τερματισμό της διαδικασίας.

Το Καζακστάν, που εδώ και καιρό φιλοξενεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία ανάμεσα στη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν, πρότεινε αιφνιδίως σήμερα τον τερματισμό της διαδικασίας, αν και η Ρωσία ανακοίνωσε πως οι συναντήσεις θα συνεχισθούν σε άλλη τοποθεσία.

Διπλωμάτες από τις τρεις χώρες συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, την Αστάνα, για 20η φορά αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν την κατάσταση στο πεδίο, έναν οδικό χάρτη για την αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας, τις ισραηλινές επιθέσεις και μια σειρά άλλων θεμάτων.

Το Καζακστάν φιλοξενεί τέτοιες συναντήσεις από το 2017, με ποικίλα αποτελέσματα. Μία από τις σημαντικότερες κινήσεις που ανακοινώθηκαν στην Αστάνα ήταν ο διαμερισμός των συριακών εδαφών σε ζώνες αποκλιμάκωσης τις οποίες επιβλέπουν διάφορες χώρες.

Όμως σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν Κανάτ Τουμίς ζήτησε απροσδόκητα να ολοκληρωθούν οι τριμερείς συνομιλίες, λέγοντας πως ο στόχος τους έχει επιτευχθεί.

«Η σταδιακή ανάδυση της Συρίας από την απομόνωση στην περιοχή θα μπορούσε να θεωρηθεί ένδειξη ότι η διαδικασία της Αστάνα ολοκλήρωσε την αποστολή της», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Λαμβάνοντας υπόψη την επιστροφή της Συρίας στην αραβική οικογένεια, προτείνουμε επισήμως η 20η συνάντηση στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα να είναι και η τελική».

Αυτό, ωστόσο, είναι σαφές πως δεν ήταν αυτό που σχεδίαζαν τα τρία μέρη που διεξάγουν τις διαπραγματεύσεις και ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους μετά τις συνομιλίες ότι η επόμενη συνάντηση θα λάβει χώρα αργότερα φέτος.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι η διαδικασία της Αστάνα τελείωσε», δήλωσε ο ρώσος διαπραγματευτής Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ. «Όμως, αν η πλευρά του Καζακστάν αποφάσισε ότι οι συνομιλίες πρέπει να μεταφερθούν σε διαφορετική τοποθεσία, θα το συζητήσουμε και θα επιλέξουμε μία».

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να φιλοξενούν διαδοχικά αυτές τις συναντήσεις, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ρωσία «μπήκε» στο θέμα των δηλώσεων του Μπάιντεν για τον Κινέζο πρόεδρο

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επιπλέον 1,3 δισ. δολάρια για στήριξη στην Ουκρανία

Απάντηση Πεκίνου στις δηλώσεις Μπάιντεν- «Σοβαρή» παραβίαση της πολιτικής αξιοπρέπειας της Κίνας

gazzetta
gazzetta reader insider insider